Ülkemizdeki Amatör balık avı forumlarında yıllardır bir tezat yaşanır.. bu konuya belki bir çogunuz karşı çıkacaksınız ama bir kez daha olayı felsefi açıdan düşünmekte fayda var.. Birtakım insanlar balık tutar , mekanı söylemez gizli tutar , ya tek gider yada hep aynı arkadaşı ile gider.. Sonuç.. biri tutar öbürü bakar , tutan böbürlenir bakan tebrik eder. sadece alkış tutar - uzaktan bakar..ve aynı ortamlarda . dostluk , kardeşlik ,tebrik mesajları uçuşur.. şimdi aklıma şu gelir bu tür ortamların amacı nedir.? neyi paylaşmaktır ? yada paylaşmamak ?. traji komik bir durumdur. zira gerçekçi bir paylaşım yoktur... _Bak ben balık tuttum.. iğne bu yem bu hava su bu.. ama yer ?? yoooo... nooooo.... şimdi birileride çıkıp demezki .(ama içindender tab.ii) - ülen ben bunları biliyorum sen mekandan haber ver.. DD ...ama ne fayda tık yoktur..hep sorarım kendime acaba biz birbirimizi kandırmaktan ne zaman vaz geçeceğiz ?? Yahu merayı zalimden korumak adına, mekanı saklayıp yerine bak bu işi böyle yaparsın yemi şudur budur.. dediğimizde karşıdakini kandırıken acaba yaptıgımız için nafile iş oldugu aklımıza gelmiyormu ?? Raporu yazararken acaba hiç düşünüyormuyuz, Hımmm acaba bunu okuyanlar hakkımda ne düşünür ? mesela bir üye okuduktan sonra ; _ Hımmmm..mekanı sakladıgına göre anlattıklarının dogru oldugunu nerden bileyim ?? küllüm yalan oldugu belli zaten.. bizi yanıltıyor... Biz birbirimize güvenmiyorsak neden ekmeğin sadece ucunu paylaşıyoruz? kendimize büyük kısmını ayırıyoruz ?.. ilginç bir durum... neden paylaşım ortamındayız?? bence bu ortamlar ayrılmalı bir kısmı gerçekten %100 paylaşım ortamı , diger bölüm %50 paylaşım - bir diğer bölüm %30 paylaşım ortamı eh artık insanımız kafasına göre takılır.... Hani en başta dedim ya olaya biraz felsefi -ruhani bakalım... hani _Tebrikler kardeşim .. diyene ayıp.. ya onuda götüreceksin yada yeri tarif edeceksin..mekanı adam tüm içtenlikle tebrik etmiş..ama.. yani... zor dostum zor sevilmeden sevmek...
Ben bu görüse katilmayanlardanim muvaffak abi. Evet forumlar paylasim ortami, bilgi edinme tecrübe aktarma ortamlari. Mera paylasiminin arastirmayi ve beyin jimlastigini körelttigini düsünüyorum. Farz-i mishal, x balik nerde yasar, ne gibi ortamda bulunur, bulunabilecegi potansiyel ortamlar doga sartlari nelerdir, ne yer, ne zaman yer, ne zaman üreme dönemine geçer bunlari arastirmak bulmak sinamak tecrübe etmek benim için daha önemli. Yanlis düsünüyor olabilirim lakin bu gibi parçalari birlestirip avi bulmak, kovami doldurmaktan misli misli zevk veriyor bana
40 gün taban eti, bir gün av eti demiş atalar. Avcı adam arayıp bulacak balık çıkan yeri. Bir yerleri deneyecek olmayacak, başka yeri deneyecek. Zaman harcayacak, para harcayacak, güç harcayacak, hacrcayacakta harcayacak ki yapılan avın değerini bilsin. Sürekli avlandığım yerde birkaç kez balık tuttum. İlk gittiğim zamanlarda nadiren tek tük kişi olurdu.Şimdi ise sabah kargalar kahvaltı yapmadan balıkçılıktan anlamayan birçok kişi istila ediyor. Hem de saygısızca balık avlamaya çalışıyorlar. Buranın %70 lik bir paylaşım alanı olarak kalamasında fayda var. Bu durum bizi daha üretken, daha yaratıcı, daha girişimci yapacaktır
Bu mesajdan sonra balik avlayanlarin bazilari rapor acmakta tereddut edebilir... tebrik etmek isteyenler de iki kez dusunecektir. hihi
Beni dövecekler Muvaffak abi, sen de %100 paylaşım demişsin. Bergamaya sokmayacaklar nerdeyse Gel de sen yap %100 paylaşım
Bilgi birikim paylaşımı ile mera adresi paylaşımı farklı şeyler. Merasını söyleyenin o merada huzurlu av yapma ihtimali azalır. Doğru mu? O halde kimse terketmeyeceği merayı deşifre etmek istemez. Ben bunu normal karşılarım. Ama bu forumda birbirimizi az da olsa zamanla tanıyoruz. Güven kazanan forumdaşlar arasında özelden mera paylaşımları olmalı. Belki oluyordur.idk
duygusal açıdan muvaffak abi sonuna kadar haklı, bende az veya çok bişeyleri samimi olarak paylaşmak isterim ama malesef mantıksal açıdan diğerleri de haklı düşünsenize siz limit altı balıkları salarken, balığın çok olduğu bir günde yeteri kadar balık tutunca icabında 1 saat sonra avlağı terkederken elin montofonu gelip akşama kadar büyük küçük demeden kaç kilo tuttuğuna bakmadan akşama kadar balık katlettiğini hemde yanlışını anlatmaya kalkınca "hadi len git işine" dediğini.... işte bu gibi mahlukattan balık veren yerleri saklamak icab ediyor malesef...
30000 üyenin olduğu bir platform da mera paylaşmak sadece ama sadece doğanın katledilmesine yardım etmek olur! Sanmıyorum ki 30000 insanın da aynı düstur da olacağını. Ya da sportif, vicdanlı av yapacağını. Genel mantık yağmacılık olduğundan o mera talan edilecek ve işlemez hale gelecektir. Buna kalıbımı basarım. Nasıl mı? Avlarımı nispeten daha az üyesi olan farklı bir platform da yapıyorum(az ama öz!). Eski platformum da ve tabi burada bir kez avlağıma paylaştım. Bana evelki sene 122 adet levreği veren bir mera. Ben sadece 27 tanesini alı koymuş ve bunu bile kendimce aç gözlülük olarak niteliyordum doğrusu. Lakin şimdi o teşhir ettim meradan Lebreğin "L" si bile çıkmıyor. hep tenha olan, bana huzur veren meram artık bir keşmekeşin esareti altında. Barbarca dövülüyor ve yağmalanıyor. Tüm hayat yok edildi. Yaşayan son yavruları belki de 1 sene önce yediler tavaların da kızartıp! Ehh şimdi mera paylaşmak akıllı adam işimi? Bence değil... Ha bir de bu başlık bence avsız kalan ve mera arayışında olan birinin serzenişi gibi geldi. Hani söyleyin de ben de tutayım gibisinden Lakin avcılık bir hobi işidir ve bu hobi sadece oltayı suya atmaktan ibaret değildir. Hobisini layığıyla yapmak isteyen adam para harcar, vakit harcar, emek harcar. Yeri gelir merasında çöp toplar, yeri gelir yeni ekipmana para döker, yeri gelir mera bulmak için yüzlerce kilometre yapar. Bunları yaptıktan sonra da bitmez. Merasını izler, analiz eder ve adabına uygun av yapar. Yani kabaca tabir etmek gerekirse çok fazla emek harcar, para harcar. Eh şimdi bunları yapmayan adama da mera söylemek? Bence dilenciye sadaka vermek gibi
abicim av yerini aleni yazmak çok ama çok yanlış olur forumda bence. nedenmi çünkü 2000-3000 kişi okuyor yüzde bir ağ-tırıvırıcı çıksa düşünün sonunu.bence forumunamacı tecrübe aktarımıdır misina iğne olta şekilleri gibi konularda. forumda bir süre takılınca artık insanlar ile samimi olunuyor aynı bölgede iseniz buluşa bilirsiniz yüzyüze tanışyıktan sonra zaten sorun kalmaz.
yazıdan algıladığım iki konu var. birincisi mera paylaşımı. herkesinde belirttiği gibi, bir takım haklı sebeplerden dolayı bu konuda paylaşım yapılamıyor. bence de çoğu durumda yapılmaması daha uygun. ha belki şöyle birşey olabilir, üye olmayanların okuyamayacağı, üye olanlarında bir eleme sisteminden geçirilerek sadece bir kısmının okuyabileceği bir mera paylaşım alt başlığı olabilir, ki bununda ne kadar sağlıklı işleyeceği tartışılır bir konu. halbuki balık tutmayı sevdiğimiz yerlerde forum üyeleriyle karşılaşmak güzel olurdu, fakat malum sebeplerden ötürü karşılaşacağımız kişiler sadece iyi niyetli insanlar olmayacaktır. ikincisi ise yazıda daha az bahsedilen, ama daha çok dikkatimi çeken kısım, rapor(paylaşım) konusu. sahiden neden yapıyoruz bunu(bana daha kısmet olmadı)? özellikle bu kısmı birazda felsefi açıdan ele almak istemiş sanırım muvaffak abimiz. şimdi; mera paylaşımı kötü?, doğru. makina, kamış,sahte, misina, yem vs. tanıtmak? e ayrı bölümleri var onun için rapora gerek yok. balık resmi göstermek? e internette tonla var. o zaman neyi paylaşıyoruz, neden paylaşıyoruz? bir kısmı denildiği gibi alkış almak için, bir kısmıda başka bir takım iyi niyetli sebeplerden dolayı rapor hazırlıyor olabilirler. sakın yanlış anlaşılmasın amacım kimseyi yargılamak değil, sadece mesajdan anlayabildiğim kadarıyla fikir yürütmek istedim. belki bu tarz şeyler insanların sosyal ihtiyaçlarıdır, vardır mantıklı bir açıklaması, hele fikirler bir dökülsün bakalım
Psikolojik bir rahatlama da olabilirmi ? - Mutfak tezgahında gördüğümüz bir fotoğrafa çok dikkatli bakıyormuyuz ? eksi yönde yorum yapıyormuyuz? - Av mahallindeki bir görüntüye daha mı dikkatli bakıyoruz? mesel ? yakın çekim - şoplama vs..
İstanbul için bir şey demek çok zor, özellikle deniz avcılığı için söylüyorum;İstanbul'da saklı mera kaldı mı? Ki zaten Emirgan, Arnavutköy, anababa günü her hafta sonu. Ancak konu yurt genelindeki meralara gelince; aklıma gelen bir kaç örnek vereyim. Tatlı suda güzel bir av yapmış ve benim bulunduğum şehirden kilometrelerce uzakta bir arkadaşa merakla özelden soruyorum: -Acaba gelsek bu bölgede avlanma şansım olur mu? -Ne demek gel ben seni götürürüm. Ben para ve zaman harcamaya razı bir durumdayım, avın heyecanı sarmış beni ve karşımdakine pat diye daha tanışmadan bile soruyorum.Gideceğim yol 600-700 km. Bir diğeri ise böyle bir soruya, köylüler seni pek hoş karşılamaz yabancısın sen diye cevap veriyor.Bu aslında güzel, en azından kendi doğalarını koruyorlar ama, amacı sportif balıkçılık yapmak olan ve yakalayacağı balıkların çoğunuda geri salacak olan bi adama söylenecek lafta değil.Kaldıki senede bir defa gidebileceğim bir yer için bile insanlar avlak saklıyor. Örneklerden de yola çıkarak avlaklar saklanmalı veya paylaşılmalı kısmında kişiler kendi duygularına göre hareket etmeli bence.Zaten belli bir birikime sahip avcılar, avlaklarını ulu orta ifşa etmek yerine güvenebilecekleri insanlarla beraber ava giderek paylaşıyorlar meralarını.Buda sağlam bir önsezi gerektiyor sanırım. Amaç bence avlak soranlara önyargı beslemeden biraz kişi hakkında bilgi toplamak.Forumlarda ne yazmış, ne tutmuş, ne paylaşmış gibi konular kişi hakkında yorum yapmak için biraz bilgi sağlıyor.Gerisi duygulara ve vicdana kalmış artık.
Gerçek amatör balıkçı, milletten yer-mera öğrenmek için çabalamaz... KEŞFEDER.. onu öne çıkaran en büyük özelliği budur..
Bence sorun forum sisteminde. Arama motorlarında çıkmasa, üye olmayan göremese sıkıntı büyük ölçüde hafilfler.. En azından kolaycı bohçacıları uzak tutmuş oluruz. Haftasonu bangır bangır Ankara havaları çalayım, gün ışıyınca içmeye başlayım, olta başında beklemekten sıkıldım suya biraz "daş" atayım, bağırayım çağırayım tırıvırı atayım diyen bir "öküz", bunu en güzel nerede yaparım diye google a sazan avı ankara yazar, ordan senin benim yaptığım yoruma ulaşır da avlağa çöreklenirse huzur kaçar elbet. Ama üyelik zorunlu olsa, durum farklı olmaz mıydı? Gelelim ikinci konuya, ben balığı tuttum, işte ispatım, hadi beni tebrik edin.. Edin tabii ki. Balıkçılığa gönül vermiş onlarca kişiden alınmış güzel bir tebrik gibisi varmı? Hafiften de kıskandırdı isem ne mutlu bana.. ben okurken de av raporlarını, farzı misal şu an sezonum kapalı, denizde de avlanamazken, içimdeki balıkçılık ateşine bir damla su bu raporlar.. daha ne olsun..
Öğrencisi olmayan, sırlarını vermeyen nice alim, mucit, kaşif, usta bugün hatırlanmıyor. Bilgiyi, kıymetini bilecek olanla paylaşmak mutlak gerekliliktir. Ben onlardan biriyim, özelden beklerim.