Çinekop

Konu, 'Genel Konular' kısmında vurgun-01 tarafından paylaşıldı.

1. vurgun-01

vurgun-01 Mustafa Can

Favori Kamış:
    Shimano catana 2,70
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500 FC
    En İyi Avı:
    7.000 sazan - 2.785 Sudak - 1.370 Akbalık - 3.100 Turna
    Selam arkadaşlar.
    İnternette dolaşırken yazılarını hiç okumaya gerek görmediğim bir yazarın şu yazısı dikkatimi çekti. Deniz balıklrından pek anlamadığım için yorum yapamayacağım. Siz değerli dostlarla paylaşmak istedim.

http://haber.gazetevatan.com/Haber/338861/1/Gundem

Dün 29 Ekim’le ilgili okumayı geciktirdiğim bir yazıyı okurken şu satırlar dikkatimi çekti. “Hatırlatırım, 29 Ekim aynı zamanda lüfer bayramıdır..”

Bir zamanlar öyleydi herhalde dedim içimden ben de.

Zira lüfer diye bir balık artık yok!

Şaka yapmıyorum.

Yanlış avlama yüzünden hallerde birer kasa lüfer ya var ya yok.

Niye? Çünkü yıllarca lüferin yavrusu olan çinekopu, sarıkanatı çılgın gibi avladılar.

Balık ailelerinden bihaber Türk halkı da onları “ayrı” balıklar sanıp afiyetle yedi.

Hayır canlarım, hayır kuzucuklarım! Çinekop ve sarıkanat AYNI ailenin elemanlarıdır ve lüferin büyümemiş halidir.

Yavrusudur. Henüz erişkin olmamışıdır. Erişkin olmadığı için de henüz yumurta bırakamaz. Yani çoğalamaz.

(Bilmeyen için ansiklopedik bilgi: Lüfer ailesi küçükten büyüğe doğru şöyle adlandırılır: defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtı kara. Niye bu kadar çok adı var peki? Balıkların kralı da ondan!)

Sen yıllarca bir hayvanın yavrusunu avlarsan ne olur?

Yumurta bırakacak kadar büyümediği için tükenir gider.

İşte şimdi o oldu.

Yedikleriniz son yavrulardır. Çocuğunuzun “lüferi”dir aslında.

İnsanın çocuğuna lüfer bırakamayacak olması ne kadar acı bir şey.

Peki devlet ne yapıyor?

Uyuyor.

Bu kadar...

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının koyduğu alt sınır 14 santim. Yani 14 santimden küçük bir lüfer ailesinin ferdini avlayamazsın.

14 santim dediğin çinekop! Ondan daha küçüğüne defneyaprağı deniyor ki o yavru bile değil. “Yav..” sadece.

Demek istediğim bu güya yasak bir halta yaramaz. Lüferin çoğalabilmesi için 24 santime gelmesi lazım.

Şu an boğazın girişinde gırgırlar ağlarını atmış, geleni gideni avlamaktalar.

Çılgınlar gibi çinekop avlanıyor.

14 santimi takan da yok zaten. 14 santimin altında balıklar da avlanıyor vahşice.

Çünkü kontrol eden yok.

Ben bu devlet denen aygıtın ne “işe” yaradığını anlamakta her geçen gün daha çok zorlanıyorum.

Lüferden söz ediyoruz arkadaşlar!

Balıkların kralı!

İstanbul boğazının en şahane şeyi!

Yok daha büyük bir lezzet!

Lüfer yedikten sonra başka balıklara balık bile denemez.

Bir devlet, coğrafyasının en güzel hediyesini koruyamıyorsa, bu konuda bir önlem almıyor, aldığı önlemi uygulamıyorsa NEDEN vardır?

Zulüm etmek midir devletin yegâne varlık nedeni?

Lüferimi koruyamayan bir devlete ben NİYE vergi veriyorum?

Hakikaten soruyorum. NİYE?

Yemin ederim bu kafadayım artık.

Ufacık bir iş kurdum iki yıl önce, hani nerdeyse Sabancı Holding kadar vergi ödüyorum. Cebime girenin iki katı vergi verdim!

Bir yandan kestiğim faturaların dolaysız “faturası” bir yandan telefonuma, internetime, gazozuma, sinema biletime “bindirdiği” dolaylı vergi..

Sonuç ne peki?

Lüferim yok oldu.

İş başa düştü arkadaşlar.

Devlet devletliğini bilmiyorsa o vakit vatandaş vatandaşlığını bilsin.

Fikir Sahibi Damaklar Derneğinin başlattığı bir kampanya var. “İstanbul lüferine hasret kalmasın” diyorlar.

(fikirsahibidamaklar.org)

Vatandaş olarak yapılacak şudur:

Ey damağına düşkün, ey balığın kıymetini bilen okur! Lüferi geri istiyorsan lüferin yavrusu olan çinekopu ve sarıkanatı yeme! Alma, ısmarlama ve yeme çünkü bunlar henüz erişkin olmayan lüferlerdir ve çoğalamazlar. Lüferin çoğalabilmesi için en az 24 santime gelmesi lazım. Restoranlarda denizi yeni görmüş garsonlar, paragöz patronlar kasten veya cehaletten aksini iddia etse DE, içiniz gitse DE, ucuz bulsanız DA çinekopa yüz vermeyin!

Bugün cumartesi. Olur da ailecek balıkçıya giderseniz aklınızda olsun istedim. Sevgiler, saygılar.

2. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    25 cm den sonra lüfer üremeye başlıyor tarım bakanının çinekopa koyduğu limit 14 cm. bunun önüne ancak bu limiti arttırarak ve satışına ve yakalanmasına bu limit altındakiler için ceza uygulanarak geçilebilir. yoksa oltacıların tuttuğu lüferden birşey olmaz önce gırgırla avlananların önüne geçmek..

3. modena

modena

bu yazı için teşekkür ederim...herkes haykırıyor herkes söylüyor ama ne yazık ki yetkililer hiç bir şey yapmıyor...kimin umurumda senden benden başka bu balıklar...ama allahtan şu forum varda bazılarını kurtarabiliyoruz...

4. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

Ağbeylerim bukadar haykırıyoruz ediyoruz. Belki bir mikatar ucundan dokundurabiliyorsak ne mutlu. Aslında hepimiz burada söylediğimiz şey aynı. Hepimizde bu balığın nekadar boyda avlanması geretiğini, nekadar hasas durumda olduğunu biliyoruz. Lakin hiçbir balıkçının bizim gibi düşüneceğini sanmıyorum. Adamın düşündüğü orada çalıştırdığı 2-3 işcinin maaşı, sigortası, elektrik masrafı , kira masrafı ... gibi diğer giderleri düşünerek; kardan zarar etmemek için yapılmış, ekonomik politika. Oysa mahallenin, yada sokakların işletmelerin teftişiyle sorumlu olan belediylerin zabıtaları sağda solda kitap satan, şemsiye satan ,oyuncak satan, çakma convers adidas satan işportacıyı koşturmaktan, vergisini veren ve krallar gibi yasadışı iş yapan adamlara ses çıkarmazlar. Tezgahtaki balığı teftiş etmiyorsun, bari haldeki balığı kontrol et. Çinekop bile değil tezgahtakiler.Forumda alınmış bir kararı ve bu konu hakkında yazanlarda bilir. Artık şahsım ve bu konuyu açan diğer arkadaşlar ve bunlardan rahtsızlık duyanlar demişlerdiki çinekop , sarıkanat, ispendek, ladik isimleri kullanılmaycaktı ve bunlar kişilerin kendileri bu kararı almakta özgür. Konuyu hatırlatmak için yazıyorum. Amaç bu lüfer, levrek ,ve çupraların yavrularının başka bir balıkmış gibi öğreniliyor ve davranılıyor olması.

Örnek: Avucumuzu ancak dolduracak bir karagözü salarken düşüncemiz, bu balık küçük yazık büyüsün. ama, lüferin yavrusunu bir avuç kadarken yakaladığımızda ; çinekop koy sepete davranışını sergileyen abiler ve arkadaşalr var. Açın raorları bakın sarıkanat çinekop vs yazılmış. Raporlar peki karagözü salarken bu balığı neden salmıyorsun ?Kimi raporlar vardırki onlarda tam düzmece avcının avını büyütmesi :( ama tör avcı yakalamış 3-5 tane lüfer yazmış lüfer kofana sarıkanat yanına koymuş çakmağı çakmağın boyu kuyruktan anüse kadar olan yeri kapsıyor çakmak kaç santimdir 6-7cmlik boyu olan bir araç
    hesapta kofana olan balık kaba bir sarıkanat lüfer boyu oluyor.

Hem lüferin yavrusu değerli geliyo, hem başka balıkmış gibi anlaşılıyor, hemde marifetmiş sayılıyor. İşte bu yüzden geri salınmıyor.

Diyeceksiniz oltacının tutuğu balıktan ne olucak? Gırgırlar kökünü kazıyor. Tamam doğru, amam itiraz ederken toplumun bir parçası olarak, geleceği düşünerek, burada yakınırken kendimizi toplumdan oltacıyız diyerekte soyutlamamılıyız. Sonuçta orada benim çocuğum yada komuşumun cocuğu ,yani gelecek orada avlanıcak yarın evladımıza lüfer bırakmadığımızda Gırgır kadar yakalayamadık ama bizde 3-5 aldıkmı diyecez? Kordonda yürüyen halk kovadaki balığı görüyor :D kaçtanesi, usta bubalıklar küçük sal gitsin diyor? Hatta istanbulda bu iş ticarete dönmüş kıracaları kovarda satıyorlar. Galatada çinekop akını olduğu zaman köprüdeki kuyrukları biliyoruz omuz omuza ? hepimizinki gırgır kadar yapmazmı?

Bu kadar yazı burada sinir harbinden yazılıyor. Bırakalım gırgırları öz eleştri yapalım oltacı olarak nekadar etrafımızdakileri etkileyebiliyoruz? Buradan gırgırları trolleri etkilemeden önce kendi içimizdeki çatlak sesleri düzeltmeli. Oltacı olarak öyle konuma gelicezki yakalanılan çinekolplar diğer oltacılarının gözünün içine baka baka denize salınıcak. Bilinçsiz olan, dur ne yapıyon derken ötekisi büyüsünde gelsin diyecek :) Geleceğe yatırım yapalım

Son düzenleme: 7 Kasım 2010
  5. kesf_i_alem

kesf_i_alem EROL

Belki eleştiri alacağıma ama söylüyorum:Oltacnın tutacağı 3-5 balıkla bitmez lüfer.Siz asıl hiç bir kural tanımadan kasa kasa defneyapraklarını satan teknecileri uyarın...Herkese selamlar.

6. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    her birey toplumda kendi üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeli :) ortada bir sorun varsa herkez kendine göre elini taşınaltına sokmalı ;)

kimse kendine bahane aramamalı bence:)

7. levrekcan

levrekcan Kürşat

Favori Kamış:
    Savagear Troutizimo 6,3 1,90 cm 0-5 gr Spin
    Favori Makine:
    shimano technium 2500 fc
    En İyi Avı:
    levrek 2,5 kg 67 cm 3 kg+ domuz balığı
    alikemal kardeşim mevzuyu tam kalbinden anlatmış.sonuna kadar katılıyorum.herkes evinin önünü süpürsün arkadaşlar.el kadar çinekopu yakalayıp kovaya koyan oltacı ile gırgıcının bi farkı yok bence.lütfen karakolda doğru söyleyipte mahkemede şaşırmayalım.

8. deePblue

deePblue na

uyaralım demek istediniz heralde...

böyle yazıların çıkması çok iyi oluyor. ama bu konu gündemde sadece yılın 1-2 ayı kalmamalı.sürekli durması lazımki işe yarasın. Bu akşam örneğin atv anahaberde boğazda istavrit bolluğu hakkında haber vardı.tamam ne güzel. ama bu olay ana haberde yer alabiliyorsa lüferin durumu hayli hayli yer alması gerekmez mi ? mail atalım yayın organlarına.. !

9. alikemal

arkadaşım ahmet güzelyere deyinmişsin istavrit haber olurken lüfer neden halı altına süpürülüyor ? çok güzelbir soru bencebu sorunun bikaç cevabı olabilir.
    1) reklam kokan hareketlerden başka birşey değil
    2)kırmızı et fiyatlarını başını alıp gitmişken ucuz yollu alternatif balık
    3) istavrit bolbol yakalandı tükettirmeye çalışıyorlar
    4) balık fiyatlarında oynama olucak

akla çeşitli sorular ve olasılıklar gelebilir. saymakla bitmez ama yakın zamanda sakaryadaki balıkçıları gezmedim ama en son gördüğüm fiyat istavrit10ytl çinekop 15 ytl siz hangisini alırsınız ? buada başka türlü tükettirme politikası öyle bir zaman gelicek( yada o zaman dilimindeyiz) çinekop avcılığı yasaklanması istenilecek ozaman balıkçılarda diyecekki talep oluyor alıcısı var. iyi ozaamn avlıyalım :eek: bu dengeyi bozmalıyız

10. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Bugun gelinen noktada anlasiliyor ki hatali ve eksik sirkulerin duzeltilmesinin, devlet otoritesinin yaptirim gucu sayesinde caydirici olabilmesinin ve de kasa kasa defne yapragini, cinekopu sorumsuzca avlayip satan profesyonel balikcinin bilinclenmesinin, hic degilse mecbur kalip bundan vazgecmesinin yolu amator oltacilarin orgutlenip toplumsal baski olusturmasindan geciyor...

Bu yavru balik katliaminin onune baska hicbir sekilde gecilemez... sivil toplum orgutlenmesi olmadikca ne sirkuler, ne kanun ne de avcinin vicdani bu vahsete dur diyebilir...

"Amator oltacinin tuttugu uc bes cinekoptan birsey olmaz, esas zarari girgircilar veriyor" diye bir bahane kabul edilemez... en bilincli olmasi beklenen amator avci bu zihniyette olursa, "ekmegimin derdindeyim" diyen profesyonel balikciya soyleyecek sozumuz olmaz... hele ki yaptigi cinekop avlarini burada raporlayip genc kardeslerimize kotu ornek olan arkadaslarin bu konuda ahkam kesmeye hic hakki olmasa gerek... yavru balik av raporlarinin forumda yasaklanmasi onerimi bir kez daha dikkatinize sunarim...

Rastgele...

11. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Katılıyorum, aynı fikirdeyim.

Site yönetimimizin bu feryada kulak vermesini temenni ederim.
    .

12. alikemal

yavru balik av raporlarinin forumda yasaklanmasi onerimi bir kez daha dikkatinize sunarim...

düşünceni destekliyorum abi ayrıca fotoğraflarda metre yada cetvel gibi ölçüsü belli olan ve eşt aralıklar bölünmüş bir ölçekle fotoğraflanmalıki asıl boyları ortaya çıksın kimi arkadaşlar ölçü olrak kullandığı sigara paketi , çakmak, bıçak,pet şişe gibiölçekler le kıyaslama yapıldığında bir çakmakla nekadar doğru bir tesbit yapa bilirzki o çakmak kaç santim? kimsenin hatta fotoğrafı çekenin bile haberi yok :) Herşey göz kararı

13. Zıpkıncı İbo

Zıpkıncı İbo İbrahim Can

Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    ........ diyoruz ama kime diyoruz?? :(

14. albeton

albeton Ali

En İyi Avı:
    kötü av yok
    amatör balıkcıların somut bir ortamda, Ankarda, bize yakışır şekilde bir toplanma yapıp endişelerimizi duyurmalıyız.ne kadar kalabalık olduğumuz gösterilmeli.( düşünsenize elimizde kamışlar kızılay meydanında) basının ilgisini çok çeker.

15. SpinnerPro

SpinnerPro Doğan

polis copuna karşı kamışlarla avantajlı olsakta biber gazına karşıda birşey bulmalıyız. :D