arkadaşlar başlıkta da belirttiği üzere merak ettiğim bir konu bu henüz deneme şansım olmadı. çinekop takımına bakıyorum yemi dipten kurtaran bir mantar sistemi var ki bu o seviyede dolaşan her balık için cazip bir takım olamaz mı acaba?
Kullandiginiz cinekop takimi anladigim kadariyla mantarli cinekop oltasi. Cinekopun cok daha degisik takimlarida vardir. Sorunuza gelince elbetteki bu duzenek degisik igne buyuklukleri , misina kalinliklari ve degisik yemlerle baska baliklara da uygulanabilir.Ama dogusu itibariyle bu takim lufer baligini hedeflemektedir.Ben burda kahawai denilen baliga uyguladim.Oldukca basarili...
Halihazırda temelde aynı mantığı kullanan birçok düzenek için farklı mantar tipleri mevcut, iğne ve mantarın boyutları balığa göre değişmekle beraber hemen her balık için kullanılabilir bir düzenek, sadece bazı balıklarda özellikle canlı yem kullandığımız durumlarda mantarın renginin dikat çekmemesi gerektiğini düşünüyorum, aynı düzenekle ispari, izmarit, karagöz,isorpit, eşkina, gelincik gibi birço farklı balık yakalanabiliyor, yosunlu bölgelerde uzun köstek ullanmak suretiyle yemin daha görünür olmasını sağlayabiliyoruz. Çok kayabalığı olan yerlerde aynı şekilde kösteği uzun tutarak kayabalıklarının oltaya gelmesini de engelleyebiliyoruz.
arkadaşlar agustos'un 3'ünde bu mantarlı takımı bozcaada limanının iç kısmına yatırıcam. fotoğraf makinamda yanımda olacağı için bu sorunun yanıtını bakalım hangi balık verecek birlikte görücez. ha bu arada mantara parlak folyo sarılmış olmasını tavsiye eder misiniz?
Parlak folyo kullanmak yerine mantarın boyutlarını ufaltıp sardalye ile levrek alınabilir kanısındayım.Hırsız iğneye de gerek yok.Rasgele.
çok küçük (10-20 gr) bir gezer kurşun bağlı (fırdöndü ile 1 karış pay bırakarak sabitle) basit tek iğneli (2-3 no düz beyaz çelik iğne) bir takıma çok taze ve ezilmemiş sardalya takıp salla liman ile barınak arasındaki tam orta noktaya. sardalyanın ağzından sok iğneyi solungaçtan çıkartıp sırtına tak, iğnenin ucu çok hafif dışarıda olsun, yani misina balığın ağzında olacak. kurşun ile iğne arasındaki bedeni 1 kulaçtan fazla tutma(kurşun aslında mecburi değil, randıman alamazsan kurşunu çıkartıp tekrar deneyebilirsin) ama çok kısa da olmasın. sahildeki balık lokantaları kapandıktan ve etraf sessizleştikten sonra gece 1 civarı daha uygun oluyor. bu takımla orada levrek varsa alırsın. yatır oltayı dibe ve hiç oynatma, 15-20 dakikada bir çekip sardalyanın dağılıp dağılmadığına bak, dağıldıysa yenile. ben de 10 ağustosta oradayım, denk gelirsek birlikte avlanabiliriz. sevgiler...