Daiwa J-40

Konu, 'Makineler' kısmında gtatas tarafından paylaşıldı.

1. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Evet Daiwa J-40 kullanan bilen duyan var mı acaba? Nasıl bir makinadır?Kalama özellikleri ve diğer özellikleri konusunda yardıma ihtiyacım var.Kullanılabilir bir makina mı acaba?Şimdi den teşekkürler.
    FOTO 1
    [​IMG]Foto 2
    Foto 3

Son düzenleme: 15 Aralık 2009
  2. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

eski model sanırım

3. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Daiwa'nın avrupa modellerinden biri. Fena makine değildir aslında ama..

Nede olsa eski teknolojidir. GS modellerinin biraz ucuzlatılmış bir versiyonudur. Ağırdır, sağlamdır.

Yeni bir makine almak isteyen için çok fazla öneremem. Ama kelepir model ise düşün. Bilyası filan yoktu diye hatırlıyorum. Geri dönüşleri rotoru değil kolu tutar, yani geri dönüş koruması kola bağlı büyük ayna dişli üzerindendir. Bu yüzden sorun çıkarmaya müsaittir. Biraz tozdan vs. mandal tam oturmazsa, tutma dişlerini sıyırır. Worm shaft vs. yok elbette. Ayrıca sarım mekanizması düzdür, iki tepe olarak sarar. Hemde bir hayli fazla yapar bunu. Devri düşüktür, 4:1 in altında 3.8:1 filan gibiydi sanıyorum.

Kısaca, eski makinelerden. Konforu kötü, ağır ama sağlam kasa, kol, mil vs. olan bir makina. Bilhassa sorduğun için söyleyeyim, kalaması kolay dağılmaz ama, çokta sıkı tutmaz. Tek disklidir, bu sebeple gayet hassas ayarlanabilir. Kuvvetli kalama değilde, hassas kalama istiyorsan uygundur. Bu özellik bilhassa tatlı su avlarında öne çıkar.

4. alikemal

serdar abi bu özellikleri anlatınca mekanizma açısından aklıma linkteki makina geldi
    http://www.erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=14054

bu makinanında aynı şekilde ayna dişli sistemi ile geri dönüş kontrol eder

serdar abinin dediği gibi bu tip makinlarda en çok rastlana arızalardan biride dişlinin kırılması yada sıyırması 1,5 ay önce çanakkalede lüfer akını zamanı kuzen shekespaere marka eski kasa kırmızı bi makina aldı 1 hafta kullandı ve o dişli kırıldı
    bu tip makinlarda yani dişli sistemiyle geri dönüş (anti revors) sistemi çalışıyorsa akıntılı sularda kurşunu oturturma ve boşluğu alma gibi sorunları olur hele lüfer bolken misinaın boşluğunu alırken vuran balık varsa anlamak o makiaya alışmış tecrübeli ve mekanizmayı anlayan bi balıkcı olmak gerekiyor

linkteki makinayı yada bu sistemle çalışan diğer markaları yada fotodaki makinayı kötülemiyorum ama eski teknoloji olması ve kullanım zorluklarının olması bu tip makinalrınınpiyasa değerlerini düşürüyor

atıyorum ryobi o makinayı dişli sitem yerine bilyalı sistem yapsaydı 200ytl den başlayan piyasası olurdu ki ben bu makinayı aldığımda 100ytl vermiştim talep oldukca zamanla değeri yükselmiş birde rulmanlı olduğunu düşünün

5. alikemal

6. furunotr

furunotr Haluk

Üstadım o makina zaten bilyalı sistemdir... 4+1 bilya ver ve biri ani duruş ya da kilit bilyası...

Bir de siz ne zaman aldınız o zamanki kurlar ile şimdiyi karşılaştırırsanız aynı paralara gelir tahminimce...

Kurşunu oturtma meselesini hiç anlamadım; balık vuruş meselesini de öyle... Belki o sistem diğerlerine göre zayıftır bilemem ama bu tip bir makinayı 30 yıl kullanmışlığım var böyle bir sorun yaşamadım...

Son düzenleme: 15 Aralık 2009
  7. erolarik

erolarik erol arik

Daiwa J -25

Bu seriden J-25 modeli 25 yıla yakın ve halen orjin haliyle kullanıyorum,Problemsiz güçlü ve biraz ağır makine ,Pek tabiki şimdiki makinelerin yanında biraz iri ve hantal gibi görünsede serisinde ve imalat yıllarının iyi makinelerinden denebilir,,,Günümüzde de kullanılabilir ,

8. alikemal

haluk bey

öncelikle bu makinanın uzun zamandır kullanıcısı olrak yazıyorum

ben o makinayı yanılmıyorsam2005 yada 2006 senesinde aldım benim makinın da üsütnde 4BB bilya yazıyor kutusunda 12 kg çektiğini yazıyor kutusundan biradet grafit kafa çıkıyor birde taşıma çantası ve fiber pul veriyorlar yalnız benim makinanın o kafayı tutan vidalı drag kapağı siyah bu makinanın öndeki vidalı drag kapağı gövde rengiyle aynı belki ben askere gidip geldikten sonra japonlar 1 bilya daha ekleyip kapağı gövderengine çevirip modeli yükseltmişlerdir böylece 170 ytl ye satılması belki size normal geliyordur

Kurşunu oturtma meselesini hiç anlamadım ?! oysa ben derdimi anlatmak için okadar yazmıştım neyse birdaha yazayım akıntılı ve derin sularda kurşun dibe inesiye kadar bi miktar kayar misinayı gererkende kurşun dibe oturasıya kadar bi miktar daha gerersiniz en gergin olduğu an kurşunu oturtuğunuz andr çarklı sistemlerde bunu istediğiniz yerde ayarlıyamazsınız dişli olduğu için çarklardaki diş atlama aralığı kadar misinayı gerer toleransı yüksektir ama bilyalı sistemde çok daha iyi gerebilirsiniz ve daha pratiktir ve daha hızlı yaparsınız

lüfer oltacılığında önemli olan balığın vuruşunu iyi izlemek eğer iyi takip edemiyorsanız ya takımdan olursunuz yada yemden eğer balık vuruyor ve sizde görmüyorsanız lüfer takımı kesmiş olur ve siz boşa bekliyo olursunuz balığın bol olduğu zamanlarda oltanıın boşluğunu alırken vurmaya başlar çünkü kurşun dibe inerken mantarın ve yemin parıltısı hereketi lüferin dikkatini çeker balık dayanamaz ve saldırır çarklı makinayla misinayı çok iyi germek biraz meşakatli olduğundanmsinayı tam geremediyseniz balığı vuruşunu anlayamazsınız

tabi av cıdan avcıya fark vardır ben misinayı gerdiğimde kamışın ucunun bi miktar eğebildiğim kadar eğerim ama siz kamışın ucu düz olsun derseniz bilemem

çarklı sisteme alışan için okadar dert edilecek bi yanı yoktur ama hiç kulanmamış birisi için attan inip eşeğe binmeye benzer oyüzden pek tercih edilmez

bu yazıyı yazarken biraz araştırma yaptım iki link vericem

http://www.erginbalikcilik.com/urun_detay.asp?pid=14054
    http://www.balikmarketim.com/pinfo.asp?pid=13721

ergin balıkcılıkta dediğim gibi yedek grafit makara veriyorlar
    balikmarkette ikitane deke makara veriyorlar fotoğrafada makianın önünde ikitane metal kafa koymuşlar

birtane daha link vereyim http://www.yabanavmalzemeleri.com/default.asp?git=9&urun=1589 burada bez çantadan bahsetmiş

işte orjinal kutusunda çıktığında nasıl http://images.google.com.tr/imgres?...+MAK%C4%B0NE&ndsp=20&hl=tr&sa=N&start=20&um=1

bendeki makinanın aynısı özelliklerine dikkat edin kutunun üstünde ve makianın sol alt köşesinde yazıyo satış ilana başkasına aittir ben sadece örnek olsun diye yayınlıyorum makinayı aldığım da hemen internetten araştırma yaptığımda elimdeki makianın tipiyle internetteki tipi farklıydı

interntteki tipi

bi farklı tipte http://www.marmarabalik.com.tr/?p=871 burada burası ryobi nin yetkili temsilcisi

çeşitleri bol ryobi nin sitesinde RYOBI PROSKYER NOSE kelimesisn arkasına farklı kelimeler getirip çeşitlemişler

9. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Herkese paylaştıkları bilgileri için çok teşekkürler yalnız kalama ayarını nasıl yapacağım diye halen düşünüyorum.

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
  11. furunotr

furunotr Haluk

Makinaların hepsinde pul, bez kılıf var ancak modellere göre kafalar değişiyor; biri tek kafalı, benim kullandığım ve Ergin Balıkçılık'taki bir alüminyum, bir grafit kafalı ki benim kullandığım 4; Ergin Balıkçılık'taki 4+1 bilya bu 1 bilya ani duruş bilyası; diğer verdiğiniz linkteki ise 2 alüminyum kafa yedek ama 4 bilyalı; elbette fiyatlar buna göre değişken olacaktır... Bir link ben vereyim orada tek ve iki kafalı ancak 4 bilyalı makinalar var fiyat kıyaslaması yapabilirsiniz; ancak tek kafalı olan hafif ve sanıyorum kafa grafit; bahsettiğim gibi yazmalarına gerek yok zaten kutu içinden herşey tam çıkıyor...

http://www.angelcenter-voegler.de/index.php?cPath=28_30_212

Elbette değişken özelliklere göre fiyat değişkenlikleri de normaldir... Evet internet üzerinde çok daha ucuza bulmuşsunuz ama garanti olayı sıfır; size kim nasıl garanti verecek; o yüzden imkanım olmasına rağmen ki hem de elden getirtebilirim fiyatlar % 40 daha cazip olmasına rağmen ben yurtdışından malzeme getirtmiyorum ki garanti ile ilgili birkaç olayı yurdumuzda yaşadım ve hiç sorun olmadan da çözdüm; yurtdışından ürünü garantili getirtseniz bile tekrar göndermeniz; gelmesi bir sürü zaman, posta masrafı ve uğraşa mal olacaktır; tabii bu düşünce kişiye göre değişir; ben böyle düşünürüm; başkası farklı biçimde...

Kurşunu pek rahat oturtabiliyorum bu tip makinalar ile hiç sorun yaşamadım; atıştan sonra sol elimle misinayı tutar ve kontrollü bir şekilde kurşunu dibe oturturum; böyle olunca pek makina ile boşluk falan almam gerekmez; belki 1-2 kol... Sizin tarzınız bana yabancı ve oldukça farklı; tarz meselesi... Kişiden kişiye değişir...

Lüfer oltacılığında sizin bahsettiğiniz hadise yani yemin dibe iner iken balığın hamle yapması pek nadir görülen bir olay; artık balık o kadar bol değil; keşke balık bol olsa da iş oraya kalsa; gerçi bu durumun üstesinden gelecek kadar tecrübemiz de mevcutttur...

Ufak birekleme daha yapayım: Makinaların kamışa bağladığınız ayağın iç tarafında menşe ülkeleri yazar; birşey yazmıyorsa Çin üretimidir... Benim makinamda ve sözkonusu ettiğimiz 4+1 bilyalı makina ayağında "DESIGNED AND ENGINEERING IN JAPAN" ibaresi sarı malzeme üzerine aynen yazıldığı gibi büyük harfle ve kabartma olarak yer alır; piyasada birçok Ryobi makina bu ibareyi taşımaz; belki fiyat farklılığı bundan ileri de gelebilir; belki de gelmeyebilir bilemiyorum...

Son düzenleme: 16 Aralık 2009
  12. alikemal

haluk abi DESIGNED AND ENGINEERING IN JAPAN" ibaresi sarı malzeme üzerine aynen yazıldığı gibi büyük harfle ve kabartma olarak yer alır; benim maki,nada da aynı ibare bulunmakata keşke makinana yanımda olsaydı fotosunu çekebilseydim eğer sizdeki makinanın detaylı fotosunu alabilirsek netlik kazanmış olur belki bendeki makina 1 alt modelidir

13. furunotr

furunotr Haluk

http://images.google.com.tr/imgres?...+MAK%C4%B0NE&ndsp=20&hl=tr&sa=N&start=20&um=1

Bendeki makina tıpatıp bu; yani sizin nette bulduğunuz (geçen yıl mı ne aynını ben de bulmuştum...) fotoğraf..

Tabi o yazı Japonya'da üretildiği anlamına gelmez ama ciddi işçilik gerektiriyor ve birçok makinada da o yazı yok, belki o da Çin'de üretiliyor ama yazı psikolojik olarak rahatlatıyor insanı... Bu arada Ryobi çok eski ve tecrübeli bir Japon makina üreticisidir; geçen bit pazarında bulup aldığım modelin aynını bir arkadaşım İtalya'dan sanıyorum 1979 yılında getirmişti...

Ayrıca sözkonusu makinadan çok memnun olduğumu da belirteyim; torku falan oldukça iyi; kol kutrunun geniş olması da ayrıca rahatlık sağlıyor; atış esnasında ise makara misinayı gayet güzel sağıyor, ben pek rahat ve konforlu buluyorum... Genellikle Şemsipaşa'da kullanıyorum...

Sizdekinin alt model olduğunu sanmıyorum; tabii 4+1 bilya olanlar yenilenmiş; alt model diyebileceğimiz ürün şu olabilir:

http://www.angelcenter-voegler.de/p...cts_id=1036&osCsid=ds8vd14otq74e1bph8q0qql4f7

Bunda makara farklı, belki iç yapıda da farklılık vardır bilemiyorum; makinayı ele alıp incelemek gerekir; Almanca yazdığı için pek anlamıyorum ama sanki makara ve ağırlıkları dışında bir fark yok gibi; ağırlık ta makaradan kaynaklanabilir...

Son düzenleme: 16 Aralık 2009
  14. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    bu neyin nesi

15. fisher33

fisher33 Levent

Favori Kamış:
    BG 30 DAİWA(rat)-Balzer kamış
    En İyi Avı:
    120cm sapan,96cm levrek
    Bu serisinide kullandım hiçte memnun kalmadım.BG serisi 30 da 18 senedir kullanıyorum tık yok daha.