Değişiklik - 2/2 nolu Tebliğ

Konu, 'Tebliğler' kısmında simendifer tarafından paylaşıldı.

1. simendifer

simendifer Sennur

2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Tebliğ No: 2008/61​

BİRİNCİ BÖLÜM

MADDE 3/3 Türler ile ilgili tanımlar.

ESKİ HALİ

c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yemlik uzatma ağı ile yakalanabilecek balıkları,

ifade eder.

DEĞİŞİKLİK

c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıkları,

ifade eder.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Türlere İlişkin Yasak ve Sınırlamalar

MADDE 13 – (1) Çizelge-7 Denizlerde avlanabilecek türler

ESKİ HALİ

Orfoz balığı 40 cm. ve 3 adet
    Lagos 30 cm. ve 3 adet
    Hani balığı için bir limit bulunmuyor

DEĞİŞİKLİK

Lagos, Orfoz, Hani balıkları tek kaleme alınarak 30 cm. ve 3 adet olarak limitlendirilmiş

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
    Yöntem ve Sınırlamalar

İçsularda amatör avcılık

MADDE 15

ESKİ HALİ

(2)Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağ (germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme) ile pinter, sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır.

DEĞİŞİKLİK

(2)Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Boyutları belirlenerek ilan edilmiş olan yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme vb.) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır.

ESKİ HALİ

(5) Akarsularda canlı yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Alabalık avcılığında kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç; her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir

DEĞİŞİKLİK

(5) Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabilir. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.

Denizlerde amatör avcılık

MADDE 17

ESKİ HALİ

(5) Avlanması tamamen yasak olan türler dışındaki her türlü doğal yem, mamul doğal yem ve yapay yemlerin denizlerde yapılan amatör avcılıkta kullanılması serbesttir.

DEĞİŞİKLİK

(5) Avlanması tamamen yasak olan türler dışındaki su ürünlerinin avcılığında her türlü doğal yem, mamul doğal yem ve yapay yemlerin denizlerde yapılan amatör avcılıkta kullanılması serbesttir.

Tebliğin tamamını görmek için buraya tıklayınız

Son düzenleme: 6 Şubat 2009
  2. simendifer

simendifer Sennur

Deniz turnasının latince ismi değiştirilmemiş. Deniz turnasının karşısında hala zurna balığının latincesi duruyor.

Tatlı su kefali için de, il bazındaki yasak dönemler tablosunda hala "orman içi sular ve akarsular dışındaki iç sular" ibaresi duruyor. Bu cümleden, orman içi sularda yasak olup olmadığını anlayan beri gelsin. :)

Son yazılı cümle tam senlik Nejat ağabey, bil bakalım ne demek istemişler? :)

3. Wetblue

Wetblue CUMHUR

Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Herhalde Boru Tesisatinin Içindeki Akar Suyu Kast Etmiş Yazan Hazret....

4. anil_280

anil_280

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.4 kilo levrek
    "c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yemlik uzatma ağı ile yakalanabilecek balıkları,

ifade eder.

DEĞİŞİKLİK

c) Yemlik balık: Amatör avcılıkta yemlik balık olarak kullanılmak üzere yakalanarak bu amaçla kullanılabilecek balıkları,

ifade eder.
    "

Sanırım bu değişikliğin açıklaması şöyle oluyor, tamamen bir örnekten yola çıkarak anlatıyorum: Olay yeri Adana'nın Yumurtalık ilçesi, Haylazlı civarı, bilen bilir bu bölgede bolca balıkçı vardır, ve burada herkes gece beline kadar suya girip uzunlukları 50-200 metre arası değişen(genelde) derinliği fazla olmayan ama gözenekleri küçük olan ağlarla yemlik karides yakalarlar, tabii bu ağlara bir sürü yengeç, dubara(yavru kefal), bazen çupra, ispendek bile girebilir, sonuçta bir nevi trol ne var ne yok topluyor. Önceleri hiç kimse bu ağlara birşey demiyordu. Sanırım 1 ay oluyor bir balıkçı amcamızdan geldi haber; jandarma gelmiş ve ağ çekenlere ceza kesmiş ağlarına da el koymuş. Sanırım amaç yavru balıkların korunması(ağ gözleri çok küçük!).Bunun başka bir sebebi de olabilir(ağ kullanımıyla ilgili ) tabii ama ben bu değişikliğe yordum bunu. Bence güzel bir değişiklik tabii ama karides ararken sorun oluyor :( .

5. simendifer

simendifer Sennur

Bahsettiğin sebepten olduğunu sanmıyorum. Zira o ağı atanların yemlik almak için de ağ kullandıklarını sanmıyorum. Bahsettiğin ağ çok büyük çünkü. Onları muhtemelen ruhsatsız yavruculuk (yetiştirme çiftlikleri için çipura ve levrek gibi balıkların yavrularını toplama), yasak bölgede ağ atma, yemlik toplama bahanesi ile büyük ağ kullanıp diğer türleri de avlama ya da başka sebeplerle cezalandırmışlardır sanıyorum. Yemlik uzatma ağının uzunluğu 5 metre, yüksekliği 1.5 metre, göz açıklığı 28 mm.’den büyük olamaz çünkü. Ellerindeki yemlik uzatma ağı değil yani.

6. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan

Tatlısu kefali ile ilgili bahsettiğiniz cümle tabloya işlenirken hatalı olarak işlenmiş gibi. Zira çizelge 6’nın birinci satırında ve en alt satırında müstakil olarak Tatlısu Kefalinden bahsedilmiş. Yani birinci satırda bu balıktan bahsedilmesi fazladan olmuş denebilir. Birinci satırda (Orman içi sular ve akarsular dışındaki iç sular) denerek bölgelere göre zaman yasağı sınırlaması getirilmiş ancak en son satırda yasak dönemin olmadığı belirtilmiş. Ancak burada da bir yanlışlık var, şöyle ki: Bölgeler/İler sütununda bu balık için “akarsular” ifadesi kullanılmış ki “Tüm Bölgeler” diye yazılması gerekiyordu diye düşünüyorum.

Hulasa, çizelge hatalı diyebiliriz. Dolayısıyla Tatlısu kefali için tüm bölgelerde yasak dönem yoktur. ;) diye anladım.

7. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan

Yemlik uzatma ağ kullanımı Amatör Amaçlı balıkçılığı düzenleyen 2/2 nolu tebliğe göre yasaklanmış olmasına rağmen görebildiğim kadarıyla 2/1 NUMARALI TİCARİ AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ’e göre bu konuda her hangi değişiklik yok. Eğer bu doğru ise sizin gördüğünüz olay da ticari balıkçılıkla ilgili ise -ki amatörler için yemlik uzatma ağ boyutları 50-100 mt değil, uzunluğu en fazla 3 metre, yüksekliği en fazla 1 metre, göz açıklığı en fazla 28 milimetre olan ağ idi- bu durumda bahsettiğiniz uygulama biraz garip geldi bana. Olayın sebebi daha başkadır sanırım.

8. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan

Evet, Sennur hanım kuvvetle muhtemeldir. ;)

9. simendifer

simendifer Sennur

Alt tarafta müstakil olarak belirtilmiş ama yine de üstte bir çelişki var.

Oradan iki anlam çıkıyor;

1. Orman içi sularda yasak. Aynı zamanda, akarsular dışında kalan iç sularda da yasak.

2. Sadece göl, gölet v.s. yasak, onun dışında akarsular ve orman içi sularda rahatlıkla avlanılabilir.

Kısacası Orman içi sularda yasak mı değil mi diye karmaşaya sebep olacak bir cümle. Elbette Gö, gölet v.s. de yasaksa orman içi sularda da yasak olacaktır ama bunu kullanmak isteyene nasıl anlatılır bu orasını bilemem. :)

En altta müstakil verilende de akarsularda her dönem avlamasının serbest olduğunu belirtmek istemişler. O yine anlaşılıyor ama direk "akarsularda her sezonda tatlı su kefali avlamak serbesttir" yazsalar daha net bir ifade olurdu.

Aslında tüm bunları boşuna tartışıyoruz ya neyse. :p Nasılsa yapmış olmak için yapıyorlar, ne kadarı doğru ne kadarı yanlış oooof of. Değişmesi gereken neler var, bizi cümlelerle oyalıyorlar. :)

10. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Sennur kardeşim merhaba, tabiiki diğer arkadaşlara da selam olsun.
    Aşağıdaki tabloya bakalım;

(4) Tatlısu kefali avcılığında Çizelge-6’daki, orman içi suyun bulunduğu ilin yer aldığı bölgeye ait zaman yasağı uygulanır.(5) Çevre ve Orman Bakanlığınca, özel avlanma izni ile avlanılan orman içi sularda gün içinde avlanma saati ve avcı sayısına sınırlama getirilebilir.
    Sazan ( C. Carpio)
    Kadife ( Tinca tinca)
    Şiraz ( Capoeta.sp)
    Yayın( Silurus glanis)
    Tatlısu kefali ( Leuciscus cephalus)
    (Orman içi sular ve akarsular dışındaki iç sular)

Diğer türler Adana, Antalya, Aydın, Denizli, Gaziantep, Hatay, İzmir, Manisa, Mersin, Muğla, Osmaniye 1 Mart
    1 Haziran
    Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova, Zonguldak 15 Mart
    15 Haziran
    Adıyaman, Artvin, Batman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kayseri, Kilis, Malatya, Mardin, Ordu, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Yozgat 1 Nisan
    1 Temmuz
    Ağrı, Ardahan, Bayburt, Bitlis, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Muş, Van 15 Mayıs
    15 Ağustos
    Doğal alabalık (Bütün türler) Tüm Bölgeler 01 Ekim-31 Mart
    Gökkuşağı alabalığı ( O. Mykiss) Orman içi sularda doğal türlerle aynı kapalı sezon uygulanır. Yok
    ( Orman içi sular hariç)
    Sudak ( S. Lucioperca) Tüm Bölgeler 15 Mart - 30 Nisan
    Tatlısu levreği ( P. fluviatilis ) Tüm Bölgeler 15 Mart - 30 Nisan
    Turna ( Esox lucius) Tüm Bölgeler 15 Aralık-31 Mart
    Tatlısu kefali ( Leuciscus cephalus) Akarsular Yok

Burada anlatılmak istenen ama dile getirilmeyen '' Ben kefali çok severim. Benden başkasına yar etmem. Yasağı koyayım da görün. Ancak musluk suyunda avlarsınız'' demek istiyor:D

11. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Sennur, tatlı su kefali avında bildiğim kadarıyla, ekmek, ciğer, dalak yem olarak kullanılıyor. Ya olta koparsa, ya su çekilirse, ya ciğere dalağa ekmeğe göz süzen bir hayvanımız yerse ve ölürse.... Çok yazık olur yaa... En iyisi tamamen yasaklamak değil mi?:p (Küspeli takımın yasaklanmasına atıftır)
    Ben umutsuz değilim. Hem biz kurallara uymaya çalışan amatör avcılar, hem nerede duracağını bilemeyen amatörler, hem de bu konuda tebliğde bulunanların daha çok eğitilmesi gerekiyor. Gırgır şamata yasakları tartışarak hepimiz suyun akarını bulacağız. Ben, kendi kendime çok özeleştiri yapıyorum. Kolay değil 25-27 senedir küspeli olta kullandım. Bu yasağı hemen kaldıramıyorum. Yıllarca, her türlü balığa zaman kural tanımadan olta attım. Şimdi bir disiplin oluşturuluyor. Doğru zemine oturması mutlaka zamana bağlı. Sabır ve iyi niyet hepsini çözecektir diyorum. Sadece tartışırken birbirimize hoşgörüyü saygıyı elden bırakmayalım. Aklın yaşla değil başla ilgili olduğunu unutmayalım. Yeni yetişen genç kuşağın, bizim gibi sınır tanımayan bir geçmişi olmayacak en azından. Bizi aşacaklarına inanıyorum. Saygılar.:)

12. simendifer

simendifer Sennur

Nejat ağabey niye öyle diyorsun, bak ne kadar planlı programlı. Arayacağız milli parkları gitmeden önce, hangi saatte kaç kişi gelebiliriz diye randevu alacağız. :p

Nejat ağabey açık konuşmak gerekirse ben önümüzdeki 10 yıl için gerçekten umutsuzum. Ben bu tebliğ işi ile uğraşmaya başlayalı 4 yıl oldu. Raporlar, düzeltmeler v.s. v.s., bir sürü sirkü, tebliğ gördüm, inan bir arpa boyu yol alamadık. Ama gelecek nesilin daha bilinçli olacağı yönündeki fikrine katılıyorum ve ileride bir şeyler düzelecekse bu bilinç sayesinde düzelecek. Kısacası düzeltmek bizlere nasip olmayabilir ama gelecekte bile olsa düzelebileceğini bilmek tabii ki ciddi bir umut taşıtıyor. Yine de en azından ileridekilere ışık olması açısından, şimdiden bazı yolları senin de dediğin gibi gırgır şamata da olsa göstermek gerekiyor. İleride daha iyi olacak herşey buna inanıyorum. En azından daha iyi imkanlar olacak diye düşünüyorum bu işlerle uğraşmak için.

13. Mehmet PEKMEZCİ

Mehmet PEKMEZCİ

Favori Kamış:
    olta
    Sennur, bu değişikliğin tarihi ne? Ne zaman değişti? ve bana neden haber vermedin?:) :)

14. simendifer

simendifer Sennur

Benim bile haberim olmadı ki sana haber vereyim. :) Ben de tesadüfen denk geldim. Tebliği incelemek için sık kullanılanlara almıştım, bir bakayım dedim, değişiklik yapılmış. Biliyorsun normalde iki seneden önce tebliğe bakmazlar ama nasıl olduysa düzeltecekleri tutmuş. Bir dahakine hemen sana da haber veririm. :)