en son aldığım daiwa procaster makineyi içinden gelen seslerden ötürü sökmek istedim söktüm de ama bi araya getiremedim içinden bi kaç parça eğildi yamuldu bişeyler oldu ve çöpün yolunu tuttu güzelim makina. okuma shimano derken daiwa ile tanıştık ve bırakmak ta pek kolay olmuyor. yemlide karagöz eşkina , çapari ile istavrit, spin ile de arada levrek avında kullanmak amacıyla bir makina almak istiyorum sizlerin öneri ve tavsiyelerinizle yola çıkacağız kısmetse. öne çıkan modeller daiwa exceler x 4000 337 tl daiwa exceler 4000HA 353 tl daiwa exceler s 4000 267 tl bu makineler hakkında yardımcı olabilirseniz sevinirim. ekstra önerileriniz olursa onlarıda değerlendirmek isterim. şimdiden çok teşekkür ederim. iyi günler. rastgele
exceler X bende var. geçen sene aldım. 0.16 örgü ip ile bir sezondur sabah-akşam aktif kullandım. yağ gibi makine. kalaması da sağlam. osilasyonda rulman olması çok büyük avantaj, makine resmen akıyor. tüm rulmanları CRBB. yedek makara da çıkıyor kutudan. bildiğim kadarıyla listedeki diğer excellerde osilasyonda teflon pul var sadece ve rulmanlar CRBB ile normal rulman karışık yerleştirilmiş. bu makine için başka soracakların olur ise yanıtlayabilirim.
erdal abi öncelikler ilginiz için çok teşekkür ederim. 4000 HA nın bariyer sayesinde rotor içerisine su geçirmez. Oil Seal teknolojisi sayesinde gövde dış etkenlere karşı koruma altındadır d*evir 5.7:1 farkları bunlar. 4000 x in devir sayısı 4.9:1 genel kullanım için hangi devir oranı daha iyidir sizce. memur olduğum için seneye tayin olma ihtimalim yüksek sazan ve yayın avlarına bu makineler ile cevap alabilirmiyim acaba okadar parayı verecez en azından 3-5 sene idare etsin istiyorum beni.
serdar abi çok teşekkür ediyorum yardımcı olmaya çalışmanızdan dolayı. o makineyi 5 gün boyunca sök tak yağla yıka derken arada sürtme sesleri gelmeye devam ediyordu dişlilere baktığımda bayağı zedelenmeler vardı. okadar uğraşa rağmen her şeyi daha kötüye götürünce atıım ben o makineyi. o yüzden yeni bir makine almaya karar verdim. önerileriniz olursa çok sevinirim. exceler 4000HA ve exceler x 4000 modelleri beğendim genel kullanımda bu makinelerden fayda alabilirmiyim arada sazan ve yayın içinde kullanabilirim.
üstad bende bu mekınlerı arastırıyorum makıneler güçlü diğer markaların kafa boylarına gore daha buyuk oldugu soylenıyor (shımano 60=dawia 40) fakat sazan ve yayın için daha buyuk kafada ve drag gucu daha yuksek makıne alsan daha güzel olur zira bu mekinler spin için tabıkı kullanan arkadaslar çok ıyı yorum yapacaktır
Drag vs. diyorsun da, bu alet sazanı, yayını vs. çekerken zerre sorun etmez. Sorun, bu aletle yemi atabilmek noktasında olur, olursa. Zira her durumda kafa küçük ve dar. O iş için surf kafalı yada benzer şekilde kocaman makaralı şeyler iyi iş çıkarır. Elbette sazan için bilhassa, öyle uzak mesafe atışlar gerekir mi, bu ayrı bir tartışma. Drag gücü bir parametredir elbette, ama hiç bir şekilde makinenin gücünü göstermez. Makine alırken belki en son kaale almak gereken şeydir. Ne zaman drag gücünü dikkate alman lazım? Kılıç, orkinos gibi çok büyük ve çok misina isteyen şeyler tutacaksan, yüksek drag gücü ile daha az misina kullanıp olayı çözebilirsin, hepsi bu. Herşeyden önce, elindeki misina, kamış, iğne vs., eminim ki alabileceğin en zayıf draglı makinenin gücünden daha zayıf olacak zaten. Hal böyleyken drag gücü denen zımbırtıyı kaale almanın hiç bir anlam ve önemi olmaz haliyle.
genel kullanım için düşündüğümden büyük makineler çok daha ağır oluyor onun için ve bölgede bulunan yayın ve sazanlar fazla büyük olmuyor tuttuğum en büyük yayın 9.5 kg geldi sazan ise 5 kg civarıydı. bakalım bir makineden belki çok şey istiyorum ama şuanda çok fazla büyük balık peşinde koşamıyorum tahminen senede 10 defa filan ancak yayın için atacağım. bakalım ustaların önerilerine göre bi adım atacağız.
serdar abi sizce 4000HA yımı yoksa X4000 mi tercih etmeliyim devir oranları göz önüne alındığında. sazan ve yayın için çok uzak atım gerektirmeyen bölgeler avlandığım yerler maksimum 50 metre yeterli olacak erim açısından.
Devir oranları dahil, ikisi arasında öyle çok önemli farklar yok. Sen düşük devir istersen biri, yüksek seversen ötekisi iyi olacaktır, keyfine tabi bir mesele bu. Aslında bakılacak şey devir sayısı değil, bir turda kaç santim saracağı. Genel olarak, sazan gibi balıklar, çapari vs. için tur başına yüksek sarım çok iyi netice vermiyor. Bu sarma güçlüğü değilde, o hırsla çok hızlı çekmeniz ve silkelemeniz yüzünden balığın kurtulabilmesi şeklinde cereyan ediyor. Ama hızlı saran makine de, bilhassa uzun kamışla WTD vs. yaparken çok faydalı oluyor. Şu an hangisi bir turda kaç santim sarıyor bilmiyorum. Buna göre bir tercih yapabilirsin sanıyorum.