Sevgili arkadaşlar, herkese iyi akşamlar.El oltasıyla uzun bir süre avlandıktan sonra ara verdiğim balık serüvenime at- çek ve surf atışla Eylül ayında yeniden döneceğim.Bu arayı hazırlıklarla geçiriyorum;bu amaçla River2Sea'nin hemen hemen avcı damaksız sahtelerinin hepsini satın aldım.Bugün sitemizde başlık açmamın sebebi güzel İzmir'li, Koksford rümuzlu ,Aykut Aytış kardeşimizdir.Bildiğiniz gibi Aykut bey kardeşimiz bütün içtenliği ile levrek avcısı sahteleri boy,renk ve markalarına kadar iki levrek avı raporunda anlattı. Arkadaşlar öğrenmek istediğim şu:Ben Adana'da sahilde avlanacağım için damaksız sahtelerimin yanına bir kaç tane de damaklı (gagalı) sahte ilave etmek istiyorum.Ancak bu damaklı sahteler benim atış mesafem olan- diyelim ki 40 metre- içinde kuma çakılmaz mı? Çünkü derinlik 1 bilemedin 1.5 metre.Hangi tarzda makineyi sarmalıyım ki damaklı sahte bana kadar gelsin.Yoksa bu derinlikte hiç gelmez mi? Aslında Aykut çevrim içi olsaydı avlandığı derinliği ona sormak isterdim.Neyse bir bilen, yada bilenler varsa ve yazarlarsa sevinirim.Saygı ve Sevgilerimle.Mehmet Solgun/ADANA
Sahteleri satın alırken, etiket üzerindeki dalma derinliklerine dikkat etmeniz yeterli. Kimi sahteler 30-60 cm dalarken kimisi 120-150 cm dalar. Bu durumda 120-150 cm dalanlar işinizi görmeyecek dememekle beraber bunları kullanırken sıkça sorun yaşayabileceğnizi söyleyebilirim.
Mehmet abi merhaba, Marka ve model veremeyeceğim ancak, damaklı sahtelerin fazla derin dalmayan, yüzeye oldukça yakın gelen modelleri de mevcut. Sığ yerlerde zemine takılmaları önlemek için bu tür sahteleri araştırabilirsiniz. Rastgele...
sahtenizin yukarda belirtildiği gibi dalma derinliklerine uygun olarak almanıza rağmen istediğinizden fazla derinden geliyorsa,kamışınızı dike yakın(ucunu denize değil yukarıya baktırarak) tutarsanız sahteniz biraz daha yüzeyden gelecektir.
Damaklı sahteler hk. Nuri Akkaya ve Yücel Usta çok teşekkürler.Şimdi fikir sahibi oldum.Sanırım bu tip sahtelerden uzak duracağım.sevgi ve saygılarımla.M.S
Damakli (gagalı) Sahteler Tamamda Süleyman bu sahteleri inceliyorum dalma derinliği 1.8 'den aşağı yok.Kamışı yukarı kaldırmak vaziyeti kurtarır mı bilmiyorum.Genede sağol.
Aykut'un avlandığı derinlik aşağı yukarı sizinki kadardı yanlış hatırlamıyorsam. Yani damaklı sahteyi siz de kullanabilirsiniz. Aykut'un anlatımlarına göre söylüyorum; O sahteyi daha yavaş ve kamışın ucu yukarıda olacak şekilde çekiyormuş....
Mehmet bey damaklı sahteleri 1 mt hatta 50 cm kadar kullanmanızda hiçbir sakınca yoktur. Sadece çekerken kamışı su yüzeyine paralel tutun, sahteleri biraz daha yavaş çekiniz ve kıyıya yaklaşırken kamışın ucunu yukarıya kaldırınız. Şimdi aklınıza şöyle bir soruda takılabilir. Dalan sahtenin kıyıya yaklaştığını nasıl göreceğim. Buda bir kaç atıştan sonra el alışkanlığı haline gelerek kendiliğinde çözülüyor zaten Ayrıca Aykut bey ile kullandığımız sahteler 1,5 - 2 mt ye kadar dalarları olan sahtelerde mevcut ve avlağımızın maksimum derinliği 1,80 mt ile 0,50 m. arası. sizin aldığınız sahteler ise su üstü sahtelerdir bu sahteleri çekerken ayrıca aksiyon vermenizde gereklidir.
aşağıda görmüş olduğunuz resimdede görüldüğü gibi kullandığımız sahte ve daları net olarak görünüyor. umarım içinizde şüphe kalmamıştır. En kısa zamanda levrek raporları görmek istiyoruz rastgele.
Mehmet abi gagalı sahteler daları ne kadar olursa olsun sizin çekiş hızınızla ve devamlılığınızla doğru orantıdadır. Genel olarak sizin spin avcılığı yaptığınızda, normalde çekmeniz gereken orta derecede bir çekiş hızıyla stop and go(dur&devam et) gibi aksiyonlarda verdirceğinizden dolayı maksimum dalma seviyesine ulaşması çok zordur 1 metreden 1.5 metreye kadar daları olan gagalı bir sahteyi gönül rahatlığıyla sizin avlağınızda kullanabilirsiniz.tabiki floating (yüzer)modeller için konuşuyorum. Benim elimdeki sahtelerimin çoğu floating modeller. Aykut abinin tavsiye ettikleride. Kısacası çekiş sürekli ve hızlı olmucağından problem olcağını sanmıyorum. Saygılarımla.
Gagalı sahteler hk. Ümit, Şenol Öztürk ve Erman'cığım sanırım ben ayrıldıktan sonra geldiniz.Teşekkürler ediyorum.Bilgilendiğimi söyleyebilirim.Sevgiyle kalın.M.Solgun/ADANA
Mehmet Abi merhaba. Özür dilerim, konuyu yeni fark ettim. Aslında herkes benim bilebildiğim ve söyleyebileceğim her şeyi ve fazlasını yazmış. Yine de adımı andığın için bir de ben söyleyeyim dedim. Yücel Abi'nin dediği gibi, daha az batarlı sahteleri tercih etmende fayda var - aslında ben de epey az dalan bir sahte arayışındayım. Bununla birlikte, diyelim ki kullandığın sahtenin maksimum batarı senin avlağının derinliğinden çok, yani senin avlağın kullandığın sahteye biraz sığ geliyor. O zaman sahteni yavaş yavaş ve kamışının ucunu kaldırarak çek; bu, sahtenin daha az dalmasını sağlayacaktır. Mesela Şenol Abi, favori sahtelerimizden Strike-Pro jl092'nin paketinde yazan batar değerlerini göstermiş ve avlağımızın derinliği hakkında bilgi de vermiş. Gördüğün gibi bizim avlağımız bu sahte için sığ görünüyor, ama burada tarif ettiğimiz şekilde problemi büyük ölçüde aşıyoruz. Zaten gece avlarında öyle sahteni hızlı çekmen veya sahteye aksiyon vermek için kendini paralaman gerekmiyor. Sen gece avlanırken sessiz ol, ışık falan yakma, sakin sakin ve sabırla sahteni atıp çek: Avlağında balık geziyorsa mutlaka sahtene binecektir. Zemin kumluksa sahtenin zaman zaman zemine değmesi problem değil, hatta bence ciddi bir artı: İnan, sahtem kumu sürterek (kumu tıkır tıkır gagalayarak) gelirken çok balık binmiştir sahteme. Ama zeminde kepezler, taşlıklar, midyelikler falan varsa ve zemin çok sığ ise, su üstü sahtelere yönelmelisin (yoksa taktırmanın önüne geçemezsin). Su üstü sahteler gece levrek avında ne kadar başarılı ben bilemiyorum (zira gece bu sahteleri uzun soluklu deneme fırsatım olmadı), fakat özellikle sabah suyunda levrekler combak yapmaya başladı mı çok başarılı oluyorlar (bu mevzuyu biraz daha tecrübe edinince daha ayrıntılı paylaşmak niyetindeyim). Tabi River2Sea Rover ve River2Sea Bubble Pen gibi su üstü sahtelere wtd, yani "Walk The Dog," yani - affına sığınarak - "Köpek Yürütme" aksiyonu vermelisin. Bu aksiyonla ilgili olarak açtığın diğer konuda gerekli cevapları ve bir video linki vermişler zaten. Şimdilik söyleyebileceklerim bu kadar. Mehmet Abi, umarım beklediğin av zamanına tez zamanda kavuşur ve gönlünce avlar yaparsın. Sağlıcakla kal ve rast gele.