fuarda görücüye çıktı. bu ay sonunda piyasaya sürülecek. en çok dikkat çeken rulmanların magseal olması. bakım, performans ve işlev kaybının önüne geçilmesi açısından çok güzel bir yenilik olmuş. Özellikler: Real Four Mag Sealed Magseal bearings Zaion Air Rotor UTD Hyper Tune Hyper Digigear Twistbuster II Tough Air Bail Minimum Offset Gearing ABS II Super Metal Housing (body and sideplate) CRBB system Hybrid carbon/forged aluminium spool Silent Oscillation Rotor Break Manual Bail Return Wide Open roller for heavy shock leader Magseal Line roller 2BB oscillating slider Linear Rotation Metal drag knob cap 2 piece light weight aluminium round knob SA EX 5500H 5.7 (124cm) 13+1 635 15 PE 5/350m, 6/270m SA EX 8000H 5.7 (144cm) 13+1 875 30 PE 6/540m,8/400m, 10/300m
Sadece o model değil; Saltiga v.s. de yenilenecek yıl içinde sanırım... Kağıt üzerinde çok iyi bir teknoloji; ufak tefek aksaklıklar çıkarttı ama düzelttiler sanırım; yine de bir süre bekleyip takibe almak; nihayetinde duruma göre karar vermek gerekir diye düşünüyorum...
Bence biraz abartı. Mag seal vs. gibi zımbırtısı olmayan, klasik bir saltiga ile senelerce bir sürü hayvani (!?) balık tuttuk, hala da tıkır tıkır işliyor. Bu kadar püsürata gerek yok bence. Kendince fark yaratmaya çıkmış daiwa. Ha, daha mı iyidir, bilmem, herhalde iyidir. Ama yeterince iyisi makul fiyatla orada duruyorken, işimi görmeyecek uzay teknolojisine bir çuval para vermekte istemem doğrusu. Bir hikaye daha anlatayım. Bizim bir hocamız vardı, kütahya'da bir ilkokulun müdürüydü. Emekli oldu, beraber çalıştık bir süre. Bir gün hanımı gitmiş X marka, süper bir düdüklü tencere almış. zamanın parasıyla 400.000.000 TL'mi ne öyle bir şey. Hoca sormuş, "Hanım, nedir bu paranın kerameti?" Hanım demiş, "Tüpten tasarruf edeceğiz, yemeği bu yarım saatte pişiriyor..." Hoca kızmış tabi, geldi bizle dertleşiyor. "Dedim; hanıımmm, biz 400.000.000 TL lik tüp alsak, torunumuza kadar yeter, bu ne biçim tasarruftur ki?" Olay biraz da bu. Gidip 10 yıl dayanan 1000 TL'lik makine yerine 30 yıl dayanan 4.000 TL'lik makine almak pek akıl karı gelmiyor bana. Hesap belli, yeterki, uzun ömür beklenen şey şimanov olmasın, ötesi kendiliğinden geliyor zaten.
Aslında bakıldığında gelecekte daha çok teknolojik makinalar karşımıza çıkacak,gereklimi?evet bence gerekli..Yanlııız Bir şartla gerekli,bu tekneloji kaliteyide getiriyorsa gerekli,bakarsak dünyada artık hiç bir ürün uzun ömürlü olsun diye üretilmiyor,bilakis ne kadar çabuk bozulursa o kadar iyi deniyor adeta,öyle ya adamlar niye uzun ömürlü mal üretsinlerki,seneye yenisi sürülecek piyasaya,piyasaya sürülecek yeni mallarında satılması gerekiyor.. Evet teknolojiye ama kaliteli teknoloji...
Karlı alışverişi pek severim. Bu yüzden ev karlı alınmış ve hiç kullanılmayan bir sürü makine, kamış vs. dolu. Kar etmediğim tek alışveriş şimanov oldu ki, pek bir acı geldi bana, saklama kabının birinin içine koymaktansa denize atmak...
yeni bir teknoloji. fuarda ben de inceledim. görsel olarak trene bakan büyükbas misali bakiyoruz tabi sadece. teknolojik yeniliklerde ilk seride her daim bir kusur olmustur. almayi düsünen arkadaslara 3cü, 4cü serileri beklemelerini öneririm. rulmanlarda olusabilecek bir asinmanin miknatis etkisi ile yataga yapisip blokaja sebebiyet veremiyeceginin bir garantisi yok.
Bu kelimelerle benimi kast ediyorsun evet bende severim karlı alışverişleri,hatta geçen gün bayağı karlı alışverişim oldu,içeri girer girmez 500 lük oldum...
bu manyetik yağın yapışkanlık ve kalınlık seviyesini merak ediyorum. acaba gelecekte light spin makinelere de uyarlayabilecekler mi? bir de bildiğim kadarıyla manyetik yağ makine ile verilmiyor. daiwa'da talep halinde vermiyormuş, şuan. ancak manyetik yağ gitarlarda da kullanılıyor ve sanırım bu şekilde tedarik etmek mümkün olabilir. Bu da fuardan ilk ve kısa videosu: http://www.youtube.com/watch?v=3ESo6im-5bI
Magsealed özelliğini spin makinalar dahil pekçok makinada kullanıyor Daiwa; tabii üst düzey olanlarda; ancak rulmanlar bu sene duyuruldu ve bu teknolojiye sahip ilk makina da sizin örneğini verdiğiniz sanıyorum; diğerleri de sırası ile bu rulmanları taşıyacaktır sanırım... (Tabii yine üst düzey olanlar)... Gerekliliğe gelince su ile haşırneşir olan makinalar ile bilhassa kumlu yerlerde makina kullananlar için yararlı bir teknoloji bence; ancak yine de bir süre bekleyip yerine oturmasın beklemek faydalı olacak gibi...
Maalesef bu teknolojiye ait ürünleri en üst seviye mamullerde kullanıyorlar ve ben daha bunların yani üst seviye ürünlerin fiyatının düştüğünü görmedim; üretimi dursa ve yeni modeli çıkacak olsa bile aynı fiyattan satıyorlar; bundan dolayı fiyat düşümü gibi bir durum beklemiyorum; tabii bu yurtdışı için geçerli; bizde kimileri ederinin çok daha üzerinde talepte bulunabiliyor... Yaklaşık 2750 liraya bulabildiğim Saltiga 4500'e 3500 lira civarı etiket koyanlar mevcut mesela... Olgunlaşma için bekleme de tamamen kişisel tercih olmalı; benim gibi pipirikli iseniz bekler ve o teknolojiyi bayağı bir geç kullanırsınız; girişimci iseniz riski göze alır beklemez ya teknolojinin nimetinden tepe tepe faydalanır; ya da hezimete uğrarsınız; sonuçta risk yani... (Alacağımdan değil; böylesi su geçirmez makinaya ihtiyacım yok; ancak aynı teknolojiyi barındıran QD 45 Tournament'i çok beğenmeme rağmen bu huyumdan tereddüt ediyorum...)
gelecek makinelerde, pinyon dişlisine mıknatıs özelliği kazandırırlarsa ve manyetik yağı buna uygularlarsa, bir devrime imza atılır sanki. ana dişliyle pinyondaki sürekli yapışık yağ sayesinde daima yağlı kalacak dişlilerde sürtünme, aşınma vs. tarih olur. özellikle soğuk iklimli yerlerde gres yağının donmasından kaynaklanan problemler, bu sayede çözüme kavuşur. ayrıca solucan dişli ve klasik osilasyon dişlisinede mıknatıs özelliği kazandırılıp, bunlara da aynısı yapılabilir. çok mu hayal acaba..
Erdal yeri değil ama yazdıklarından hareketle bir şey yeniden kafamı kurcaladı. Soğuk iklim: en alası bizde. Gün içerisinde 5-10 derece ısı değişimi olsa da gündüz -10 derece olan günlerden tut -22 derece olan günlerde de ava gitmişliğim vardır. Biri 6 diğeri 3 yıldır elimde olan shimano hyperloop 4000 RB makinelerimle yeri geldi atçek yaptım yeri geldi şamandıralı avlandım yeri geldi dip çalıştım. Hadi şunu da ekleyeyim geçen yıl ve bu sene kışın jig te çalıştım bu aletlerle. Erzurumun kış şartlarında nerden baksan ortalama 7-8 saat bu aletlerle av yapmaya çalışıyorum. İmdi; Bu aletler hiç donmadı, yazın nasılsa kışın da öyle çalıştılar. Bu aletlerde gres mi yok, yada donmayan yağ mı kullanılıyor? Bir fikrin var mı abicim? Selamlar.
Nuri kardeşim, o Hyperlooplarda ısıtma sistemi, ısı yalıtım dediğimiz mantolama falan olmasın sakın ? Eğer ki bunlar yoksa, olsa olsa o soğuk iklim şartlarında, sizin sıcaklığınızın etkisi büyük olmuştur. :thumb: Bu hızla, daha nice 6 yılları mesut, mutlu ve bahtiyar geçirirsiniz. Sivrisinek saz, davul zurna az diyeyim geçeyim.
Soğuktan etkilenmeyen gresler var zaten. Soğuk gresi değil, normal yaı etkiler daha çok. Gresin kabusu sıcaktır tersine. Sıcakta erir, akar gider. Elbette her gres böyle olacak diye bir kaide de yok. Bunlar SKF'nin çeşitli gresleri. Kötü haber şu, bunlar tuzlu suya dayanıklı değil. O tür greslerin çoğu 65 derecenin üstünde iş görmüyor, eriyip akıp gidiyor ki, güneş altında duran makinenin bu kada ısınması gayet olası. Grafikten de görülebileceği gibi, normal sıcaklıkta sarı, yani etkisi az olan gresler de var mesela. Ha, 800 dereceye dayanan greste var, -85 dereceye dayanan greste. Kıssadan hissesi şu, gres ile gres eşit değil. Alacağınız gresin soğukta yan çizmesi şaşırtmamalı.
Yalnız bu yağın içeriği metal tozu ihtiva ediyor; manyetik yağ; adı üstünde yani... Öyle sürtünen yerlerde metal tozunu düşünemiyorum ben; tabii metali aradan kaldırıp başka zarar vermeyen bir malzeme bulabilir ve koyabilirler ise yağın içine o başka mesele...
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma abi. En azından biraz kafayı çalıştır. Bu yağın içinde demir tozları olsa, o tozlar mıknatısa yapışır, geri kalan yağda güzelce akar gider oradan, di mi? Bunu düşünmek çok mu zor? Manyetik yağlar, hepatit gibi demir bileşiklerini, suyun demiri çözdüğü gibi çözebilen yağlar kullanarak yapılır. Tipik çözünme mevzusu orada da geçerlidir. Yani, çözücünün (mesela) açıkta kalan elektronlarına çözünen şeyin protonları yapışır, fakat kimyasal bağ oluşturmazlar. Bu da teknik olarak bir sıvıdan farklı değildir. Yani olay yağın içine demir rendelemekten çok daha öte bir mevzu. Bilhassa uzun menzilli füzelerin kritik bir parçası olduğu için, yüksek kaliteli manyetik yağların formülü son derece iyi korunur. Ama illa yapmak istersen, çiçek yağının içinde biraz lazer yazıcı tonerini erit karıştırıp. Oldu sana bir manyetik yağ. ama dikkat et, sağa sola dökersen, bu yağ demire yapıştığı kadar başka hemen her şeye de yapışır ve benim diyen deterjan biraz zor temizler.
Bu kadar detayını bilemeyecek olsam da metalin rendelenip yağın içine katılmayacağını ben de biliyorum Serdar bey; anlaşılsın deyu öyle çarpıcı bir biçimde yazdık; yine de senin bahsettiğin zamazingolar ile manyetize edilmiş yağ öyle dişli arasında çalıştırılırsa aşınmaya sebep olur...
Israrcısın yani, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmakta... Hiç bir şey olmaz.. Kaldı ki zaten dişli için bu yağda kullanılmaz, ekonomik sebeplerden.