arkadaşlar remixon hercule çıkrık kamış+ cormoran marka çıkrık makina aldım.internetten alışveriş yaptım.elime geçti fakat bir terslik var sanki.kamışın misina geçen rulmanları aşağıya bakması gerekiyor.ama o zamanda çıkrık makinanın koluda sağ tarafa geçiyor.kendime doğru döndürerek sarma işlemi yapıyor.kamışın rulmanları yukarıya doğru olursa ancak makinanın kolu sola geliyor,herşey normal oluyor.kamışın rulmanlarının yukarıya doğru olması yanlış değilmi?normal kamışım var.onun misinanın geçtiği halkalar aşağıya bakıyor,makinanında sarma kolu solda yani normalide bu.ancak çıkrık kamışımda neden böyle bir sorun oldu.yardım ederseniz acil çok sevinirim
dostum aldığın kamış ve makina da bir hata yok. Bu tür kamışların özelliği kamış halkalarının yukarıda olmasıdır. taktığın makinanında özelliği yine üstte kalmasıdır. Makina koluna gelince bu tarz çıkrık makinalarda kol sağda ve solda olabiliyor. Bende uzun zamandan beri çıkrık makina almak için araştırma yapıyorum. Hala karar veremedim.Normal makinalarda kesinlikle kolu solda kullanıyorum. Şimdi çıkrık makina alırkende yine solda olmasını düşünüyorum. Tek kafama takılan bu makinalarda kullanma esnasında vitesi ayarlarken yada diğer ayarları yaparken sol elimle becerebilirmiyim sorusudur. Onun için acele etmiyorum. Yani kamış halkalar yukarıda olacak makinada üstte kalacak. Zaten makinayı altta kalacak şekilde istesende kullanamazsın.terse döndürürsün.
Kamışın ilk halkası üstten kullanmak için uygunsa, herşey doğru. Çıkrığı yukarıda kullanmanız gerekir. Daha önce bir başlıkta tartışmıştık, çıkrıklar verimli kullanım ve askı gibi nedenlerle üstte olmak durumunda. Bu yüzden kamış da ona uyumlu olmalı. Ben de yakınlarda aldım Seacor 355'i. Bir-iki sırtı denemem oldu ama, henüz kullanımı test edecek bir balığa rastlayamadım. Güle güle kullanın. Rastgele..
Cikrik makina???, Beni mazur görün, bazi tabirlere yabanciyim, su cikrik makina benim bildigim bir makinadir ama bana bir resmini koyacak kisi var mi??, Bide Seacor 355 i biliyorum,bende de olacak bi tane makinalarin arasinda kalmisdir muhakkak....
öncelikle kısa sürede benim sorunuma yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim.yüreğime su serptiniz inanın,çok üzülmüştüm.demekki çıkrık kamışlarda halkalar yukarıya bakıyormuş,bilmediğim bir konuydu.bülent abi kolun solda olması inanki avantaj.çünkü normal kamışlardan kalma bir alışkanlık var,tavsiye edebilirim.ilk sırtıma çıkacağım bakalım bir sonuç alabilecekmiyim.teknemin arkasına çıkrık kamış için aparatda aldım.havalar düzelsin sabırsızlanıyorum.tekrar tekrar çok teşekkür ederim....
bende makinayı solda kullanırım ama ama çıkrıklarımın kolları sağda. tavsiyem sakın solda kollu bi çıkrık almayın işiniz çok zor olur. sağda kol çıkrık için önemli bi konu.
Seacor 355 bir çıkrık üstad. Bu bir alışkanlık sorunu. Bence, özellikle sırtı gibi büyük balık beklenen durumlarda, güçlü olan kol kamışı tutmalı. Daha çok hareket saran kolda gibi görünse de, kamışı gerip, bırakırken misina boşluğunu almak, kamış tutan kola daha çok iş yüklüyor. Bu yüzden, az bulunmasına rağmen, sol kullanımlı Seacor 355'i tercih ettim. Maalesef üzerinde yazdığı kadar geniş makaralı değil. Aldığım 300 m. ipi kesmek zorunda kaldım!
sağ elimizle kamışı daha iyi kavrayarak balığı rahat çekebiliriz.daha fazla güç harcayacağımız el sağ el normal makinalardanda alışkanlığımız olduğu için daha cazip olduğunu düşünüyorum.baytar abime katılıyorum.200 metre sufix matrix pro 0,58 ip misina aldım.makinama 180 metre sarabildim 20 metreyide artık bi sırtı takımı yaparım.benimde makinanın üstünde yazılı olan kadar misina sığmadı,sağlık olsun
çıkrık makina deyince büyük balıkta kolu sarmak en büyük gücü istiyor. çümkü kamış zaten mücadele kemerinde sabitlenmiş oluyor. onun için sol elle sadece ipin düzgün sarılmasına kılavuzluk etmek ve kamışı dengelemek yeterli oluyo. bende çıkrıklarımın altına 0.60 550 m suffix xl strong sardım üzerinede 1. ye 700 m 2. ye 600 m 3. ye 500 spiderwire stealth 0.40 sardım mücadeleye hazır yani mücadele anındaki videoları. ip henüz sarılmadan önce http://video.google.com/videoplay?docid=-6374590287810756543 balıklar çok büyük olmadığından kemer bile kullanmadık
Dostum, aramızda teknik olarak anlaşmazlık var. Genel kanı, balığın vinç gibi makarayla çekildiği yönünde. Oysa bence olması gereken bu değil. Bu yöntem makineye çok fazla yük yükler. Büyük balık, kamışın yukarı kaldırılmasıyla çekilip, kamış aşağı indirilirken boşluğun alınması şeklinde çekilir benim bildiğim. Böylece makineye enaz yük yüklenir, balığın kafa atmalarına karşı kalama ayarının yanında kamışın eğim ve esnemesi de katkıda bulunur. Mücadele kemerinin işlevi de burada ortaya çıkar zaten. Amaç kamışı elden kaçırmadan vinç gibi balığı çekmek olsaydı, bağlarsınız bir iple tekneye, biter! Balıkla mücadele kamış kontrolüyle olur, bunun için de güçlü kol, kamışı yöneten olmalıdır!
tamamen katılıyorum. teknik tam olarak dediğiniz gibi. videoda da bunu örneği var zaten. ama sizinle çıkrıkla tuttuğunuz ilk büyük balıktan sonra yorumları tekrar konuşmak lazım. kalama konusuna gelince çıkrıkta şu ana kadar 3-3,5 kg üzerinde sıkılı bir kalamayla hiç çalışmadım. yani teknik olarak aramızda bir anlaşmazlık yok. sadece çıkrık tecrübelerimiz arasında biraz fark var