Yaz sıcağının ortasında ısrarlar sonucu bir aile ekibiyle birlikte Demre'de 6 gün geçirdik. Benim için denize olta atma fırsatı oldu. Kaldığımız apart tarzda site ile deniz arasından bir yol geçiyordu. Ancak Demrenin uçsuz bucaksız sahilleri, deniz birden derinleştiği için hemen hemen bom boştu. Bu benim için daha iyi bir durum olarak gözüküyordu. 2 adet surf kamış ve makina ve 2 adet spin takımla denize hazırdım. 1. gün Demreyi tanımakla geçti. 2.Gün sabh erkenden (saat 5 gibi) sahildeydim. Takım olarak 2'li klasik dip takımı ve gezer kurşunlu tek iğneli takımlar hazırladım. Beden 0,30, köstekler 0,24 misina'dan yapıldı. Yem olarak, konserve sardalya içerisinde bekletilmiş kesilmiş tavuk göğsü hazırlamıştım. Demre'yi bilmediğim için başka yem nereden bulunur araştırmadım. Tüm olta'lar su ile buluşturuldu. Surf'ler ile 80m civarında atışlar yaptım. Ziller takıldı ve bekleme başladı. Heyecan içerisindeyim, deniz tecrübem pek yok. Geçen sen Didim-Akbükte yaşadığımı burada yaşayacağımı düşünüyorum. Orada yem dibe iner inmez zilde küçük vuruşların tıngırtıları başlıyordu. Hayret burada hiç ses seda yok. Bir ara kamışların biri eğilirken zil tıngırdadı heyecanla ayağa fırladım ancak devamı gelmedi. Takımı çekince takımdaki her iki iğneninde kösteklerde olmadığını ve kösteklerin yarıdan itibaren koparıldığını gördüm. Bir kaç saat sonra, yemlerinde rahatsız edilmediğini görünce çeşitli sahtelerle at-çek yaparak avı sonlandırdım. 3.gün Demre girişinde (Beymelek) bulunan Dalyanda, kefal avlamak için sabah saat 5'te takımları (birisi ekmekli 8 no iğneli şamandıralı, diğeri 2 adet 5 numara iğneden oluşan ve tavuk göğsü ile yemlenen dip takımı) suyla buluşturdum. Ancak beklediğim 4 saat süresince sadece şamandıralı takımda bir balığı tasmaladım, ancak onuda kenera çıkaramadan kaçırdım. 3.gün moral bozukluğu ile sonlandı. 4.gün Demre-Fethiye yolunda, Dalyandan hemen sonraki ilk koyun kenarındaki kayalıkların üzerinde saat 5'te yerimi almıştım. Kayalarda hareket alanı sıkıntılı olduğu için, sadece 3 takım getirmiştim. Yine aynı sistem takımlar kullandım. İğne olarak 1 ve 3 numara iğneler kullandım. Yem yine tavuk göğsü. Bulunduğum yerde en önemli problem sivri sinekler di açıkta olan her yerimi bir güzel soktular. Her üç oltamıda su ile buluşturdum . Birisini sahile paralel olarak, 15-20m açığa, diğerini, buradan denize açılan kanalın ağzına doğru, diğerini ise açık denize doğru gönderdim. Sahile yakın olan olatanı zili hafif çaldı. Hafif bir tasma yaptım ve ilk gelen balık küçük bir çupra idi geri salındı. Daha sonra diğer olataların zilleri hafif hafif çalıp sustu. Uzun süre ses olmayınca oltaları çektim birde ne göreyim her iki oltada takımlar uçmuş. Hazırda olan takımları yenileyip tekrar suya gönderdim. Birazdan hafif zil sesi ve ardından aynı olay tekrarlandı. Takımlar yine gitmişti. Takımlar yenilendi. Bu sefer tetikte bekledim. Kamışlardan biri hafif hareketlenince, daha zil sesi bile olmadan, tasmaladım ve kamışın ucunun eğilmeye başladığını gördüm. Kalama açık olduğu için makina cızırdamaya başladı. Peşinden tatlı bir mücadele başladı, 5dk sonra balık kenera yaklaştı, ancak kaya üzerindeydim ve alacak kepçem yoktu. Hızlı bir hamleyle balığı kayanın üzerine aldım. Balık kaya üzerindeyken çırpınışla misinayı kesti ve kaya üzerine düştü bende tepesine çöktüm. Ancak hiç tanımadığım bir balıktı. Tek bildiğim balon balığı değildi. Balık hakkında yardımlarınızı bekliyorum. Peşinden takımlarım 3-4 kez daha koparıldı ve artık takım bağlamaktan ve sivri sinek ısırıklarından sinir olmaya başladım. 0.30 ip misinadan 3/0 iğne ile gezer kurşunlu bir takım yaptım ve oda aynı kaderi paylaştı. Bu sefer ip misinayı çift kat bağladım. Tıkırtı duyunca kamışa asıldım ve balık oltanın ucunda. Bu oldukça büyük bir balık kamış iyici eğildi mücadele başladı. Makinadaki misinam 0.30 ip misina ve güveniyorum. 15 dk oldu ve cızırtılar arasında balık hala kıyılamadı. Kollarım yoruldu. Arada yol veriyorum. Makinada ateş gibi yanmaya başladı. 20. dk civarında balık kıyıya 10m kadar yanaştı. Ve su üstü yaptı. Oda ne bu kocaman bir carretta caretta yaklaşık 20-30kg var. Bir andan yıkıldım. Hayvanı kıyıya almam mümkün değil. Çok büyük. Bu nedenle çekebildiğim kadar çekip misinayı keserek gönderdim. Büyük bir hayal kırıklığı ile 5dk dinlendim. Sonra takımları tekrar suda. Bir tıkırtı ve tekrar tasma ve kamışta tekrar eğilme ve makina cızırtısı. Bu birazdaha küçük daha kolay geliyor. İnşallah kaplumbağa değildir diyorum ve balık kıyılıyor. Balığı dışarı aldığımda 1-1.5 kg civarı bir balon olduğunu görüyor ve tekrar yıkılıyorum. Balon kayaların üzerinde böceklerin yemi oluyor. Daha sonra yavru bir balon daha yakalyıp avı sonlandırıyorum. Rapor uzadı. Diğer iki günün raporu daha sonra. Not: Balık lezzetliydi.
Çok ilginç bir balık. Ağız yapısı falan balon balığına benzyor . Belki fazla görülmeyen bi balon türü yada Balon balığının akrabası olabilir. Her ne kadar hayal kırıklığına uğrasanızda Avlarınızın devamını dilerim.
bumin abi bu balık domuz balığı. ben yemedim ama tulum çıkarıldığında tadının güzel olduğu söyleniyor.akdeniz bölgesinde antalya-mersin çevresinde çıkıyor.
evet arkadaşlar bu balık has mulis domuz balığıdır... Sert derili olduğu için tulum çıkarılarak yenir.. bu arada afiyet olsun daha büyüklerini tutarsınız inşallah
Balon balığı ile benzerliği yoktu. Bu balık yassı bir balıktı. Şimdi nette baktım evet domuz balığının aynısı. Çok kalın bir derisi var. Eti beyaz ve lezzetli. Bunun daha büyüğünü, tatilimin 5. gününde kayaların üstüne alırken misinanın kopması sonucu kaçırdım. 5. gün yine güzel bir vuruş sonrası başlayan mücadele balığın kayalara girmesi ve ardından kurtulması ile son buldu. 5. gün sahte ile yaptığım denemelerde, büyük bir balığın sahteyi takip ettiğini gördüm. Ancak sahteyi yavaşlatmama rağmen almadı. bunu dışında ir kaç büyük balıkta sahteyi takip etti ancak almadılar. Ve avım balıksız sonlandı. Aynı gün akşam, komşumun bir gün önce gece mırmır alması üzerine yaptığım gece avı denememde, 2,5 saatlik bekleyişti herhangi bir vuruş olmayınca, Demre av maceram, bir domuz balığı, bir büyük balon ve Caretta caretta ile sonlanmış oldu. Cevap yazan tüm arkadaşlara ve özellikle Sayın OTTOMAN,a teşekkürler ve selamlar.
Bende bir kere tutmuştum bu balıktan.Tadına bakamadım.Geri salmıştım. Sırtındaki dikeni özellikle büyük balıkların kendisini yutmasını engellemek için kullandığını duymuştum televizyonda. Bi çeşit savunma mekanizması varmış yani. Avınızı tebrik ederim
Evet bu bir domuz balığı. Vurur vurmaz tasmalayıp boşluk vermeden çekerseniz alırsınız yoksa bırak misinayı ince iğneleri bile kesebilir. Bu balıklar (balon ve papağan balıkları dahil) Süveyş kanalının açılmasından sonra Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçmişler, kanalı yapan mühendis Guy de Lesseps'in anısına Lessepsian olarak adlandırılırlar. Genelde Doğu Akdeniz'de bulunurlar çünkü oranın tuzluluğu ve ısısı Kızıldeniz'e daha yakın. Ancak gerek koşullara dapte olmaları gerekse küresel ısınma sonucunda Akdeniz ve Ege'de su ısısının artması sonucu gittikçe daha kuzeye çıkıyorlar. Ben papağan balıklarını tüplü dalışlarımda 1999'da Bodrum'da, domuz balığını da 2001'de Kaş'da görmüştüm. Geçen sene de Bodrum'da sürüsüne bereket Domuz balığı yakaladım. Rasgele
abicim bu domuz balığıda,yalan olmasın bir internet sitesinde zehirli,yenmiyor diye okumuştum.(siz yemişsiniz,afiyet olsun bende görüntüsünden dolayı yememiştim. benim domuz balığının görüntüsü sizinkinden daha kötüydü http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=33759
öncelikle azimle usanmadan gerçekleştirdiğiniz av için tebrik ederim. Yakaladığınız balık domuz balığı. Finike açıklarında tekneyle bende yakalamıştım yıllar önce.Diğer adıda yasemindir. sert derili ve güçlü bir balıktır.1-1,5 kg olanlarını el oltasıyla çekmeniz zordur misinaya bidon bağlayıp balığı çatlatmanız gerekir eti çok lezzetli olmasa da kötü değildir.El oltasıyla yakalaması çok keyifli bir balıktır.Ben ozamanlar avlanırken domuz balıklarının olduğu sularda Mercanlar da geliyordu o merayı tekrar yoklayın fırsatınız varsa Oradam mercan alma ihtimaliniz var.tebrikler rasgele
balık domuz balığı bazı bölgelerde yasemin derler. sert mücadeleli ve sert derilidir. tulum çıkarılıp dişleri deri üzerinde bırakılırsa tuzlanıp kurutulup, doldurulup verniklenerek harika görünür. diğer takım kesicilerde balondur çoklukla.
Nadir ancak güzel balık Arkadaşlar bu balık çütre balığı olup Akdeniz bölgesinde "Yasemin" balığı diye anılır. Sıcak denizlere uyumlu zırhı kuvvetli bir balıktır. Oldukça kalın kılçıklı olup, ızgarası inanılmaz lezzetli bir balıktır. Rasgele.