Dün 29 Ekim’le ilgili okumayı geciktirdiğim bir yazıyı okurken şu satırlar dikkatimi çekti. “Hatırlatırım, 29 Ekim aynı zamanda lüfer bayramıdır..” Bir zamanlar öyleydi herhalde dedim içimden ben de. Zira lüfer diye bir balık artık yok! Şaka yapmıyorum. Yanlış avlama yüzünden hallerde birer kasa lüfer ya var ya yok. Niye? Çünkü yıllarca lüferin yavrusu olan çinekopu, sarıkanatı çılgın gibi avladılar. Balık ailelerinden bihaber Türk halkı da onları “ayrı” balıklar sanıp afiyetle yedi. Hayır canlarım, hayır kuzucuklarım! Çinekop ve sarıkanat AYNI ailenin elemanlarıdır ve lüferin büyümemiş halidir. Yavrusudur. Henüz erişkin olmamışıdır. Erişkin olmadığı için de henüz yumurta bırakamaz. Yani çoğalamaz. (Bilmeyen için ansiklopedik bilgi: Lüfer ailesi küçükten büyüğe doğru şöyle adlandırılır: defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtı kara. Niye bu kadar çok adı var peki? Balıkların kralı da ondan!) Sen yıllarca bir hayvanın yavrusunu avlarsan ne olur? Yumurta bırakacak kadar büyümediği için tükenir gider. İşte şimdi o oldu. Yedikleriniz son yavrulardır. Çocuğunuzun “lüferi”dir aslında. İnsanın çocuğuna lüfer bırakamayacak olması ne kadar acı bir şey. *** Peki devlet ne yapıyor? Uyuyor. Bu kadar... Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının koyduğu alt sınır 14 santim. Yani 14 santimden küçük bir lüfer ailesinin ferdini avlayamazsın. 14 santim dediğin çinekop! Ondan daha küçüğüne defneyaprağı deniyor ki o yavru bile değil. “Yav..” sadece. Demek istediğim bu güya yasak bir halta yaramaz. Lüferin çoğalabilmesi için 24 santime gelmesi lazım. Şu an boğazın girişinde gırgırlar ağlarını atmış, geleni gideni avlamaktalar. Çılgınlar gibi çinekop avlanıyor. 14 santimi takan da yok zaten. 14 santimin altında balıklar da avlanıyor vahşice. Çünkü kontrol eden yok. *** Ben bu devlet denen aygıtın ne “işe” yaradığını anlamakta her geçen gün daha çok zorlanıyorum. Lüferden söz ediyoruz arkadaşlar! Balıkların kralı! İstanbul boğazının en şahane şeyi! Yok daha büyük bir lezzet! Lüfer yedikten sonra başka balıklara balık bile denemez. Bir devlet, coğrafyasının en güzel hediyesini koruyamıyorsa, bu konuda bir önlem almıyor, aldığı önlemi uygulamıyorsa NEDEN vardır? Zulüm etmek midir devletin yegâne varlık nedeni? Lüferimi koruyamayan bir devlete ben NİYE vergi veriyorum? Hakikaten soruyorum. NİYE? Yemin ederim bu kafadayım artık. Ufacık bir iş kurdum iki yıl önce, hani nerdeyse Sabancı Holding kadar vergi ödüyorum. Cebime girenin iki katı vergi verdim! Bir yandan kestiğim faturaların dolaysız “faturası” bir yandan telefonuma, internetime, gazozuma, sinema biletime “bindirdiği” dolaylı vergi.. Sonuç ne peki? Lüferim yok oldu. *** İş başa düştü arkadaşlar. Devlet devletliğini bilmiyorsa o vakit vatandaş vatandaşlığını bilsin. Fikir Sahibi Damaklar Derneğinin başlattığı bir kampanya var. “İstanbul lüferine hasret kalmasın” diyorlar. (fikirsahibidamaklar.org) Vatandaş olarak yapılacak şudur: Ey damağına düşkün, ey balığın kıymetini bilen okur! Lüferi geri istiyorsan lüferin yavrusu olan çinekopu ve sarıkanatı yeme! Alma, ısmarlama ve yeme çünkü bunlar henüz erişkin olmayan lüferlerdir ve çoğalamazlar. Lüferin çoğalabilmesi için en az 24 santime gelmesi lazım. Restoranlarda denizi yeni görmüş garsonlar, paragöz patronlar kasten veya cehaletten aksini iddia etse DE, içiniz gitse DE, ucuz bulsanız DA çinekopa yüz vermeyin! Bugün cumartesi. Olur da ailecek balıkçıya giderseniz aklınızda olsun istedim. Sevgiler, saygılar.. Vatan Gazetesi yazarlarından Mutlu Tönbekici ayakta alkışlıyorum...Umarım tüm basın ve medya kuruluşları bu yazı ıle destek verirler..
lüferin üreme boyu 25 cm. tarım bakanlığına bununla ilgili mail attım cevap gelmedi. lüferin soyunu kurutan gırgırlar. oltayla tutulan çinekopla lüfer soyu tehlikeye girmez. benim 10 senede tuttuğum çinekopu gırgır bir günde kaç katını tutuyor kimbilir. gırgır yaprakmış defneymiş ayırt etmeden topluyor. sürüyü sonarla görüp ağlarını döküyorlar direk. bizim yaprak diye saldığımız balıklar yine onların ağına takılıyor. sarıyerde resmen gırgırla at çek yapıyorlardı. bu hafta yoklar bayram iznindeler. boğaz balığın geçiş noktası orayı kapatınca balık ta marmaraya akamıyor sadece lüfer değil bir çok tür. marmaraya balık akamayınca plaktonlar çoğalıyor, bu sefer marmara denizinde jel oluşuyor hani şu kaykay dedikleri olay. geleceklerini düşünmüyen bu gırgırların sahipleri zaten ya milletvekili ya da çok zengin iş adamları kuralları onlar koyuyor. anayasanın değişmesiyle gırgırlar serbest artık.
devlet denen aygıt koymuş bi saçma kural gidiyor denizlerde artık parmak kadar balık tutuluyor bir denize bakıyorum birde tutulan balığa vaybe diyorum demkki balık kalmadıki adam parmak kadar balığı tuttum diye seviniyor
Beyler lafı devlete hakarete getirmeyelim. "Devlet denen aygıt" nedemek? Söylenenler Türk Ceza Kanunu kapsamında suç niteliğine girmeye başlıyor. Çinekop yemezseniz yemeyin. Kanunlardaki eksik yada yanlış olduğunu düşündüğünüz şeyleri de söyleyin. Bunlar en doğal hakkınız. Ama hakaret noktasına getirmeyin konuyu.
ben aynen katılıyorum lamıcimi yok herkez görevini layıkiyle yapmalı 2 kasa balığa fit olanların bir milletin yediği içtiğine bu kadar hainlik etme hakları yoktur.
Evet arkadaşlar lütfen olayı hakaret boyutuna getirmeyelim. İsteyen yer isteyen yemez. Benim bu yazıyı yayınlamaktaki amacım bizlerin sesini dile getiren bir yazarın köşe yazısı idi.
"enginson" en sevdigim uyeler arasindasin.Maillerin,cevreciligin takdire sayan. Lakin bu yazinda soylemis oldugun bir cumle beni hayal kirikligina ugratti.Cok uzuldum. Cumlen su sekilde : "Oltayla tutulan cinekopla lufer soyu tukenmez." Hakikaten senin gibi duyarli bir avcinin dusunmemesi gereken bir dusunce bu. Oyle ki sen bir hesap et; misal veriyorum Turkiye 80 milyon nufuslu ve diyelimki 20 milyonu amator avci.Ve yine dusunki her kisi her ava gittiginde 3-5 cinekop,yada her ne ise aliyor. O zaman dusunebiliyor musun birkac girgir teknesi ettigini.Bu ornegi daha oncede bir konu altinda vermistim.Bence bu dusuncenden vazgecsen oyle guzel olurki... Yalan yok.Ben eger Turkiyedeyken (bu foruma uye olmadan once) eger cinekop,sarikanat yakalasaydim kovaya atardim(hic yakalamayi denemedim,merak etmedim zaten.Ama yakalasaydim birakmazdim).Lakin bu siteden cok cok sey ogrendim,cok guzel insanlar tanidim,amatorlugu sonuna kadar anladim (hem bu siteden hemde topladigim arsivlerden,dunyada gerceklestirilen amator av belgesellerinden) Demem o ki ; benim kafa yapim bu konuda oyle degistiki... Trol,girgir,vs,,,zaten illetler...Hepimizin ve baliklarin burnundan getiriyorlar. Ve bir dusun birde amator avcilar :" oltayla balikmi tukenirmis canim" dese...Ne olur acaba.Bence sende benim gibi dusun.Ve emin ol ki ; birgun senin gibi dusunenlerin sayisi dahada artacak.Belkide boyle boyle duzelmeye gidecegiz,belki birilerine daha ornek olacak.Ve hatta belki yeni bir trend olusturacak bu davranis balik severler arasinda (yakala,birak trendi yada "cinekopa degil lufere"trendi ) Ne dersin? Sence hic hakli degil miyim?Sence daha iyi olmaz mi?Diyelimki devede kulak kaldi bizim yaptiklarimiz.Ama bir dusun o kulak olmasaydi hic duyamazdiki o deve sesleri... Ben eminimki senin gibi anlayisli bir insan bu soylediklerimi de dostca anlayis ile karsilayacaktir. Rastgele...
denizdeki çinekopu lüferi oltayla bitiremessin emrah bunu hangi kıyı amatör avcıya sorarsan sor. biz zaten benimle avlanan dostlarıma da sor ufakları ben almam ki geçen serbülent abimle yaptığım avda en az 20 tane çinekopu geri bıraktım. bizim alıkoyduğumuz çinekopların en ufağı o gün 20 cm di. biz ava çıktığımızda zaten max. kendim için konuşuyorum kişi başı 10 ila 15 çinekop arasında alıkoyuyoruz ki çinekop dediğime bakma gayet iri balıklar. fakat sen bir istanbula gel kendin de göreceksin gırgırlar nerede avlanıyorlar şaşıracaksın avlandıkları yerde insan düşünüyor burdaki balık ne kadar iri olaiblir ki ? kıyıya 10 metre mesafede adamlar ağ atıyorlar. benim 10 senede tuttuğum balığı adamlar bir günde tutuyorlar. ben oltayla tutulan çinekop derken 20 kg lık kovaları dolduranlardan bahsetmiyorum zaten onları amatör balıkcıdan saymıyorum ticari balıkcı onlar. kreçe yaprak hiç acımadan kovalarına atıyorlar ve bunu her gün yapıyorlar. biz haftada bir kere ava çıkıyoruz benim eve getirdiğim balık max. 3 kilodur istavrittir oda çinekop ise 10 ila 15 arasıdır. bir tek geçen sene 30 tane çinekop getirdim kıyıdan avlanmıştık onunda en ufağı 25 cmdir. şu gırgırlar troller olmasaydı ne kadar olta balıkcısı olursa olsun kıyılarımız yine balık yapardı. boğaz balığın marmaraya aktığı tek geçiş bölgesi orayı gırgırlar kapatırsa balık aşşağıya nasıl aksın. egeden balıkesirrden her yerden gırgırlar bu sene boğaza hucüm etti ben hayatımda bu kadar çok gırgır görmedim boğazda. ben oltayla tutulan çinekopla balık nesli tükenmez derken çinekop tutun bunda birşey yok demek istemedim o insanların kendi insifiyati isteyen tutar isteyen tutmaz geri bırakır. geçen seneye kadar balık o kadar güzel ve booldu ki bu sene bir tek bu bolluktan şüpheliyim o da gırgırlardan dolayı. devlete hükümete tabiki kimse hakaret edemez fakat yanlış olan birşey varsa ve bu konuda devlete uyarı yapılıyorsa artık bu uyarıların ciddiye alınması lazım ve bunun için birşeyler yapılması lazım. ben sadece öneri sunuyorum maillerim de zaetn hep bu şekilde fakat net bir cevap alabilmiş değilim bende çeşitli kurumlardan yardımlar istedim sağolsunlar ilgilendiler fakat yine de bir sonuç alınabilmiş değil. halkı ne kadar bilinçlendirirsen bilinçlendir yine de almaya ve satmaya devam ediyorlar bunu sadece devlet engelleyebilir. amatör balıkcılarda da artık şöyle bir düşünce yerleşmiş durumda tabi ki ben katılmıyorum ama avlandığım birçok arkadaşımdan duyduğum ve bence yanlış olan bir düşünce " ben yakalamasam ya da serbest bıraksam illaki ya gırgıra ya da başkasına yakalanacak, o yüzden balığı alıkoyuyorum". böyle düşünen bir insana ne dersen de kendini haklı çıkaramassın ki ben denedim. ben hiç bir avımda illa balık götürücem eve düşüncesiyle çıkmıyorum ben bu işi hobi olarak yapıyorum ve yine bir çok kez ava çıktığım abilerimde bilirler balığın az olduğu zamnalarda ben balıklarımı seve seve paylaşırım hepsini veririm eve boş dönerim ki bütün arkadşalarımda böyle yaparlar herkez balığını bir kişiye verir hatta bu yüzden kavgalar bile çıkar sen götür yok abi sen al ben geçen almıştım diye . İstanbul'a yolun düşerse ve birlikte avlanma fırsatımız olursa ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın sevgili dostum. umarım beni yanlış anlamamışsındır. denizler göl ve ya gölet gibi değildir oltayla ne avlarsan avla abartmadığın sürece balığı tüketemessin. ve sana bir şey daha söyliyeyim gırgırlar o kadar avlanmalarına rahmen hala balık fiyatları yüksek ve tezgahlarda az gibi gözüküyor bunun nedeni insanın aklına acaip düşünceler getiriyor.
Her konuda cinekop... iyi guzel ama ya diger baliklar? cipura diye lidaki avlayan ama bilmeyen... Levrek diye ispendek avlayan ama bilmeyen... Sinagrit diye palaz avlayan ama bilmeyen... Bunlarda var her yerde... bunlar neden konusulmuyor? bir dokunulmazliklari mi var? kaldi ki cipura dedigimiz balik cift cinsiyetli... bir yasa kadar disi, bir yasa kadar erkek... kim bu garibi dusunuyor ? Bogaz balikcisi dusmus sultaninin derdine..... vezirleri dusunen yok.... Bir yandan 2-3 kg.. agirliga erismis baliklari yakalayanlara karsi beslenen dusmanlik.... meranin anac baligi, turunun devami icin gerekli vs... Eee kardesim biz neyi avlayacagiz o zaman? Buyukleri avlama turunun devam icin gerekli...................... Kucukleri avlama daha buyumemis.................. Ben avlayana kadar bir profesyonel balikci bogazina sariliyor zaten baligin..... veya o balik hayalimizdeki boya gelene kadar bir agcinin kurbani oluyor zaten.... Evet hic bisey yakalayamamak onemli degil biliyorum bende bunu amac hobi... buda tamam... Peki biz neyiz, amator balikci mi? yoksa sportif balikcilar mi? Birtane daha var bunlara katmamiz gereken, son zamanlarda moda oldu... Vicdani amator ve sportif balikci..... Madem sportifiz, neden hem yakaladigimiz baliklari saliyoruz ve ayni zamanda alikoyduklarimizda oluyor? Madem amatoruz, neden bize verilen limitler dahilinde av yapmayip, bide ustune usluk parmak kadar baliklari alikoyuyoruz? Madem vicdani amator ve sportif balikcilariz, neden sportif ve amator balikcinin yaptiklarini yapip, forumda farkli bir tutuma sahip oluyoruz? Burada gidisat yanlis... itirazlar devletin kurumlarina yapilmali, devlet onlemini alirsa (ki hic sanmiyorum), o zaman bu uzuldugumuz durumlar duzelir ve zaten ufak baliklarin pesinde kimse kosmaz... Burada ufak baliktan kastim, tebligdeki yasal limitler.... hepsi ufak oradaki gosterilen baliklarin..... Ama ulkemizin sularinin acinacak halinide unutmayalim..... Fazlasi hayalden oteye gidemez...... Ve disarda 75 milyon insan var... epi topu bu plarformda 30 bin kisiyiz... sesimiz sinek viziltisindan farksiz..
bende bunu anlatmaya çalışıyorum amatör avcılardan yana bir problem yok profesyonel ve ticari avcılıkta olan oluyor. boy limitleri istenilen ölçüye getirilse bile bunların denetlemesini kim yapacak? bugün isim vermiyorum ama büyük marketlerin bile balık reyonunda yavru balıklar satılıyorsa bunun önüne nasıl geçilecek. geçen sene gittiğim bir markette satılan çinekoplar 10 cm zaten çipura ve levrekler hep çiftlik balığı ki levreklerinde boyları max 20 cm di. hiç büyük balık göremedim.
Valla enginson ne soyleyeyimki simdi.Bir kere sunu yine en basta belirtmek isterim ; gostermis oldugun savasciliktan dolayi en sevdigim uyelerdensin.Bunu samimi soyluyorum.Ikincisi zaten Istanbula geldigimde Serbulent Abinin ve senin kurtulusunuz yok.Mutlaka ava cikacagiz bir kere Ve tabii diger ekipte dahil. Ucuncusu bu girgirlar,vs,,,konusunda devletin yetkili makamlarinda hakikaten bir kopukluk var.Bunu acikca soyluyorum.Hic te cekinecek bir durum yok.Cunku gercekler bunlar.Dorduncusu ; peki su sekilde yapsak : mesela 15 cinekop degilde atiyorum mesela 10 cinekop alsak (yanlis anlama ne olur) Yani demem o ki her 15 cinekop yakalayan avci 5 tanesini saliverse.... Ben biliyorum ve inaniyorum senin samimiyetine,savasciligina,saygina,doga sevgine...Hani diyorum herkez bir adim daha ileri gitse...Ne guzelde olur. Ben inaniyorumki o girgirlara,trol,vs,,,, lere gerekli olan uygulamalar insallah birgun gelecek. ....Aslinda o zaman bir organizasyon yapmak lazim bak Dusunsene onlar ortadan kalkacak,yada cogu ozgurlukleri kisitlanacak...Kesinlikle herturlu organizasyona deger. Saygilar sunarim seviyeli,anlayisli bir sekilde elestirileri dikkate aldigin icin. Tekrar soyluyorum : senin iyi niyetinden en ufak suphem yok. Rastgele
bu denizleri gırgırlara trollere kapatsınlar 5 senede bak nasıl akvaryuma dönüyor. beykoz eskiden kalkanıyla meşhurdu bitirdiler. boğaz lüfer zamanı lüferiyle meşhur onu da bitirmek üzereler. biz salıyoruz gerçekten kimse evine bizim gruptan çok fazla balık götürmez. beni zaten bilir abilerim ben tuttuğum balıkların çoğunu denize düşürürüm çok ufakları atarım inşallah gelirsin sen gel yeterki çıkarız sana güzel bir gün yaşatıcağımıza inanıyorum balık olmasa bile o ortama girdiğinde , o sohbet ortamı hiç bir şeye değişmem inanırmısın kız arkadaşımdan yeni ayrıldığım zamanlardı serbülent abimle tanıştığım çok canım sıkındı çabuk toparladım sayesinde ve özgür abimde çok destek oldu. kız şimdi tekrar birlikte olmak istiyor balık avını bırakmamak için kabul etmiyorum hehehe gerçekten pahabiçilemez bir ortam . 20 senelik arkadaşlarım gelmek istiyorlar ben çağırmıyorum huylarını bildiğim için çünkü ekibimle çok mutluyum
Yavru baligi kac tane, kac kilo veya neyle avladigimiz degil mesele... mesele yavru balik avlayip avlamadigimiz... dolayisiyla "oltacilarin avladigi cinekoptan birsey olmaz, esas suclu girgircilardir" diye bir bahane kabul edilemez... Yavru balik avlamanin yanlis oldugunu soyleyen avci, neyle av yapiyor olursa olsun, once kendisi bu avi yapmayacak... hele ki yaptigi cinekop avlarini arsizca buradan raporlayanlarin cikip da bu konuda ahkam kesmesi, vicdan sahibi gercek amatorlere karsi en cirkin davranis ...