Merhaba Arkadaşlar , Zıpkıncılıık konusunda deneyimli arkadaşlara bir soru sormak istiyorum . Ben uzun zamandır Scuba dalış yapıyorum ve 3 yıldızım var . Fakat yeni yeni zıpkın işine de merak sardım zira tüp derdi olmadan dalış aarkdaşı olmadan serbest bir şekilde su altında olmak için zıpkın işini bir bahane olarak kullancağım . Gördüğüm kadarı ile zıpkın için kullanılan dalış kıyafetlerinin büyük çoğunluğu kamuflaj desenler ile satılıyor .Ben bu şekilde bir desen alırsam normal dalışa uygun olmuyor kıyafet . Acaba normal 5mm alt üst olmak üzere bir neopren alıp hem dalış hemde zıpkın amaçlı kullanılabilir mi ? İlle de kamuflaj olması gerekir mi ? Ayrıca kamuflaj dışında zıpkın için tasarlanan farklı özellikleri de var mı ? Bu konuda deneyimli arkdaşlar beni aydınlatırsa sevinirim . Teşekkürler
Merhaba Ersin, Scuba giysisi ile zipkin avciligi olmaz degil, olur ama verimli olmaz. Biliyorsun scuba giysileri dalgicin kaybolmasi, vs. gibi risklere karsi, acil bir durumda gorunur olmasi amaciyla ozellikle cafcafli renklerde oluyor. Dolayisiyla araziye uymayi, deniz tabaninda kamufle olmayi gerektiren zipkin avciligi icin elverisli olmuyor. Lacivert, siyah, gri, koyu yesil pastel tonlarda olanlar nispeten kullanilabilir ama yine de kamuflaj desenli avci giysisinin yerini tutmaz. Zipkinla avlanan balik turlerinin cogu meraklidir ve av sirasinda baliklarin ilgisini cekme yontemleri kullanilir. Metalik, kursuni, parlak renkler bazen baligi cezbeder fakat bu durum scuba giysisi icin bir avantaj saglamaz. Mesela barakuda parlayan cisimleri merak edip yaklasiyor, gozu keserse de saldiriyor. Muhtemelen kucuk balik saniyor. Bu sekilde kolundaki gumus bileklige barakuda saldiran var mesela. Tabi bu demek degil ki parlak renkli bir scuba giysisiyle dalmak yirtici baliklarin hedefi olmayi beraberinde getirir. Keske oyle olsa da biz de en parlak renklerle dalip yaklasanlari avlasak. Deniz tabaninin dogal renklerinden farkli renkler baliklari cogunlukla urkutur. Zipkin avi icin uretilen kamuflajli giysilerin gogsunde zipkini dayayip kurmaya yarayan sunger destekli bir parca vardir. Hepsinde olmaz ama yerli markalar dahil cogunda vardir. Scuba giysilerinde ise dogal olarak boyle birsey yok. Bu sunger destegi sayesinde zipkin kolayca kurulur, avcinin gogsu, karni acimaz, kizarmaz, morarmaz. Ayrica zipkinin kabzasi sungere dayayinca sabit durur, kaymaz, bu sekilde zipkin kolay kurulur. Bu da sanirim scuba giysisi ile zipkin avi yapma fikrinden vazgecmen icin yeterli sebep olacaktir. Tup derdi olmadan dalis yapma istegini cok iyi anliyorum ve hak veriyorum. Aynisini ben de yasamistim. Serbest dalisin tadini alan bir daha sirtina tup baglamaz zaten. Fakat dalis arkadasin olmadan zipkin avi yapmani hic tavsiye etmem. Belli ki badin seni bunaltmis. Ancak zipkin avinda da scuba dalis gibi mutlaka guvendigin, tecrubeli bir ortaginin olmasinda fayda var. Unutma ki scuba dalisin tum riskleri zipkin avciliginda da var. Sig su bayilmasi, vs. gibi nedenlerle sakat kalan hatta can veren tecrubeli zipkincilar var. Buna ilaveten birbucuk, iki dakikada bir nefes almak icin yuzeye cikip tekrar dalmak durumundasin. Dolayisiyla su yuzunde tekneler, pervaneler, akinti gibi ilave riskler de var. Asla yalniz dalmamani oneririm. Son olarak, mutlaka dalis samandirasi kullanmani (teknelerin orada dalan birisinin oldugunu gormesi icin) ve bicak tasimani (dipte balikcilarin kesip attigi ag kalintilari olabiliyor, buyuk balik pesindeyken heyecanla farketmeyip takilirsan mazallah, kurtulmak icin tuplu dalista oldugu kadar uzun bir suren yok, saniyeler icinde agi kesip kurtuldun kurtuldun )... Once emniyetli dalislar, sonra bereketli avlar dilerim.
Hımmm , Öncelikle bu değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum . Dalışın içinde olduğum için aslnda çok iyi anladım.Tek başına scuba yapmaktan daha az riskli diye düşünsem de tabiki bahsettiğiniz riskler mevcut yapıcağınz dalışa göre değişir tabiki. Ben su altında baya rahat bi insan olduğum için az kasaplığım vardır bu konuda .Her ne kadar artık yapmıcam die düşünsemde bazen cazibe ve heyecan kural dışına itebilior beni .Şimdilik bi derinlik sarhoşluğum dışında bişi gelmedi başıma , bir kere de 34 metre serbest te in çık bayılmaya yakın bir hale gelip istifra etmiştim , Dalış elbiselerindeki parlak renkli kısımlar konusunda haklısın fakat düz siyah elbiseler de farklılık azalıyor fakat verimin de azaldığını yazmışsınız .Ayrca zıpkın için üretilen elbiselerin destekleri ve zıpkını kullanmada kolaylık sağladığını düşünrsek kesinlikle birbrinin yerine kullanma fikrinden vazgeçebilirim Bahsetitiğiniz bir takım riskler binde hatta milyonda bir karşılaşılaşılan bir risk olsada , su altında aciz varlıklar olduğumuz için tüm riskleri düşünmek grektiğide bir gerçek. Fakat yine düşünmem gerekn bir durum da hem dalış için hemde zıpkın için ayrı ayrı elbise ki dolayısyla palet alma durumu da can sıkıcı.Hadi elbiseyi kullandık diyelim o zaman palette de sıkıntı ıolucak .Dalış için kullandığım Cressi -Frog paletlern de zıpkın için elverişli olduğunu düşünmüyorum. Ayrı ayrı iki malzeme alma fikri de şu an uygun değil. off birini seçeyim artık ben , yada çok amatör olarak takılmak gerkir , elbise ve aynı palet ufak bi zıpkn , maksat su altındaolup denizlerde takılmak . . . ( ama biliorum ki işin içine girince hiçte öyle olmuyor iş ) Verdiğniz bilgiler için tekrar teşekkürler , bazı şyler netleşşse de bi karar veerme zorunluluğu biraz can sıkıcı rastgele
Su altı avcılığından maksimum verim ve dolayısıyla keyif almak için elbette malzeme seçimi önemli. Kamuflaj desenli avcı giysilerinin en önemli iki farklılığını konuşmuşsunuz zaten, su altı biyotoplarıyla maksimum renk uyumu ve zıpkını kurmak için göğüs dolgu pedi. Bunun dışında yine birçok modelde av sırasında kolaylık sağlayan dizlik ve bazılarında dirseklik, kalça pedleri olur. Sık sık kayaların arasına oturmak, yatmak, dekorla bütünleşmek gerekeceği için bu eklentiler avantaj sağlar, elbisenin zarar görmesini önemli ölçüde engeller. Peki olmazsa olmaz mıdır? Elbette değil. Sadece ABC ekipman + zıpkın + şort mayo ile de çok verimli avlar yapmışlığım vardır. Fakat meranın verimliliği + doğru teknikleri maksimum özenle kullanmak şartlarına dayanan bu av gününde de imkan olsa da ekipmanlar tam ve eksiksiz olsa, verimin daha yüksek olacağı aşikardır. Çoğu zaman, özellikle de malum durumlar sebebiyle avlar büyük verimle geçmiyor ülkemizde. Doğru zamanda doğru yerde, o büyük an geldiğinde de, yanlış/eksik malzeme nedeniyle avı kaçırmak oldukça can sıkıcı olabiliyor. Ama asıl önemli olan dalış güvenliğidir. Ekiple yapılan planlı programlı scuba dalışlarından daha tehlikeli olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Niye derseniz, elbette tüplü dalışta çok daha derinlere iniliyor ve belli riskler mevcut. Ama aslında bilinçli bir dalgıç için her detay kontrol altındadır. Oksijen seviyenizi, bulunduğunuz derinliği her an görürsünüz. Süreyi hesaplarsınız. Bekleyeceğiniz derinlikler bellidir. Dalınan nokta çoğu zaman sıklıkla dalınan, güvenli yerlerdir. Çıktığınızda sizi tekne bekler, jet ski geçme tehlikesi falan yoktur. Yine de beklenmedik bir durum olsa, zıpkın avcılığına göre daha çok vaktiniz ve her konuda anında yardım alacağınız en az bir badiniz vardır. Bu nedenlerden dolayı, bence dalışın ilk şartı bu dalda da en geçerli şarttır, yalnız dalmayınız. Avlanmasa da arkanızdan gelen bir refakatçi arkadaşınız olsun. Yukarıda da konuştuğunuz gibi bir dalış şamandıranız mutlaka olsun. Yine de yüzeye çıkarken bir yandan 360 derece kendi etrafınızda bir tur atarak her yönü kontrol edip sonrasında kafanızı çıkarmayı alışkanlık haline getirin. Ve çok önemli bir konu, scuba dalış noktalarında genelde bu sorun yoktur ama sizin avcılık yapacağınız meralar çoğu zaman kıyı balıkçılarının da merasıdır. Dipte göremediğiniz çok sayıda olta takımı, çapari, parakete, ağ kalıntısı olabilir. Mutlaka ama mutlaka keskin bir dalgıç bıçağı bulundurun. İki elinizle de rahatlıkla anında çekebileceğiniz bir yerde olsun. Ava odaklandınız ilerliyorsunuz, bir anda zıpkını tutan kolunuzda korkunç bir acı hissettiniz, kontrolsüz şekilde acı ve panikle bir de baktınız ki, bir iğnesi taşa takılmış, 10'dan fazla diğer iğnelerinden biri de zıpkın tutan kolunuza girmiş durumda bir kıbrıs oltası! Öyle ki iğnenin boynuna kadar kolunuza girmiş. Ciddi yaralanmayı kabullenip çekseniz de belki çıkaramayacaksınız. Misinası kalın, tutup çekseniz kopmayacak, diğer ucu dipte sıkışmış durumda. Ve en fazla 30 saniyelik nefesiniz kalmış.... Allah göstermesin, korkunç bir senaryo, ama çok daha korkunçları bile inanın gerçekleşebiliyor. Ne yazık ki bu sebeplerle canlar gidebiliyor. İşte o anda diğer elinizle bir saniyede ulaşıp çekebileceğiniz bir bıçak olmalı. Zıpkın avcıları arasında bir laf vardır, "avcıya bıçak bir kere lazım olur, o anda yoksa, bir daha lazım olmaz." Son olarak benim tavsiyem, başlangıç için kendi ekipmanınızla av yapın. Belki de beklediğiniz keyfi alamayacağınız bir dal için en baştan ciddi yatırım yapmayın. İlerde baktınız ki çok sardı ve ekipmanınızın eksikleri size iyice batmaya başladı, o zaman gerekli ekipmanları sırayla alırsınız. Umarım keyif alırsınız. Güvenli ve keyifli dalışlar dilerim...