Herkese Merhaba, cumartesi günü verimsiz, yorucu fakat ersin ve berkan abinin sayesinde keyifli bir gün geçirmiştim. yaklaşık bir aydır düzelmeyen bademciklerim yüzünden pazar günü evde geçirdim. o arada öten klavuz rulmanı aklıma geldi ve; Roy abinin tavsiyesi ile aldığım ve yine roy abinin bir/iki yıl için açmadan kullan dediği daiwamı kışa hazırlık olsun diyerekten birinci yılında söktüm. şimdiye kadar sadece bir kez klavuz rulmanı yağlandı ve iki kez ise makina dişli yağı takviyesi yapıldı. Forumda çok fazla entoh kullanan yok fakat belki bir gün birilerinin işine yarıyabilir, bu denli konforlu ve güçlü, gücüne oranla ağır sayılmayacak bu makinanın içi işte böyle, kasa, şhaft ve dişliler tiner ile temizlendi. rulmanlar sadece bez ile silinip rulman yağı ile yağlandı. temizlik ve montaja ait resimler kısa ve öz sadece klavuz rulmanı kaldı onuda en kısa zamanda yenisini aldıktan sonra bakımını yapacağım.
Hakan abi makineyi topladığında parça artmasın sakın eline sağlık, c.tesi günkü denediğim makinaysa cidden mükemmel bir konforu var
halen acemiyiz, parça arttırabilecek kadar usta olmadık evet ersin cumartesi kullandığımız makina, gerçekten konforuna diyecek hiç bişi yok,
Merhabalar, Roy 'un methiyelerini okuduktan sonra ben de ingiltere'den 4 tane 2. el Entoh getirttim . Makinaları boğazın akıntılarına saldık saat gibi çalışıyor ama bakım yapmayı düşünüyorum fakat parça attırmaktan korkuyordum ki bu paylaşım çok iyi oldu, çok teşekkürler. Hiç makine sökmedim ve bakım da yapmadım daha önce ama araba parçaları bilgisayar söküp takıyorum bakımını yapıyorum. bakım için hangi malzemeleri almam gerekli acaba ?
öncelikle makinanız hayırlı olsun, iki boy yıldız tornavida, bir tane ince düz tornavida, birde pense, size tavsiyem resimlerde kısmen belli fakat ilkkez söküyorsanız parçaları sökmeden önce muhakkak fotograf çekin. montaj sırasında gerekli olabilir. konun işe yaraması sevindirici, şunu söyleyebilirim. o fiyatlara alınabilecek daha güçlü bir surf makina yok.
Alet edavat var, o konuda sıkıntı yok ben hangi parçaya hangi yağ ya da koruyucuyu ne kadar süreceğimi bilmiyorum Akşam eve gidince fırsat bulursam sökeceğim, ve fotolarını da buraya koyarım Tanesini 115 £ ödedim, Her kuruşuna değeceğini umuyorum
eline saglik Hakan. çok faydali bir paylasim olmus. tam bir canavar bu alet. bogaz kullanimi için içi epey bir temiz çikmis. vormshaft'a ve alt üst yuvalarina biraz daha gres basmani tavsiye ederim. Ali kardes, ikinci el 4 adet dedigine göre muhtemelen bir sazancinin takimina ait makineleri aldin. yenisinden pek de assagi olmayacagina emin olabilirsin. zira sazan avinda makina sadece yatar. baligi kamis çeker. onun için hiç hirpalanmaz, hor kullanilma riski olusmaz.
Roy abi çok teşekkür ederim değerli yorumların için. Başlangıç seviyesindeyim, bu makineleri senin buradaki methiyelerini okuyarak aldım. Biri 5500; 3'ü 5000 ve 5000 lerin de 5500 yedek makaraları var ve sarılı misinaları... Amacım 1 tane almaktı ama satıcı hepsini bir koymuş açık arttırmaya hepsini aldım Yine birini kendime saklayıp diğerlerini satmayı düşünüyorum. Ne kadar amatör olsam da Satmadan önce de açıp bakımını yapıp varsa bir sıkıntısı görüp ona göre giderim ya da alıcıya açıklamayı düşünüyorum. Gerçi benim vaktim yok deneyemedim ama verdim anlayan bir abiye boğazda denedi saat gibi dedi. Sanırım gresyağı, tiner, ve makine yağı bakım için gereken şeyler, doğru mu ?
roy abi tavsiye için teşekkür ederim. mekanizmayı toplayım son son pırıl pırıl foto çektikten sonra bastım gresi. bol bol gresledim abicim.
arap yagi bol bulmus misali olmamistir umarim Parmak ucu ile sürmek kâfi 4500-5000-5500 ayni makina zaten. Saft boyu rotor çapi kol boyu kaloma kapasitesi hepsi ayni. Sadece makara derinlikleri (misina kapasitesi) farkli
Wormshaft'ta gres sürülmez,gres iç kısımda sadece dişlilere sürülür Roy,wormshaft sıvı yağ ile yağlanır,bilyaların iç kısımları sıvı yağ,dış kısımları gres ile yağlanır...
Yok zararı olmaz Roy..şöyle söyliyeyim,makinanın daha seri,daha yumuşak olması için,dişliler ve bilye dışı hariç sıvı yağ kulanılmalı,yoksa istediğin kadar gres sürebilirsin ama bizim gayemiz,kulanmakta olduğumuz malzemelerden maximal verim alabilmek...
hmm anladim. makinada en çok çalisan sistem diye sürüyorum ben. dislilere ve ayna çarkina da sürüyorum. gerçi benim sürdügüm de makinayi ilk aldigimda sadece akabinde bakim ve temizlik bende hak getire
Shimanolardaki makina yağlama vidası nereye denk geliyor biliyorsundur,bu vida tamda,shimano aero wrap yani wormshaft olan kısıma gelir,bu kısıma shimano sadece sıvı yağ sürülmesi için bir ek yağ verir makinanın yanında.. Wormshaftın spin makinalara,nereden kopya ile gelmiş olduğunuda bilirsin,o makinalardada bu kısıma sadece sıvı yağ sürülür...
abi aslinda bizim örgü makinalarinda redüktör kisimlar bir nevi wormshaft gibi islev görüyor. bu kisimlar arabanin krank mili gibi sürekli yag içinde kalacak sekilde konumlanmistir. shimano yag deligi yapacagina aero wrap makinelerini 20gram yagin içine hapsetse uzun ömür açisindan daha faydali olur sanki. sogukta biraz kasma yapar gerçi ama az miktar yag çabuk isinir o sistemde. hastayim o yag deligine
Tabiki bütün aksamlar bir sıvı yağ içinde olsa daha işlevsel olur,daha sağlıklımı olur,çok daha uzun ömürlümü olur bilemem,denemek lazım..tabi bizim yapabileceğimiz iş değil,belki yapılabilir ama zor,ben denemem doğrusu.. Bu wormshaft çıkrık makinalarından alınma,çıkrık makinalarının misina klavuz yerine bir bak,aynı sistem ile çalışır.. Sana bir şey soracağım Roy,sen belki bilirsin,bizim Serdar nerde,son günlerde hiç göremedim onu sitede,hasta falan değildir umarım...
Serdar abiyi en son elinde daiwa emblem büyük beyazin pesinde suda sörf yaparken görmüsler valla ben de bilmiyorum Selim abi. muhabbeti güzel oluyor Serdar abinin. sahsen ben epeyi de birseyler ögreniyorum sayesinde. lüfer vakti bogaza falan inerdi, bu sene sezon basi bir iki hafta forumdaydi sonradan hiç görmedim.
Bakım portundan "drive gear"da yağ alır worm-shaft ile birlikte; ancak o delikten sıvı yağ diye niteleyebileceğimiz BANTAM yağından başka yağ konulmaz; konursa makinayı ele alırız... Shimano gres de kullanılabilir oradan; ben Shimano'nun gresini tercih ediyorum; özel bir gres olduğu için diğerleri kadar kıvamlı değil ve worm-shaft gayet güzel sıkıntısız ve akıcı çalışabiliyor... Kıssadan hisse makina açmak istemez isem bakım portunu özellikle "drive gear"ı yağlama amacı ile kullanıyorum...