Karada, denizde LPG devri Son yıllarda lüks ciplerde bile görülen sıralı otogaz LPG sistemi uygulaması, Galip Otogaz tarafından Türkiye’de ilk kez Antalya’da deniz motorlarına uygulanmaya başlandı.Deniz motorları da artık kara araçları gibi otogazla çalışıyor. Tekne tipi, motor gücü ve kullanım şartlarına bağlı olarak LPG’nin benzine göre yüzde 40′lara varan tasarruf sağladığını belirten firma sahibi Mehmet Yenikaynak, “Marinada motorlara LPG uygulaması yapıyoruz. Şimdiye kadar 40 tekneye tüp taktık. Bu yıl hedefimiz en az 500 tekne. Sistem, mevcut benzinli yakıt sisteminin de kullanılmasına izin verdiği için, kullanıcıya istediği yakıt sistemini seçme şansı sunuyor” dedi. TALEP YOĞUN Tüp taktırma fiyatının bin 200 ile 2 bin avro arasında değiştiğini belirten Yenikaynak şu bilgiyi verdi: “LPG çıktığında ilk olarak, yoğun araç kullandıkları için taksiciler tercih etmişti. Sonra lüks otomobiller ve ciplere de takılmaya başlandı. Bugün Antalya’da su sporları yoğun olarak yapılıyor. Bu nedenle öncelikli hedef kitlemizi su sporları olarak belirledik. Sisteme Antalya dışında Bodrum ve Marmaris’ten de büyük talep var. Teknecilerin de ilgisini çeken bu sistem resmi olarak yapılabiliyor ve ruhsata işlenebiliyor.” LPG’nin, benzinden daha az oranda yanmayan bileşen içerdiği için motorda kalıntı bırakmadığını kaydeden Yenikaynak, “Motorda karbon birikintileri azalır, böylece motorun ömrü de uzar” diye konuştu.(aa) Mayıs 14, 2010, 14:43 İLKHABER.com.tr den alıntıdır.
Az yaksın diye Ferrari'ye lpg taktırmaya çalışan yurdum insanı için hiç şaşırılmaması gereken bir haber....
hatırlarım o olayı...fabrika parasını verip geri almıştı ferrariyi...imaja zarar gelmesin diye... abi maximal ölçülerde ekonomik yaşantı sürülen ülkemizde bence iyi bir uygulama...ama performansa etkisi nasıl olur...birde bunların dizelleri var ama ülkemizde hala yok galiba...
performansli fiber teknelerde elektrik yüklenmesinden dolayi tehlikeli olabiliyormus. yavas ve ahsap teknelerde kullanimi uygun diye duymustum
bu arada ferrarisine lpg taktirmaya niyetlenen vatandas ferrarisine uzunca bi süre müsteri bulamayinca bu numarayi akil etmis olay bilinçli yani
Lpgnin kötü kokusu ve egsozdan çıkan zehirli gazın etkisiyle baş dönmesi ve bayılma riski olan bir yöntem maalesef
Bu sakıncasının yanısıra ticari amaçlı teknelere daha uygun sanıyorum.Şahsım adına 20 lt benzin gezmesiyle,avıyla, sırtısıyla beni baya bir süre idare ediyor.2000 euro yaklaşık 4.000 TL eder.Bu parayla 1 tondan fazla benzin alabilirsiniz.Mayıs ayından Eylül sonuna kadar aktif avlansam ki yaz tatili dışında sadece hafta sonları kullanma fırsatım olacak.Ortalama bir hesapla 4.000 liralık benzinle 12 yıl boyunca depomu doldurabiliyorum.Zaten bir motoru da 12 yıldan fazla kullanmak mümkün değil,illaki satılır yenisi alınır. Kısacası bana uygun bir sistem değil.Performans kaybı da cabası.
Resimde görülen tüpün üstü bir şekilde kapatılmadan, fuhafaza edilmeden montaj edilmesi bana çok tehlikeli göründü. Ayrıca kullanıcıya bu kadar yakın olması ateşten kesinlikle sakınılması gerektiğini bağırıyor sanki. Motorun ömründe de ciddi bir kısalma olacağı kesin.
Örneğin , 250 hp , 4 zamanlı bir makina ,tam yolda saatte 80 lt ,, 350 hp ,saatte 120 lt benzin tüketiyor , bir de bunların , çift takıldığını düşünürsek !!!