silivri'den sadece köpekbalığı çıktığı yazdı. istavrit çaparisi ile mahmuzlu camgöz yakalıyor, mecburen onu yiyorduk. yine o günlerden birisinde, yakaladığım yeni ölmüş camgözleri evyede fileto haline getirirken karnını yardığım balıklardan birisinin içinden 10-15 tane canlı yavru fırladı! o sırada köpekbalıklarının yumurtalarının anne karnında çatladığını ve doğumun canlı doğum gibi olduğunu bilmiyordum. şanslarına da tam doğuma yakın, yumurtalar çatladıktan hemen sonrasında ayıklamaya denk gelmişlerdi. evyenin içinde kıvıl kıvıl oynaşan parmak kadar köpekbalıklarını görünce, o sene bir ekolojik felaket olduklarını bile bile kıyamayıp su dolu kovayla götürüp tek tek denize saldım ve onlarla epey süre yüzdüm. ekolojik kaygılar ile insanlık arasındaki mücadeleden ne mutlu bana ki insanlık galip çıktı. o zar zor yüzen afallamış yavrularla birlikte açığa kadar yüzüp martıların kapmasını engellediğim anlar hayatımdaki en güzel anlardandı.
Kağan bey yaptıklarınız alkışlanacak bir davranış..Kutlarım Ancak kısa bir ekleme yapmak isterim..Doğanın bir kanunu vardır bu çoğu bitki ve hayvanda geçerlidir evrim sürecinde DNA lara kaydedilmiş bir davranıştır diyebiliriz.. Bir canlının yaşamına son verildiğinde eğer belirli bir aşamayı geçmiş olgunluğa erişilmiş ise hayvanlarda doğum erkene alınır..Pekçokkez oltama gelen vatozların karaya alındığında yavruladığına şahit oldum..Aslında bu olaya zamanlamanın doğru olmasından değil ölen yada öleceğini anlayan hayvanın doğumu öne almasıdır..Bitkilerdede bu durum söz konusudur..Susuz kalan bir kavun acil olarak meyvalarını olgunlaştırmaya çalışır..hatta bu olay Turfanda kavun ve karpuzlarda bilinçli yapılır..Karpuzun sap kısmı burularak zedelenir ve az beslenen meyve normalden çok kısa sürede olgunlaşmaya çalışır.
tam bir amatör balıkçı ruhu. teşekkürler kaan... bana denizde değil amaakvaryumda denk gelmişti. yavrulukta doğum için ayırdığım bir lepistes atlamış. benim bulduğum da tahta gibi olmuştu. öldü sandım ama yine de yavruluğa koydum. ters duruyordu. neyse işimi bitirince gelir atarım dedim. 5 dakika sonra yavruluğun yavrularla dolu olduğunu gördüm. ama balık yine aynı şekilde duruyordu. balık öldü ama yavrular yaşadı...
Vay an.canına desem ayıp olurmuDoğa işte.Yapıyo yapacağını. Bu arada doğaya katkılarından dolayıda kaan ustamızı tebrik ederiz
erdal bey çok güzel bir bilgi, bunu bilmiyordum, öğrenmiş oldum, çok mantıklı... işte paylaşmanın güzelliği. çok teşekkürler. saygılar.
Gerçekten çok güzel bir davranış fazla olduklarını ve diğer deniz canlılarına zarar vereceklerini bile bile böyle bir davranış göstermek herkesin harcı değil hatta onuda geçtim bununla uğraşmak bile bazılarının harcı değilde neyse. Bir şey merak ettim vatoz ne şekilde değerlendiriliyor ben yemek amaçlı tüketilmediğini sanıyordum ?
iltifatlarınız için teşekkürler. vatozun kanat kısımlarını keskin bir bıçakla kesip bunları 4-5 saat marine sosta bekletirseniz daha sonra çıkarttığınızda tava yapabilir ya da fırında domatesli olarak buğulama vs. yapabilirsiniz. özel olarak avlanması taraftarı olmasam da oltaya makul irilikte vatoz geldiğinde balıksız geçen bir günde tatmin edici oluyor bembeyaz eti var