Değersiz, lezzetsiz ama keyifli. Lapinler...

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında Querorz tarafından paylaşıldı.

1. Querorz

Querorz Fatih

Bu sene lüfer avına başladım arkadaşlarla. Ancak İstanbul'un Anadolu Yakası'ndaki pek çok zavallı avcı gibi ben de çoğu defa ellerim boş döndüm eve. Bir yerden sonra dayanılmaz bir hal almaya başladı benim için. :)

Ben Akdeniz'de avcılığa alışmış birisi olarak bir balık için saatlerce beklemeye dayanamıyorum. Dahası balığın vuruşlarını ellerimle hissetmezsem, avdan keyif almıyorum.:)

Bu sebeptendir ki kendime ideal bir avlak bulmamla birlikte lapin avına başladım. Bu balık bütün denizlerimizde bolca bulunmasına rağmen muhtemelen pek çok kişinin adını dahi ilk defa duyduğu bir balıktır. Çünkü renkli, kılçıklı ve lezzetsizdir. Ancak vuruşlarını elimle hissetmek benim için dünyanın en keyifli işi...

Avda kıstırma kurşun ve üstünde bir adet 2-3 numara sazan iğnesi, yem olarak denizden çıkardığım midyeleri kullanıyorum. Oltayı hemen önüme attığımdan Shimanonun 2 metre boyunda spin kamışını kullanıyorum.

Pek çok ufak lapin iade edilmiştir(gerçi kimsenin umrunda olacağını sanmıyorum:D :D ). Çok sayıda kayabalığı ve horozbina da yakaladım. İri olanlardan bir tanesini tadına bakmak için alıkoydum. Diğerlerini iade ettim.

Not: Arkadaşlar Lapin'in Latince adını bilen varsa paylaşırsa çok sevinirim. Bir de ulaşabileceği en büyük boyu merak ediyorum. Bununla ilgili yazılı bir kaynak olmasa bile tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

2. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Ellerine sağlık Mustafa
    Balıkçılık Tarz işidir. zevk işidir.
    Eğer bu balığı tutmakla mutlu oluyorsan, devam edeceksin. kimse neden bu diye sormaz. av her zaman avdır. Bende 9 ay bekliyorum bir balığı tutmak adına sen bu balıktan zevk aldıktan sonra gerisi boş kim ne derse desin.

Daha güzel ve bereketlilerine rasgele.

Sevgiler

3. maximturka

maximturka mert

Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin10-40g,Shimano Alivio AX8000 3,30mt 50-100gr, Lineaeffe ac casting surf 390cm,
    Favori Makine:
    Okuma Safina Pro SPa-25 , OKUMA AVENGER AV-55 MAKİNE,DAİWA CROSSFIRE 2500
    herkes kıtmetli balıkların avlarını resimlerken sen farklı bir açıdan bakmışsın olaya,)))tebrik ediyorum avın için,iyi bir av olmuş,
    bir sorum olacak,resimde ki masa üzerindeki balıkları yiyecekmisin?

4. Querorz

Querorz Fatih

Alico Üstad, çok teşekkür ederim. Hani balık için 9 ay beklediğinizi merak ettim doğrusu :) .

Mert Abi, teşekkür ederim. Neden "masa üzerindeki balıklar" diye bir ifade kullandınız anlamadım ama hepsini yiyeceğim :) . Horozbina'nın çok ürkütücü göründüğünün farkındayım ama lezzetli olacağından eminim :) .

5. toruga

toruga tolga

Favori Kamış:
    Safina X Spin 2.70m 10-35gr
    Favori Makine:
    Spro Hardliner
    En İyi Avı:
    aral 2.550gr
    Afiyet olsun
    Balıklar ateşi görünce görüntüsü de ürkütücülüğü de değişiyor.

6. Yenerbey31

Yenerbey31 Levent AKSOY

Favori Kamış:
    Seytan oltasi
    Avini tebrik ederim.Bu arada lezzetsiz diye baslik atmissin ama lezzetsiz oldugu halde yiyormusun?Yoksa daha once yemedin ve denemek mi istedin onu anliyamadim.Tecrubenden sonra bizede tadinin nasil oldugunu anatirsan sevinirim zira cok lapin tutuyorum ancak daha tadina hic bakmadim.Rastgele:)

7. Querorz

Querorz Fatih

Tolga Bey, kesinlikle öyle. Kalamar en sevdiğim yiyecekler arasındadır mesela :D .

Levent Bey, teşekkürler. Daha önce yakaladıklarım kuzenimin evinde kalmıştı. Anlattığına göre sadece biraz kılçıklıymış. Bu defa ben yiyeceğim hepsini :) . Yediğim zaman size özel mesajla bildiririm lezzetinin nasıl olduğunu :) .

8. John Dory

John Dory Emre

En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Fotograftaki lapin türü Symphodus tinca. Diğer lapin türlerini öğrenmek için Labridae ailesini araştırabilirsiniz.

Bu arada horozbina'yı yerseniz, onun da lezzetini çok merak ediyorum :)

9. berkur

berkur şükrü

Favori Kamış:
    SHIMANO SURF LEADER 450 BX-G 3 PARÇA
    Favori Makine:
    shımono exage-ryobı epplause-shımono power aero fılegentd.
    En İyi Avı:
    lüfer+palamut.
    mustafa anadolu yakası bereketsiz demişsin bence gayet bereketli anadolu yakası derken neresini kastettinidk

10. tekesss

tekesss mehmet uzer

Favori Kamış:
    ryobi fuji
    En İyi Avı:
    levrek/2,250 kg
    kardeşim süper bir konu ya. çok zevk aldım okurken, boy boy süpürge kuyruklu lapinler. :D :D :D :D
    vallahi süpersin :D

11. Querorz

Querorz Fatih

Emre Bey, çok teşekkürler. Çok işime yaradı bu bilgi. Olağan boyunun 25 cm , şu ana kadar rapor edilmiş en büyük lapinin 44 cm olduğunu öğrendim. Bakarsınız rekor kırar, kitaplarda yerimi alırım :D . Nasıl olsa avcılığı yapılmadığından rakibim yok :D . Bu balığı tutarken şu rahatlığım var ki , tek avlayan ben olduğumdan "20 sene önce insanlar her gün trofe lapinler yakalarmış. Artık kalmadı hiç." tarzı bir sohbete girmeme gerek yok. Bu balık 5000 yıl önce ne kadar bolduysa şu anda da en az okadar bol. :D Horozbina'yı yediğimde size de bir özel mesaj geçiyorum.

Şükrü Abi, Kuleli, Küçükyalı, Üsküdar... Yani neredeyse bütün avlakları kastediyorum. Galata köprüsü gibi garanti avlak yok Anadolu Yakası'nda. 5 gidişimizin 3'ünde boş döndük bu yerlerden. Boş olmasa da 1 gecede 2-3 balıkla döndük.

"tekesss" , teşekkür ederim :D . Ben de çok keyif almıştım yazarken :) .

12. omereren

omereren ömer

Favori Makine:
    okuma avenger av 55b
    En İyi Avı:
    Minekop 2,2 Kg - Kefal 1,5 Kg
    Mustafa tebrik ederim. Gerçekten balık tutmak zevk işi ve biz bunu ticari amaçlı değil tamamen kendimizi mutlu etmek ve stres atmak amaçla yapıyoruz.reeling
    Avın iyisi kötüsü olmaz amaç balığı çekerken alınan heyecan ve adrenalindir.
    Tatlı suda 2 kg lık sazan çekmektense 300-400 gr lık lapin çekmek daha heyecanlıdır.(Kişisel görüşüm)
    Meralarınızı bilmiyorum ama yem olarak teke-karides-boru kurdu takarak dene kısmetine belki farklı çeşitler gelir.
    Nisan-Mayıs aylarında genelde Lapin balığını çok tutarım ve lezzet kişiye göre değişir. Yapmayı bilirsen bana göre lezzetli bir balık.
    Kılçık olayına gelirsek balığı pişirmeden önce ince çizgiler atıp bol kızgın yağda iyi pişirirsen sıkıntısı yok.
    Horozbinayı almayı ve yemeyi hiç düşünmedim açıkçası ve düşünmemde:)

Umarım daha nice raporlar verirsin bizlere avların daim olsun.

13. swordscorp

swordscorp omer ozutok

Favori Kamış:
    100 lük çift lastik ahşab
    Favori Makine:
    82 lanara
    En İyi Avı:
    4 kg kikla ispedekler karagözler ve hala hayalini kurduğum o levrek
    Arkadaşım irice boylarını alıp üzerindeki pulları temizle.Yağlanmış tepsiye diz üzerine bol domates , biraz yeşil biber ve limonları dlilimleyip diz.Bir çok kişinin ıyyy lapinmi dediği balığın , adını vermediğiniz taktirde hayatta yediğim en lezzetli balıktı diyecek bir sürü insan tanıyorum.Afiyet olsun.Selamlar

14. Querorz

Querorz Fatih

Ömer Abi, teşekkürler. Gerçekten çok keyifli lapinin oltaya asılması. Benim avlandığım merada zıpkınla karagöz avlayanlar olduğunu duydum. Boru kurdu sipariş ettim. Denemeler yapacağım kesinlikle. Ben oltamı direkt olarak kaya kovuğuna sarkıttığım için Lapin ve kaya balıkları haricinde balık tutamıyorum ancak biraz ilerilere atacağım oltamı bu Karagöz için.

Ömer Bey, terbiye filan yapmayı düşünüyordum ama gerek yok mu? Bir de tulum çıkarma yapılabilir mi lapinde?

Bu başlığa cevap yazan pek çok kişi daha önce lapin tutmuş anladığım kadarıyla. Maksimum ağırlık nedir bu balık için çok merak ediyorum? Kiloluk lapinler yakalamak mümkün mü denizlerimizde?

15. adalı balıkçı

adalı balıkçı Berkan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Surf Mill 4.20 & Spirit Surf 3.90 - ProCatch Carbospin Pro 2.70
    Favori Makine:
    Okuma Avenger Av 65b
    En İyi Avı:
    Her yeni gün daha iyisi için bir fırsattır..
    Tebrikler Mustafa, lapin benim yazın avlandığım Marmara Adasında da var, hem de o kadar bol ki.. dediğin gibi kimse bunları avlamıyor.. lapina da derler, boy olarak çok daha büyüklerine rastgeldik.. lapinin dolaştığı yerlerde kikla da vardır, birgün denk gelirsin belki ama onlar lapin gibi yeme çok çabuk atlamazlar daha çok zıpkınla avlanırlar, eti çok lezzetli değildir ama derisi çıkartıldıktan sonra parçalar halinde una bulanıp tereyağında kızartıldığında biraz bişeye benziyor işte :)

16. omereren

omereren ömer

Favori Makine:
    okuma avenger av 55b
    En İyi Avı:
    Minekop 2,2 Kg - Kefal 1,5 Kg
    Balık meranızı tam bilmiyorum ama tahminen kayalık olmalı lapin balığı oralarda olur. Boru kurdu ile kesinlikle denemelisin ve el oltası sağlam 0,20-0,25 arası misina tek iğne ve kıstırma ağırlıklı olacak. (Benim yıllardan beri zevk alarak yaptığım av metodu) Büyük kurşun direk dibe yatacağından karagöz için pek verimli olmaz sanırım.

Tulum çıkarma denemedim, pullu bir balık pullarını kazımadan deneme. Diğer arkadaşın dediği gibi (domatesli ,biberli ,limonlu ama soğanda olmalı:) )yapabilirsin. Ben ilk söylediğim şekilde yapıyorum bu tamamen kişinin damak lezzeti ile alakalı

Umarım hedefine ulaşırsın.
    (Ne kadar ustada acemide olsan şahsi fikrim balık kesinlikle kısmet ve şans işidir. Ustaların tek avantajı ava uygun takım-yem-yer bilgileridir.)

17. Querorz

Querorz Fatih

Abi araştırdım da midye hem Karagöz hem de İzmarit için ideal bir yemmiş. Kesinlikle denemeye karar verdim. Hem midyeyle hem boru kurduyla deneyeceğim. İnşallah tutarım güzel birşeyler :). Bulunduğum mera gayet uygun diye tahmin ediyorum. Bana şans dileyin :) .

18. Querorz

Querorz Fatih

Berkan Abi, ne kadar büyüklerinden bahsediyoruz acaba ? :)

Kikla avlamak çok istiyorum fakat şu ana kadar hep lapin ve kaya balıkları buldu oltamı :) .

Ben bu balıkları yerken büyük keyif alacağımdan eminim. Bol ekmek ve salatayla her türlü gidecektir :D .

19. swordscorp

swordscorp omer ozutok

Favori Kamış:
    100 lük çift lastik ahşab
    Favori Makine:
    82 lanara
    En İyi Avı:
    4 kg kikla ispedekler karagözler ve hala hayalini kurduğum o levrek
    Aynı zamanda zıpkın avcısı olduğum için gördüğüm maksimum boydaki lapinler kiloluk boydalar.Daha irisini ben pek görmedim.Boy olarak 35-40 cm gibi...

20. shatin

shatin mErt

En İyi Avı:
    :)
    Öyle demeyin bu balığın çorbası gayet lezizdir denemenizi kesinlikle tavsiye ederim şaşırıcaksın :)