Merhabalar.Botum 2.77 mt boyunda (47 kg) Motorum 5 HP 4 Zamanlı Mariner(25 Kg).Bu botla biliyorum tehlikeli gozukebilir ama kıyılarda Gezi amaclı uzun mesafeler yapıorum 30km gibi..5 hp ile tek kişi epey bi surat yapıyorum.Yalnız sorunum su; DALGALI HAVALARDA botu nasıl kullanacağımı bilmiyorum!!..Sorunumu anlatayım gecen tekbasıma kıyıdan yine uzun mesafe yola çıkarken (Dikili Altınova Ayvalık sabah 8) dalga arkadan geliyordu.Motora nekadar gaz verirsem vereyim plane de olmasına rağmen yeterli sürate ulaşamıyordu. Ustune ustluk arada bir botun on tarafı suya yaklasıyordu ve bir anda 2 kere on taraftan komple suya girdi, batar gibi oldum.Botun içi tamamen su doldu.(Trim pozisyonum 2. çubukta). Sizlerden ricam bana dalgada nasıl ilerlenmesi gerektiğini, dalga ve akıntı çeşitlerini ters, düz ,gerek sizlerin deneyimleriyle gerekse kitap olarak Resimli anlatan kaynak onerebilirmisiniz? Tesekkurler!!
Botunuz ve motorunuz kıyı için dolayısı ile öyle pek fazla açılmamanızı ilk baştan tavsiye ederim , her zaman , hava tahminini mutlaka alın ,mutlaka can yeleği giyin , bir yere giderken hava estiğinde en yakın nereye kaçabileceğinizin hesabını iyi yapın , esen dalgalı havada maksimum taşıma kapasitelerinde seyretmeyin , dalgaya tam karşıdan değil , gaz keserek , ağır yolda , çaprazdan girin , kesinlikle botu , dalgalara paralel duruma düşürmeyin (alabora olma durumu ) ve botun içine serpinti ile su girip , girmediğini sürekli kontrol edin .
bu yoruma bende katiliyorum. unutmayinki botunuz asla batmayacaktir (kasitli olarak çok özel bir çaba sarfedilmezse) bu bakimdan alabora olma riskine karsi dikkatli olmalisiniz.
Genellikle kıyıdan gidiyorum, zaten bot acılmama musade etmiyor.Hep uzun mesafeleri tek kişi alıyorum.Can yeleği de giyiyorum. Ama gecen basıma gelen olayı biturlu anlayamıyorum ya!Ruzgar hiç yok sacma bi dalga var arkamdan gelen. Umut abi batma olayı soyle oldu yukarıda anlattığım gibi botun on burnundan bir anda suyun dibine doğru aşağıya doğru bir hareket oluyor haliyle botun içine batmış kadar su doluyor.SAnırım arkadan gelen dalga ile havada olan bot birden çukura düşünce motorun hızıyla bot suya saplanıyor. Alp abi Serpinti motorun etrafına sactığı su mu?Çünki motorda giderken çok fazla su atıyordu etrafına.
Dalgalı havalarda siz de takdir edersiniz ki kırılmalar kıyı şeridinde olacağından kıyı açıktan daha tehlikelidir. Ben kesinlikle dalga boyu bota su aldıracak kadar yüksekse suya inmemenizi tavsiye ederim. Ne kadar iyi yüzücü olursanız olsun denizin hiç şakası olmaz. İri dalgada kıyıya yakın yerde alabora olursanız sizi alıp alıp kayalara vurarak kötü sonuçlara sebebiyet verebilir. Aman dikkati ve emniyeti elden bırakmayın. Rastgele.
Dediğiniz su alma şekli , özellikle botun maxmum yüklü durumlarında , birde dalgayı arkanızdan aldığınız durumda ani gaz kesmeyle bot başının üstüne yığılıyor , dalgadan aşağı düşüncede bot haliyle su alıyor , bunu siz ,o , anda , gaz kesip vererek ayarlıyacaksınız !!! ( işte bakın , kuvvetli motor gerekliliği burada nasıl kendini gösteriyor ). Serpinti , tekne denizle döğüşürken ,baş tarafın dalgaya vurmasıyla ortaya çıkan sudur ,farkında olmadan çoğalırsa ,tehlike arz eder.
botunuzu plane durumuna getirerek görevini basariyla yapmis zaten 5hp 4 zamanli motorunuz, fazlasini beklemek zaten çok mümkün diil. sizi o sartlarda tatmin etmemis olsada gerçekten ciddi bir sürate ulasmissiniz vede anladigim kadari ile plane hizinda, iri bir dalgayi tam kafadan almissiniz. gerçekten verilmis sadakaniz varmis; o müthis sok dalgasi ile botunun omurgasini-tahtalarini kiranlarin hikayelerini duydum....hatta aynasini parçalayip motorunu düsüren dahi var...aman bu tarz deniz durumlarinda gaz koluna biraz daha hassas davranalim
botun boyuda önemli tabii, tam dalga araligini bilmiyorum ama botunuz kisa oldugundan bir dalgadan bir sonrakine binememis vede ikinci dalgaya kafadan gömülmüs....350 mt alti bot kullananlarin (ben dahil) dikkatli olmalarini gerektiren bir durum bu
Evet umut ,dikkat çektiğin ,işin birde bu yanı var !! ve bu göz ardı ediliyor , 2 Hp var , 5 Hp var , 10 Hp var , 25 Hp var , 50 Hp var , 100 Hp var , 350 Hp ler var , hepsinden beklenen performanslar değişik ve görevleri ayrı .!!! Bir çoğumuzun kullandığı botlarımız ise ''Kıyı için tasarlanmış botlar fakat bizler , farkında olmadan bunun sınırlarını zorluyoruz !!!.
Bende dalgalı havada bot kullanmak takıntı oldu büyük keyif alıyorum .Tecrübelerimi anlatayım öncelikle dalgayı herzaman 45 derece yatay al karşına ister arkadan ister karşıdan.Dalgaya yatay olursan alobora riskin artar dik alırsan önden su alırsın.Gideceğin yere zigzag yaparak git .Büyük gazi tekneleri bile dalga boyu tehlikeli olduğu zaman çaprazdan 1000 metrelik zigzag yaparak kıyaya gelir.Kıyı dalgalı havada daha tehlikeli olur ki zigzag yapmak için açılman gerekir.5 hp motor dalgalı havada güvensiz o yüzden hava durumunu takip et rüzgar çıkmaya başlayınca hemen hareket et kıyıya yaklaş hava birden bozmaz genelde sinyal veriri hep takipte ol.Can yeleği çok önemli bot batmaz en kötü sonuç alobora olursun yada seni üstünden atar can yeleği olmadan olimpiyat şampiyonu yüzücü olsan o dalgalarda fazla dayanamassın. Senin başına gelen olayda ahşap ve omurgası zayıf fiberlerin ortadan kırılıp ikiye ayrıldığını çok duydum birtanesini gözümle gördüm izmir çeşme zeytinler de ada arkası açık denizde fiberin bir ortadan kırılmış 2 kişilerdi bizim bota aldık adamları bot bu durumlarda esnek olduğu için avantajlı.
Umut Bey kardeşim zaman zaman bahsettiğin bölgede ben de bot - tekne kullanıyorum. Sabahları çoğunlukla rüzgar olmaz. Öğleden sonra poyraz olur. Tabii bazı sabahlar rüzgar yaptığı olur. Bu sene çok yaptı. Birkere dalgalı denizde yani dalga boyu 1-2 arası dedimi bot için risk başlamıştır. Yarım ila birbuçuk dalga genelde pek sorun olmaz. Açıklara gittikçe dalga boyu artar. Çünkü bildiğin gibi bölgede poyraz karadan denize eser genelde. Yani kaz dağlarından denize doğru eser. İŞTE BU NEDENLE HAVA TAHMiNLERİNE BAKMADAN DENİZE ASLA ÇIKILMAZ... Öncelikla dalgalı deniz kasisli topraklı yola benzer. Hızını buna göre azaltmak zorundasın. Dalgalı havada plane falan yazmışsın. Bu toprak yolda arabayla yarış yapmaya benzer. Yanındaki yolcu muhtemelen Azrail Aleyhisselam olur. Tavsiye etmem. Yolda arabayla nasıl kasisten kaçarsan denizde de dalgadan öyle kaçmak zorundasın. Tabiki bunun için yavaş gitmen gerekir. Dalgada dümdüz yani bodoslama gidersen öyle içeri su da girer bir yerde bot da yırtılır pervane de kırılır. Kasisli yolda nasıl hızlı gidersen arabanın bir yerinin kırılacağı gibi. Hep aynı örneği veriyorum ama iyice anladığından emin olmak istiyorum. Denizde her dalga yüksek değildir. Örneğin 1-2 dalgada dalgaların çoğu 1 m dir arada şişmiş vaziyette gelen 2 dalgalar olur. ortalama 5 - 10 dalgada bir 2 m lik bir dalga gelir ki işte senin burnu suya batıran dalgalarda bu dagalardır. İyi bir kaptan yavaş yavaş usul usul giderek sık sık hafif manevralarla yön değişerek bu dalgalardan kaçar. Bu dalgaların eni 5.m kadardır. Kaçmak çok zor olmaz. Az mir manevrayla kaçarsın. Ama gözün devamlı ilerde olur. işte iyi bir kaptan olmanın en önemli sırrı da budur. Gözün devamlı yolda ve tetikte olmalısın. Bazı dalgaya tam dik bazı dalgaya çapraz girmek gerekir. Ama çoğunlukla dalgadan kaçmak gerekir. Eğer dalga senin örneğindeki gibi arkadan geliyorsa zaten bir denizcinin isteyeceği en iyi şeydir bu. hızını azaltır yakıt ekonomisi yapar yarım yolda hedefine varırsın. Unutma ki burada sana söylenen şeyler sadece yüzmeyi bilmeyen birine yüzmeyi tarif etmeye benzer. İyi bir kaptan olmanın sırrı yıllar süren tecrübelerin sonunda saklıdır. Denizde kimse kaç mil yolu kaç dakikada vardığınla ilgilenmez. Sadece sağ salim varıp varmadığına bakılır. İyi bir kaptan denizi sevdiği kadar ondan korkar. Çünkü bilir ki denizle şaka olmaz... Rüzgar kolayına gelsin....
Şahsi tecrübemden yola çıkarsam dalgalı havalarda yavaş seyretmektense tam yola yakın bir hızda seyretmeyi tercih ediyorum.TAbiki dalga durumuna göre zaman zaman ayarlıyorum hızımı.Fark ettim ki yavaş hızda içer fazlaca su alıyorum.Bu nedenle dalgayı arkama alıp tam gazda botun burnunu havaya kaldırıp kıyıya varmaya çalışıyorum.
durumuna göre bende çok dalgali havada botun burnunu kaldiriyorum ama plane e kalkmadan. bu sayede dalgayi nerdeyse fiber omurgamla karsiliyorum-kendimi en güvende hissettigim yöntem bu oldu. ancak tabiki en iyisi bu havalarda hiç çikmamak. bu arada söylemezsem içimde kalir, kalin dökülmüs derin omurgali bir tekne (ama çok derin diil, plane e kalkmali) ve arkasinda mid-range ve üzeri bir makina ile dalgalarda uçmanin zevki sahidende bambaska birkaç kere nacizane yasadim, tadi damagimda kaldi. tabii bu islerin teknesi boston whaler arkasinada 2x200 (henüz yasamadim) sonuç olarak botlarimizin limitlerini fazla zorlamayalim derim vede arkasindan umarimki hepimiz gerçek off-shore keyfine ulasabilecegimiz ekipmanlara sahip olalim....