Merhaba bu günlerde iki adet surf makine almayı düşünüyorum.Uzun zamandır araştırdım ve daiwa ecp5500 karar verdim.Makineyi kumsaldan atış için kullanacağım acaba kararım doğru mu? Ustalardan ve makineyi kullanan arkadaşlardan yorum bekliyorum.Ayrıca bu makineye uygun daiwa kamış aramaktayım ama bir türlü doğru kamışı bulamadım.Sanal ortamda okuduğum yazılar beni Okuma cedros Tele surf 450cm ye yönlendirdi yine de kamışımın daiwa olması tercihim 200-300 tl arası 400-450 cm 100-200 gr daiwa kamış tavsiye ederseniz sevinirim.
Bende Emcast plus 5000 kullanıyorum ve çok memnunum, boğazın nehir gibi akan suyunda çok güzel iş görüyor ve çok yormuyor diyebilirim. Bahsettiğiniz kamış, sağlam surf atış için oldukça ideal, kullanan ve memnun olan arkadaşlarımdan biliyorum.Bu konuda marka takıntısına çok fazla düşülmemesi kanaatindeyim.Keyifli ve bereketli avlar dilerim.
iyi seçim. kumsaldan daha da iyi seçim. kamis konusunda ise daiwanin isine yarayabilecek surf kamislari oldukca pahali. bulunabilinirlikleri de meçhul.
Emcast Plus 5000 kullanıyourm. Yedek kafası olması çok büyük avantaj. Kumsaldan beklemeli avlarda çok harika bir makine.
Bende Surf Castine ilgiliyim, ama maalesef Daiwa'nin kaliteli modelleri pahali. belki fiyat/performance degeri bakimindan Daiwa Sand Storm iyi olabilir diyorum fakat Avlanacaginiz zeminde onemli. Temiz zemin, Kaba Zemin, Karisik zemin gibi. Bense Century Tip Tornado Match ve Super Match kullaniyorum. Super Match biraz daha karisik zeminlere uygun sonucta iki farkli modelim oldugundan sorun cekmiyorum. bence pahali tek Daiwa yerine iki farkl model daha iyi bir alternatif olabilir.
Teşekkürler Roy.. Ben alışverişlerimi genelde ebay üzerinden yapıyorum yani önemli olan kamışın kafama yatması bir şekilde bulup Türkiye ye getirtirim diye düşünüyorum saygılar.
Teşekürler Bora bey..Bahsettiğiniz kamışlar benim bütçemi aşıyor artı ben tercih edeceğim kamışın en önemli özelliğini söylemeyi unutmuşum banghead Teleskobik olması ilk tercihim saygılar.
................. Selâmlar Bora ,, Cekinerek yaziyorum haberin ola ! Woooaaoowwww cektirecek kamislara sahipsin ! Tebrik ederim.. Kisa bir an icinde olsa , sayende renkli rüyalara dalma zevkine vardim ! Senden ricam ,, biraz avlarindan , kullandigin kursun agirliklarindan ve yemlerinin yaninda,, "KARISIK ZEMIN" konusunu biraz daha aciklayici hale getirmen ve kamisin "o zemine uygun" olusunu ortaya koyan farkindan bahsetmen.. Simdiden tesekkür ederim .. Kal saglicakla ,,
Merhabalar, Ovgun icin tesekurler. Surf castining ustasi olmasamda mumkun mertebe yardimci olayim. Sorunuzun kisaca cevabi agirlik atari ve esnekliktir. Cunku, temiz zemin tamamiyle kumluk plajlar olup hic bir surette kayalik taslik olmayan yerlerdir. burada takilma sorunumuz olmadigindan 2'li veya 3'lu olta takimlar rahatca kullanilabilmektedir.Atis srasinda mumkun mertebe En uzaktaki dalga cukuru hedeflenmektedir. Dalgadan soz ettigimize gore kiyiya dogru akintidan soz ederiz boylece atacagimiz kursunun ayakli kursunlar olmasi onem kazanmaktadir. Ayaklar kursunun kiyiya suruklenmesini engelleyecektir. Ayrica etrafta takilmaya musait kayalar da olmadigindan takim veya kursun takilma sorunu olmayacaktir. Temiz zemin oltalarinin uc hassasiyetinin yuksek olmasi avantaj olacaktir. Cunku burada tutacaginiz balik mir-mir, cipura vs gibi utangac dokunuslari olan baliklardir. Karisik zemine gelince obek obek kayaliklar, obek obek kumluk olan avlaklari dusunmeliyiz. Burada avlak, kumluk zemine gore nisbeten biraz daha engebeli olup derinlik biraz daha yuksek bir egimle artmaktadir. Bu gibi yerlerde kursun agirlgimizin dalga tarafindan kiyiya dogru suruklenmemesi icin agirligin temiz zeminde kullandigimiz agirliktan biraz daha fazla olmasi onemlidir. Derinlik arttikca, batma suresi derinlige dogru orantili olarak artar. Dogal olarak batma sirasinda kursun dalga ve akinti yuzunden hedefledigimiz yerin biraz daha onunde dibi bulmaktadir. Ayakli kursunlar ise burada da halen kullanilabilmektedir. Govde sayisinin ikiden fazla olmamasinda fayda vardir. Nitekim takilma riski artmistir. Kanaatimce takilma olaylarinda takilan takimi kurtarmada kati kamislar daha avantajlidir. Karisik zemin kamislari orta sertlikte kamislar olup uc hasasiyete temiz zemin kamislarina gore daha dusuk, kaba zemin kamislarina gore ise daha hasastir. Kaba zemine geldigimizde ise buralari tamamen kayalik olup aniden derinlesen yerlerdir. bundan dolayi kaba zemin mkamislarinin atari daha fazladir maksimum agir kursun maksimum mesafe gidecek ve bir o kadar da hizli batacaktir. Bu bolgelerde takilma olayi maksimum oldugunda tek bedenli takim kullaniminda fayda vardir. Ayrica Gemini marka gibi veya damla sekilli ayaksiz kursunlarin kulanilmasi sarttir. Genelde tek bedenli takimlar iri baliklar ve iri yemler icin daha uygundur (baska agirlik faktoru). (tabii buyuk balikta cift beden kullanmiyoruz diye bir kesin kuralimiz yok fakat ortam takilmaya musait). Kaba zeminde kursun agirligi one ciktigindan dolayi kaba zemin kamislarinin uclari daha kati olup, kamis ucu balik vurusunu daha az gostermektedir. Fakat kaba zeminler, bir cok baligin barinmasi icin elverisli yerler oldugundan orada buyuk balik potansiyeli de yuksektir. Bu yuzden dolayidir ki kamis ucu hasasiyeti kaba zemin oltalarinda dusuk ve onemsiz olabilmektedir. Buyuk agresif baliklarin vuruslarinin hissedilebilmesi icin yuksek hassasiyetli kamis ucuna gerek yoktur. Buradaki avantaj mesafe ve kamis atarindadir. Simdi gelelim agirlik secimine atari 150 -200 gr arasi olan bir kaba zemin oltamizla 120-150 gr atari olan temiz zemin oltamiz olsun ve biz karisik zemindeyiz. Burada agirlik secimi dalga durumuna ve ruzgara baglidir. Diyelim ki ortam cok ruzgarli ve bol dalgali olsun (ki bu havada baliga giden kisi kesin timarhaneden kacmistir). Kaba zemin oltasi bu gibi durumlarda daha fazla agirlik tasidigindan ve daha az esnemesinden dolayi ruzgara daha iyi karsi koyacaktir. Dolaysiyla atis sirasinda avantajlidir. Ayni seyi temiz zemin oltasi icin soylemek zordur. Cunku yuksek uc esnekligi dezavantaj olarak firlaticiya donecektir. Ayrica dalga ve akinti fazla oldugundan agir kursun iyi bir secim olacaktir. Kisacasi agirlik secimi sidetli ruzgardan ve akintidan dolayi mumkun mertebe yuksek olmalidir. Yem seciminde ise avlak civarinda dogal ne bulabiliyorsan onu secmeye ozen gostermelisin. Ornek yengec, solucan, midye... vs. bu surf casting de en buyuk avantajin olacaktir. cunku balik bu dogal yemleri bulabilmek icin dalga cukurlarinda gezmektedir. Burada tanistigim bazi yerel balikcilar iki uc farkli yemin oldugu bir kombinasyonu kullanmaktalar ve buna yem kokteili 'Bait Cocktail' demektedirler. Kokteil burada taze yem bulumadiklarinda veya oylesine avlanmak icin avlaga geldiklerinde ozel bir hedef baliklari olmadigi zamanlar kullanilmaktadir. Yem kokteilerinin ulkemizde ne kadar ise yarayacagi hakkinda hic bir fikrim yoktur. Zira burada Ingiltere'de yem kokteilinin amaci herhangi bir baliktir. Bu balik kucuk bir tur kopek baligi da olabilir ki tutulur ve akibetinde yeniden salinir. Gelelim avlarima, Ingiltere'de yasadigimdan dolayi baliga Kibris'ta gitmekteyim. Takimlara gelince Kibris'ta henuz bu takimlarla avlanma firsati bulabilmis degilim. Fakat ailemle sik sik plaja gittigimden, Match ve arkadaslarla da karisik zeminde avlanmaya gittigimden Super Match satin alma tercihim olmustur.. Verim alma durumunda Tip Tornado Sport veya Kompressor de alabilirim. Daha onceki avlarim ucuz kamislarla olmus ve agirlik olarak sokana ve mir mira rast gelmisimdir (ilkbahar ve yaz aylarindan dolayi). Kisacasi burada rapor etmeme degecek pek buyuk balik hikayem olmamistir. Fakat gelecek ay iciresinde bizim av cetesiyle Kibris'ta toplanmayi planliyorum umarim bizim takimlarla iri av yakalariz. Ayrica not olarak: bu isin uzmani olmadigimdan dolayi bu iste uzman arkadaslarin gorus ve yardimlarina acigim yazimda bir hata veya kusur varsa simdiden affola ve bu arkadaslarin beni uyarmasini rica ederim Gemini kursunlar icin: "Gemini sinker" yazip Google da aratin fotograflar cikacaktir. Saygilar,
seni bir konuda uyarayim kamista parca sayisi artikca uzaga firlatma ozelligi azalir. teleskopik kamis secmen beni zaman zaman kopru/rihtim uzerinde avlanacagini dusundurtuyor ve/veya tasima/yer sorunun var. 2 parcali kamislar atista en yuksek mesafeyi alabilmektedirler. 3 luler daha az ve en nihayet teleskopikler. bunun yanida kamis tavsiyesi sordugundan surf cating de acemi oldugunu varsaymaktayim. yeni baslayanlara genellikle 3-4 metre arasi kamis. tavsiye edilir. cunku uzun kamislar la atis kisa kamislara gore daha zordur. tabii bu senin oltan oldugundan tamamen sana kalmis bir sey. saygilar
Sevgili Bora,, Surfcasting disiplini ile ilgili , bilgi ve tecrübe iceren yazina tesekkür ederim . Yanliz ne varki, bilinmesi gereken bazi detaylarida tekrardan yazma ihtiyaci hissettim. Kullandigin taze yemi(leri) , bu kamislarla belli bir mesafeye saglam olarak atabilmek konusunda problem yasiyormusun ? Özel yardimcilar yani igne ve yemi tasiyan (Breakaway Relay Clip / Baitclip yahut cok ince elastik ip sarimi kullaniyormusun ?) http://www.ardent-peche.com/A-20498-fil-elastique-pour-appats.aspx ) Yoksa, dengeli atislarimi tercih ediyorsun ? Zira okuduklarima gore kamis , atar araligina aldanilmamasi gereken bir küheylan.. Dizginlerini birakmassan icinde saklanan gücü , farki ve ispati göremiyorsun ! Bir diger önemli husussa,, her nekadar ayni uzunlukta 2 parcayla 50 150 gr atar araliginda ve 3,96 boyund olsada ,, 21mm ye yakin bir (Butt Diametere) sahip ! Buna ragmen biraz extra yükle 6 Oz la atanlar hatta Pendulum atis bile deniyenler var ! Bu durumda,, incelige göre sapi kavrama konusu nasil ? Ayrica kavramayi daha iyi hale getirecek, ergonomik veya normal bir aksesuari varmi ? ( Bu konuda yazacaklarin önemli olacak zira ufukta su anda görülenlerin en basinda o geliyor ) AVATARINDAda sectigin makinelerin müsabaka makineleri oldugunu gördüm ! ABU 6500 CT 3 Mag ve PENN 525 Mag 2 ! Modifie edildilermi ? Cevabina simdiden tesekkürler .. Kal saglicakla,
Sevgili kadir , Yazismalarda yasanan "yörünge problemi" icin affini rica ederim.. "Dersimizin konusu" nu unutmus degilim ! Konuyla ilgili arastirmalarimda , asagidaki linkte olan kamisin, VERILENE göre ALINAN dengesinde iyi bir yere sahip oldugunu zannediyorum. Zira bahsedilen teknik özellikler yaninda agirligi ,, en az digerleri kadar hesaba katilmasi gereken bir ürün oldugunu göstermekte ! Bakmakta fayda oldugunu ve su anda olasi bir tercihten evvel , hic olmazsa mukayese edilmesi gerektigini düsünüyorum. http://www.avdeposu.com.tr/?urun-29795-daiwa-exceler-tele-surf-420cm-250gr-kamis Kal saglicakla ,
Yeniden Merhabalar, Onceki yazimda soyledigim kadari ile takimlari denizde kullanmaya firsat bulamadim. Dolaysiyle hic yemli atis denemedim. Yemleri patlatma meslesine gelince sert yemlerin daha zor patlayacagini dusunmekteyim. Helede birde bolca yem ipi kullanmisaniz (bait elastic). Bir de yem patlamasinin onune gecmek icin takimda yay kullanilmasi faydali olabilmektedir. Ilgili yay icin (Srt spring arastirin google da ) Ben butun takimlarimi yayli hazirladim (bomber rig). Yemi atmadan once bedenler bait clipse takilir. Atis sirasinda yaylar suspansiyon gorevi yaptigindan sok bir nebze emiliyor. Ikinci olarak takim yapiminda esnek misina tercih ediyorum. Bu misina atista soku absorbe eden ikinci faktordur. Bir diger faktor oltanin uc esnekligidir. Uc nekadar esnekse yumusak bait presentation okadar yuksektir. Oteki shock emiciler ise takimin ustundeki boncuklardir. boncuk secimim yumusak ve esnekten yana olmustur. Cunku esnek plastik boncuk soku emecek ayrica misinanin firdonduye ve ayarlanabilir crimpsler surunerek kesilmesini engeleyecektir. Bait cliper yemi tek parca olarak gondermede oteki onemli bir unsurdu. eger bedeni ana govdeye atistan once sabitlemezseniz atistan sonra takim havada kement gibi done done gidecektir bu ise merkez kac kuvetine neden olup yemi patlatacaktir. Takimi kullanmadin nerden biliyorsun diye soruyorsan 1) okuyorum 2) Uzun yillar Ingilterenin North East bolgesinde yasadim. orada bir suru bu isi yapanlari gordum bol bol konustuk sakalastik. oturup kahve ictik. her firsatinda bir seyler ogrendim. bu insanlarin bu oltalar ile neredeyse tenis topu buyuklugunde yumusakcalari deniz firlattigini gordum patlama falan yok. 3)17 yasindan beridir ellimde ne udugu belirsizde olsa bir kamis hep bulundu. genclik aski ile olmadik delilikler de denemedik degil Castingde uzak atisa gelince. abanmamak birinci kural eger kamisa deli kuvveti uygulayarak abanirsaniz uzaga atis gerceklestiremezsiniz ve yeminiz ise buyuk bir ihtimal patlar. Atis yumusak bir hareketle baslamalidir kamisin tamamiyle yuklendigini hissettiginizde hizlanmalisiniz yani atis (sag elli aticilar icin) saat 11 yonunde yumusak bir hareketle baslar yuklenme saat 9-10 civaridir. burada ise saat 2-3 civarina kadar denge saglanarak hizlanilir ve atis yapilir. Patlatmama icin: yayli takim esnek misina esnek boncuk Bait elastik bait clips yumusak uc kontrollu atis ve bol sans Century markasida North East bolgesinin yerli mali. yani ureticiyle hemsehirliydik ve o bolgede yaygin bir sekilde kullaniliyor. dolaysiyla o bolgede Daiwa dan daha fazla tercih edilen bir urun. Takimlarin saplarina gelince sap capi 1 litrelik kola sisesinin kapaginin capindan az biraz daha kucuk. Sap ergonomigini iyilestirecek bir seyler var midir bilmiyorum. Makineler yaris tipi cikriklar olabilir. Fakat bense tamamen av odaki dusunmekteyim. Amacim azcik biraz daha ileri atmak, yuksek bite indicationve kuvvetli cekeri yuksek karbon olta. Cunku hep eskiden ucuz ne udugu belirsiz kamislar kullanirdim birinin kafasini veya yemi petlatmadan 30 metre atabildigimde horon teperdik arkadaslerla. Ha buna gelince cok deneyimim olmadigi halde parkta 70-80 metre basardim. Simdilik az gorunebilir. Ama bu benim bu takimlarla ilk atislarim ve henuz cikrik ayari ile ugrasiyordum ayrica 1-2 saatten fazla harcamis degilim. Ayrica uzerinde yem yoktu. Kim bilir deniz kenarinda ne olur. Bu kadar sorudan sonra bir iki soru da ben sorayim. Sizin amaciniz ne? Siz de mi casting e baslayacaksiniz? Icimden bir ses oyle olmadigini ve sizin bir deniz kurdu oldugunuzu soyluyor . Oyle misiniz?
Önerdiğin kamış için çok teşekkür ederim Bora, exceler benim de listemde olan bir model ama sanal ortamda bu kamışı kullanan kişilerin yorumlarını bulamadım. Mersin/Tarsus da yaşıyorum kamışı elime alıp inceleme şansım yok o yüzden bizzat kullanan kişilerin yaptığı olumlu ve olumsuz yorumlar benim için çok önemli.Yörünge sapması benim için problem değil.Arkadaşların paylaştığı bilgiler gayet faydalı ve benim için değerli.
Merhaba, Kadir Sana HIc bir zaman century onermedim. Bak sana ne diyecegim? Bizim yazsmalarimizi bos ver. İstediğin Daiwa ise ve o model icine sinmişse al derim. Çok kafa agritmayalim. O daiwa istediğin 4/4 lük kamis olsada oyle bir an gelecektir ki ikinci kamisi alma ihtiyacı hissedeceksin iyisi mı bu kamis senin referans noktan olsun ve gelecekteki ikinci kamisini bunun etrafında seç. Daha kısa daha uzun esnek veya sert. Artık kullandıkca eksiğini bir şekil de göreceksin 2. Oltan çok daha mükemmel bir sey olacaktır. Şimdiden hayırlısı.
.................. Selâmlar Bora , Bilgi ve görüslerine tekrar tesekkür ederim ! Tahmin ettigin gibi Surfcasting disiplinine yabanci olmayan , bu av seklinin ihtiyaci olan eski ve yeni her türlü bilgiye acik ve bu disiplini uzun yillardir bikmadan usanmadan yapmis biriyim . Yanliz ne varki,, "CENTURY" ile yapmak bu güne dek kismet olmadi ! AMAC' MI ,, Amac ,,,herkezi ilgilendirecek , bilgilendirecek sekilde paylasmak ! Zira ,, ülkemizde ulasilmasi en zor sey maalesef bilgi ! Gözü kör olasica arastirmayi ve sonrasinda üretmeyide pek sevmiyoruz ! Ama olacak insallah olacak ! Kal saglicakla ,,,
Selamlar, bu isi uzun sureden beridir yapmis biri olarak bana ne tavsiyelerde bulunabilirsin. bende bu isin kurdu sayilmam. ne gorduysem ne denediysem ne okuduysam onu biliyorum umarim verdigim bilgiler dogru ve ikna edicidir ki diger arkadaslarada yol gosterirler. bu arada bana yonelik tavsiye ve elestirilerinizi eksik etmeyin. ben de kensdimi bu konda gelistirmek istiyorum. Saygilar