arkadaşlar bugünkü sözcü gazetesinde çinekop katliamı başlıklı bir yazı okudum. gözyaşlarıma hakim olamadım.. yazı aynen şöyle çinekop katliamı çinekopların 20 cm den küçük olanlarını avlamak yasak.balıkçılar 20 cm den küçük balıkları tutunca başları belaya girmesin diye bunlardan kurtulmanın yolunu arıyor. yakalanıp ceza almaktan korkan balıkçılar denizden çektikleri ağlardan çıkan 20 cm den küçük çinekopları kasalarla beykoz'un polonezköy sahiline döktüler.. ve o resim gazetede konulmuş. ancak buraya yükleyecek sisteme sahip değilim. ancak başka bir kaynak daha buldum.. işte link http://yurthaber.mynet.com/detay/istanbul-haberleri/istanbulda-cinekop-katliami/72536 onun için yükleyemedim. çok üzgünüm arkadaşlar. hemde çok. balıkları severim. tutmak benim için bir tutku. bazen tuttugumm balıkları onlara zarar vermeden suya geri bırakıyorum bazen yemeye kıyamıyorum. büyük bile olsalar.. herkesin o balıklara ihtiyacı var.. şimdi olmasa bile ileride bizden sonraki nesillerin ihtiyacı var.. resmen utanıyorum..
Ya arkadaşlar ağlayıp sızlayacağınıza, öncelikle o verdiğiniz linkte Sayın KOKOŞ , a (Poyrazköy Balk. Der. Bşk.) bir cevap yazsaydınızya ! Yada tezgahlarda gördüğünüz limit altı balıkları 174, bildirsenizya...
Tezgahtaki balığı 174 e bildirsen ne olacak ? Bu balığı tutana yazmak lazım cezayı . Balık haline girerken ölçülmesi gerek . Yoksa tutan tutmuş. tekne sahibi , komisyoncusu parasını almış , cezayı balığı tezgahında satana kes. mantıklı değil. Balık baştan kokar derlerya . al işte . Bizim olayımız baştan yanlış gidiyor.
Ne demek ne olacak ??? Arkadaşım ben yapsam sen yapsan o yapsa o adam o tezgah o tezgahlar, o balığı satmayacak.. Aldığı yerden yasal olanı isteyecek.. Tamam öle ise siz burada ağlamaya devam edin... Allahtan herkes senin gibi düşünmüyor, geçen yıl FSD nin Greenpeace in öncülüğünde Lüfer kampanyası başladı da bu günleri gördük, en azından yakalanma korkusu yaşıyorlar.
174 e bilidirin bu sayede satamaz satıcı we o satıcı toptancıdan alamaz veya balik hainden almaz kimse almaktan ve satmaktan uzak durunca yakalayanda zarara girer belki vazgecer yakalamaktan Benim de umudum böyle işte mahallemdeki satan balikciyi şikayet ettim cevap vermelerini bekliyorum gelmesse birdaha edicem hatta her gördüğüm satani şikayet edicem AMA BEN MAHALLE BALİKCİLARİNDAN COK SATAN RESTORANTLAR BİLİYORUM O LÜKS RESTORANTLAR DA KİMSE TEPKİ GÖSTERMİYOR VE İNSANLAR PARA KAZANMAK HIRSI İLE SATİŞA DEVAM EDİYORLAR VE İNSANLAR MADEMKİ TUTULMUŞ BURAYA GELMİŞ DEYİP YEMEKTEN VAZGEÇMİYORLAR lütfen duyarli arkadaslar 174 ü sürekli arayalım bir telefon demeyin sevdiğimiz bu hayvanlari koruyalim teşekkürler
çinekop satmanın yasaklanması çözüm değil bunu hep söyledim , asıl çözüm boğazda ve kıyıya yakın yerlerde gırgır avcılığının yasaklanması. gitsinler açık denizlerde avlansınlar. tabi boğazda avlanmak kolaylarına geliyor. sen ne kadar yasak koyarsan koy o balık illaki yakalanacak. oltayla yakalanan balığın nesli tükenmez fakat gırgır ve trol balığın kökünü kurutuyor. bu sabah tkneyle çıktım yine bütün sahil şeridi gırgırların istilasına uğramıştı.
Yasaklamak çözüm değil ama şu an şart... Birde işin acısı devlet bunlara oldukça indirimli bir şekilde mazot veriyor, ama adam illa yol yapmadan fazla masrafa girmeden işin kolayına kaçıyor.
bu gün yine pazarda aynı terane , zabıta ile konuştum önce bana 13 cm dedi tartıştık en son 20 cm de anlaştık... bu seferde benim tek başıma yapacak bişeyim yok ilçe saglıktan gelmeleri lazım vs balıga el koyamam vs....halde satılıyorsa ben ne yapayım.. gibi acizane laflar ile beni tüketti..elimde torbalar agırlık ile.. boş gezen zabıta ile savaşamadım kaybettim ..
bu konu gazeteden bir haber oldugu için birşey yapamıyoruz ki. zaten ilgili mercilerin bilgisi dahilinde bir konu
dun sehrin göbeginde bi tezgahta parmak kadar lüfer yavrularını gördüm. üstüne etiket falanda koymamışlar ki tezgahta tek etiketsiz balık oydu. tepkiden çeniniyorlar galiba. çinekop mu bu dedim ewev abi diye bi cevap aldım. pek küçükmüş bunlar diyince karşılıgı bu mevsimde bu kadar buyuk cıkıyo oldu... o an ihbar aklıma gelmedi ama bugun işyerinin adını öğrenip 174 e gereken ihbarı yapıcam.gerekirse hergun ararım ama o adamada o balıgı sattırmıcam.
Bencede öyle yap , hatta herkes öyle yapmalı.... Doğrusu bence bu şekilde davranmak , duyarsız kalmamak... (174e ihbarda bulunduğunda T.C. kimlik numaranı verirsen sana internetten takip edebilmen ve sonucu alabilmen için bir numara veriyorlar . www.174.gov.tr adresinde bir sorgulama ekranı var . İhbarın ne durumda yada sonuca ulaşıldımı gibisinden geri dönüyorlar . Sonucu bizimle de paylaşırsan sevinirim)