merhaba arkadaşlar , biraz saçma gelecek belki ama 40-50 metre derinlikte denizin ortasında sandalla nasıl sabit kalınıyor , teşekkürler
Merhaba.Benim bildigim sorunun cavbı şöyle; Demiri tekneden aşağı salarız(Kontrollu bi şekilde) Nerde dibi bulursa 1 2 dk bekleriz yerine oturması, ileride oltalara dolaşmaması için.Sonra ipi tekneye bağlarız .Hepsi bu.En azından biz böyle yaptık
Çapayı salarsın (yeterli ipin varsa), dibe oturduktan sonra ipi biraz daha salar ve bağlarsın.. bulunduğun yerde rüzgar çoksa demirin taramaması için ipi daha fazla salarsın, zira demirin dibe tutunması için belli bir açı ile hafif yatay konumda durması lazım.. dümdüz aşağı salınıp dibe değer değmez bağlanırsa zemine tutunamaz ve sürekli tarar..
Harun Bey, Demirlemede önemli olan teknenize uygun ağırlıkta bir çıpa kullanarak ve gerekli kaloma verilerek stabil bir şekilde kalmayı sağlamaktır. Teoride verilen kaloma miktarı şu şekildedir: Yalnız zincir kullanıyorsanız derinliğin 4 katı, zincir ve halat beraber kullanıyorsanız derinliğin 6 katı, yalnız halat kullanıyorsanız derinliğin 10 katıdır. Demirleme esnasında dikkat etmeniz gereken diğer bir hususta demir dibi bulduktan sonra zincirin demir üzerine birikmemesi yani zemine serilmesi gerekir. Belirtmiş olduğunuz derinlikte stabil demirleme yapabilmeniz için teoride en az 150-200 metre zincire ihtiyacınız vardır. Bu pek mümkün görünmüyorsa deniz demiri olarak adlandırılan (kimi yerde paraşüt demir olarak geçer) ve rüzgarda sürüklenmeyi minumuma indiriren donanımı kullanabilirsiniz.
Teoride doğru olabilir ancak pratikte mesela ben 30-40 metre gibi derinliklerde 70 metrelik çapa ipim ile sürüklenmeden stabil kalabiliyorum. Teknem 3.60 fiber, aşırı rüzgarda biraz tarama yapabiliyor ancak normail bir havada pek sorun çıkmıyor. 3-4 metrelik bir tekneye 200 metre ip koyarsam bana yer kalmaz
cevaplar için teşekkürler , yanlış anlamadıysam 30 metre derinlikte avlanmak için en az 30 metre zincir veya halatımız olması gerekiyor , peki bu kadar uzun halat 4 metrelik fiber tekneye nasıl girer ??
4 metre fiberde zincir sıkıntı olabilir ancak 50-60 metre halat rahatlıkla yerde istiflenebilir, sorun olmaz.. bu arada 4 metre fiber için çok kalın halat almaya da gerek yok, örme halatlar zaten yeterince sağlamdır..
5 kg yeter de artar bile.. bana 3.60 fiberde çok çok rahat yetiyor.. eski çapam daha ufaktı, o bile yetiyordu..
eger avlağın 100 metreyi gecmiyorsa en az 140-150 metre demir halatına ihtiyacın olacaktır, şayet teorideki gibi kaloma vermen için çevrende ne bir tekne ne de bir kara parcası (topuk vs) olmaması gerekir. bir örnek verirsek, rüzgarın sürekli aynı yönden geldiği günler cok azdır, arasıra yön değiştirir ve derinliğin 4-6 katı kaloma bırakırsan oluşturabileceğin dairenin çapı o denli büyür. özellikle balığın olduğu bölgelerde birkaç tekne birbirine yakın şekilde durduğu görülebilir ve tekneler arası muhabbet bile edilmiştir (tarafımca ) teorideki gibi bir kalomayla dibe tutunmamak neredeyse olanaksızdır ( tabi tekneye göre dogru demir agırlığı ve demir modeli, bulunulan yerin zemin yapısı bilindigi takdirde ). ancak benim bugüne dek kullandığım tabiri caizse iptidai yöntemim; demirin dibi bulmasını bekler, derinliğin yarısı kadar kaloma verip bağlarım halatımı, ancak şunu belirtmek isterim ki, demirden itibaren muhakkak en az 5 en fazla 10 metre zincir olması şart, bugüne dek taradığım zamanlar sayılıdır bu şekilde, bütün bu yazdığım genel doğrulardır demiyorum ancak bu yöntem genelde ege'de iş görür diyebilirim. ve not: demiri zincire baglantılamak için demir kilidi, zinciri halata veya demiri halata bağlamak içinse kontralı halka bağı yapmalısın. ve sen sen ol, kayalık bölgede 'delta', 'bruce', 'danfort' tipi demirlerden kullanma, şekilleri ve fiyatları çok güzeldir, ama kayalık bölgede atarsan geri gelme olasılığı düşüktür, en güzeli tonoz çapası denilen basit demirden kullanmandır. tabi yanlışım varsa düzeltene şimdiden teşekkür ederim. (bütün gün çalışıp hiç konuşmadığım belli oluyor )