Çuvaldızı Kendimize

Konu, 'Genel Konular' kısmında ogrtmn11 tarafından paylaşıldı.

1. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

Merhaba arkadaşlar ve değerli ağabeylerim, izninizle bir çevre konusuna değinmek istiyorum. Kış aylarında fırsat bulamadığım için yaz aylarında Tekirdağ açıklarında teknemle genellikle çapari yapmaktayım. Bazen deniz o kadar durgun oluyor ki güneş battıktan sonra oltayı bir kenara bırakıp 1-2 saat daha kalıp denizden Tekirdağ manzarasını izliyorum. Tabii deniz durgun olduğunda herkes havayı fırsat bilip açılıyor. Etrafımda 20 - 30 tekne daha oluyor. Açıklarda şehir gürültüsü olmadığı için sesler çok güzel duyulabiliyor. Bu arada çeşitli atışmalar da olmuyor değil, balık tutanların tutamayanlara takılmaları... Kılıç balığı tuttum diyenler… vs. vs. İnanın insan balık tutmasa da çok eğleniyor. Asıl konu şu; malum tekne ile açılırken en az 3-4 saat denizde kalacağınızı düşünürsek yolluk bir şeyler almak şart oluyor. Hele hele güneşin batışını seyrederken birkaç kadeh içmek gibisi var mı ? Özellikle tekneler birbirine çok yaklaştığında gözlemlediğim şeylerden birkaçını aktarmak istiyorum: Sigara izmaritlerini, bira şişelerini denize atanlar, kopmuş veya amacını yitirmiş çaparilerin çıkartılarak denize savrulması, yedikleri yiyeceklerin poşetlerini umarsızca denize fırlatanlar, vs. vs. Tekirdağ' daki deniz kirliliğini düşünürsek, insan bu vurdum duymazlık karşısında ne yapacağını şaşırıyor.
    Arkadaşlar şampuanını yanına alıp denizde yıkananı bile gördüm. Tuzlu suda şampuanla yıkanmanın hala mantığını anlamış değilim, tatlı suda birkaç kez rastlamıştım ama denizde yıkananı görünce çok şaşırmıştım. Bunları yapanlar yine sizin gibi benim gibi amatör balıkçılar. Bunları şu yüzden yazıyorum bazen profesyonel balıkçıların denizlerimize ne şekilde zarar verdikleri konuşulup tartışılıyor. Peki amatör balıkçılar …?

2. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

şimdi diyeceklerim ters gelebilir. bende denizi umarsızca kirletenlerdenim. oturur çekirdek, fındık, fıstık yerim iskelede kabuklarını biriktirip çöpe atmak yerine denize atarım görenler uyuz olur, mazeretim bellidir çekirdek kabuğu organiktir zararı olmaz denize :) kefal tutmaya giderim işim bittimi kalan ekmekleri parça pinçik yapar denize atarım görenler yine uyuz olur denizi kirletiyorum diye, ne bilsinler martısından balığına her biri sever ekmeği :) bira içerim, sigara içerim, kola içerim, cips yerim çöpünü yine denize atarım mazeretim yine bellidir deniz kendinden olmayanı tutmaz içinde ilk lodosta boşaltır kıyıya. fakat yazlığa gelmiş deniz çıkışı sahildeki duşlarda şampuan kullananlar gibi şampuan türevi kimyasallarla asla kirletmem denizi bilirimki en çok zarar onlardan gelir. bir fabrikam yada iş yerim yok salayım artıklarını derelere, derelerde götürsün denize.. acaba benmi kirletiyorum denizi? yoksa büyükbaşlarmı kirletiyor denizi?

demem o dur ki iki şişe atmışız 3-5 sigara söndürmüşüz denizde bunun önemi yok bence. bir kirlilik varsa sorumlusu kesinlikle ben değilim.

3. mallaca

mallaca Halil Barış Şengül

Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Ben her sene Tekirdağa giderim.Mendireklerde rastladığım içki şişelerinin üzerinden maharetle atladıktan sonra avlak yerime otururum.Sitemizde Tekirdağ merkezde mendireklerde avlanan arkadaşlar muhakkak vardır.Mendireklere genci,yaşlısı içki içmeye geldiğinde izleyin şişe bittiğinde abartmıyorum % 90' ı denize sallar koca koca şişeleri.Biz görmüyoruz derseniz kayalıklarda gecelediğinizde ellerinde çuvallarla garibanlar bunları toplar ki parayla satsınlar.BU tamamen bilinç meselesi.

Hüseyin kardeşim sana gelince ben susayım sen anla.Sana verilecek cevabı açık yüreklilikle ifade ettiğin için ben değil ifadeleri daha düzgün olan diğer üye arkadaşlarıma bırakmak istiyorum.Ama bu temizlik ahlakı bir bütündür.Pisliğin azı da zarardır çoğu da.Ya temiz ve duyarlı bir insandır yada pis ve görgüsüzdür.Arabanın camından günde bir izmarit atmakta birdir , koca kül tablasını günde on defa yola dökmekte birdir.Eve çamurlu ayakkabılarla girmek veya gece yatağa gün boyunca kokmuş çorapla dolaşıp ayaklarını yıkamadan yatağa girmekte birdir.Onun hareketi daha zararlı benimkisi daha az zararlı mantığı ancak 5-6 yaşındaki çocukların mantığıdır.Senin ifade ettiklerini yapanlar benim örnek olarak verdiklerimide kolaylıkla yaparlar ve hiç de şaşırmam.Kal sağlıcakla.

Son düzenleme: 27 Mart 2010
  4. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    hüseyin bu kendimizi avutmaktan başka birşey değil heralde başkası çok kirletiyor ben az kirletiyorum mantığı hadi çekirdektir ekmektir eyvallah ama o şişelerin atılması bence en büyük tehlike bazı şeyleri yaşayan bilir başına gelen bilir yem çıkartırken ayak parmağımı boydan boya kesen bir bira şişesi sadece o günümü değil tam 15 günümü mahfetti bunları senin yada her şeyden sakındığımız evlatlarımızın vaya herhangi birinin başına geldiğini bir düşün derim atmadan önce ;)

5. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

ben bira şişesi atmışım, sen sigara paketi atmışsın, öbürü cips paketini atmış, diğeri onu atmış beriki böyle yapmış bu tartışmaların sonu yok, bunu biliyoruz. bu yazıları okuyanlar kirletmese sağı solu hiç çöpünü atmasa yere ama nerdee :)

belediyelerin başlıca görevidir temizlik. sağa sola çiçek ekeceğine gelsin düzenli temizlesin mendireği, 3-5 çöp tenekesi oralarada koysun, arada gelsin baksın koyduğu tenekeler dolmuşmu diye. illa kirletelim edelim değil benim isteğim bende içki içmeye bolca iniyorum deniz kenarına, manzara aynen denildiği gibi. neden belli bölgelere özen gösterilirken diğerleri umursanmaz. özelliklede mendirek gibi alanlar vardır vatandaşın kafa dinlemeye çekildiği görünürden biraz uzak, sakin. oraları hiç umursamaz belediyeler. yolları, caddeleri temizlemek bence tamamen yüzeysel madem temizlik yapacaksın köşe bucak yap adamınmı yok?. temizlemek için temizlemek gerekli, aslolanda o ama nerdee :)

iğneyi kendime neden batırayım çuvaldızın boşta kalacağını bile bile?

yazdıklarımı tartışalım diye yazmıyorum. sadece düşüncelerim bunlar, sizlere biraz kıt gelebilir idare edin. tamamen bilinç meselesi nede olsa.

6. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

şişe olayı dediğiniz gibi tehlikeli. bende kırdırtmam yanımdaki insana şişeleri yada denize attırtmam toplayıp ekmek parası yapanlar var.

en çok dikkat ettiğim husustur, yem çıkartırken yada kumsalda gezerken yalın ayak gezmemeye bakarım çok gördüm çevremde ayağını camla keseni.

düzeltme: yukarıda yazmışımda şişe atmışım etmişim diye aslında şişe pek atmıyorum dikkat ederim o konuya, lafın gelişi olmuş orası. okuyanlarda diyecek kendiyle çelişiyor bu adam :D ama diğer çöplerimi pek umursamam salarım suya, nede olsa deniz kusar diyerek :)

Son düzenleme: 27 Mart 2010
  7. kilicbey

kilicbey İsmail Kiliç

En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Ah Hüseyinim , deniz kusmasına kusarda aman dikkat et kustuğu zaman sen orada olmaki seninde üzerine kusmasın. Sana bir tek konuda katılırım, oda burada birşeyler yazarız sonra bunları yazanlar bizler değilmiş gibi aksini yaparız, belediye görevlilerinin çöpleri almakla görevli olduğunu belirtmişsin, haklısın peki bizim insan olarak yapmamız gereken görevleri kim yapacak , onuda belediyemi yapacak , en iyi temizlik hiç, evet hiç kirletmemektir, bunu anlayacak kadarda herhalde akıl kıtlığın yoktur.

8. mallaca

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Bir söz benim çok hoşuma gider.Polis haftasında dikkat etmişsindir pankartlarda " İnsanın polisi kendi vicdanıdır " yazar. Sen geldin ,döndün dolaştın Belediyeye kadar getirdin.Belediye nasıl yetişsin sen gibi içki içipte şişesini veya poşetini atanlara.Adam gelir yol kenarını süpürür, beş dakikasına bir görgüsüz gelir elindeki sigara paketini atar ayni yere.Sonra sen de geçersin oradan ve dersin ki ne biçim belediye hiç mi iş yapmıyor.rAdam gelir mendireği temizler sonra sen gelirsin şişeni atarsın oraya sonu gelir mi bunun.Etrafımızda temizlikten bi haber insanlar oldukça herkesin başına bir temizlik işçisi dikmen gerekir.Dikkat ederim,çöplerimi diğer tüm insanlar atsa bile ben atmam hatta onlarınkini de elimden geldiğince toplarım diyeceğin yerde diğer insanların görevlerine getiriyorsun ya helal valla.Sitemizde hiç mi rastlamadın avlanmadan sonra çevredeki çöpleri de toplayıp çöpe atan arkadaşları.Temizlemek için temizlemek değil önce temiz olmak gerekli.

9. alpargun35

alpargun35 c.alp argun

İnsanlara bazı eğitimlerin küçük yaşlarda verilmesi gerekiyor,''Ağaç yaş ken eğilir'' misali.
    Sonradan verilsede,tam olarak alamıyoruz,olmuyor işte !,vermiş olduğunuz örneklerdeki gibi.

10. ahmetseker1958

ahmetseker1958 ahmet şeker

Deniz bitti

Denizler mide kanseri oldu kusamıyor ama bizlere lez olarak geri yolluyor kirletmenin azı çogu olurmu

11. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

fakat sizin şikayetinizin sebebi belediyedir. yoksa ben mendireklerin salaş görüntüsünü oralara has bulduğumdan ayrı severim, madem o kadar kibarsınız yerdeki 3-5 şişeyi engel olarak görüyorsunuz gitmeyeceksiniz oralara, başka mekanda deneyeceksiniz şansınızı. baliciside orada, esrarcısıda orada, şarapçısıda orada. mazallah keserler adamı :)

belediye biraz özen gösterebilse, gerek temizliğine gerek denetimine sorun ortadan kalmazmı? daha belediyelerde çevre bilinci tam oturmadan, göz boyamayla günü kurtarmak adına göstermelik işlerle uğraşarak diğer tarafları gözardı ederek ne bana ne diğer vatandaşa örnek olamazsa ehh yani imam osurursa gerisi malum :) oraya laf olsun diye koyduğun çöp tenekesini gelip boşaltmazsan ben gider çakmağı çakarım, yada bunu bir başkası yapar.

sadece içki şişesi çer çöp değil mevzu. limanlarda balıkçıların yaptığı pislikte ayrı araştırma konusu. ve benim sigara paketimden bayağı hallicedir.

herneyse.. ben pis adamım dikkat etmem, önemsemem pek, bana kulak asmayın çevremizi, denizlerimizi, doğamızı koruyun.

12. Metalist

Metalist Özkan

Başarılar dilerim.

13. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

saol teşekkür ederimde eleştirilsin diye yazmıyorum, yaptığımız iyi şeylerle böbürlenceğimize kötü yanlarımızada sahip çıkalım. hadi bakalım dürüst olup kaç kişi çıkacak benim dediklerimi diyebilecek. ha dersenizki biz birbirimizi kazıklamayı kandırmayı ilke edinmişiz, hoş yanlarımızla ön planda durmaktır tek gayemiz o zaman daha yazmamım anlamı yok. aslında toptan yazmamım anlamı yok ya.

anca iğneyi şuna çuvaldızı buna birazda kendimize birşeyler batıralım der dururuz. iki balık tutup muhabbetin dibine vurup şımardıkmı çerimizide atarız, çöpümüzüde atarız.. kızdıkmı çapari karıştımı keser dibinden suyada salarız vs.vs.. hadi batıralım çuvaldızı kendimize :)

14. Metalist

Metalist Özkan

Bakınız ben Ankara'da yaşıyorum. Ben ve arkadaşlarım herhangi bir avlağa balığa gittiğimizde ve oradan ayrılırken bira, sigara, kola ve cips gibi ürünlerin çevreye "eve giderken yanında götürmek çok zormuş gibi" atılmış ambalajlarını bir poşete toplayıp uygun şekilde imha ediyoruz.
    Pireye kızıp yorgan yakma mantığını asla benimsem.
    Unutulmamalıdır ki değişimler bireylerden başlar.
    Çevresine her türlü çöpü atıp sonra bir takım bahaneler arkasında bunu gururla söylemek gerçekten takdire şayan... Tekrar başarılar dilerim.

15. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

ben bunları söylerken ne kadar söylediğim kadarını yapmıyorsam aksini söyleyip de yapanlar ve bildiğini okuyacak olanlar çoğunluğu oluşturmuyor mu? senin yada birkaç kişinin çöp toplamasıyla neyi değiştiriyorsunuz? bu çöplerin üretimi başlı başlına hata iken ben bireysel savaş açsam neye fayda sen savaş açsan neye fayda. değiştirebileceğimiz birşey varsa oda ilgili kurumların işleyişidir buna kafa yormalı, gelsin arkamızdan toplasın pisliğimizi işi bu değilmi zaten. vatandaşın her kazancından %10 kendine haraç keserken çok iyi ama hizmete gelince fıs. çarşıyı her sabah süpürürüm ama mendireklere ne gerek var diyende o zihniyet. ben ne zamanki görürüm belediyem göz önünü bırakıp dip tırnak adam akıllı temizlik yapmaya çalışıyor atmamda zaten çöpümü derdimde bundan ibaret zaten.

belediyeler çiçek ekeceğine biraz fazladan adam çalıştırsa (işsiz adammı yok memlekette), birazcık daha özen gösterse mendireklerde pırıl pırıl olur, sahil kenarlarıda, ara sokaklarda, en kuytularda. çokmu zordur bu dediğim.

sorunun kaynağı kirleten değil temizleyemeyendir.

hadi bakalım bu dediğimede hak vermeyin, konu mendireklerden açıldı madem. gençlerin abuk subuk yazıları doludur duvarlarda görüyoruz, kendi çevrem için örnek vermem gerekirse bizim limana yazları yelkenliside gelir kotrasıda yerli yabancı turistide. sen daha o duvardaki yazılara 2 kova kireç vurup ortadan kaldıramıyorsan senelerdir bana nasıl örnek olacaksın. ne veriyorsan onu alırsın hesap bu kadar basittir.

16. kilicbey

kilicbey İsmail Kiliç

En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Bir savaşta yada mücadelede canlılar her zaman ikiye bölünürler , müttefikler ve ittifak kuvvetleri gibi , herkes kendine uygun olanı ve reva gördüğünü benimser, kendisine yakın bulduğu düşüncelerdeki kişilerle aynı saflarda yer alır. Hüseyin kardeşim , şu ana kadar yazdıklarını bir şaka olarak düşünmek istiyorum yada insanlarımızın sabırlarını ölçmek için kasıtlı bu sözleri sarf ettiğini düşünüyorum , acaba konunun başlığı ile ilgili olarak özeleştirimi yapıyorsun yoksa ironik bir durummu yaratmaya çalışıyorsun inan çözemedim , yazdıklarını okudukca bunun bir şakadan ibaret olduğunu düşünüyorum.

17. mallaca

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    Bak abicim benden yaşça küçük olduğun için abicim diyorum.Beyaza siyah diyen bir insan ile bir konu hakkında tartışmak pek akla uygun gelmiyor.Bu nedenle konuyu uzatmayacağım.Senin gibi kardeşlerim olduktan sonra dünyanın en iyi belediyesini de getirsen iki gün de tüm avlakların içine edilir.Tabiki herkez görevini yapacak ama devletin görevi kendini bilmez pis insanların pisliklerini toplamaktan çok farklı bir şeydir.Yani pislik ruhuna işlemiş insanlara temizlikçi dayanmaz.O zaman nasıl olsa belediye var diye insanlar tüm çöplerini sokağa atsınlar sonra desinlerki belediye çalışmaz ise işte her yer böyle pis olur.Bak canım kardeşim belki farkında değilsin ama ilkokul çocukları gibi inat yapıyorsun.Tamam kabul etmişsin pis bir insan olduğunu amenna fakat hala belediye temizlesin, onlar işini iyi yaparsa pislik olmaz diyecek kadar da inatçısın.Yukarıda yazılanlara bakmadın mı , verdiğim örneklere bakmadın mı? Tamam ben pisim benim pisliğimede ne belediye ne de ordu dayanabilir de olsun bitsin. Sen pisliği seviyorsan o senin sorunun ,pis bir avlakta avlanmayı bu sitede kimse istemez.Oralara da gitme diyemezsin.Doğrusu temizliktir.Temizlikde imandan gelir.Aklım dimağım duruyor şunları yazarken,çocukla çocuk oluyorum diye de kendime kızmıyor değilim aslında.Resmen karşımda benim pisliğimi adam gibi temizlemeyen insanlar oldukça sizin burnunuz pislikten kurtulmaz diyorsun.Helal olsun.Çocuğun var mı bilmiyorum ama ileride çocuğun olursa onlara "At elindekileri yerlere oğlum nasıl olsa bir temizleyen olur,temizlemeselerde senin suçun değil"" deme sakın.Konu benim için burada kapanmıştır.Çünkü mantıktan uzaklaşmaya başladı.Hadi Allaha emanet ol.

18. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

ironi evet varda mantıktan uzaklaştı denmesi mantık olarak benimsediğiniz şeyin ne kadar mantıksız olduğunu gösterir. demiştimde ters düşeceğimi baştan.

hadi ben cahil, hadi ben çocukta sen nasıl adamsında bu çocuğa yapma etme diyerek, kızarak, küfrederek, ayıplayarak yol göstermeye birşeyler öğretmeye kalkıyorsun.

televizyondaki sigara sansürüne benzemezmi? koca bir mozaik ama mozaiğin arkasında durum belli. yada bir bipp sesi arkasındaki küfür senin yaratıcılığına bırakılmış :)

ben dediğimde ısrarcıyım, senin benim attığım kola cips çöpü çevrenin içine etmez. onu ordan kaldırmayandır kirliliğe sebep.

hadi ben tövbe ettim kirletmedim bundan sonra amacına ulaştı konu diyelim. okuyan bir başkasıda ulan yanlış yapıyormuşum dedi diyelim. ee diğerleri? adam kafa yormamışki bunu buraya atmamın sonu nereye varacak diye. içine işlemiş refleks olmuş bir kere.

temizlik belediyelerin başlıca görevidir, ya görevini adam gibi yapar vatandaşa örnek olur yada yapmaz örnek mörnek olmaz. armutta her zaman dibine düşer :)

birde not düşeyim: şehiriçi içindir sözlerim, diğer ücra köşeler kişinin vicdanına kalır.

19. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

Sevgili Hüseyin kusura bakma ama gördüğüm kadarıyla sen pislik içinde yaşamaya alışmışsın. Mendireklerin salaş görüntüsünden hoşlandığından bahsetmişsin, salaş demek çöplük demek değildir. Salaş: derme çatma göze hoş görünmeyen demektir. Ayrıca senin ne iğnelik ne de çuvaldızlık bir halin var. Matkapla bir tarafını delsende irkileceğini, bu duyarsızlığa tepki koyacağını pek sanmıyorum.
    Demek istediğin buysa; herkes zamanında bir yerlere çöp atmıştır. Bu görüşüne katılırım çünkü bende attım, atmadım diyemem fakat günün birinde yaptığımın bir hata olduğunu anlayıp bunu bir daha yapmadım. Önemli olan hatalardan ders çıkarmak değil midir? Tam hatırlamıyorum ama bu bilince sanırım 14 yaşında sahip oldum. 25 nerde 14 nerde.
    Pikniğe gittiğinde çöpümü poşete koyarım, uygun bir yerde çöpe atarım. Teknemde biramı içer geri döndüğümde şişesini aynen bakkala iade ederim. Bir iki kadeh içtikten sonra şımarıp hiçbir zaman sağa sola zarar vermedim, eğer verseydim inan içmesini bilmiyorum diye o anda bırakırdım.
    Halil abinin dediği gibi konu mantıktan çok uzaklaştı fazla uzatmanın da bir anlamı kalmadı. Bir şey söyleyip bitirmek istiyorum. Hüseyin' in mantığına göre; belediyenin herkese 1 tane temizlik görevlisi hizmetine verip, biz attıkça onların toplaması sağlanmalıdır, böyle birşey olabilir mi bu hangi mantığa sığar.

20. ogrtmn11

ogrtmn11 emrah

Üzülme senin gibi vicdansızlar yüzünden oraları da pislikten geçilmiyor