Aynen başlıktaki gibidir. Avlama limiti 20 cm. Buna göre Çinekop ve Sarıkanat avlamak yasak değil mi? Ben mi yanlış biliyorum; 10 cm'den küçüklere Defne yaprağı, 10-15 cm olanlara Çinekop, 15-20 cm arasındakilere Sarıkanat, 20-30 cm arasındakilere Lüfer denmez mi? Ama maalesef raporlarda görüyorum, şu kadar Çinekop diye, fotoğraflarda konuluyor. Bu yasak bizi pek bağlamadı sanırım. Üzücü.
Sevgili Kerem bu işler insanların değişik kafa yapılarına baglı bir olay.. herkes aynı şeyi konuşurda farklı davranır bu normal..aksini beklemeyeceksin .. kimi insan bilirki gideceği yerde 1 karıştan ufak balıklar gelecek ..istemez hiç gitmez ama bazı insanlar bir karıştan ufakta olsa maksat tava dolsun der gider tutar.. balık nedir ısparozdur vs.. boy limiti yoktur nasıl olsa 5 kg da çıkmaz 1-2 kg olsun tava dolsun hesabı..maksat balık tutum ve yedim.. bu konular derin be kardeşim..
bence defne fılan neyse ama sarıkanat a hayır demem cok nadır okmadıkca da amator balıkcı hayır dıyecegını sanmıyorum bız gırgırlar gıbı degıl kı bı balıkcı cok kısmetlıyse ı gun 10 bılemedın 20 parca balık alır denızden o yuzden kımseyı yadırgamamak lazım en azından ben oyke yapıyorum
Kusura bakmayın ama bu düşünce yapısıyla bilemiyorum... Bu rahatlık, denetimsizlikten kaynaklanıyor. Eh, biz de oto-kontrol yoksunu bir milletiz. Yasaları kendimize göre esnetip duruyoruz. Bir taneden birşey olmaz. Ama binlerce kişi birer tane tutunca ne olacak? Bunu düşünemeyecek kadar ........ mıyız? Boşluğu siz doldurun artık.
bende şu düşüncem ile katılayım, oldum olası bu konu devam eder gider buda bilindik birşey ya ne ise başlangıç çıkış noktası doğru yasak sa uyulacak bunda sanırım hem fikiriz dedik ya amatörüz çok ,çok en bollukta tutacagım 3/5 parça balık e ozamanda diyoruzki herkes tutarsa 3/5 balık,denizde balık kalmaz katliam olur ben çok nadir denk geldim bu bolluğa zaten oderece bolluk olacak yeminle tuttuğunuz balık sayısı hadi bende 1 tane atayım kovanıza olur 6 balık zınk diye çevirirler etrafınıızı biz kamışla tutarken az sayıda balığı birde üstüne boyuydu eniydi tartışa dururken koca koca tekneler ölçmeden biçmeden birde bakmışız el kadar balıklar hop kasalarda ,yani dedem oki sakın ha umarım yalnış anlaşılmam elbette limitlere sadık kalıacak (hoş kaçımız bu konuda ciddi )ben dahil ,kıyıda tutulan balıkla (yani bizlerin )ben bir kayıp bir zarar verdiğimizi düşünmüyorum
İBB web sayfasındaki hal fiyat listesinde ince çinekop, ince istavrit ince bilmem ne utanç vesikası fiyat listesini hala yayınlamaya devam ediyor.
Birisi görmüyor, görmediği içinde ceza kesmiyor veya ayıplayamıyor kimsenin haberi yok öyleyse yaparım dedikçe(yani otokontrol yoksunluğu veya zayıflığı) ne kadar çabalasak az... Halbuki sadece balık avında değil her şeyde, kimse görmüyor kardeşim ben yapayım yerine, başkası görmüyor fakat kendim biliyorum kendime saygı duyuyorum öyleyse bu yasak avı ve işi yapmayayım demek lazım. Bir insanın -söz meclisten dışarı- başkasından korkusu kadar kendine saygısı yoksa olan olur.Sözüm ağır olabilir fakat söz meclisten dışarı umarım. Herkese saygılar rastgele
İnsanlarda "benim tuttuğum 3-5 balıkla bu denizde balık bitmez" mantığı devam ettikçe bu raporları daha çok okuruz gibi geliyor.Balık ağından çıkan çinekopla sizin oltanızdan çıkan çinekopun benim için hiç bir farkı yok...
Tutmayın arkadaşlar herkes için geçerli limitler o ne demek tuta uta bitmez adamların ellerine malzeme vermeyin. Adam konuşmasında ne demıştı hatırlayın. 2000 tane kıyı oltacısı var 5 kg balık tutsalar 10 ton çinekop olur dememişmiydi. onlara koz vermemek adına yapmayın böyle şeyler. yoksa kati yasaklar gelecek demedide demeyin....
Ben bir özeleştiri yapmak istiyoırum. Benim ilk raporumda 1 tane bile 20 cm altı balık olmadığı halde tenkit aldım. Ki tenkit eden Balli arkadaş haklıydı. O akşam saldığım çinekop sayısı belki tuttuğumdan da fazlaydı. Yani yarı yarıya geri kazandırdığım halde. Fakat karadenizde bu balığın sarıkanattan fazla kalabilmesi çok zor. Büyürken zaten marmaraya göç eetmiş oluyor. Ha hiç mi yok tabii ki var. Ama peşinde olup alıkoymak gerçekten zor. Ve o günden bu yana hala balığa çıkamamış biri olarak senede belki 1 belki 2 kez lüfere çıkıyorum. Maalesef vicdani sirkülerin 25 cm demesine rağmen 20 cm'lik kanuni sirkülere riayet edebildim. Bunun bir sebebi de belki yanında avlandığım arkadaşın ısrarlarıdır. Ölçülendirme bence yanlış. Sarıkanat denmesinin sebebi sağ ve sol yüzgeçlerinin artık daha da belirginleşip sararmasından ötürüdür. 20cm'den aşağı sarıkanat olamaz. Lüfer dediğin balığa zaten 25 cm bence hakaret Gelelim ticari ve amatör boyutlarına. Birçoğunuz trol ya da gırgır teknesinde bulunmamışsınızdır. Bana inanın 1 trol ya da gırgırın katlettiği -her cins balık- İstanbuldaki oltacıların 1 aylık katlinden daha fazladır. Ben buna gözlerimle şahit oldum. Belki mürettabat böyle olsun istemiyor ama seçebilme şansına da sahip değil. Radar ne okursa o. Ki büyük balık gösterse bile dipden çekilen ağlar kesinlikle küçük balık kaynıyor. Ortaboy ve üzerinde bir ticari tekne 1 seferde istanbuldaki tüm oltacıların katli kadar balığı katleder. Bizler tabiiki iğneyi kendimize batıracağız ama mücadele vericeksek önceliklerimzi farklı olmalı. Oltacıyı bari 1 tava olsun diye küçük balığa itenler utansın diyorum.
Şu anda Acıbadem pazarındaki balıkçıda 7-8 cm lik çinekoplar kilosu 15 TL den satılmakta. Adamlara, yasak bunların 3 tanesi ancak limit ediyor dedim, abi yasak daha başlamadı diye bir cevap aldım. Alın size balıkçının hali.
Arkadaşlar, Bu konudan en fazla rahatsızlık duyan ve üzülen kişleriz, Bir balıkçı tezgahında çok küçük balıkların satıldığını görmek ve bundan sadece rahatsızlık duymak ama kişisel eyleme dönüşmedigi sürece sadece hafta kalır ve Biz daha çok balık yok hiç bir yerde diye yakınırız. Sürdürülebilir bir amatör balıkçılık yapmak istiyorsak ilk önce bizlerin bu balıkları korumamız ve üremelerini saglayacak boyuttan küçük olanları zarar vermeden denize geri bırakmamız ŞART. KEndimizin inanmadığı ( UYGULAMADIĞI) bir şey, konuşmak hatta bundan üzüldüğünü belirtmek bence hiç kimse tarafından önemsenmez. İlk önce bizler sahip çıkıp , önemseyerek uygulamalı ve uygulanması için ÖRNEK davranışlar sergilemeliyiz düncüncesindeyim. Lütfen bu konuda duyarlı olalım sadece lafta bırakmadan EYLEMLERİMİZ de bu koruyucu sagduyulu davranışlarıgösterelim. Örnek olarak 3 sene önce tutuğum Kofananın zamanında YAPRAK Çinekop olduğunu eğer büyümesine izin verilirse bir çok kişinin bu tarz balıkları tutacağını biliyorum, En azından eskiden bu şekilde balık tutardık ama şimdi neden tutamıyoruz, her kez cevabı biliyor esasında, biraz duyarlı olmak koruyucu davranmak gerekli.
3ü 5i yok arkadaşlar. 20 cm sınırına bizim de saygı göstermemiz lazım. Zaten kıyıdan yakalanan balıklar genelde 20 cm'i geçer, onun altında gelenleri de geri atın. Ben de bazı raporlarda gördüm maalesef 15-16 cm'lik balıklar. Yapmayın..
20 cm'den altını tutmak ayıptır bu kadar kavgadan sonra. Velakin, biz oltayı atıyoruz ve iğnenin elinde cetvel yok. 15 cm'lik birini tutarsa? O zaman salacağız geriye, bunun tartışılacak bir tarafı yok. Zira şu anda şartlar müsait. Ama bir vakit sonra sular soğuyacak. Yüzey sıcaklığı çok düşecek ve çinekop dibe, kanala inecek. Ya o zaman? Birinci husus şu. 50m'derinden çektiğiniz balık vurgun yer mi? Mümkün, ama çinekop dayanıklı hayvandır, genelde bu sorunla başedebilir. Bir diğer önemli sorun ise, siz dipten 14 C'den çektiniz balığı, yüzeydeki soğuk suya geri bırakınca ne olacak? Eğer yüzey suyunun sıcaklığı 8 derecenin altındaysa, o çinekopun maalesef hiç bir şansı yok. Ama 8 dereceden fazlaysa, çinekop için bu pek sorun teşkil etmez. İşte belki tartışılabilecek yer/nokta burasıdır. Yarın soğukta çinekop geri salınsa da yaşamayabilecek. O zaman ne yapmak lazım? Elbette bunu bahane edip kovayı çinekopla doldurmaya kılıf uydurmak değil sorumuzun cevabı...
Salacaksın hiçbir zaman çinekobu suya atınca ben gitmem dememiştir suyun sıcaklığı şu bu konusunda her zaman basar gider,
Arkadaşımız yerden göğe bence haklı. Sadece çinekop lüfer falan için değil. Tüm balıklarda ölçü sınırlamasına uymalıyız. Bazı forumlarda görüyorum, koca koca adamlar( sözde ustalar) el kadar mırmır, lidaki, sargoz, karagöz avlamışlar 3-5 kilo sermişler, övünüyorlar. Çok ayıp, çok yanlış ve çok kötü örnek
Özellikle Çinekop tutmaya yönelik takım kullanmaya devam edilirse, Çinekop gelecektir. Amaç 25-30 cm'lik Lüfer tutmaksa eğer, ona göre daha büyük iğne, daha büyük yaprak yem kullanmak, takıma Çinekop atlamasını bir nebze önleyecektir. Elbette gözü kara Çinekoplar çıkabilir. Onları da suya salmak durumundayız. Forumda, yasak başladıktan sonra açılmış Çinekop raporları var, hem de fotoğraflı. Ve ne yazık ki yapılan yorumlarda "Tebrikler, avınız her daim olsun vs," şeklinde. Denizlerimizin vahim durumu hakkında o kadar hararetli tartışmaları yaptığımız bu forumda, durumun vehametini tam anlamıyla ortaya koyacak cinsten raporlar bunlar. Biz yaparsak, elalem neler yapar kimbilir! O nedenle, mevcut yasakları delen av raporlarını kınıyorum ve rapor sahiplerini suç işledikleri ve suçlarını kendi elleriyle belgelemiş oldukları konusunda uyarıyorum!