Arkadaşlar balıkçı bir abim tarafından duyduğum bu haberi alınca çok sevindim ve hemen sizinle paylaşmak istedim.... Çinekop avı tamamen yasaklanmış..Almasıda,satmasıda, yakalanmasıda yasaklanmış... __________________
İnşallahhhh.. Doğruluğunu nasıl teyid ederiz.? İnşallah bu tablo son kez yayınlanmıştır... 08.04.2011 tarihli Su Ürünleri Hali fiyat listesi: Pelajik Balıklar Ürün Birim En Düşük F. En Yüksek F. Çinekop Kasa 350,00 TL. 400,00 TL.
Tarcan abi yarım saat önce turna avı için bir arkadaşımı aramıştım..kendisi karaburunda balıkçıdır...Kendisi söyledi..hatta bir kaç kez üsteledim eminmisin ,ciddimisin falan evet dedi doğru dedi..bakalım...bunu önümüzdeki sezon görücez abi...........
Ben anlamadım şimdi. Bu haber doğru ise yakında anlaşılır zaten ama tabi bir yandan da düşündüm, kime göre çinekop? Bu balığın limiti mi vardı ki? Zaten tebliğde 14 cm olan bir lüfer limiti var. Bunun altında olanlar mı yasaklandı? O zaten yasaktı. Çinekop tutmak yasaklandı derken, bu aslında şöyle olmalı : Lüfer boy limiti yükseltildi. Yanlış mı düşünüyorum? Ha eğer lüfer avı tamamen yasaklandı ise o başka, ki bu da doğru mudur bilemeyiz şu anda. Ayrıca böyle bir yasağa ticariler ne der bilemiyorum. Bu söylenende doğruluk payı varsa, ortalık karışacak demektir. Ben böyle bir şeyin olabileceğine ihtimal vermiyorum. Keşke olsa.
Bende önümüzdeki sezon itibari ile İstanbul boğazın da ağ ile avcılığın tamamen yasaklanacağını duymuştum. Bir kaç ağ balıkçısının teknesini satılığa çıkardığınıda görünce iyicene işkillendim. Lakin, bunlar tamamen kulaktan duyma bilgiler. Umarım doğrudurda tekrar lüfer balığını görmek tutmak ve dar orta gelirli vatandaşlarımız tarafından yenmeside nasip olur.
En azindan bir sure boyle yanlis haber bombardimani surecektir. Laf agizdan agiza dolastikca, ticariler, yani bu isten ekmek yiyenler oyle ya da boyle bunu netlestirme arayisina gireceklerdir. Yani islerine gelmeyen birseyi gundemden dusurtmeye calismak da aslinda konunun kamuoyunda onemsenme derecesini arttirir. Reklamin iyisi kotusu olmaz hesabi. Mevcut durum umut vadediyor. Bekleyelim bakalim, 14 cm limiti mi yukseltiliyor, cinekop diye yeni bir yasakli tanimi mi getiriliyor, yoksa aslinda hicbirsey oldugu yok ama kampanyalar ses getirmeye mi baslamis ???
14 cm bence istavrit için boy limiti olmalı Çinekop yasağıyla ilgili hiç bir bilgi yok. Sadece söylentiden ibarettir o iş.
İstavrit boy limiti 13 cm. Lüfer boy limiti 14 cm. 13 cm lik istavrit azman sayılacak türden.Ama 14 cm lik lüfer diye bir yaratık yok. Ben avcılardayım az evvel hem balık fiyatlarına hem de alışverişe gittim .Keşke balıkçıya uğramasaydım.1 Karışlık defne yaprağı irileri kg mı 25 tl. Yasaklar sadece konarak olmaz uygulama lazım.30 Yıldır kara avcılığı yaparım.1 Kere dahi ne kontrol edildim ne de evraklarıma bakıldı. Madem yasak o zaman belediye vs gibi kurumların kontollerini yapmaları ve bizlerin şikayetleri ile denetleme yapmaları gerkir. Burada özellikle kolluk kuvvetlerinin yasal ihbarları denetleme ve kontol zorunluluğu var..Örneğin jandarmayı arayıp bir şikayet yaparsanız KESİNLİKLE GELİP KONTROL ETMELERİ GERKİYOR. İnşallah bu sene gerek belediyeler gerekse diğer kolluk kuvvetleri de duyarlılık gösterir. Ayrıca artık birçok balıkçı teknelerini satıyor.Neden satmasın ki .Onlarca para masraf ama bir balık sürüsünün tepesinde yine onlarca tekne.Kimin kime gücü yeterse. Popilasyon dengelerinde bir kural vardır.Örneğin Tilki çoksa fare azdır.Çünkü çoğunlukla fare yerler.Fareler azalınca tilkile aç kalır ve popilasyonları azalır.Sonra Freler ürer ve bu döngüye başka etkenler girmez ise sürer gidr. Şimdi çevre kirliliği ve yanlış uygulamalar olaz ise balık ve balıkçı (Önllikle trolcü ve illgal balıkçılar) aynı döngüdeler. Burada balıkçılara ve bizlere düşen yasa dışı oranlardaki balıkları almamak ve şikayette bulunmak ,Amatörce de olsa ufak balı tutmamak.Zaten böyle olursa kovasında yaprak gördüğümüz kişileri bile şikayet edecek bilince geleceğiz. Zaten yasak ise profosyonel balıkçıların tuttuğu onlarca çinekopa da ceza var kıyıdan tutulan çinekopa da aynı ceza. Zaten olması gereken hiçbir şekilde tutulmaması.Merak etmeyin eğer uygulanırsa inanın olta ile at çek lüfere doyarız.En basit örneği Eşkina avı 3 yıl önce yasaktı.Avı serbes bırakıldı ilk sene herkes trofeler tuttu ama malesef ufakların kıyımı ile şimdi artık oldukça boyları ufaldı.Çünkü büyüyemedi. Benim fikrim bu. Sevgiyle
Bakalım bu haberde doğruluk ne kadar. ama olsun konuşmak dahi güzel. Bu balığın bence belirli bir süre her boyunun avlanması ve satılması yasaklanmalıdır.En az iki sezon bu balık avlanmasa ve satılmasa ve durum tüm boyutları ile incelense veriler değerlendirilse iyi olmazmı. Şimdi bu balığı avlayıp para kazanmayı iş haline getirenler mogurdanmaya başlayacaklardır. Esas mesele geçimini bu balıktan ve diğer balıklardan kısacası denizden sağlayanlar destek vermeliler. Şimdi onlara buradan sormak istiyorum, başta lüfer olmak kaydı ile bazı balıklarki bunlardan birkaçı kalkan, barbun ve hatta hamsi gitgide azalmıyormu. Bazıları yok olma noktasında değilmi peki bu balıklar yok olduğunda siz ne yapacaksınız. Bizler öyle yada böyle çiflik balıkları ilede durumu idare ederiz.Norveç uskumrusunun suyumu çıktı.Yani aç kalmayız ama sizler balık yoksa açsınız. Ne yapacaksınız fabrikalarda işçilikmi, pazarda pazarcılıkmı valla oralarda hiç iş yok artık. Siz bir an evvel bir araya geleceksiniz, devletin dahi karar almasını beklemeden bazı önemli kararları önce siz alacaksınız ve devlete teklifte bulunacaksınız. Hem balığın devamlılığı için hemde işinizin devamlılığı için. Balıkları ve meraları siz koruyup kollayacaksınız. Ama böylemi oluyor. Bakın ben size nasıl olduğunu tahmini olarak anlatayım. Şimdi biri size herhangi bir yasaktan bahsettse hemen ya ben yakalamasam ötekiler yakalıyor. Satıcıda böyle ya mezattan alıp tezgaha koymasam öteki alıp koyuyor ve satıyor. Yani hep diğerlerini kötü örnek gösterip yanlışa doğru koşarak gidiliyor. Hep beraber uçuruma doğru koşuyorsunuz. Dediğim gibi devletten bir şeyler beklerken ki zaten yetkililerin oy korkusuna bir iş yapacakları falanda yok, siz balık yakalayanlar fedakarlık yapınız, derneklerinizle bilimsel çalışmalara imza atınız. Karadenizde yanlış bilmiyorsam su ürünleri bir kaç zamandan bu yana büyük sayılarda kalkan yavrusunu bırakıyorlar. Ancak bu yavruların dahi yakalanıp satıldığıda görülmekte. Eğitim,eğitim ve eğitim birazda sabır.
Ben doğru olduğunu sanmıyorum. Dün akşam kartal balık pazarına 33 kg çinekop getirdi balıkçı abilerimizden birtanesi. Hepsi canlı idi. Allahtan geçekten çinekoplardı hatta sarıkanada yakın olanlar vardı. Olta ile tutulmıuş hepsi. Yerini biliyorum ama söylemem şimdi herkes pazar günü oraya çömer Ama düşünsenize 33 kg. 3 ay sonra bu balıklar 60-70 kg olabilirlerdi. ama o 33 kg balık daha tezgaha konmadan leğendeyken bitti. Şimdi sen nasıl yasak koyacaksın, uygulayıp kontrol edeceksin bu balığın avcılığına. Bu kadar talep varken yasağı kim dinler. Korsan balıkçılık zaten diz boyu almış başını gitmiş. Küçük teknedeki balıkçılar bile artık balığı tuttukları yeri diğer arkadaşlarından saklıyorki katliam olmasın diye. Burada tek çözüm benim fikrimce, Marmara içinde gırgır ve ağ kullanımı yasaklanacak. Sahil güvenlik sadece bu iş için ekip kuracak. Balıkçı tekneleri didik didik özel tüzel plakalı plakasız kontrol edilecek. Galata köprüsüne av yasağı getirilecek. ozaman balıklar belki biraz nefes alır ve yine haliçe yumurta bırakmaya girip nufusu artırırlar. Ama inşallah yasaklar konur ve uygulanır. Çare ne diyeceksiniz değilmi inanın bende bilmiyorum.
Lüfer balığının avlanabilir alt boyunun 24 cm. olması için çalışmalar var, henüz bu konuda alınmış bir karar yok. Birkaç büyük endüstriyel balıkçı dışında tüm profesyonel ve amatör balıkçılar, STK'ların da desteğiyle halen tebliğde lüfer için yasal boy olarak görülen 14 cm.in katliam manasına geldiğini, bunun en az 20-24 cm olması gerektiğini haykırıyor. (Bu sitedeki dostlarımız da buna e-postalarla katılıyor). Tarım Bakanlığı konuyu, HAziranda toplanacak danışma kurulunda gündeme alacağını bildirdi, ne çıkar bilmiyorum. Şimdilik bize düşen, henüz yumurtlama çağına gelmemiş hiçbir balığın avlanmaması ve uluslararsı sular adı altında yumurtalı balıkların katledilmemesi için bimer' ve Tarım Bakanlığına e-postalar yağdırmak ve tepkimizi koymaktır. Kolay gelsin.
Bizde böyledir olay vahim hale gelir, içinden çıkılmaz hale gelir ondan sonra tedbir alınır.. zamanında hal içinde saglıklı bir denetim yapılsa bu durumlar yaşanmazdı..halende yapılmıyor..
Ve yakında balıkçılar birbirlerini şikayet etmeye başlayacaklar.Trol atmayanlar torokcüleri ,yasak zamanda avlanmayanlar avlananları,Ufak baluk satmayanlar limit dışı balık satanları.Eğer yapılan şikayetler iyi kontrol edilirse belki biraz olumlu sonuçlar alınır. Kıyı balıkçılarının birçoğu ufal balık tutmuyor ve tutrsa salıyor.Zaten tuttuğu yer genelde birçok arkadaşının olduğu yer olduğundan birbirlerine ikazda da bulunuyorlar.Sadece tıpkı kara avcıları gibi etçiler ve gerçekten acemiler yapmıyorlar. Avcılığın birçok basamağı vardır (İnternette Avcılığın basamakları diye ararsanız bulursunuz.) Bece balıkçılık ta aynı.Tıpkı eline her silah alanın avcı olamayacağı gibi 10-20 tl lik kamış alanda Balıkçı olamaz.Burada bizlere düşen de birbirimizi ve kendimizi bilinçlendirmek. Saygıyla İsfendiyar Topçu
bizde bir yasağın caydırıcılığı maalesef öngördüğü cezalardan geçer.yeteri kadar ceza ve denetim yapılırsa belki bir sonuç verir.denizlerimiz neredeyse tükendi umarım yasak doğrudur ve sonuç verir.
Temennilerine katılmakla birlikte Mahir amcamızın da ifade ettiği gibi ileri tarihli birtakım olumlu gelişmeler olabileceği varsayılsa da maalesef şu an eski düzen devam.