Daiwa Legalis 3000SH nasıl ?

Konu, 'Makineler' kısmında gacal tarafından paylaşıldı.

1. gacal

gacal Deniz Uzun

Favori Kamış:
    Okuma Alumina 2.40 5/25
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000 SFD
    En İyi Avı:
    Levrek 4,5 kg
    Arkadaşlar Shimano exage 3000 sfd marka bir makinem var. sanırım benim atışımla alakalı bir durumdan dolayı makine sık sık atış esnasında kapanıyor. Beni iyice bıktırmış durumda. Shimano da kusura bakmasın makineye göre atış stili yaratamam kendime.

Şimdi yerine Daiwa Legalis 3000 marka bir makine almak istiyorum. bu makine hakkında bilgisi olan , daha önce kullanan varmıdır ?

2. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Fena makina degil. Fiyatinin makinasi. Tatmin eder.
    Shimanoda klape telini pergelle kumpasla açi ölçerle hizalamadiktan sonra kapanma sorunsali kaçinilmaz. Tabi kullanici hatasi (!) oldugundan mütevellit kopan sahteler rahmete eriyor.

3. frenist

frenist Cihan Kalafat

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.28 - Okuma Trio-Rex 4.25 telesurf
    Favori Makine:
    Okuma Trio 65a - Okuma Bluehawk
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Shimano olmasında, ne olursa olsun. Bu ara iyice dökülmeye başladı. İkisi arasında kalsam her zaman Daiwa ilk tercihim olur :)

4. furunotr

furunotr Haluk

Herkez bir tarafından veriştirmiş te...

Ben atarken niye kapanamıyor bu meretler anlayamadım doğrusu... Sorun ben de mi??? Siz de mi???

Bu durumda makinada olamaz çünki...

5. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    ben atarken de kapanmiyor. el aliskanligi. demek ki senin de elin alisik Haluk abi. ama çok kiside bu sorun olusuyor. ve her ne hikmetse bir shimano ün yapti bu klape teli kapanma sorunsali ile. daha çok da exage ve alti serilerde oluyor(mus). makina mi dandik? kullanan mi itinasiz? bu isin ftratinda mi var? idk

6. furunotr

furunotr Haluk

Aslında bu makinalar yani Exage ve altı düşük seriler olduğu için Shimano kilit sistemi koymuyor bunlara; ancak spinde hiç gerekli olmuyor; hernekadar Exage 4000'im yeni sayılsa da (gene 1000-1500 atış yaptım) Katana'yı uzun yıllardır kullanırım ve hiç kapanma olmadı; ama mesela bizim Istanbul Boğazı'nda ağır kurşunlar ile attığımız yemli, çapari ve at-çek takımlarında kapanmaya meyilli oluyor bu makinalar; ancak teli açıp rotoru makinanın sabitlendiği bir nokta var oraya kadar çevirip bırakırsanız bu kapanmayı da yaşamıyorsunuz; dahası tel kritik noktalarda açık bırakıldığından bu kapanmayı sarsıntı ile rotor hareketlenmesinden dolayı yapabiliyor; elle çevirme rotorun kaymasını dolayısıyla tel mekanizmasını tetiklemesini engellemek için yapılıyor...

Bir de klepe telini çok sert kapatan; vurdurarak kapatan arkadaşlar mevcut; bu durumda yay ve sistemin bağlantı yerleri laçkalaşıyor; bundan dolayı da kapanma sorunu yaşanabiliyor... Bu durumda ya yayı yenisi ile değiştirmek gerekiyor ki burada maalesef parça sorunları ile karşılaşılıyor; ya da makinaya kıyıp telini kesecekler; bu tel kesme eski bir yöntemdir; hatta eski model bir-iki makina telsiz olarak piyasaya sürülmüşlerdir...

Spin makinaları kapanıyor ise yukarıda saydığım hatalardan biri yapılmıştır sanırım; atış ta vuruntulu v.s. yapılıyor ise elbet bu kapanma sorunu ile karşılaşılabilir...

7. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Ha iste en gicik oldugum olay klapeyi makinanin kolunu çevirerek kapatanlar :) ben hep elle kapatirim. Yay bu, vurdurdun mu laçkalasir, laçkalasinca tel oturmaz, tel oturmazsa düzgün sarim olmaz. Zincirleme. Zaten üst seviye surf makinalar manuel oluyor.

8. furunotr

furunotr Haluk

Yalnız üst düzey surfler değil, jig makinları veya spinlerde kol çevirince kapanmayacak şekilde yapılıyor; tabii bu hatayı engellemek için sanırım bu işlem... Ancak bunu bile kusur olarak görenler mevcut...

9. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Kusur degil de binlerce lira yüzlerce euro veriyoruz klape teli bile manuel deniliyor genelde :)

10. furunotr

furunotr Haluk

Ben firma önlemi olarak görüyorum bunu; çok Eurolar verilebilir; ancak her kullanıcı makina anatomisini yeterince bilemeyebiliyor; aslında bu durumda hata üreticilerin; kutuya sadece (sözkonusu Daiwa ve Shimano) yalnızca Japonca veya İngilizce klavuz koyuyorlar; belki bir-iki dil daha; alt seviye makinalarına bunları bile koymuyorlar; hatta son aldığım Exage'de makina şemasını kutu kapağının üzerine basmış arkadaşlar maliyet düşürmek adına:D :D :D

Bence her ihracat yaptıkları ülke için ürünlerini hangi ülkeye ihraç ediliyor ise o ülkenin dilinde yeterli kapsamı olan klavuz koysalar belki böylesi sorunlar olmaz...

Bu yeni aldığım Exage'de firmanın önlem adına yaptığı farklı bir uygulama da gördüm... Malum Exage ve altı düşük seri ve genelde amatör balık avcılığına yeni başlayan kişiler tarafından bilhassa ekonomik cazibelerinden dolayı tercih edilen ürünler... Bu durumda bu işe yeni başlıyanların makina bakım v.s. hakkında yeterli bilgisi olmayabiliyor; makina bakımı aksatıldığında ilk sorun yaratacak parça grubu misina sarım klavuzu... Aldığım Shimano makinalarda ilk defa Exage'de buraya gres yağı sürüldüğünü gördüm; normalde buraya ince yağ uygulaması yaparlar ve biz eski; nisbeten tecrübeli kullanıcılar zaten her balık avından sonra bu bölgeye gerekli bakımı yapar ve ince bir yağ ile yağlarız; demek ki son zamanlarda bu kısım hakkında fazla şikayet almışlarki sıradan firmalar gibi oraya gresi basmışlar; malum gres çok daha uzun süre dayanır ve uzun süre bakıma gerek kalmadan o bölgeyi hem dış etkenlerden korur hem yağlamayı sağlar; dolayısıyla o parçalarda bakımsızlığa bağlı olası arızaları uzun süre engeller... Tabii Shimano farkı buradaki gres de hayli kaliteli...

Gerçi ben 3-4 kere spin yaptım; 1-2 kere da kullanayım o yağı oradan temizleyip kendi orjinal ince yağı ile kullanırım...:)

11. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    geçen biri daha yazmisti. nasa'nin kullandigi bilmem neyi kullaniyorlar diye. olay hobimiz olunca amma da abartiyoruz yahu :) alti üstü basit teknolojilerle üretilmis bir aletten bahsettigimizi hatirlamak lazim bazen. bir de nasa ne ki yahu. benim atölyenin yanindaki tornaci uzaya uydu tasiyan arien füzeleri için parça imal ediyordu. yanan motorlari sardirdigim motor tamircim airbuslerde yedek parça olarak kullanilan bir nevi elektroman üretiyor. ayni motorcum havaalaninda teknik bakim hangarinda çalisan bir arkadasina örgü makinasinin merdane motorunun bir dislisini yaptirtmisti. ne yani shimano nasanin kullandigi gresi kullaniyor da alba araptan arta kalan yagi mi sürüyor sarim klavuzuna :D

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Haluk abi, bizim işimiz, derdimiz, balık tutmak. Balık tutmak için birde gidip mekanik öğrenmek gerekmemeli.

Hep derim, gene diyorum, sorun bu aletler değil. Belli işte, ağzınla itiraf ediyorsun, aldığın aleti ayakta tutmak için bakımlar filan. Kendi başına ayakta kalamıyor ki, ne olsun daha?

Burada mesele, bu kendi başına bir arada kalmayı beceremeyip bakım filan isteyen aletleri sanki üst seviye, en iyi aletlermiş gibi gösteriyor olmanız. Şuradan gidip fason imalat bir alba alsam, öyle bakım filan yapsam, emin ol o senin shimanondan daha iyi iş çıkarır zaten. Nerde kaldı çin işi fason alt seviye ucuz makine, diğer yanda sizin iddianızla üst seviye, süper kalite japon makine?

Tekrar yazayım bak. Zaten yağını suyunu, bakımını eksik etmedikten sonra, en lanettayn makine de, bu exage vs. kadar iş yapıyor. O halde bunlara iki misli para vermenin ne anlamı var ki?

Ve dahası sizin bunları üst seviyeymiş gibi göstermeniz, maalesef tüketiciyi yanlış yönlendiriyor. Bunu alan adam, o fason çin malından daha fazlasını bekliyor. Oysa yok ortada bir gram fazlası, bir avuç para fazlasını saymazsak.

13. korayandroid

korayandroid Koray

Makine kapanıyor hakikaten, geçen gün spin yaparken yeni sahtem uçtu denize

14. furunotr

furunotr Haluk

Yalnız Daiwa kullanıyor Nasa'nın kullanmış olduğu yağı; bilesin Roy...:)

http://www.alanhawk.com/reviews/cat11.html

Yağ kaliteleri ve özellikleri de farklı farklı...

Bütün yağlar aynı olsa idi piyasada tek tip yağ olurdu...

Zincir yağından saat yağına kadar yağ mevcut; basit bir örnek vereyim otomobillerde kullandığımız yağlar 10-40 veya 20-50 herne ise; bunun açık olarak satılanı var; markalı olarak satılanı var; katkılısı, katkısızı, teflonlusu, 2000 km.; 3000 km.de değişeni; 5000 veya 10000 yada 20000'de değişeni var; bu kadar basit ve yaygın bir örnek anlaşılır herhalde...

15. furunotr

furunotr Haluk

Kullanılan her aletin bakıma ihtiyacı vardır; ama az; ama çok...

Hele ki bu alet özellikle tuzlusu gibi çok fazla korozyona yol açan yerlerde kullanılıyorsa elbette bakıma ihtiyacı var...

Gerekli bakım zamanında yapılmaz ise o alet eninde sonunda arıza verir ve işlevini yerine getirmez; bunu bilmek için alim falan olmaya da gerek yok...

16. furunotr

furunotr Haluk

Bende de kapanmıyor hakikaten...

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Elbette..

Ama iyi bir alet, bunu ekonomik ömrünün sonunda verir. Her gün, her balık dönüşü, her mevsim değil. İyi bir makineyse, yıllarca bakım istemez bizim kullanımımızla.

Ki, makine kullanmayan adam değiliz. Kaç çeşit makine geçti elimizden, sayısı belirsiz. Öyle ki, her av dönüşü bilya değiştirmek gerektiren makinelerde gördük.

Ama yıllardır sürekli kullandığımız halde, bakım filan gerektirmeyen makinelerde görüyoruz, kullanıyoruz. Elbette ne kadar para, o kadar köfte. Bu aletler ucuz değil.

Velakin bazı aletler var ki, hem kazık, pahalı, hemde dökülüyor bildiğin. İşte mesele olanlar da bunlar.

Ben biraz fazla realist, rasyonel biriyim. Mesela, 25 TL verip makine alır, yanında tanesi 50 kuruştan 100 tane bilya alırım. Toplam 75 TL. Eh, bu alet her av dönüşü bile yeni bilya istese, en az 50 hafta iş görecektir. Gidip 150 TL'lik makineden daha iyi iş yapıyorsa, bilya yanana kadar, bu daha makul değil mi? Ve evet, var böyle makineler piyasada.

Yada paraya kıy, çelik kapalı bilya al tak. Gene geliyor 70-80 TL'ye o makine.

Evet, her av dönüşü bir de bilya mı değiştireceğiz? Eh, her av dönüşü yağlayıp cilalamaktan bunun ne farkı var?

18. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa da kullansin nasa da kullansin alba da kullansin. Iki çark çevirecek iste. Yani demek istedigim allayip pullayip hiper ultra teknolojik aletlermis gibi tapmamak lazim. Basit aletler bunlar.
    Alan hawki da hiç sevmem babasini da sevmezdim.

19. leventturksoy

leventturksoy levent

Favori Kamış:
    Daiwa Procaster 4.20 surf daiwa crosscast 2.74 spin
    Favori Makine:
    Daiwa Crosscast S 5000 Daiwa Procaster 2500 A spin
    kardesim bu makina harika bir makina yanlız stoklarda bulamıyorum gecen sene dayıma hediye almıstım cok memmun procaster 30 luk kullanıyorum butun firmalara sordum italatcı firmasınada sordum yok ellerinde eger senin bilgidin yerde varsa bende alıcısıyım

20. korayandroid

korayandroid Koray

Senin makineyi 5 saat kullandığını biliyoruz abi o yüzden kapandığını görmen için biraz kullanman, arıza verecek kadar eskitmen lazım hakikaten.
    Yorum yapmadan evvel bu hususları düşünerek cevap vermen daha faydalı olur, vitrinde duranın bize faydası yok biliyorsun..