deniz kefali tatlı suda yasarmı oldugum yerde yagmur sularının biriktirdigi futbol sahasının yarısı kadar büyüklükte su birinkintisi var yaz kıs su cekilmiyor denize akan bir dereden kefal yakaladık tatlı suya saldık yasayıp yasamayacagını bilmiyoruz bakıp görecegiz bilen varsa yazabilirmi yaşama sansı nedir bu balıkların?
Maalesef şu anda çoktan ölmüştür. Aslında deniz kefali eurohalyne yani hem tatlı hem tuzlu suda yaşayabilen balıklardan biridir. Ancak bu özelliğini gösterebilmesi için belli bir alışma devresi geçirmelidir. Doğal olarak denizden akarsulara girdiği zamanlarda, hemen akarsu ağızlarındaki yarı tuzlu bölgelerde birkaç gün bekleyerek vücudunu tatlı suya alıştırır ve bu şekilde denizden kilometrelerce yukarıya çıkabilir. Ancak alışma olmaksızın tuzlu sudan alınıp birdenbire tatlısuya atılırsa hemen ölür.
Osmotik basınçdan büyük ihtimalle ölmüştür.Ancak derenin iç kısımlarında yakaladıysanız yaşabilir.Yinede çok düşük bir ihtimal...
Tuzlu suya girmekle, tuzlu suda yaşamak başka bir olay. Deniz balıkları genellikle böbreklerinde biraz tuz saklayarak tatlı suya girerler. Bazen günlerce de kalabilirler. Ama tuz stokları bitmeden tuzlu suya dönmeleri gerekir. Bunun bir kaç ufak istisnası vardır. Ama kefal bunlardan biri değildir. O istisnalarda genelde aslen tatlı su balığı olup, tuzlu sudada yaşayan, mesela somon, alabalık gibi türlerdir.
yok muvaffak abi alıskanlık olmaz ben zaten hic onaylamadım sazan yavrusu bulursak ondan salalım dedim deniz suyu yükselince köyün icindeki derenin iclerine kadar girmiş kefaller su cekilincede bir yere toplanmıslar oradan tuttuk biraz deneme amaclı az balık aldık saldık.
balık sazanda olsa başka bir şeyde kesinlikle yasaktır.. ve zaten mantıklı değildir.. bir balıgı bilmeden bir ortamdan başka ortama salmak demek.. balıga eziyet demektir..
Bu iyi haberdi. Kötü haber ise, aynı tür o gölde de olsa bile, bir takım parazit ve mikropları taşıyabileceği, bunlara karşı bağışıklığı olmayan gölün yerlisi canlıların bunlardan etkilenip öleceğidir. Ayrıca, balığın geldiği gölde paraziti kontrol altında tutan canlılar diğer yerde olmayabilir de. Bu şekilde bir canlıyı izole olduğu sistemden diğerine götürmek, çevre felaketlerinin en büyük sebeplerinden biridir.
Enezi muhtemelen çoğu kişi duymuştur ordaki denize bağlı olan ama yaz nedeniyle denizle buluşan kısımları kurumuş derelerde ispari karagöz yakaladığımı bilirim bence bir süre yaşadıktan sonra hakkı rahmetine kavuşucaklardır kefal gezen bir balık orada yeterli yemi bulamıycak gibi geliyor bana
Deniz kefalleri 8 kadar türü içerir. Bunlardan bir kısmı tatlısuda sıkıntısız yıllar geçirebilir. Sadece yumurtlama zamanı geldiğinde denize çıkamazsa sorun yaşar. Onu da 2 ayda absorbe eder (eğer tatlısuyun yumurta gelişmeyi tetikleyici özellikleri (Su sıcaklığı) gibi bir nedenle yok olursa tabi ki). Diğer yandan Serdar reisin dikkat çektiği konu önemli tabi ki, fakat bina temeli kadar genişlikteki yapay su birikintilerinin sazan yada benzerleriyle zenginleştirilmesi yerine, orada çoğalamıyacak kefal ve gökkuşağı alabalığı gibi türlerle balıklandırılması daha uygundur.
bizim iş nasrettin hocanın hesabı ya tutarsa bahsettiğim yer yarı futbol sahası büyüklüğünde derinligi 3 metre cıvarında yağmur sularının biriktirdiği bir su yazın kurumuyor yazın etraftaki su birikintileri kuruyunca yaban güvercinleri keklikler cok degisik hayvanlar su icmek icin buraya geliyor su da daha önceden balık falan hic bir sey yok biraz kurbagalar var sadece.