Merhaba arkadaşlar; Rahmetli babamdan kalma Daiwa GS-9 model çok fazla yıpranmamış olan makine için kamış önerisinde bulunabilirmisiniz. Babam uzun süre boğazda lüfer, kefal, kofana gibi büyük balıklar için bu makine ile eskiden kalma çok ağır bir kamış kullanıyordu. Kamış çok ağır ve yıpranmış durumda olduğu için sadece makineyi kullanmak istiyorum. Boğazda istavrit avlamak için bu makine ile kullanabileceğim maksimum 100 tl yi geçmeyecek bir kamış önerisinde bulunabilirmisiniz.. Malumunuz üzere makina ağır olduğu için kolumu yormayacak ve sağır olmayacak sağlam bir kamış öerisinde bulunabilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkür ediyorum.
Makina oldukça ağır; devri düşük ve sarım miktarı az; sarımı da düzgün değil; dolayısıyla atışlar da nisbeten kısa düşecek... Bunlar dezavantajları; avantajlarına gelince katır gibi güçlü, basit yapısı ile kolayına bozulmayacak, bakımı kolay sağlam bir makina... Küçük çaplı orkinos bile yakalanabilir... İlle bu makinayı kullanacağım diye ısrar ediyorsanız biraz sıkıntı yaratmakla birlikte 500 gr. civarı 4,30 metre boylarında bir surf kamışla kullanılabilir; öyle veya böyle... Nacizane önerim bu baba yadigarını; yadigar olarak vitrinde bir yerlerde saklayıp kamışı yeni bir makina ile birlikte alıp kullanmanız olacak...
GS-9'larla, büyük çaplı çok orkinosta yakalanmıştır. Hala da yakalanabilir, sorun orkinos bulmak olur sadece. İlk lansmanı surf casting makinası olarak yapılmıştır, ki atış performansı da gayet tatmin edicidir. Fakat bunlar onun eski teknoloji, ağır, hantal bir alet olduğu, yeni makina alacak birine tavsiye etmenin çok makul olmadığı gerçeğini değiştirmiyor. Velakin burada alınan yeni bir şey olmayacak. Elde mevcut bir makina var, rüştünü ispatlamış bir alet hemde. O zaman buna biraz hallice, kaliteli bir surf kamış alıp takılır, güzelce de kullanılabilir. Okuma Savant, Lineaeffe Surf Mill, Spidercast, Extreme Cast gibi 200 - 250 TL segmentindeki, bilhassa 400gr'dan hafif ve atarı 180gr ve üstü kamışlarla bu alet gayet tatmin edici olarak kullanılabilir.
Kardeş git al hafif ve özellikle dengeli ! bir kamış o ağır vincini de tak keyfine bak gitsin .Ben de ağır makine kullanıyorum ama sarımı çok rahat kolum falan yorulmuyor.Emin ol hafif ama saramayan makineler, hafif ama dengesiz kamışlar seni daha çok yoracak. Rahmetli babana Allah rahmet eylesin, güzel makine almış zamanında.. O sayılan kamışlar gayet iyi kamışlar, sana tavsiyem yanına makineyi al git, kamışlara sırayla tak ve dengesine bak, elinle kamışı tuttuğun yerden tut ve yere ne kadar parelel bak. Yere parelele yakın duran kolunu en az yoran kamış olacaktır. Ben içlerinde spidersurf'un uygun olacağını tahmin ediyorum.
Gene bir sepet incir mahvoldu Serdar bu makinanın neresi surf makinası,bu makinayla 50/60 metreye bile ulaşacağın şüpheli. Tabiki Bu makina ile uzak atılamaması,bu makinanın iyi bir makina olduğu gerçeğini değiştirmez,bende Haluk beye katılıyorum,baba yadigarı temizle ve evin en güzel yerinde sergile derim bende...
Selim Abi, surf makinesidir demiyorum, ilk çıktığında surf makinesi olarak lanse edildi diyorum, nüansı yakaladın umarım: Elbette bu alet modern surf casting makinesi değil. Ama yapısı, devri zamanında bu amaç gözetilerek yapılmış. Yani atış işine yabancı değil. Benim görüşüm işleyen demirin ışıldayacağı yönündedir şahsen. Elbette, hatırasını yüceltmek üzere anıtsallaştırmak bir olasılıktır. Fakat, tahminim bir kamışa takılıp kullanılmazsa o alet, bir koliye filan girer, bodrumdaki kömürlüğe, tavan arasına filan gider. Orada boynu bükük, paslanır, çürür, ömrünü bitirir.
Spidercast ve Surf Mill oldukça hafif kamışlar ve bu ağır makinanın bu kamışlarda denge sorunu yaşatacağını düşünüyorum; diğerleri zaten yazmış olduğum 500 gr. ağırlık ve 4,30 boy klasmanına giriyorlar ve bana göre nisbeten uygunlar; bunlar benim düşüncelerim...
Not: Benim küçük çaplı orkinostan kastım 50-70 kg.a kadar falan olanlar; avcının niteliğine göre 100 kg. falan da yakalanabilir; ancak ondan ötesi ızdırap olmaya başlar kanımca...
GS-9 ile 200 kg civarı orkinoslar yakalamışlığım var. Ama şu bir hakikat ki, o an elimde bir Torsa olsa çok çok daha mutlu olurdum; kollarım, bacaklarım vs. bir kaç günde geçecek kadar az ağrırdı. Şaşırdıysan, evet, torsa da bir şimanov. Ama sezarın hakkı sezara, bizde böyle.
O kadar mücadele veriyorum,malesef yakalayamıyorum Nüansı,malum hızlı cocuk Ehh bizde yaşlandık artık yetişemiyoruz Nüansa:laughing: Şaka bi yana ama arkadaşa surf kamışa tak bu makinayı diye tavsiyede bulunuyorsun Serdar. Olmaz bu makina bundan sonra kulanılsa bile,bence yemli avlarda kulanılmalı,tekneden veya karadan... Bilirsin bu deyişi.eski camlar bardak oldu,eskiye bakarsak bütün makinaları takabiliriz surf kamışa...
İyi de, eminim ki arkadaş tekneden veya karadan yemli ava gitmeyecek. Eminim diyorum ama, yanılıyor olmam da büyük ihtimal gerçi. Makine zaten gülle gibi, bari biraz kamış iyi olsun o halde. Ha, makine surf işinde olmaz denecek bir şey değil, en azından boğaz için. Evet, yoruyor, hantal kalıyor. Ama genede iş çıkarıyor.
Sen büyüksün; yakalarsın... Doğru yolu buldun sonunda; Torsa yani Shimano'nun kalitesini sen de anladın ve burada bizzat itiraf ediyorsun; hiç şaşılacak birşey değil doğrusu... Tüm bunları bir yana bırakacak olursak büyük balıkların makinası çıkrıklar; tabii onlarda da kalite ve kapasite farkları var; öyle markalar var ki; en azından benim bildiğim bir-iki tane var; Shimano; Penn; Daiwa falan yanında oyuncak kalır... Tabiatıyla bunları kullanma veya test etme gibi bir imkanım olmadı; ancak şöyle bakınca zaten belli de ediyorlar ne olduklarını...
Foruma işlerimden dolayı bir kaç gün ara vermek zorunda kaldım. Öncelikle naçizane yardımıma burada tecrübe sahibi abilerimin ve arkadaşların duyarlılık gösteripte icabet etmelerinden dolayı çok teşekkür ederim. Rahmetli babamı burada boğazda uzun süre avcılık yapan arkadaşlardan tandık bile olabilir. Yeniköy`de Avustrulya konsolosluğu ve macro market önünde hem balık tutar hemde olta malzemesi satardı adı ahmet`ti..Neyse geçen hafta kayınpederim ile yedikule sahilinde onun emektar kamışına daiwa makineyi takarak 30-50 gr (akıntı olmadığı için hafif kurşun attık) kurşunla yapmış olduğumuz atışlar neticesinde makina ile kamışın uyumsuzluğunu farkettim ve maksimum 30-40 mt mesafeye atabildim.. Çekerken de güvn veren ve yormyan bir hissi var makinanın ama çekerken ağır çekme sıkıntısıda göz ardı edilemez. Sayfanın başında yapılmış olan öneriler göz önüne alınarak bir kamış seçimi yapacağım veyahut 200-250 tl civarı bir kamış -makina seti alacağım. Herkese teşekkür ederim.