Arkadaşlar örgü misinalardan dacron ve dynema tabanlı olanların karşılaştırmasını yaparsak, sonuç ne olur. bu iki örgü misinanın artı ve eksilerini yazabilirmisiniz. cevaplarınız için simdiden teşekkürler.
Berkley Whiplash Çok ince ve pahalı ama en iyisi dacron kalın diametrelerde oluyor. dynema iyi bir misina çekeri /kalınlık oranı daha uygun gibi
kalamasız abi dayanıyosun hababam debabam çekiyosun 100 lb altında bir balık koparamıyor. (okuma yazması varsa tabi cahilse ne yapar bilemem)
Müdür bugüne kadar üzerinde çeker yazmayan iki misina gördüm.. ilki assoo ..No limit yazıyordu üzerinde İkincisi ise eşimin kardeşinin yurtdışından getirdiği bir misinada yoktu..markasını tam hetirlamıyorun ancak makaranın üzerinde renkli kutular vardı ve birinde kırmızı çapraz vardı.Netten araştırdığım kadarı ile bu kutucuk bir çeker aralığını belirtiyormuş..Darbe halindeki çekeri ve sabit bir şekilde artan güçteki dayanımını belirtiyormuş.. Senin gördüğün misinada sanırım benzer bir belirleme şekli ile açıklanmış olabilir..Eğer link yada marka verirsen araştırıyım hem sen hem ben öğreneyim
Namık abicim onlar şu snap leader denen ipler. Biraz esnek oluyorlar surf atışta kopmayı engellemek için kullanılıyor. Ama nasıl kullanıldığını hiç sorma o kadar okudum hala anlamadım
saka mi yapiyorsun abi?burda berkleyin en pahalisi 40 euro oda 200 mt ustu hatirladigim kadari ile ben 147 mt di heralde 22 kg cekerli bir tane alacaktim 20 euro onlarin ortalama fiyatlari dedim memlekette yari fiyata alirim anladimki ben gelmeden burdan iki makara alayim burda hong konk adli bir av magzasi var orda modasi gecmis urun mu desem ne desem bilmem adamlar rafa bile koymamis karton kutu isinde berklery,asso gibi markalarinda oldugu orgu misineleri 10 eurodan satiyorlar di ben bu hafta sonu bir ugrayayim oraya
iste abi sana link bak 45 euro oda internet magzasi burda tum marketlerde av malzemesi satildigi icin buyuk bir reekabet var marketlerde fiyatlar magzalardan dusuk birde mal rafa yazdan yaza sezonluk asiliyor anladigim kadari ile yeni sezonda yeni gelen elemanin insafina bilgisine kalmis fiyatlandirma cunku her markette yaklasik 5euro onama var asagi veya yukari.. https://www.karkkainen.com/webapp/w...891;50301;105270;105275;110213;&searchMethod=
namık abi 9 ay boyunca güneşin doğuşundan batışına kadar bu monoflament misina ile sırti çektim ve hiç kopmadı. mersin,iskenderun ve istanbuldaki balıkçılardan bulabildiğim en büyük kancalardan aldım ve hepsi kırıldı bu resimdeki de en ufak olanı ve son kalandı. görüldüğü gibi 3 lü kancanın 2 kancası yok ve buna rağmen misine kopmadı,bir ara ucuna 5 mt 0.70 çelik tel bağlamıştım o da ucundaki turuncu kalamar sahtesiyle beraber mefta oldu. misina 2.5 mm ve 250kg civarı çekeri var. bu da sırtinin geçtiği sular
hocam nasil bir takim ve nasil bir dugumdur o ignedeki igneler pek kaliteli görunmuyor kirilmasi normaldir biraz o haritadaki tum yolda sirti cektiyseniz orkinos kilic felan iyi trofeler yakalamissinizdir siz...
misina 2.5 mm ve çok sert olunca bildiğimiz düğümler tutmuyor, o yüzden farklı denemeler yaptım ve düğüm bu hali aldı,düğüm yüzünden balık kaçırmak istemedim doğrusu,düğüm sahtenin içinde kaldığı ve görünmediği için bir dezavantaj oluşturmadı. kanca wmc'ydi biraz ince etli olmasına rağmen gayet kaliteliydi,kırılan dövme kancalar da vardı zaten,kırılmasının nedeni gemi hızının genelde 8-13.5 knot arasında olması herhalde.baya balık aldık ama bütün denizciler bu tür avlar yaptığı için pek önemsenmedi,bazıları(özellikle uzun yıllar denizde çalışmış yaşlı kurtların anıları) bizden çok daha fazla ve büyük orkinoslar aldığı için bizim tutuklarımız onlarınkilerinin yanında çok küçük kaldıbirtane kılıç da almıştık ama çarkçıbaşının gemideki pc'yi çökertmesi sonucu fotolar da gitti.
çok fazla geyik Arkadaşlar bir soru sordum, 50 tane cevap yazıldı ama hiç iri soru ile alakalı değil. rica etsem biri konu ile ilgili cevap yazabilirmi
Dacron misinalar aslında nylon misinalardanda önce kullanılmaya başlanmış misinalardır..Bu misinalar ikili yada üçlü hattın sıkıca burulması ile elde edilmiş burulma ve sıkışmanın getirdiği dayanım ile kullanıma uygun hale getirilmiştir..Son dönemde bu hatlar farklı malzemelerden yapılarak dayanımın artırılması sağlanmıştır..Ana maddesi sentetiktir.. Dynema ise yapılış ve içinde kullanılan malzemeler nedeniyle ayrı bir yere sahiptir..Dynemanın yapısı örgü şeklinde ve çok ince liflerden oluşur..Bu liflerdeki farklı katkılar misinanın özelliğini belirtir.Son önemde karbon ve hatta titanyum kullanılmaya başlanmış ve çaplarına göre inanılmaz güçler elde edilmiştir...Dynemalar hafızaları yüksek misinalardır. Dacron dynema kadar ince çaplarda başarılı değildir..
yok be namık abi kristof kolomb kim ben kim,birsürü anısı olan eski denizciler var o yüzden bana düşmez denizci anıları anlatmak,anlatanları pek görmedim forumlarda muhtemelen balıkçılık dışında anlatılacak birçok anıları var ve bunlar forumlarda anlatılacak türden anılar değil gemideyken çaparileri 0.50-0.60mm misineden yapıyorduk ve belli bir derinliğe indirince hiçbir vuruş almadan misinanın kopmasına anlam veremiyordum tabi balon balığının marifetlerini bilmiyordum.muhtemelen yüzeyde yüzmeyi pek sevmiyorlar ki benim misinaya denk gelmediler dediğin gibi .kullandığım misinanın markasını hatırlamıyorum muhtemelen krokodil,fox yada pelikan'dır.fiyatı 10 ytl civarıydı çünkü 2 yıl önce .misineyi ararken markasının önemi kalmamıştı karaköydeki bütün dükkanları dolaşmıştım 2mm üstü bir misina bulabilmek için,daha önce mersin ve iskenderunda bulamamıştım.250 kg çeker dikkatimi çekmişti normal olarak ama 2.5 mm bir misinanın aşağı yukarı nekadar çekerli olması gerektiğini bilmiyorum sallama bir rakam da olabilir sonuçta piyasada bu kalınlıkta misineler de pek yok.
orgu misina (braided fishing line) "tek tel" anlamina gelen monofilamentin aksine (mono=tek, filament=ince tel), birden fazla ince ipcigin (fiber) orulmesi yoluyla elde edilmis bir ip cesididir. aslinda bu orgu ipler, sanayi ve tekstil alanlarinda kullanilmak uzere gelistilmis olup, balik avciligi bir yan kullanim alanidir. peki tek fark orulen ipcik sayisi midir? hayir. orgu misinalarda kullanilan ipcikler (fiberler), kompozit malzemeden imal edilmislerdir. kompozit ise, birbirinden farkli malzemelerin birlestirilerek elde edilen yepyeni bir malzeme anlamina gelmektedir. orgu misinalarda kullanilan bu kompozit fiberler, polietilen fiberlerdir farkli kompozitlerden uretilen fiberler farkli ozelliklere sahip olduklari icin bu fiberlerden orulen misinalar da farkli ozelliklere sahip olacaklardir. bu noktada sizin sorunuza geliyoruz: dacron vs. dyneema... dacron, bu alndaki ilk urunlerdendir. Invista sirketinin urettigi fiberin ticari markasidir. Bu markada fiberlerden orulen misinalar da dacron adiyla anilmaktadir. dacron dyneema'ya kiyasla daha eski bir teknoloji ile uretilmis oldugundan, dyneema'da kullanilan fiberlerde dacron'daklere gore daha gelismistir. peki bu gelisim neye dalalet eder? daha ince orguyle daha yuksek dayaniklilik elde etmeye... yani dyneema'nin dacrona gore avantaji daha ince misinayla daha yuksek ceker elde etmesidir. ancak, aslinda bence konunun basligi su olmalidir: dyneema vs. spectra.... cunku nasil ki, DMS fimasinin urettigi fiberlerden orulmus malzemelere verilen ad olan dyneema, kendinden onceki kevlar ve dacron'un tahtini sarstiysa, spectra da dyneemayi yerinden etmistir. cunku honeywell sirketinin markasi olan spectra fiberlerle orulen orgu misinalar, dyneema fiberiyle orulmus bir orgu misinada en cok sikayet ettigimiz ozelliklerden olan klavuz halkalarini kesmesi, makaradaki teli, yuzugu kesmesi gibi olumsuzluklari minimuma indirmistir. Genel olarak toparlayacak olursak; dyneema, dacron, nomex, vectran, ve su anda ABD'de orgu misinalarda en cok tercih edilen Spectra orgu misinalarin uretildigi fiberlerin markalaridir. bu malzemeler temelde benzer olmakla birlikte apayri uretimler olmalari sebebiyle farkli karakteristiklere sahiptirler. bizi ilgilendiren farkli ozellikleden biri incelik X ceker ozelligidir. diger ozelligi de esneme yuzdeleridir. orgu misinalar sifir esneme ozellikli olarak bilinir ama aslinda elbette onlarin da esneme oranlari vardir. ancak cok dusuk olmasi sebebiyle olta malzemesi olarak kulanilan urunlerde bu farklar cok da farkedilmemektedir ve bu misinalar sifir esnemeye sahip diye bilinmektedir. ancak bu fiberlerin kullanim alanlarindan, ornegin kursun gecirmez yelek ya da bomba battaniyesi ya da kask yapiminda bu ozellikler buyuk farklara yol acmaktadir.