Deniz Çiyanı Deniz çiyanı leşlerle beslenir.Üstünde bulunan beyaz tüyler tehlikelidir.Dokunduğunuzda vücudunuza girer ve derinizi yakar ayrıca 1 gün kadar sürer.Bu tüyler vücudumuza girdiğinde çıkarmak için en iyi yöntem flasterdir.Flasterden ufak bir parça kesip dikenlere doğru hafifçe yaklaştırın uçları yapışsın ve çekin.Daha sonra ise elimizi yakmayacak şekilde yani 40-45 derecelik suya tüylerin battığı yere sokun.Acısını alır.Eğer bölgede enfeksiyon olursa hastaneye gitmeniz en iyisi olacaktır.Deniz çiyanı leşlerle beslendiği için denizin içindeki ölü canlılara dokunmayınız.Deniz çiyanına dokunmadığınız sürece size zararı olmayacaktır. İskorpit(Adabeyi) İskorpit tehlikeli bir balıktır.Üstündeki ilk üç dikene dokunursanız acısından kıvranırsınız.Bu yüzden yakalandığında üstündeki ilk üç dikeni kesiniz.Soktuğunda bölgeye amonyak sürünüz.Eğer denizin ortasında ve yanınızda amonyak yok ise yanınızdaki kişinin küçük abdestini o bölgeye yapmasını söyleyin.Diğer yöntemlerden birisi ise derinizi yakmayacak,40-45 derecelik su.Siz her ne kadar bu yöntemleri uygulasanızda hastaneye gitmek daha uygun olacaktır.Bunlar ilk yapılması gerekenler.Ayrıca iskorpit çok lezetli bir balıktır çorbası ve buğlaması yapılır.
bu canlılar bizim denizlerimizde varmı acaba, daha önce burada birkaç arkadaşımızın trakonya yakaladığını duymuştum ama bunları ilk defa duyuyorum??
Her ikiside sularımızda bulunur.Deniz çiyanını bende ilk gördüğümde şaşırdım hatta 2 ay önce.Gördüğüm koydada koliform bakteri 200 e yükselince başladı.Babam çevre sağlık teknisyeni numuneler alıyor bende yanında gidiyorum hem bu sayede araştırmalar yapıyorum.Teknemiz batmadan önce sürekli balığa gidiyorduk ve bunu derinlerdede gördüm 15mt falan.İskorpitide ilk gördüğümde teknedeydik ben çektim dikenlerinden tırstım zehirlidir diye ve kuyruğundan tutiyim kovaya koyiyim dedim elime kuyruğundaki dikeni battı.Heryeri diken.Zehirli olduğunuda sonradan babam söyledi bende bunun üzerine araştırıp öğrendim.Bunlarıda sizle paylaştım.
teşekkürler yakında deniz kıyısına gideceğim tatil amaçlı ne tür balıkların olduğunu bilmemde fayda var, yabancısıyım ama merak ediyorum teşekkürler
bunu ciddi soruyorum illa yanımızdaki mi küçük abdestini yapcak ? denk gelmesi zor ama deniz çiyanı daha bi sakat bu iskorpite göre hertarafı diken.
genelde elimizi çarptıklarından insan yapısına müsait Şaka bir yana demek istediğim hani bu balık zehrini kapınca kana karışıp idrara da etki edip amonyak etkisini azaltır mı o yüzden mi başkası yapması gerekir manasında biraz da kafamda kurarak sormuştum ama cevap güzel
Bilemicem, araştırıpta yazdımda ama onu hiç düşünmedim ama o saniyeler içinde nasıl bulaşsınki ayrıca kanlan idrarın bir bağlantısı varmı bulaşması için olsa bile zaman alır ama insanın karnını falan sokarsa biraz zor o iş hihi :laughing: