Slmlar Abilerim Kardeşlerim Mevsim Dolayısıyla Kıyıdan Rapala İle Çinekop ve Lüfer Yakalamaya Çalışıyorum ama sadece şuanlık çalışıyorum Sizlere bir sorum var ; Forumdaki ustaların tavsiyesi doğrultusunda CRYSTAL MINNOW SUSPENDING adlı rapaladan temin ettim ve bu akşam üstü avcılar sahilinde denedim tutamadım demeyeceğim daha attıktan sonra ne yapılacağını bilmiyorum Yani rapala ile attığım oltayı sürekli at çek mi yapmam gerekiyor yoksa atıp bırakmam mı ?
Bence Boğaz tarafına git. Avcılardan rapala ile kıyıdan pek mümkün değil Rapala hareketli suda daha iyi verim sağlar. Boğaz'da Arnavutköy akıntı burnu yada ikinci köprünün altında deneyebilrsin. Bence 150 gr lık kurşunla beraber 0,3 mm kalınlıkta 1,5-2 m uzunluktaki misinayı rapalaya bağlayarak kullanın derim. rapala ile avcılıkta sürekli at çek yapacaksın ama o esnada rapalaya aksiyon verebilmek için kamışın ucu aşağı bakacak şekilde bir ileri bir geri hareket ettirin bir taraftan da makarayı sarın o şekilde rapala kıyıya gelene kadar bu işi devam ettirin. Ondan sonra Artık nasibinize ne gelirse,
Rapala denen sert sahteler lüfer ve çinekop avında çok verimli değildir. Onlaırn yerine kaşıklar daha iyi netice verir. Lüfer sahte yemciliğinde için asli durum, sürattir. Hızlı çekeceksiniz, yem hızlı hareket edecek. Bu da rapalaların aksiyon olaylarına ters gelir, aksiyonunu bozar. Örneğin sizdeki crystal minnow, atılır, yavaşça biraz çekilir, kuyruk sallayarak gelir, sonra beklenir, yem olduğu yerde kalır bu durumda. Sonra tekrar çekilir. Çekme bırakma, zıplatma değilde, biraz yüzüp duraksama şeklinde yapılarak hatalı yüzüş taklidi yapılır. Bazen bir sağdan, bir soldan çekilerek sahtenin sağa sola atlaması sağlanır. Çekme bırakma arasında pek fazla beklenmez. Yem durunca, çabucak gene çekilir. Böylece amaç, çok fazla yüzemeyen, aksayan balık görüntüsü sağlamaktır. Ama lüfer buna pek kanmaz. Ancak son sürat kaçan bir şey görürse, kimin daha hzılı olduğuna est gibi algılar, atlar üzerine hız neymiş gösterir. Bu nedenle, lüfer için kaşıklar her zaman daha avantajlıdır. Rapalalar lüfer tutmaz değil elbette. Ama kaşıktan aldığınız randımanı alamazsınız. Diğer yandan lüfer rapalayı bir vuruşta haşat edebilir, boyasını söker, ortadan keser vs. hepsi olur. Madem aldınız, en uygun yöntem, bu sahteyi atıp süratle ve kesintisiz çekmek olacaktır. Bu model gayet düzgün işler, yüksek hızda pek sorun çıkarmaz. Aksiyon vermeye uğraşırsanız, lüfer vaziyeti kolayca anlayabilir.
rapalayla lüfer almak cidden çok zor,remixon,bluefox,d.a.m ve atlantisin yalpa kaşıkları lüfer için mükemmel avcıdır,ayrıca zargana da yakalayabilirsiniz,bunlarda kurşun kullanmıyoruz kaşığın kendi ağırlığını kullanıyoruz...şayet kaşığa zargana atlayan bi yere denk geldiyseniz,oradan lüfer,kofana alma şansınız iki katına çıkar....avcılar gibi çok fazla derin olmayan yerlerde bu tür kaşıklarla güzel balıklar almak mümkün,yalnız tek bi şart var serdar abinin dediği gibi çok hızlı sarmanız gerekiyor,lüferin kaşığın peşinden gelişini bile görebiliyorsunuz..
Bugün rapala ve sıyırtma aldım keske kaşıkta alsaydım bogazda takılmak için neyse. bende bilgilendim Teşşekürler...
Sevgili levent, ustalarımız gayet güzel ve açıklayıcı bilgiler yazmış, ben de senin gibi acemi sayılırım bu konuda o yüzden ilk denemelerimde yaşadığım hataları hemen aktarayım dedim. Bahsettigin sahte 20-25 tl fiyata sahip , bence özellikle bu gibi sahteleri suda bırakmamak için gereken önlemleri de almalısın. Sahtenin altindaki kancayı cikart, lufer tarzı balıklar genellikle arkadan saldıracağı için avcılığında çok birsey farketmez fakat dibe taktirip kaybetme ihtimalin oldukça düşer. Bence kullanacağın ağırlık, çekme hızın ve dip derinligi de önemli bu konuda. Saglicakla kal..
Sevgili arkadaşlar rapala ile lüfer çinekop avlamak için daha doğrusu verimi kat kat artırmak için biraz modifiye ile olayı çözüyoruz bunun için durumu resimleyim ayrı bir konu içersinde bunu izah edeceğim.Emin olunki balığın oldugu zaman rapalanız boş gelmez.
O rapalayı 2-3 TL'ye satılan adi sahtelere çevirmekten başka tabi. Bu bir "wiggler". Yani kuyruk sallayan tip rapala. Bunun bu hareketini damağı sağlar. Dik damak, aynı zamanda prevane kanadı gibi iş görür. O alttaki iğne, dönüşü engellemek içindir, yakalamak amacaı pek güdülmez. O iğne sahtenin dengesini sağlar ve pervane gibi dönmesini engeller. İğneyi çıkarınca sahte kuyruk sallamaz, döner ve aksiyon denen şeyden eser kalmaz. Kısaca, o iğneyi sökmek rapalayı boyalı bir sopaya çevirmeye yarar.
Peki rapalayı ne kadar diplemek gerekir, yemli atıldığında şöyle dibe çöküyor bir tasmalıyoruz.. 1-2 kulaç misinayla yemin mantarla yukarıda durduğu düşünülürse yaklaşk akıntıyla beraber 1 kulaç kadar dipten yukarıda olur. Peki canım rapalayı bu kadar dipten getirmek taktırmaihtimlini artırmıyor mu?
Serdar abi; tabi ki bahsettiğin gibi sahtenin ortasındak üçlü kanca boşuna konulmamıştır. Ancak Boğazda kıyıdan rapala avcılığında ortadaki kanca çıkartılarak kullanılıyor ve gayet güzel de balık yakalanıyor. ( Biz modifiyeyi severiz. Adamlar sahte yapar aksiyonunu, dengesini vs. ayarlar, üretir, piyasaya sürer. Biz alırız. Ortadaki kancayı çıkartırız, arkadaki üçlü kancayı da 1-2 numara büyügüyle değiştiririz. Haliyle denge de bozulur. Ancak pek farkedemeyiz. Hele balık da yakalıyorsak bunu herkese öneririz... ) Şimdi diyeceksin ki ortadaki kancayı çıkarmazsanız verim daha fazla olacaktır. %60 verim alırken %80-85 verim alırsınız.( oranlar örnek olarak verilmiştir ) Bu durumda ortadaki üçlü kanca kıyıdan atışlarda bedene dolaşmaktadır. Bu durumu önlemek için ortadaki üçlü kancanın yerine hem sahtenin dengesini koruyacak, hemde bedene dolaşmasını önleyecek tarzda lehim teli veya başka bir materyalden bir ağırlık eklesek aksiyonu bozar mıyız, faydası olabilir mi?
Bence oldukça faydalı olacaktır. Şahsen kullandığım strike-pro marka sahtelerde orta iğneyi çıkarınca aksiyon bozulmuyor ammaa arkadaki iğneyi büyüttüğünüz zaman aksiyon namına hiçbirşey kalmıyor. Bu fikriniz kesinlikle aklıma yattı, ince düşünceniz için tebrik ederim.
Boğazda özellikle 2. köprüye yakın yerlerde rapala yapmak kaşıktan daha iyidir. rapalayı genellikle karnı kırmızı-yeşil seçmek gerekir ancak balığın bol olduğu günlerde tüm rapalalar çalışır. rapalayı tam dip yapmak gerekir. genellikle 150-170 gram kurşun kullanılmalıdır.oltayı uzak atmak gerekir.kasım aralık ocak şubat aylarında boğazda sürekli rapla ile balık alırsınız(geçişler sırasında) Daha sonra mayıs ayına kadar yerleşik balıklar rapalanıza gelebilir.boğazda en iyi balık rumeli hisarı önünde ve akıntı burnunda olur(özellikle rapalacılar için)