Çocuklarımızla balık tutalım

Konu, 'Genel Konular' kısmında bangbang tarafından paylaşıldı.

  1. bangbang

    bangbang MERT

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    İZMİT
    Favori Kamış:
    olta- zıpkın
    En İyi Avı:
    150 cm boyunda camgöz cinsi köpek balığı
    ÇOCUKLARIMIZLA BALIK TUTALIM

    Her ne kadar kış mevsiminin kendine özgü olumsuz hava şartları nedeniyle çocuklarımızı da dahil edebileceğimiz bir balık avı organize etmek pek kolay gözükmüyorsa da ( bazı şanslı yörelerimiz hariç ) önümüzdeki baharı düşünerek böyle bir düşünceyi olgunlaştırmak hem iç ısıtıcı hem de daha önce çocuklarıyla balık avına çıkmamış olanlarımız için, ilk baharın ruhuna uygun “yeni bir başlangıç” olabilir.

    Bu yazı elbette ki çocuklarımızla balığa çıktığımızda karşılaşabileceğimiz tüm sorunlara ışık tutabilecek nitelikte olmayacaktır. Amacım öncelikle bu konunun ( çocuklarımızla balığa çıkmanın ) önemli olduğunun, hepimizin de katkılarıyla altını çizmek ki, bu başlığı açarak ve katkılarınızı umarak zaten yazı ilk amacına ulaşmış oluyor.

    Diğer isteğim ise, böyle bir av partisi düzenlediğimizde özen göstermemiz gereken birkaç nokta ve öneri, elbette bu ikinci kısım, yine sizlerin deneyimleri ve öğütleri sayesinde çok daha zengin, faydalı hale gelecektir.

    İşte birkaç öneri;

    - Çocuklarımızla balık tutarken öncelikli amacımız eğlenmek olmalıdır. Eğlence ön planda olunca haliyle bizim olağanüstü balıkçılık tekniklerimizle ufaklığın sıkılması, çok balık tutmak için çaba sarf edilmesi ya da iri balık amaçlanması gibi yetişkin dünyasının öncelikleri derhal bertaraf edilmelidir. Özellikle şu iri balık konusuna dikkat etmeliyiz, oltanın ucundaki iri bir balığın ne demek olduğunu, böyle bir balığın nasıl mücadele ettiğini ve bunun yeri geldiğinde bir yetişkini dahi endişelendirebileceğini sanırım hemen hepimiz biliriz. O halde böyle bir balığın çocuk için korkutucu olabileceğini unutmamalıyız.

    - Olayı olabildiğince basit planlamalıyız. Çünkü av partisini büyük bir organizasyon haline getirirsek bu hem bizi yorar hem çocuğumuzu yıldırır ve özgürlüğünü kısıtlar hem de O’na ayıracağımız zamandan çalar. Böyle bir balıkçılık için pahalı ve fantastik malzemelere, bota, kayığa ihtiyacımız yoktur. Bir iskele, plaj, rıhtım ya da nehir, göl kıyısı ve birkaç basit olta işimizi gayet güzel görecektir. Unutmamamız gereken nokta, çocuğumuz sadece bizimle beraber zaman geçirdiği için zaten çok mutlu olacaktır. Planı basit tutar ve ayrıntılara boğulmazsak bu süreyi uzatabiliriz.

    - Bu sanırım söylenmese de olur ama yine de hatırlatalım, balık avını planlarken mutlaka hava tahminlerini gözden geçirelim, havanın az da olsa bozma ihtimali varsa gerekli tedbirlerimizi önceden alalım, böyle bir ihtimalin gerçekleşme olasılığına karşı yakınlarında sığınılabilecek mekanların olduğu avlakları tercih edelim

    -Çocuğumuzun basit bir düzenekle ( kamış ya da mantara bağlı olta ipi, fırdöndü, iğne, kurşun) yakalayacağı bir kumcu ya da kaya balığı bile alkışlanmalı, övülmeli ve çok büyük bir başarı olarak kabul edilmelidir.

    - Eğer balık vurmuyorsa sakın moralinizi bozmayın hemen diğer taktiklere girişin, bunlar neler olabilir? Örneğin, bulunduğumuz deniz, göl ya da akarsunun kıyılarını araştırmak, deniz kabuğu vs. toplamak, plajda kumdan kale yapmak, piknik yapmak ya da büyük beyaz köpekbalığının yuvasını arıyormuş gibi yapmak …Bu sonuncusunu fazla abartmamak gerek mesela ben, babam sayesinde uzun yıllar İzmit körfezinde ichtyosaurus aradım.

    -Çocuğumuz bir balık yakaladığında da, balığı iğneden alması için ya da balığa dokunması için çocuğu kesinlikle zorlamayalım. Bu işleri O’nun için biz gerçekleştirelim. Çocuğumuz bizi izlesin ve nasıl yapıldığını görsün, bu O’nun için öğretici bir örnek olacaktır.

    -Yukarıda da ifade ettiğim gibi böyle bir av gününde şatafatlı ve pahalı malzemelere ihtiyacımız yoktur ama kullandığımız ekipman mutlaka güvenilir olmalıdır. Araç gerecimizin kaliteli olması, her şeyden önce zaman kaybını önler (örnek, kullanılmış ve gam yapmış misinanın karışması nedeniyle onu çözmeye çalışmak ) daha da önemlisi asabımız bozulmaz ve pozitif oluruz. Diğer bir ifade ile olabildiğince kesintisiz balıkçılığın garantisi olur.

    - Çocukların konsantrasyon süresinin sınırlı olduğunun asla göz ardı edilmemesi gerekir. Gerçekten de çocuklar dikkatlerini herhangi bir konuda uzun süre yoğunlaştıramazlar, sıkılırlar bu hayatın bir gerçeğidir. Çocukların ilgi süreleri kısadır. Bu nedenle belki bir 15 dakika balık tutmaktan hoşlanacak olan afacan daha sonra tüm zamanını doğada oynayarak geçirmek isteyecektir. Kesinlikle O’nu balık tutmaya devam etmesi için zorlamamak gerekir. Çocuk haklıdır, saygı göstermemiz ve anlayışla karşılamamız gerekir . İşin özünde çocuğumuzla bir şeyler paylaşmak için doğanın kucağına geldiğimizi unutmayalım. Bu nedenle gideceğimiz avlağı seçerken yakınlarında bir oyun bahçesi olması tercih nedeni olabilir ya da yanımızda ufaklığın sevdiği bir iki oyuncağını götürebiliriz. Elbette yanımıza yiyecek ve içecek almayı da unutmamalıyız.

    - Balığa gittik. Oltalarımızı suya atar atmaz balıklar vurmaya başladı hatta ufaklık hemen bir tane balık yakaladı. İşte bu senaryo hem çocuğumuzu ilelebet balıkçı yapacak hem de bize fazla zahmet vermeden amatör balıkçılığın ne kadar zevkli olduğunu O’na yaşayarak gösterecektir. O halde “hızlı sonuç almak”, üzerinde durmamız gereken bir husustur. Çocuklar yakaladığımız balığın miktarı ile ya da boyutu ile ilgilenmezler ama onlar için önemli olan bir balık yakalamaktır. Bu nedenle avı planlarken ya kendi deneyimlerimizle ya da aldığımız istihbaratla “çabuk başarı”yı bize sağlayacak avlakları tercih etmeliyiz. Bu bir kumcu balığı olsa da önemli olan minik avcının oltasına vursun ve yakalansın. Ayrıca balıkların oltaya vuruşları ve çocuğumuzun balık yakalaması, O’nun ilgisini canlı tutacaktır. Yakaladığı bir balık da aslında çocuğu yakalamış olacak ve O’nu gelecekte amatör balıkçılar ailesinin bir ferdi yapacaktır. Kısaca çocuğumuzun çabasını hızlıca ödüllendirecek bir avlak araştırmalıyız.

    - Bu balık avları ayrıca çocuğumuza, ister akarsu ister göl ya da deniz isterse çok küçük bir su havzası olsun, her türlü suyun özel bir özen ve dikkat istediğini anlatmamız için ideal ortamlar olarak düşünülmelidir. Eğer çevrede su varsa onun kıyısında , içinde bir teknede ya da bir rıhtımda veya iskelede nasıl güvenli davranacağı konusunda çocuğumuza bilgiler aktarabiliriz. Bu tür av gezilerinde suda oluşabilecek tehlikelerle hiç karşılaşmamanın yollarını ya da böyle bir ortamda oluşabilecek sorunların nasıl giderilebileceğini, çocuğumuza aktarabiliriz.

    - Doğa sevgisini çocuğa aşılamak için hiçbir yaş erken değildir. Balık avları çocuğa doğaya değer vermeyi, onu takdir edip korumayı öğretmek için gerçek bir fırsattır. Balık sırasında diğer canlıları, martılar, sincaplar, ördekler karabataklar veya orada ne varsa birlikte gözlemlemek, çocuğa doğayı güzel ve temiz tutmanın basit yollarını anlatmak, O’nun doğa sever kişiliğinin oluşumuna kuşkusuz katkılar sağlayacaktır. Günümüzde artık eskilerin “bulduğun gibi bırak” ilkesi ne yazık ki “bulduğun gibi değil, bulmak istediğin gibi bırak” a dönüşmüştür. Bu nedenle belki civarda görülen birkaç plastik şişeyi, şekerleme kağıtlarını ya da içecek kutularını yanımızda getirdiğimiz bir çöp torbasına toplamak ve bunları uygun bir çöplüğe atmak çocuğumuz için öğretici örnekler oluşturabilir.

    - Bizim ülkemizde ve neslimizde pek az balık avı meraklısının uyguladığı “yakala ve serbest bırak” kuralını çocuklarımıza aşılamalıyız. Ancak bunu yaparken aceleci olmamalıyız. En iyisi bu konudaki kararı çocuğumuza bırakmaktır. O’na yakaladığı balığı eve götürüp arkadaşlarına ya da diğer aile bireylerine gösterme fırsatı vermeliyiz. Fakat eğer çocuğumuz balığın serbest bırakılmasına karar vermişse, O’na balığın nasıl özenle ve nazikçe tutularak suya geri bırakılacağını öğretmeliyiz. Ve unutmadan, kararı ne olursa olsun, O’nu bu yeni becerisinden dolayı ( artık balık tutuyor ) övgüye boğmayı ihmal etmemeliyiz.

    - Çocuğumuz ister balık tutsun isterse yakalayamasın, O’nun bugününü mutlaka kameraya alarak ya da fotografla kayıt altına alalım. Böylece O’nun bu güzel gününü arkadaşlarıyla, ailesinin üyeleriyle ve en sonunda kendi çocuklarıyla da paylaşmasını sağlamış olursunuz.

    - Son olarak, balıkçılık, çocuklarımızla aramızdaki olumlu iletişimin artırılması için bir fırsattır. Çocuklar sevdikleri ve saygı duydukları yetişkinleri taklit ederler. Öyleyse bu süreyi onlarla mükemmel zaman geçirip üzerlerinde en müspet etkimizi bırakarak geçirelim. Çocuklarımızın, belki, balıkçılık konusunda bizimle aynı heyecanı duymaları uzun zaman alacaktır. Ama bu deneyimler geri dönüşümü çok verimli birer yatırım olacaktır. Kazanç, hem bizim içindir hem çocuğumuz içindir hem de daha ileride O’nun çocukları içindir. Ama kuşkusuz en büyük kazanç çevreye duyarlı bir insan yetişiyor olduğu için doğanındır.

    NOT: Bu metnin hazırlanmasında, Johnson Reels’in “ Fishing with Kids” isimli yazısından faydalanılmıştır.
     
  2. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    Paylaşımın için teşekürler eline sağlık hemşerim Mert bey:)
     
  3. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    paylaşım için teşekkürler
     
  4. SedatMert

    SedatMert Sedat

    Yaş:
    66
    Mesajlar:
    3.666
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    O balığın hala peşindeyim.
    Mert kardeşim, faydalı bilgiler içeren bu güzel yazı için teşekküler.
     
  5. ottoman fishing team

    ottoman fishing team taykan AKTUNA

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    orjinal makineler..japan gs9..gibi koleksiyon
    En İyi Avı:
    tarhi limiti eski üst üste tutulmuş tırofeler
    Paylaşim Icin Teşekkürler,
     
  6. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Oldukca dusunceli , duyarli ve mukemmel paylasiminiz icin cok tesekkur ediyorum, Mert Bey. Alinti bile olsa konuya verdiginiz onemi ve sag duyuyu bizlere tasima acisindan gostermis oldugunuz emek ve tutumunuz cok saygi duyulacak bir davranis degerli dostum.Cocuklarimizi ister kiz , ister erkek olsun baliga goturmekle her sey gibi dogayi da sevmeyi, ona dikkat etmeyi, kurumayi da ve bu degerli mesgaleye belki ilgi duymayi da bizden ogrenecek.Boylelikle aslinda gelecegimize en buyuk yatirimi yapmis olacagiz.Gecen sene 23.Nisan Ulusal Egemenlik ve Cocuk haftasini amator balikci arkadaslara evlatlarimizi ozelikle bu hafta baliga goturerek sevindirelim , onlara deniz ve doga sevgisini asilayalim diye cagrim olmus, bir kac gercekten cok degerli arkadasim ya boylesi bir organizasyonu duzenlemis, yada evletlariyla cok degerli balik fotolarini paylasimimda sergileyerek bu cagrima ellerinden gelen comert destegi sunmusdu.

    Goz atmak isterseniz asagidaki linktedir

    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=9395

    Ayni cagriyi bu senede yapacagim.Insaallah katilim daha fazla olur.

    Bunun disinda bizim evlatlarla gittigimiz balikciliklardan da mumkun oldugunca paylasim acarak, herkesi bunun tadini paylasmaya cagiriyorum. (Tiklayiniz)
    Cunku bahsetmis oldugunuz konu cok onemli.Butun bu sitelerin cabalari, Ulkemizde ki Amator Balikcilik kulturunun yasatilmasi ve gelistirilmesi uzerine cabalar, Ulkemizin Dogal kaynaklarinin korunmasi uzerine cabalar, hepsi ama hepsi cocuklarimizin bu mesgalayi kucuk yasdan sevip, dogru egitimle yasamalari neticesinde basariya ulasabilir, varliklarini surdurebilir. Bugun yaratmak istedigimiz ve on yargilarla, katatoniklesmis aliskanliklarin kirilamamasiyla yerlestiremedigimiz bakis acilari, onlara zamaninda dogruyu gosterip asilabilir, gelecegimizi zahmetsiz ve bu konularda daha meyva veren bir ufka tasiyabiliriz. Bu sadece milli bir mesele de degildir.Bu Dunya icin onemli olan bir meseledir. Bugun dunyada ne kadar saygin amator balikcilik magazin ve dergileri varsa hepsi sayfalarini cocuklara, onlarin yakaladigi baliklara ayirir, taninmis malzeme saticilari cocuklari hedefleyen tanitimlar yapar ve hatta bu sayfalari sponsor eder.Cunku geleceklerinin onlarin elinde olduklarini cok iyi biliyorlar. Assagida evlatlarimla son gittigimiz balikta yakaladigimiz baliklarla bir kac pozumuz.Umarim begenirsiniz.Erol hizla buyuk bir balikci olma yolunda, uc atisda uc circir cikardi.Bu sefer oldukca buyuk bir parori kacirdi.Cunku hic yardim etmedim.Simdi her gun bana tekrardan baliga ne zaman cikacagimizi soruyor. Her hafta mutlaka bir saat bile olsa evlatlarima balik tutturuyorum.Yani parka ciktigimizda, bir olta da goturup, ellerine vermenin , yemlerini baglamanin, yarimsaatte olsa baliga kacmanin hic bir zorlugu yok. Yakalamasalar bile o heyecan yetiyor. Erolun en buyuk dusu bir gun kopek baligi yakalamak. Simdilik bir sakincasi yok ama bir gun gelecek kopek baliklarini aslinda korumak gerektigini ogrenecek . Simdi eglence olsun diye hadi bugun belki kopek baligi gelir diyorum.Kucuk daha taze.Ama ona da elimizden geldigince olta veriyoruz.Assagida balik yakaladigimiz gun baliklarin hepsi kucuk Ilir ve Erol tarafindan canli olarak salinmistir.


    [​IMG]

    Bu Erol ve circiri.

    [​IMG]

    Bu da Ilir, abisinin yakaladigi circira incelemek ve salmak uzere el koyarken.

    Tekrar degerli paylasiminizi tebrik eder, saygilar sunarim.
     
    Son düzenleme: 26 Ocak 2008
  7. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Paylaşım oldukça mükemmel olmuş.Çok teşekkür ederim.
     
  8. bangbang

    bangbang MERT

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    11
    Şehir:
    İZMİT
    Favori Kamış:
    olta- zıpkın
    En İyi Avı:
    150 cm boyunda camgöz cinsi köpek balığı
    Hüseyin Bey, yazınızı okuyup, aradaki linkleri de görünce anladım ki siz, söz faslını çoktan geçip eylem aşamasına ulaşmışsınız, tebrikler. Çocuklarınızın fotograflardan bize ulaşan gülen gözleri ise her şeyi zaten açıklıyor. Ne diyelim darısı diğer anne baba ve çocuklara...
    Katkı için size ve diğer arkadaşlara teşekkürler...
     
  9. derya__kuzusu

    derya__kuzusu Manyak Müjdat :)

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    7.966
    Şehir:
    izmir/bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 4,5 kg.-4,kg.Lambuka
    Mert kardeşim mükemmel bir paylaşım olmuş tebrik ederim.

    Nacizane benim Oğlumla yaşadığım olağan üstü paylaşımım.

    Selam dostlarım.Sizlerle bu güzel anları paylaşmak istedim.

    Zeynel Abidin, benim 9 yaşındaki oğlum,Ve ilk balık hikayesi,

    İlk defa eline olta aldı ve inanılmaz keyifli dakikalar yaşadı ve bizede yaşattı.Dada hayatında ilk defa Boru kurdunu gördü işin aslı ben korkacağını düşünüyordum ,ama inanılmaz bir hevesle iğneye kendisi yemini taktı,Tabi ben sadece atma işini yaptım,oltayı attıktan sonra ona ne dediysem aynen yerine getirdi,boşluğunu kendisi aldı,balığı kendisi hissetti,ve çekti.Çok keyifliydi onu seyretmek,ve Çok keyif aldı balığı çekerken,Duymalıydınız onu O an,Bağrıyordu ,TUTTUM,TUTTUUUUMM,BALIK GELİYOR VALLAHA GELİYYOOOORRR :D ..

    Oanda onunla ne kadar Gurur duydum kelimelerle anlatamam.Ve sarıyor,sarıyor,,evet balık geldi gerçekten onu hissetmiş,balık yakalanınca ne, ve nasıl olur ,nasıl hissedilir daha bilmiyor bile,ama Oğlum bunu hissetmiş ve balığı çekmişti...

    Çok küçüktü,bi karagöz yavrusu,ama bu benim oğlumun ilk balığıydı.bende akşam için mangal yakıyordum bir yandan ne yalan söyliyeyim bu Oğlumun ilk balığıydı ve bunu onun yemesi gerekiyordu ,benim büyüklerim öyle derdi (bir kişinin ilk balığını yemesi gerekir) kimine göre safsata kimine göre adettendir,, derlerdi ve bende Oğlumun ilk balığını mangalda pişirdim ve yedirdim..

    Ve ardından ikinci balığınıda yakaladı bu ilkinden biraz daha küçüktü ve,, Oğlum Baba, bu çok küçük bunu salalım büyüsün dedi..ve ben bir kez daha Oğlumla Gurur duydum .

    Ve bunları sizinle paylaşmak istedim.

    Yer:Sahil evleri,
    Yem: Boru kurdu
    Takım: Turgay amcası yaş gününde hediye etti
    Yakalayan:Zeynel Abidin
    Yaş:9
    Kim: Benim Oğlum:D



    [​IMG]
    Shot with N91 at 2007-08-20

    [​IMG]
    Shot with N91 at 2007-08-20

    [​IMG]
    Shot with N91 at 2007-08-20

    [​IMG]
    Shot with N91 at 2007-08-20

    [​IMG]
    Shot with N91 at 2007-08-20

    [​IMG]
    Shot with N91 at 2007-08-20

    [​IMG]
    Shot with N91 at 2007-08-20

    [​IMG]
    Shot with N91 at 2007-08-20​