DALDIRMA YÖNTEMİ İLE SAHTE ÇALIŞMAM

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında muratbzk tarafından paylaşıldı.

1. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Vercelli Spyra Ultima G2 Surf -Awa Shima Spin
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf 5000-Spro Passion 730
    En İyi Avı:
    plankton
    Uzun zamandır üşendiğim bir konuyu en sonunda ele aldım. Atıl olarak duran elimdeki bu sahtelerin boyama işine soyundum :)
    Elimdeki sahteler.

Yalnız bu sahteleri ilk başta bir keskin bir alet ile kazırken sonradan duyduğum ve
    selülozik tiner ile boyaların iyi çıktığını duyduğum için hemen tinerin içine soktum.
    TEcrübeyle şahit olunduğu için saKın tiner ile bu işe girişmeyin derim. Sonuç olarak
    sahtenin başına gelenler. Bu resimlemeyi başardığım sahte böyle 4-5 sahte çöpe gitti.

Bu boya çıkarma işlemi beni çok uğraştırdı acemilik ve tecrübesizlikte çabası tabi.
    Tiner ile bir şekilde çıkardığım boyalar gerek ele yapışması gerek tam sıyaramam ile
    beni nefret boyutuna kadar getirdi ama bu işe soyunduk bir kere, hatta bazı sahtelerime bile
    ufak tefek zararlar verildiği görülmekte. Pürüzülü yüzeyler oluştu bazılarında.

Neyse elimden geldiğince kazıyıp zımparalayıp mümkün mertebe bir şekle sokmaya çalıştım ve
    en sonunda boyaya batırma işlemine geldi sıra, ben oto boyası almıştım onu tinerle incelttikten
    sonra batırma işlemine geçtim ve bu sahteleri asacak bir aparat yapmam gerekiyordu, birde
    neden bu kadar sahteyi bir anda yapmam icap etti anlamış değilim. Görüldüğü üzere
    beyaz boyaya girdikten sonra hasar alan sahteler gün yüzüne iyice çıkmış oldu.
    Bu arada askılığı bizim rahmetli kuşumuzun atılda duran kafesindeki teller vasıtasıyla
    çözüme ulaştırdım.

Bu işlemin kuruma safhasından sonra(akşamdan sabaha) ince zımpara ile zımparalayıp tekrar
    boyama işlemine soktum. Pütürlü olanları tekrar zımpara ile zımparaladıktan sonra aynı
    işlemi tekrarladım. Bu arada boyama işleminde 3.günüm oldu. Başladık bir kere dönüş yok.

Kuruduktan sonraki halleri.

Bu işlemden sonra bir arkadaşımdan göz ricasında bulundum ve gözleri yapıştırdıktan sonra
    sıra vernik atma işlemine gelmişti. Vernikleri yine batıra çıkara askıya tek tek attıktan
    sonra yine kuruma işlemine geçtik ertesi gün hafif bir zımpara ile tekrar vernik atarak
    işlemi sonlandırdım. Lakin verniği atmadan önce ışık tutulduğunda parlayan bir malzeme
    vardı elimde onları ince bir şerit halinde kesip kendinden yapışkanlı olan bu malzemeyi
    yan taraflarına yapıştırdıktan sonra vernik işlemine geçtiğimi belirteyim. Sonucu görmek
    için birkaçını ışığa tuttuğumda çıkan sonuç. Bu işlemi bir arkadaşım kaşıklarda
    kullanıyordu ve güzel performans alıyordu bende neden olmasın dedim ve hepsine uyguladım.

Elimden geldiği kadar yapabildiklerimi bir görsel boyutunda sunmaya çalıştım, elbet eksikliklerim
    oldu bu işe soyunurken gönül verenlere yol göstermesi açısından paylaşmak istedim, eksileriyle artılarıyla.
    Daha iyileri ve görseller eşliğinde varsa katabileceğiniz detaylar hakkında paylaşımlar
    olursa seve seve okuyacağımı bir sonraki işlemde tatbik edeceğimden kuşkunuz olmasın. Sonuç olarak tam bir haftam gitti birdaha uğraşmakmı bu kadar sahteyle Tövbe :):)

2. frenist

frenist Cihan Kalafat

Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.28 - Okuma Trio-Rex 4.25 telesurf
    Favori Makine:
    Okuma Trio 65a - Okuma Bluehawk
    En İyi Avı:
    Lüfer
    Güzel olmuş abi, keşke tineri ilk bir balıkta deneyip diğerlerine ondan sonra uygulasaymışsın. Ama sonuç güzel görünüyor. Eline sağlık :)

3. trofe59

trofe59 xxxxx

Güzel olmuş bu ışık vurunca parlayan kağıdın tam adı nedir acaba nerden temin edebiliriz.

4. uFuK-28

uFuK-28 Ufuk

En İyi Avı:
    72 cm levrek
    Tebrikler şahane gözüküyorlar tam benlikler yani :).

5. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    plankton
    Teşekkürler Cihan; yani o kadar uğraştım ki gına geldi 1 haftada o yüzden tek hamlede bitsin dedim :)
    Valla bir arkdaşım bundan 3 sene önce bana vermişti düşünsene taaa o zamandan bu yana hala deneyeceğiz geçenlerde görünce bende uyguladım; kağıdın tam ne olduğunu bende tam bilmiyorum ama o zaman oto arabaların sanayi sitelerinden aldığı aklımda kalmış bendede çok az kaldı, araştırıp bulursam paylaşırım, yada bilen varsa uğraştırmasın :)
    Teşekkürler :)

6. wolk23

wolk23 Volkan GÖKHAN

Favori Kamış:
    MAVER ELİTE TİTANİUM 430
    Favori Makine:
    DAİWA SALTIGA SURF 5500 - SHIMANO ULTEGRA 10000 XSB
    En İyi Avı:
    EN BÜYÜĞÜNÜ HENÜZ YAKALAMADIM. ŞİMDİLİK LÜFERLER, PALAMUTLAR
    Guzel gorunuyorlar murat abi ellerine sağlık.

7. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    plankton
    Teşekkürler Volkan :)

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Biraz pomza taşı tozu bulman lazım. Bunu bir kabın içine biraz doldur. Sahteleri içine at. Kabı hızlı hızlı çevir, salla vs. Bir müddet sonra sahteler iyice temizlenmiş ve cilalanmış gibi tertemiz olacaktır.

Boya işinin %70'i zeminin tertemiz, güzelce hazırlanmasıdır.

O parlayan şeyi kullanmak yerine, aynı şeyi yapan boyalar var, onları deneyebilirsin. Yapıştırma şeyin deniz suyuna ne tepki vereceği meçhul.

http://www.resimvehobiboyalari.com/fosfor-boyalari.html

9. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    plankton
    Pomza taşı tozu nasıl birşey bilmiyorum dediğiniz gibi boya çıkarmada efektif ise çok güzel olacaktır ama kafamda kuramadım şimdi kab ile çevirmeyle nasıl çıkacağı kafama yatmadı; keşke tiner ile uğraşmayıp biraz kalın bir zımparada iş görebilirdi diye yorum yapabiliyorum şimdi.
    Neyse vermiş olduğunuz boya nasıl? ben asetatlı kalemle bile(cd kalemi) çizdiğimde vernik selulozik olduğu için akıttı boyasını, bu linki vermiş olduğunuz boya çok güzel bir renk ve güzel bir seçenek gibi duruyor eğer verniktede akma vb.olmazsa çok güzel bir seçenek.
    Yapıştırma şey ise dediğim gibi kaşıklarda üstelik çıplak vaziyet de bile deniz suyuna çok dayanaklı bir malzeme kağıt gibi değil elinizde yapıştırmadan oynattığınız zaman kırılma özelliği var malzemeyi anlatmaya çalışıyorum, yapışkanlık özelliğde çok iyi, ayrıca tekrardan yazayım yapıştırdıktan sonra üstüne 2 kat vernik attım, suyla herhangi bir temasıda kalmadı.
    Bu verdiğiniz boyayı birdaki sahte denemelerinde test edip kullanabilirim.
    Yorum için teşekkürler.

10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Pomza (yada ponza) taşı, topuk taşı diye bilinen şey. Bunu sert bir yere vurunca, tuz gibi dağılır, ponza tozu olur.

http://www.bektasmadencilik.com/urundetay.aspx?urunid=17

Bu gibi çok sayıda şey parlatılacak, temizlenecekse malzeme ve malzeme kadar hacimde ponza tozu birlikte bir şeyin içine konur. Konudğu şeyi çevirirsin, döndürürsün sürekli. Dönerken ponza tozu malzemelere çaprtıkça onları hem temizler, hemde parlatır. Ama çok döndürmen lazım, bir çırpıda olmaz. Fakat çok güzel olur, cilalanmış gibi çıkar malzeme. Olayın kafanda canlanması için:

http://www.youtube.com/watch?v=CyBa-y3fEjY

O boyaların selülozik olanları da mevcut. Ama tavsiyem akrilik vernik kullanmayı denemen olacaktır. Selülozik vernik, selülozik tinerdeki solventlerden içerir. Plastik aksamları aynı tiner gibi bozar, bozabilir.

11. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    plankton
    Valla videoda ne anlattığını anlamadım maalesef yabancı dil yok, içine sıvı birşey döküyor(su olabilir), yağ gibi birşeyde var sanırım, o toz şeklinde olanda sizin söylediğiniz o taşın tozu sanırım ama çok az birşey atıyor, makineyle işlem görüyor görsellerden anladığım;

Şimdi asıl konu bizim bunu nasıl uygulayacağımız? siz denediniz mi? yoksa varsayımdan yola çıkarak mı tavsiyede bulunuyorsunuz? çoğu kimsede bu makine vb.sistem yoktur hani çevirmeyle bir sitem kurdum bir şekilde hallettik diyelim sonuçta bu sahtelerin hepsi plastik ve doğal olarak kırılgan bir yapısı var sallamayla/çevirmeyle gaga vb.biryerlerin zarar görme durumu olabilir mi?

Akrilik boyayayla yapanlar mevcut ben biraz daha kaliteli boya tercih ettim oto boyası aldım, selülozik olduğu doğrudur boyaya batırdığımda hem güzel kapama yapıyor ayrıca verniğininde daha kaliteli olduğunu düşündüğüm için bunda karar kıldım, akrilik de olur tabii tercih meselesi birazda.

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Eğer bir sürü böyle ufak tefek malzemenin zımparalanması, parlatılması gerekiyorsa, bu bilinen bir yöntemdir. Bazı şeyler için, tambura biraz yağ vs. eklenir. Ama sahte ve ponza taşı tozu için bu gerekmez. Pomza taşı tozu yerine farklı materyaller için, farklı şeyler konur, yada mesela cam için hiç bir şey konmaz. Ama bu iş için uygun olan, ponza taşı tozu sadece.

Tambur iç yüzeyi silindir olmamalı. Toz ve sahteler o dönerken karışmalı.

Çok sert davranmazsan, sallamazsan sahtelere bir şey olmaz. Çıktıklarında pırıl pırıl olduklarını görürsün. Sahte, iğne, mantar, fig, zoka vs. parlatmak için sıkça kullandığım bir yöntemdir. Aynı zamanda, paslanmış minik parçaları arındırmak içinde faydalıdır.

Bunun daha iyisi kumlama. Yani yüksek basınçla kum püskürtme. Tabi kum sahteyi de çizer, söker vs. o nedenle tipik kum yerine ceviz kabuğu kullanılır. Eğer yüksek basınç üretebilecek elektrik süpürgesi, kompresör vs. gibi bir şeyin varsa, bu yöntemde denenebilir.

Yoksa, zımparayı alıp tek tek zımparalamaktan başka bir yol yok. Hani, varsa da kaliteli netice verecek bir yol yok en azından.

13. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    plankton
    Keskin bir malzeme ve zımpara ile temizledikten sonra yeni bir çalışmam oldu, Sedefli :)

14. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    plankton
    Target'i biliyorsunuz bu normal hali.

Bu da işlem geçirdikten sonra ki hali, sadece 10-15 sn.kadar ışığa tuttum. Sizce bu yanısma sahteyi dahada cezbeder mi, yoksa tam aksine balığı ürkütür mü? ne dersiniz.

15. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Murat kardeşim çok iyi bir fikir benim Tobimaruların renkleri kayboldu, yakında ben de senden öğrendiğimi yapıp yeni sahtelere 40.00 Tl vermeyeceğim, bu güzel paylaşımın için teşekkürler, sevgiler.:)

16. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    plankton
    Teşekkürler Orhan babam :)

Şuan yeni denediğim olaydan biraz bahsedim çok merak eden varya!!! :)

Arabalar için kullanılan selulozik vernik aldım biraz tuzlu oluyor ama bundan sonraki hayatımdaki bütün sahtelere yeterde artar. Bunu iki eşit parçaya böldüm ve selulozik tiner ile incelttim. Yukarıda Target'de kullandığım yeni parlak bir maddeyi toz şeklinde satıyorlar bunu vernikle karıştırıp uyguladım, kuruduktan sonrada ayrıca diğer vernikle bir kat daha üstünden geçtim. Bu yeni uygulamam normal sahteler için, ayrıcada çok daha parlak oluyor. Bir nevi Glow modeli diye satılanlar.

Boyası dökülenler için de yine ayrıca sedef olarak toz şeklinde satılıyor bir sürü renkler mevcut. Bir üst resimde verniklemeden önceki hali var krem olanın.Bundada aynı işlemi yine selulozik vernik ile yapıyorum, yalnız dikkat edilmesi gereken oto verniği olduğu için koyu oluyor ayrıcada içine toz sedef vb.maddelerle iyice katılaşıyor burda selülozik tiner ile iyice inceltmek gerekiyor fazla kalın olmamasına dikkat etmek gerek.

Şimdiden kolay gelsin.

Not: Bir tane deneyin performans alırsanız diğer sahtelerede kolayca uygulanabilir.

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Balığın görüş spektrumu farklı. Yani balık o sahteyi sizin gördüğünüz gibi görmüyor. Olayı açıklamak için şu resme bakmak lazım:

İlk, en soldaki çiçek, bizim gördüğümüz çiçek. Bir sonraki ise bunun UV görünüşü. Bir sonraki kırmızı olmayan yerde UV eklenmiş görünüş. En sondaki kırmızı, mavi, yeşil ve UV görüntüsü.

Suda kırmızı ışık bir kaç metrede kaybolur. Arılarda kırmızı rengi göremez. Yani, 3. resim bir arının bu çiçeği nasıl gördüğünü gösteriyor. Ve suda pek çok balık benzer görüş koşullarına sahip. Bu nedenle en baştaki çiçek, 3. çiçek gibi görülecek olabilir, balıklar tarafından.

Bakalım şimdi ne oluyor:

Yukardaki iki balıkta aynı balık. Soldaki bizim gördüğümüz hali, sağdaki ise çoğu yırtıcı balığın gözünden aynı balık.

Kısaca, bu işlemin sonucunda balığın nasıl göreceği bir muamma bu sahteyi. Gördükten sonra, ürkecek mi, çok mu sevecek, o da bir başka muamma.

18. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    plankton
    Serdar bey teşekkürler;
    Yalnız dönüş balığını beklemem gerekecek, bildiğim ve iş yaptığına inandığım bazı sahteleri kendi yöntemimle boyadıktan sonra dönüş balıklarında test edeceğim gerçekten gözle görülür bir farkın olup olmadığını artık ilerleyen zamanda paylaşırım.
    Ama şunu söyleyebilirim ucuz bir çin sahtesiyle spin avında gayet iyi sonuçlar aldığımıda belirtmek isterim.

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Dönüş balığı dediğin lüferse, lüfer zaten renk körü. Genel olarak lüfer pek sahte seçmez, tipine, rengine filan bakmaz.

20. muratbzk

muratbzk murat

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    plankton
    Target HD13 sardalya modelinini ne zaman kullansam içlerinden özellikle iri balıkları çekip alıyor bir günde 18 tane Lüfer aldığım bir sahte, siz her defasında hızlı sarımda gelir bu Lüfer balığı desenizde bu sahte sizin tezinizi çürütmekte bu yüzden target kalıbı benim için önemli üstelik yavaş sarımda en iyi performansı veren bir ürün, galiba bu yüzden bir çok ürün yapısına bakıyorum özellikle target kalıbı kullanıyorlar bunlardan bir kaç örnek vermem gerekirse Kendo ve Runner'lerde iyi balık alıyorlar bir target olmasada.
    Ama elimde Yıldıray ve Yıldız Ahmet den aldığım tonla kaşık mevcut bunlarıda işlemden geçireceğim ilk önce şu sahte işini çözeyim sonra sıra onlarada gelecek.

Bu arada her sahte maalesef hızlı sarıma gelmiyor takla atıyor, önceden aldığım ve performans aldığım başka ürünlerinde bozulduğunu gördüm yani her sahteyle bu iş olmuyor bu işin en güzeli kaşık sanırım. Sezon bir açılsın hepsini tek tek deneyeceğim, çeşit bol artık işi zamana bırakmak kalıyor.