Çıkrık makina düğmeleri nasıl kullanılır.

Konu, 'Makineler' kısmında MURİK tarafından paylaşıldı.

1. MURİK

MURİK Murat Kırkpulat

İnternet üzerinden OKUMA MAGNETIX MG-45CS ÇIKRIK OLTA MAKİNESİ aldım.İlk defa kullanacağım,ancak yanda bulunan kalama haricinde çevirmeli bir düğme var ve ne işe yaradığını bilmiyorum,bilen arkadaşlardan biri yardımcı olur yada forumda bununla ilgili açılmış konu varsa yönlendirirse sevinirim.

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bundan kullanmadım hiç. ama adına bakarak, sanıyorum ki, bir baitcaster ve manyetik freni var. Şöyle bir internetten baktığımdaysa, buna jig çıkrığı diyen bir sürü aklıevvelin varlığını gördüm.

Bu bir başüstü atış çıkrığı. Yani, dar makaralı, kamışın üstüne takılan bir şey. Bununla atıştan sonra başparmak kullanılarak misina zapta alınır. Ama bu biraz güç, ustalık isteyen bir şeydir. O yüzden aletin bir de fren tertibatı vardır. İşte o düğme bu freni ayarlamaya yarar. Bu kalama filan değil. Atış yaparken makar boşa çıkarılır. Fren ayarlanır, atış yapılır. Fren atıştan sonra makarayı frenler ve kurşun yavaşladığında makarayı da yavaşlatmış olur. En azından temenni böyledir. Eğer freni iyi ayarlarsanız, işiniz kolay olur.

Bunlar uzak atış için olduğundan, nispeten hızlı devirlidirler. Zira uzağa attığınız şeyi yavaş devirle çek çek bitmez. Bu da onları jigging içinde kullanılabilir kılar. Ama kullanılabilirlik, ideal olmak değildir. Eğer jigging diyorsanız, o zaman jigging işini en iyi şekilde yapacak bir makine bakarsınız. Bu makine ise, tamam jigging yapar mı, yapmam demez ama, aslen uzak atış için üretilmiştir.

3. MURİK

MURİK Murat Kırkpulat

teşekkürler serdar bey,gayet açıklayıcı olmuş.ben makinayı tekneden yemli dip avlarında orta boy balıklar için almıştım,jig yada surf için değil.umarım işimi görür.

4. jamesking

jamesking ALİ

Bu makine için fren ayarı yapmaya gerek yoktur kendisinin manyetik olarak atıştan sonra misinanın makaradan boşalması sona erdiğinde mıknatıslar devreye girer ve misinanın boşa açılması engellenir bu yüzden bu makineyle istediğiniz kadar uzağa atış yapabilirsiniz.

5. furunotr

furunotr Haluk

Evet o manyetik freni tutar da ayarlamaz veya iyi ayarlamazsanız atış esnasında misina arap saçına döner; yani ayara kesinlikle gerek vardır; tabii atış yapılacak ise; bırakma yapacak iseniz pek de önemi yok... Ya da bu tip makinalara çok fazla hakimseniz ayarı tamamen boşa alırsınız v.s... Sonuçta yin bir ayar var yani...