merhaba arkadaşlar...ben balık avında ve sitenizde yeniyim.umarım bana yardımcı olursunuz..tekneyle mercan çupra türü balıklara çıkıyoruz ..2 tane 50-60 tl ye aldığım makaralı makinalarım var kamışım 1.10 cm silikonlu..balığı çekerken hem zorlanıyorum hemde sonlara doğru kamış çok sallanıyor..hele biraz büyük balık olursa dahada zorlaşıyor...piyasada sheaksper marka alman malı 2-3 bilyalı çıkrık türü makinalar buldum 70-80 tl ye..ama kararsız kaldım.tavsiyelerinizi bekliyorum...saygılar
Feridun Bey Öncelikle şu an kullandığınız makina ve kamış (marka model) nedir? Çıkrık makinalar biraz daha güçlüdür doğru ama mercan türü avlar için de çıkrık makinaya gerek olduğunu sanıyorum. Çünkü çıkrık alınacaksa mutlaka yüksek kaliteli çıkrıklar alınmalı. 70.80 TL lik çıkrığın sizi uzun sürede memnun etmeyebilir. Hele kamışın ucunun sallanmasının doğrudan ilişkili olduğunu sanmıyorum. Sanırım balığı bir an evvel yukarı alabilmek için kolu çok hızlı çevirmeye başlıyorsunuz. Kamışınız da çok hassar uçlu bir kamış. Sallantı bundan oluyor. (normal makinalarda misina kafaya biriktikçe bir turda sardığınız mesafe artmaya başlar. Hatta derinlik çoksa ilk turlardakinin iki katı misina sarabilir. Bu durumda aynı hızda çevirmeye devam etseniz bile daha başa göre çok daha hızlı sarmış oluyorsunuz) Size tavsiyem çıkrık olayına girmeden drag gücü 6-8 kg civarı ve üstü devri 4-8-1 ve üstü bir makina almanızdır. Ayırdığınız bütçeye göre ve öncelikle elinizdeki makinayı öğrendikten sonra uygun bir makina önerisinde bulunabiliriz.
Makinanız hem yüksek devirli hem de drag gücü düşük bir makina. Makaralı modellerden verdiğiniz bütçe sınırlarında aşağıdaki makinaları öneririm. Her ikiside güçlü ve size sorun yaşamayacak uzun ömürlü makinalardır. http://www.avmarketi.com/asp/product/5067/OKUMA-AVENGER-AV-65-MAKINE http://www.mcavmarketi.com/urun_detay.asp?pid=16 Not linkler sadece örnek olarak verilmiştir. İnternet alışverişlerinde öncelikli olarak telefonla stok sormanızı öneririm.
alperen kardeşim ilgin için teşekkür ederim...verdiğim linklerdeki makinalar içinde bir yorumunu alabilirmiyim http://www.sahibinden.com/ilan/alis...-alpha-bait-cast-cikrik-makina-41908033/detay http://www.sahibinden.com/ilan/alis...-alpha-bait-cast-cikrik-makina-41908033/detay saygılar.
Ben kendime bu makineyi almıştım. 60-70 metre derinliklerden yaklaşık 1 kg lik balıkları çok rahat çekiyor. Kamış eğrilmese çektiğini anlamazsın. Pahalı ya kaçmana gerekyok. Not: İlk makinam 180 tl lik bir cormorandı. Onda bile zorlanıyordum balıkları çekerken) Deviri düşük makinalar balığı daha yavaş ama daha rahat çekmeni sağlar. http://www.avmarketi.com/asp/product/11708/Okuma-Compressa-CP65-makine
Feridun Bey, sorunu sanırım çözmüşsünüz ama, bilgi olsun diye belirtmek istedim, kamışın titremesi, makina ile kamışın ilk porseleni arasındaki mesafe kısa ise yapar, bunun duruma göre bir kaç çözümü var. Aynı makinaya daha uzun bir kamış kullanmak, aynı kamışa daha küçük kafalı bir makina kullanmak, kısa fakat ilk porseleni daha uzak mesafede olan (Jig kamışlarında olduğu gibi) bir kamış kullanmak veyahut da yatay sarım yapan klasik makinalar yerine, sizin bulduğunuz gibi konvansiyonel dikey sarım yapan yani çıkrık makinalar kullanmak. Rastgele