Şubat Ayında balıkcılar için olan bit pazarında bir Daiwa GS-1 serisini görmüştüm,ufak bir makinaydı.. Iki hafta evvel pazar günleri şehrin değişik yerlerinde olan bir bit pazarından bir daiwa GS-6 aldım,büyük bir makina,bayağı büyük bir misina sarım kapasitesi var.. Geçen hafta ebay sitesinde gezerken,bu seferde daiwa GS-15 serisini gördüm,bu makina bayağı büyük olmalı diye düşündüm ve makinayı aldım,gel görki makina eve geldiğinde,makinanın küçük bir makina olduğunu gördüm.. Bu GS serisini anlayamadım,ne Saçma bir seri bu böyle,ayrıca O kadar övünecek bir makinada değil,tamam sağlam ama eski model,bir kere sarımı hiç iyi değil,zannedersem çoğu tekniğinide eski DAM makinalarından almış...
Ben cocukken ferrari gibi birseydi. Teknoloji ilerledi tabi, demode kaldi bunlar. Niye hala satista, niye hala uretiliyor anlamis degilim. Black gold serisi de ha keza
Aslında sağlam Yapıya sahip bu seri Roy ama bakarsak bir çok markanın eski modelleri bu seri gibi sağlam yapılmış zamanında,diğer markalar üretimlerini durdurmuşken,daiwa bu seriyi halen neden üretir orasında Meçhul.. Birde şu var,eski modelleri Japan model,yani Japonya'da üretilmiş,yeniler galiba Kore veya başka bir uzak Doğu ülkesi üretimi...
Abim anladığım üzere 'sen çocukken ' bu makinayı alan torununa bırakır miras olarak banax sx serisi bu seri shakespeare sanırım bluebird gibi modeller sağlamlıkları ile efsane modellerdir
Birde sarım meselesi var Roy,misinayı sarıyormu yoksa topluyormu belli değil.. Bende bu GS serisi gibi başka markaların eski makinaları var ama misina sarmaya gelince,daiwa baya geri kalmış bu konuda O zamanlar,diğer markaların eski makinaları tamamı ile düz sararken misinayı bu GS serisi çok çok kötü bir sarıma sahip.. Birde fiyatı var tabi,ben bu kulanılmış iki makinaya 30 euro civarı para verdim,kulanmak için değil tabi,vitrin için aldım bu serinin Türkiye fiyatı 300 TL civarı,bu fiyata çok çok daha iyi makinalar alınabilir...
Istanbul asiyanda en cok baligi gs9-shakspeare kamis ( modelini hatirlamuyorum sapi siyah deri serit sarimli bir kamisti) kombinasyonu kullananlar alirdi. Simdi idrak ediyoruz ki onlar daha uzaga atabiliyorlardi. Zamane makinalarina gore erime katkisi, salinimi yuksekti gs serisinin. Bluebird de saglamligi ile baska bir efsane tabi. Benim silstar grafit bir makinam vardi, 3.60 silstar sari uclu kamisla kullaniyordum. Onlar 8-9 cekerdi, ben 5-6 cekerdim sene 85-88 arasi falan. akabinde banax sx makinaya gectim sonra babamin mitchel takimina el koydum 94e kadar onu kullandim.
Kabiliyet noktasından bakınca, o fiyata alınabilecek pek fazla makine yok ortada. Hele ki, Türkiye koşullarında. Evet, spin yapılmaz, surf işinde pek iyi de olmayabilir vs. vs. Ama GS-9 sağlamlık ve sarımda hafiflik açısından hala önce giden bir makine. Bu fiyata, mesela, 50m den 300 gr kurşun ile koca bir balığı o kadar rahat çekebileceğiniz ve bir kaç senede elinizde kalmayacak pek bir seçenek yok. Kaldı ki hala satılıyor ve üretiliyor olması da aslında biraz bu sebepten kaynaklanıyor. ama mesela, Dynamic EX serisi artık üretilmiyor, satan, alanda yok. Meraklısı için, Banax SX serisinin orjinali. Fakat, GS-9 özelinde, belli bir ihtiyaçlar kümesini gayet güzelce karşılayabilen bir alet. Üstüne başarısını senelerdir göstermiş. Ama tabi bu kümenin dışında istekler varsa, o noktada nal toplayacaktır, bu malum bir şey.
Seçenek çok ama yönlendiren yok malesef,FinNor Offshore 9500 serisi en az bu makina kadar sağlamdır,yeni teknoloji ile üretilmiş olup bu GS serisinden kat kat iyi misina sarar...
Üstadım siz hangi gezegenden yazıyorsunuz bilmiyorum, ama, Samanyolu Galaksisindeki, Güneş sistemindeki, Dünya gezegeninde bulunan Türkiye'de; 1. Bu makina piyasada yok idk 2. Yurtdışı fiyatı 180 $, yani KDV'si vs. hariç, 450 TL. Bu Türkiye'de satılırsa 550 TL'nin altına gitmez. Kaldı ki bunun biraz muadili olan OFS95'de 550 TL burada. Velakin GS-9, 350 TL liste fiyatı var, iyi bir pazarlık, aramaya inanmakla vs. 300 TL'ye de bulunabilir pekala. Yani, yönlendirirken biraz bunu kaale almak gerekiyor. Kaldı ki, bu Gs-9, o finnor'dan geri de kalmaz. Ha, FinNor'un çift korumalı çelik bilyaları olabilir sağlamlık için, ama GS-9, hiç koruması olmayan mütevazi iki bilyası ile 40 sene taş gibi çalışabildiğini kanıtlamış bir alet. Bence, konu durağan avcılık, ağır yük vs. ise, GS-9 varken, macera aramaya hacet yok.
130/160 euroya rahatça bulunabilecek bir makina,tabiki avrupada,Türkiye fiyatını tam bilmiyorum ama herhalde aynı fiyatı vardır...
Andromeda galaxsisinden yazıyorum,sen nerdeydin.. Bak Avmarketi bizde var diyor.. http://www.avmarketi.com/asp/group/706/Finnor-olta-makineleri 350 TL veren 450-500 TL de verebilir ve daha iyi bir makinaya sahip olur.. Tekrar söylüyorum bu makinaya yani daiwa GS serisine öyle 350 TL falan verilmez ,yazık o paralara...
Andromeda'dan bakınca, avmarketi'nde FINNOR OFFSHORE 9500 var görünüyor olabilir elbette, ama Türkiye'den bakınca, yok. Birde, eğer öyle bir makina lazımsa, GS-9'u OS9500'e tercih ederim şahsen. bir kaç kez o makineleri kullanmışlığım var, GS-9 çok daha rahat ve hafif geliyor öekine bakınca. Hatta, piyasadaki bir sürü makineye bakınca da.
9500 olması şart değil,diğer Fin Norlarda aynı kalitede ve sağlamlıktadır.. Mesela bu makina.. http://www.avmarketi.com/asp/product/15540/FIN-NOR-OFFSHORE-SPINNING-OFS65-4BB-MAKINE
Ne diyeyim,misina sarımı Sıfır denebilecek kadar kötü bir makinayı övüyorsan,sana diyecek başka lafım yok...
Şu garabetliği yapmasanız olmaz zaten di mi banghead Madem öyle.... O makine hala kırk senedir alınıyor, üretiliyor ve kırk sene önce alanlarda hala kullanıyorsa, bu laflar maalesef hariçten gazel okumak, abesle iştigal etmek vs. vs. oluyor.
Garabetlikmi yapıyoruz? Bu makina hangi ülkelerde satılıyor?kim alıyor? Alınıp kulanılması ve kırk sene önce alıp kullananların olması bu makinanın kötü sarım yaptığı gerçeğini değiştirmez.. Halen abu garci Cardinal 77 modelini kullananlarda var günümüzde,DAM markasının eski Quick 5001 modellerinide kullananda var.. Ayrıca bu makinanın halen satılıyor olması iyi makina olduğunumu gösteriyor sana,senin(hatta benimde) beğenmediğin Shimano Exagede 1 milyon satmış,bu makina 1 milyon satması iyi makina olduğunumu gösteriyor Exagenin.. Ben marka şakşakcılığı hiç yapmadım bu güne kadar,bilgim dahilinde iyi olana iyi,kötü olanada kötü derim..Bu GS serisi yaramaz,Vitrinde güzel durur bak,ona lafım yok...
Anlatamıyoruzki,sarımı baya kötü,eski teknoloji ilede alakalı değil,bende ne eski makinalar var gayet düzgün misina saran...