Çipura Avı ve makine seçimi

Konu, 'Makineler' kısmında angvil tarafından paylaşıldı.

1. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Savage Gear MPP 251cm 7-23gr
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    İzmir kıyıdan çipura avı yapmak istiyorum. Almam gereken kamış özellikleri , Makine özellikleri ve ne tip takım ile ne tip yem kullanmam gerektiği konusunda yardımcı olabilir misiniz?

2. Bora Akkulak

Bora Akkulak Bora Akkulak

3. kahya

kahya atıl şenkahya

Favori Kamış:
    major craft crostage 902 M cormoran 210 bull fighter, cormoran 210 red master
    Favori Makine:
    shimano exsence 3000,shimano exsence 4000hgm, penn battle 6000.
    En İyi Avı:
    5,300 kg levrek
    kendime aldığım kıyı avı için takımı size yazayım
    lineaeffe 420 scurve surf kamış
    spro long cast 555
    birde sörf misina aldım japon
    bu ekipman ile çipura levrek sargoz mırmır hedef balıklarım.
    çipura da kullanacağım yemler madya ve yengeç oluyor genelde
    boru kurdu,sülünez momun yem şişi ve yem ipi ile kullanarak küçük balığın rahatsız etmediği yerlerde de tercih ediyorum.
    taze sardalya ve kalamarda kullandığım oluyor.
    rastgelsin.

4. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Aldığınız takım da pek uygun fiyatlıymış :)

5. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Önemli bir husus, ki en önemli husus, kıyıdan mı, tekneden mi?

Hazır klavyeye dalmışken...

Kıyıdan avcılıkta, yemi takarım, atarım, ne çıkarsa bahtıma diyebilirsiniz. Cidden çok şeyde çıkar hatta. Fakat, çipura diyorsanız, böyle dememelisiniz.

Çipura avında genel olarak, elbette kıyıyı düşünürsek, çok uzak mesafe çok önemli değildir. Ama şöyle bir şey vardır. Çipura, suda bir tür çalılık gibi duran otlukların kenarlarında beslenir. Yada kumla erişteliğin birleştiği yerde. Yada eriştelikte midye vs. olan taşlıkların kenarında vs. vs.

Çipuranın böyle "nokta" larda bulunması, öncelikle nokta atışı yapmanızı gerektirir. Yani, bu tür bölgelere düşürebilmeniz lazım yemi. Bu mesele, uzak atmaya özelleşmiş, hızlı aksiyonlu ve minare boyu bir surf kamış ile pek kolay becerilemez. Size lazım olan, nispeten kısa, olası en uzun, orta yada orta - yavaş aksiyonlu bir kamış. Boy olarak, en uzun derken, 3.60 filan olur bu en fazla, boyunuz 1.70 gibiyse. Kamış içinse, fiberglass, kalitelice bir şey iyi olur. Kamışın ağırlığına bakın.

Model için, 4.20 gibi boyu olup, 540 gr civarı ağırlığı olan surf kamışların 3.60 gibi kısa olanlarını tercih edebilirsiniz. Mesela, lineaeffe Turnafresh. Bu kamışlar sağır olur, ağır olur ama, nokta atışında çok çok daha etkili olur. Biraz tecrübe edip, atışlarınızı kerteriz alarak, güzel avlar yapabilirsiniz.

6. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Biraz kafam karıştı. Çupra için uzak atmaktan ziyade belli bir yere atmak gerekir diyorsunuz. Anladıysam tabi. Yalnız attığım yerin dibini göremiyorum. Şöyle ki şunu takip edebilirim. Çupra çeken nerede çekti. Böyle bir nokta işaretledim kendime. Ama çok da nokta olamaz. Bölge diyelim. Orada sallarım. Ama tam ben tutturamam. Bazen sağa bazen sola bazen ileriye. Kim bilebilir ki zaten tam noktasını. Peki kaya balığı olan yerde çupra olmaz diyebilirmiyiz ? Benim attığım yerden hep kaya balığı çıktı. Kayalık yer olduğu için kaya balığı çıkıyor dersek, çupra da kayalıkta yemlenmiyorsa böyle birşey diyebilirmiyiz. Elimde 50-100 atarlı 270 bir kamış var. Hafifliğinden memnunum. Buna hafif spin bir makina bakıyorum.30 luk falan. Sizce uygun olurmu. Çünkü arada spin de yapmam gerekiyor.

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Şimdi biraz farklı düşünmen lazım. Atarsın, çekersin vs. bir gün denk gelir, tutarsın. İşte o tuttuğun noktayı işaretler, devamında aynı noktayı yoklarsın.

Nokta dediysem, en az bir 3-5 m çapında alan bahsettiğim.

Kaya balığı olan yerde çupra olmaz diyemeyiz. Ama kaya balığı haraminin tekidir, attığın yemi herkesten önce bulacaktır diyebiliriz.

Konu kamış boyu değil. Konu kamışın aksiyonu. Sana orta-yavaş aksiyonlu bir kamış lazım, istediğin yere atabilmek için. Uzak atış yapan kamışlar, hızlı aksiyonlu olur, zaptedilmez, belli bir bölgeye atış zor olur.

8. angvil

angvil İbrahim

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Ceymar 40
    Peki kamışımın aksiyonunu nasıl anlarım. Ne kadar olduğunu ? Ucu ne sert ne yumuşak. 3 metre.