Dün akşam hem istavrit hemde yine eşkina avı için malum avlaktaydım , oranın müdavimi Ergin ben ve 3 genç daha olta atıyorduk . İstavrit çapariye gelmeye kesince Ergin yemli takımını suyla buluşturdu , aslında eşkinanın yapma saatine daha vakit vardı , bu arada konu konuyu açar misali gurup olarak sohbete başlamıştık , gençlerden birisi tatlı su avlarında yaptığı avlarla ilgili konuya girince muhabbetin rengide şeklide değişti çünkü bu genç arkadaş farklı avlanmalardan bahsediyordu , iki kelimede ben atınca bülbül gibi şakımaya başladı ,iş böyle hal alınca diğer gençte kendi avlanma metotlarını bizlere aktarıyordu, öyle bir iştahla muhabbete devam edişleri vardıki artık neredeyse ikisi birden aynı anda konuşuyorlardı, buraya kadar herşey normal gözüküyor değilmi.... kazın ayağı hiçte öyle değil. Bu genç kardeşlerim öyle şeyler kustularki kulaklarınıza inanamazdınız, birisi piknik tüpüyle nasıl avlandığını hatta birisinde yine gitmiş olduğu bir avda insanların suya elektirik verdiklerini , bunun sonucunda yüzeye çıkan balıklardan büyük olanını gözüne kestirince suya nasıl atladığını, hatta bu esnada verilen akımdan dolayı nasıl çarpıldığını ve bu çarpılmanın ödülü olarak o büyük balığın kendisine hediye edilişini anlatıyordu. Diğer gençte ondan aşşağıya kalmayacak yöntemleri bir bir kusuyordu, efendim dinamitle şu kadar büyüklükte sazan avladım demiştiki ilk genç bu konudada yorumunu yaptı, nasılmı ... abi dinamitleri önce küçük küçük doğruyacaksın , sonra daha derindeki balıkları avlamak için .... şimdi bu aparatı burada yazmak istemiyorum , çünkü uygulamaya kalkanlar olabilir .... şöyle yapacaksın , bu arada ikinci genç daha değişik av şeklini anlatmaya başladı, tüfekle balık avı , evet yanlış okumadınız tüfekle balık avlama metodu, bu arada bununda inceliklerini birbir anlattı , ben buradan bunlarıda yazmayacağım , çünki bu av şeklinde balığın suda kalma yada kendini karaya atma ile ilgili formülü var. SUYA BATSIN SİZİN BALIK SEVDANIZ Biz bu acayip muhabbeti sürdürürken Erginin kamışı suya yapışacak gibi olunca tasmayı yapıştırdı , gelen 20 cm boylarında bir yavru eşkinaydı , Ergin büyük bir özen göstererek yavruyu kancadan çıkardıktan sonra kulağına , sakın büyüklerine bizim burada olduğumuzu söyleme diyerek birde öpücüğü kondurduktan sonra yavruyu suya iade ederken ilk genç hemen müdahil oldu ,, abi niye salıyorsun dedi Ergin anında gereken cevabı yapıştırdı..... sen bu yavruyu bu gün salmazsan seneye ne yakalamayı düşünüyorsun dedi, şimdi Allah için konuşmak lazım , genç aynen şöyle dedi... abi ben nereden bileyim. Şimdi sularımızda neden balık popilasyonunda düşme var gayet net olarak anlaşılıyor.
gencin verdiği cevap zaten cehaletin boyutlarını gösteriyor malesef. yapacak çok bişey yok yıllardır bu av adı altındaki katliama karşı mücadele veriliyor fakat bırakın insanlara bunu terkettirmeyi yanlış olduğunu dahi anlatamamışız.
bu sadece şans eseri yapılmış bir sohbette ortaya çıkan gerçekler İsmail. birde bizim haberimiz olmadan yapılan katliamlar var, ne diyelim sen çok iyi özetlemişsin, çok ararız çokk
Pardon isim benzerligi nedeni ile karistirmis bulunmaktayim konuyu... Sagolasin Nuri kardes uyari icin,bu ikinci dogru uyarin oldu,ücüncüde bir makine hak edeceksin ...
Bu kişiler bu dinamiti nerden buluyor bu dinamit denen şey lokumcuda satılmıyor değilmi.Saroz körfezindede elbombasıyla talan var bu askeri mühimmat değilmi Sarozda pazarımı var el bombasının dinamitin o attıkları bombalar ellerinde atamadan patlamazki adalet yerini bulsun. Bence yazdığım gibi bu mühimmatın kaynağının bulunması yönünde hiçbir çalışma varmı yoksa budamı ahbap çavuş ilişkisi...
. İşin garip tarafıda bu ya zaten. Kör cahil adamlar gübre şeker vesair kullanarak Nobel gibi dinamit yapıyorlar. .
kimisi bilnçsizlikten ve düşüncesizlikten, kimisi de vicdansızlıktan bu yöntemlere başvuruyor bu insanların.. her iki halde de acınacak durumdayız... umarım o gençler bu hareketten gereken dersi almışlardır...
Benim anlamadığım olay şu bu dinamit mahalle bakkalında mı satılıyor? Öyle her isteyen alabiliyor mu?
Ben çocuktum, Marmara adasında o zman ağabey dediğim elemanlar bir gün toplanıp tekneyi hazırladılar. O zamanlar da balık sevdalısıydım. Kesin balığa gidiyorlar diye düşündüm. Nereye diye sordum "temizliğe" dediler. Geleyim mi diye sordum gel dediler ve atladık takaya. Aralarından birinin babasının maden ocağına uğradık. yemek faslından sonra tekrar takaya bindik ve kayalık bir bölgeye doğru yol almaya başladık. Hangi ara aldılarsa 3 adet dinamit lokumu bir kaç fünye ve bir miktar fitil almışlar. Temizliğin ne anlama geldiğini suyun yüzeyine çıkan onlarca balığı görünce anladım. Tabii o zaman çocuğum aklım ermiyordu doğal dengeymiş, balığa ve doğaya saygıymış, limitmiş sirkülermiş, vicdanmış...Dedim ya çocuktum. Dinamit, tüp, bomba, elektrik vs. bunlarla balık öldürmek (kesinlikle avlamak değil) büyük vicdansızlık ve bence çok büyük günah. Bu yöntemlerle balık öldürmeye çalışırken ölenler ya da kolunu bacağını yitirenleri de biliyorum.
ismail bey ..demişssiniz ki: Şimdi sularımızda neden balık popilasyonunda düşme var gayet net olarak anlaşılıyor.... tesbitiniz yerinde, amatör balıkçılıkla ugraşan herkes hem fikir ... sularımızda azalan balık populasyonu ile beraber karada da aramızdaki insan populasyonu hayli azaldı... cehalet tamam.ama eskiler demiş ya okumak cehli alır ..eşşeklik baki kalır... hoş bi tabir olmadı belki ama oyle. insan sıfatınını görüntü itibari ile vücüt şekli ile taşıyan ama kafa sıfatı eş.şe.klikten öte gitmeyen ... neyse umarım bu forumlar sayesinde balık tutmaya hevesli olanlar belki nasıl tutuluyor bu balıklar deyip internette arama yaparken bizlere rastlarda yeni nesiller belki güzel bişeyler alırlar.....
İbrahim kardeşim hiçbir canlı insan kadar değerli değildir, şimdi bu sözlerim saptırılıpta başka yönlerede çekilmesin, fakaaaat insanla diğer canlıları birbirinden ayıran en büyük faktör nefistir, bir aslan karnı doydumu yanından geçen ceylana bile dönüp bakmaz , sair canlılarda üç aşşağı beş yukarı aynı felsefe içerisindedir ama insanoğlu nefsine çoğu zaman yenik düşer , buda tasvip etmediğimiz görüntülerin ortaya çıkmasına sebeptir.
Sevgili Vural biz ne kadar anlatırsak anlatalım hepsi havada kalıyor, işin püf noktası uygulamalı göstermekten geçiyor.
Çok haklısın Özgür , bunlar bizim tesadüfte olsa bildiklerimiz öğrendiklerimiz , ya gizli kapaklı kalanlar.
Nejat ustam elbetteki bu mühimmatın kaynağı var fakat bu kaynakların yeterli ve gerçekten dikkatli sayımı yapılmıyor, yapılsada kullananlar işi kitabına uydurup mesala 10 kilo dinamitin 9 kilosunu kullanıyor ama 10 kilo kullanmış gibi rapor yazabiliyorlar.
İşte en güzel cevaplardan birisi , ne güzel demişsin Tarkan... Kör cahil adamlar... diye. Askerde mermer ocağındaki bir patlama olayına gitmiştim, tam 4 vatandaşımız feci şekilde hayatlarını kaybetmişti. Patlamanın nedeni kaçak imal edilen patlayıcıydı ve bu patlayıcıları şantiyenin mutfak amaçlı kullanılan barakasında gerçekleştiriyorlarmış , masaya devrilen mum hepsinin sonu olmuştu.
O kadar söylemden sonra gördükleri eylemide üzerine eklersek bayağı ders niteliği taşıyacak bir ortam oldu, hala birşeyleri öğrenemedilersede artık söyleyecek sözüm kalmadı Ahmet kardeşim.. Bu arada tüm Samsunada selamlar ve saygılar.
YANAN EVDEN 50 DİNAMİT LOKUMU ÇIKTI İstanbul maltepede bir evde çıkan yangına müdahele eden itfaye ekipleri içeride 50 tane dinamit lokumu buldu. Ev sahibinin taş ocağından getirdiği dinamitlerin yangın sırasında patlamaması faciayı önledi. Maltepe eczacı başı mahallesi,bağdat caddesinde 4 katlı binanın 2. katında oturan Balkız ailesinin 7 yaşındaki oğlu Mert, evde yalnız oolduğu sırada çakmakla oynarken yangın çıkardı.Komşuların haber vermesi üzerine olay yerine gelen itfaye ekipleri daireye girip yangını söndürdü. Ancak itfaye ekipleri içerde dinamit lokumları bulunca hemen polise haber verdi.Olay yerine bomba imha ekibi ve çok sayıda polis sevk edildi.İçerdeki 50 dinamit lokumunun terör eyleminde de kullanabileceği ihtimalini değerlendiren polis,sokağı ablukaya aldı. Bomba uzmanlarıda dışarı çıkardıkları dinamit lokumlarını dikkatli bir şekilde inceledi. Yangınla birlikte dinamit lokumlarının patlamamasının büyük bir faciayı önlediği ortaya çıktı.Bomba uzmanları dinamit lokumlarının patlaması halinde bir kilometre karelik alanda maddi hasara yol açabileceğini belirtti.Polis ekipleri saatler süren incelemenin ardından dinamit lokumlarını delil torbasına koydu.Ev sahibi Mehmet Balkız da gözaltına alındı. Balkız, dinamit lokumlarını Samsundaki taş ocağında kullandığını söyledi.Kartal adliyesinie çıkartılan ev sahibi Balkız, "patlayıcı madde bulundurmak" suçlamasıyla sevk edildiği mahkeme tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi. "SABAH GAZETESİNDEN ALINTIDIR" Balık katliamında kullanılan dinamitlerin nerelerden temin edildiği herhalde iyice anlaşılmıştır.