Dün bayideki abiyle sohbet ederken kurşunu nasıl kullanıyorsun dedi. Takım olarak 1 veya 2 iğneli hırsızlı takım. 60 gram dedim gözlerini faltaşı gibi açtı. 100e tamamla düz hesap olsun dedi. Balık yemi aldımı hemen bırakır o kadar ağır kurşun kullanılırmı dedi. Bende hırsızlı takım yapıyoruz işte hissetmesin diye dedim. Yemi kaldırınca yinede hisseder dedi. 20 gramlık zeytin kurşun kullanacaksın, 2 tane 7 numara mustad 1251 bağladınmı tamamdır dedi. Ama bende uzağa atış yapmak için ve dalgalı denizde kıyıya gelmesin diye ağır kullanıyordum. Hem boşluğunu alıp almadığımıda anlayamıyorum hafif kurşunla... Bilemiyorum hafif takımmı yapmalıyım? Avlakta hemen 20-25 metre ilerdende çupra alıyorlar ortalama el boyunda.
her yigidin bi yorut yeyisi var arkadas herkes ayrı bir telden calıyor ben denizden anlamıyorum ille denize başlatacaklar denizde balık tutanların cogu hic birseyden anlamıyor yemin ederim ya bana denk gelenler öyle idi yada ben dogru soyluyorum 3 yıldır deniz kenarına balık tutanları seyretmeye gidiyorum bir hafta denize olta atsam hepsinden fazla cozerim olayı 3 yılda gördügüm iki kişi cupra tuttu birisi 1 tane bir digeri 4 5 tane adamın kursununa baktım agır kursun iğneleri 1/0 ince yapılı kısa pala iğne ikitane makinası kıyıda cekili haldeyke baktım iki makinadaki takımıda klasik iki köstekli takım iğneler aynı kursunları aynı kursun en az 75g gibi geldi bana kursnları kendinden fırdöndülü herkes ayrı konusuyor en guzeli kendin deneme yanılma usulu yapacaksın balık yemi aldıgında kursun tasmalama görevide yapacak mantık olarak dusunursek cupranın agız yapısı sert yemi alıp döndügü anda kursunun agırlıgı tasma yapacak iğne biraz oturacak agzına sonra sen kendin bir saglam tasmayla alacaksın balıgı. yedi numara iğneyi isparozun kurugundan cıkarır gelirsin 7 no iğnede yengec nasıl duracak sen kamısı savurmadan düser o yengec sen bosver milletin dedigine kucuk iğne kucuk balık buyuk iğne buyuk balık demektir hedef balıgın cupra levrek turu balıklar ise 1 yada 1/0 iğneden şaşma derim iğnenin boyutunu buyut ama kucultme sabırlıyım diyorsan buyuk balık yakalamak istiyorsan durum böyle.
Zaten bi tane 75 gr kurşun, tek hırsızlı 5 numara iğneye yengeç takıp açığa doğru sallıyorum. Diğerinide adamın dediği gibi yapıp kurt takıyorum. Ama yengeçde hemen düşüyor onuda çözemedim bitürlü.
Çok çeşitli yogurtlar olunca ..yiyenlerinde sistemi farklı oluyor.. en saglıklısı avcının usulü kendisinin bulması..tavsiyeden ziyade görsel deneyim çok daha iyidir
Her yörede avlanış biçimi ayrıdır. Şöyle örnek veriyim orada avlanan ve balık yakalayan kişilerin takımlarını incele misina kalınlıkları, iğne boyutları, kullandıkları yemler, kurşun ağırlığı, atış mesafesi v.s. Ben ve arkadaşlarım 50 gr kurşun kullanırız Mersin'de ilk çupramı orada yakaladım bir gecede 3 çupra yakalamıştık. Fakat dediğim gibi bence bölgeler arası da değişiklik gösteriyor bana kalırsa çok akıntı yoksa 50 gr kurşun ya da 75 gr kurşun işinizi görür.
Bence cok buyuk kursuna gerek yok.50 gram kursun isini gorur.Onuda yeterince uzaga atabilirsin.Ben gezer kursunlu tek igneli sistemi kullaniyorum.Dip takilmalarini en aza indiriyor.Uclu takimi cok takarsin.Cupranin en sevdigi yemler mamun cim cim boru kurdudur fakat gunduz avinda bu yemler kucuk baliklar tarafindan talan edildigi icin gunduz avinda subye madya kalamar yengec gibi oltadan alinamayacak yemleri kullan.Ama avdaki en onemli sey bence mekan ve zaman.Yani dogru yerde dogru zamanda olmak.Bunuda tecrube ederek bulabilirsin.Rastgelereeling
Kurşunun küçük olması balığın ağırlık hissetmemesi açısından her zaman iyidir. Ancak nerede kullanacağına bağlı hafif bir kurşını kıyıdan uzağa atamazsın mesela. GEnel olarak hafif kurşın her zaman (takıma göre değişir) avantajdır