Arkadaşlar merhabalar; Marmara denizi kocaeli gebze civarında denizde zıplayan iri balıklar görülmüş arkadaşım tarafından, kıyıya 50 metre civarı uzaklıkta balıklar tahmini 50 - 60 cm. Peki bu balıklar ne olabilir?
Cevap verilmiş: kefal. En büyük ihtimal kefal. Lüferden kaçmıyor ama. Lüfer derseniz, Gebze civarı lüferin yatağı zaten. Ama klasik takımlarla çok zor yakalanıyor. Çok radikal farklar var. Örneğin, su üstü takım yapmak gerekiyor. Büyük yemi sevmiyor, çok nazlı oluyor vs. vs.
Tahminleri bekliyoruz bakalım Onların lüfere çıkması ve atışmaları için pek bahane ihtiyaçları var gibi görünmüyor Bende öyle tahmin ettim ama benim tahminimin bi dayanağı yok Haftasonu da ben gözlemledim bu atama olayını ama balıkları göremedim gece 2:00 -4:00 arası idi. Alttan bi saldırı mı vardır bu zıplayan balıklara yoksa can sıkıntısına yaparlarmı arada mrsparkle
Kefallere sık sık parazitler dadanıyor. Böyle atlayıp zıplayıp onlardan kurtulmaya çalışıyorlar sanırım. Lüfer saldırınca, kıyıya kaçıyorlar bunlar. Sonra da lüfer arkalarından. Kıyıda deniz kıpkızıl oluyor akabinde. Tam bir katliam oluyor. Levrek saldırıyor bazen. O zamanda suyun üstünde yürüyorlar. Yunus vs. saldırınca da genellikle kıyılamayı tercih ediyorlar.
Kefaldir onlar. Bizim tersanede sabah 5-5,30 ta gelenler herzzaman görmektedirler. Bizim kefallerimiz öyle ugakta değil 50-60 cm değiller yani. Maşallah kefal azmanları bunlar. Ama niye zıpledıkları konusunda hiçbir fikrim yok. ben yumurta dökme çalışması diye düşünüyorum
Kefal balıklarının neden zıpladıgı tam olarak bilinmemektedir..(ders kitaplarından böyle geçer).. vardır bir bildikleri ama biz daha bilemedik.. lakin denizde sudan çıkıp bir miktar öteye düşen balıklar ve büyük dersek genel anlamda,(geçmişten bu güne) benim yakından ki denizdeyken gördüklerim..Lambuka - Levrek - Palamut-Yunus(çıkar ve dalar)- zargana- kefal- .. bunlar benim şahit oldugum türler..uçan balıklar vardır akdenizde uzaktan bolca görünür.. yine akdenizde hemirampus far denilen lesepsiyen vardır zıplar ileriye düşer..vs..tabii büyük dediğinzaman oda göreceli bir kavramdır.. ne kadar büyük..?? etoburlar balık surusu kovalarken e sudan sıçrar .. sürtünmesiz hava ortamında birim zamanda daha fazla mesafe aldıklarından sıçrama sonucu avın üzerine düşer .tepeden inme yapar..
Dağılmış sürüyü bir araya toplamak için zıplıyor olabilir mi? Zıplayarak suda ses çıkartmak için? Sese çok duyarlıdır kefaller, bir taş bile atsanız yavruları hemen sesin çıktığı yere gelirler.. Benim düşüncem böyle tabi bilimsel olarak nedir aslı astarı bilmiyorum...
Benim araştırdıgım kadarı ile kefal balıklarının zıplama yani sudan çıkma olayında belirgin bir sebep yok ama balık davranışları ( fish behaviour) konusunu araştırdıgımda kefal hakkında bazı şeyler bulmuştum geçmişte..yabancı kökenli bir edu.takılı site idi.zaten edu.org.gibi okul-universite-araştırma kurumu. vs sayfalardan faydalanmak gerekir.. kefal balıkları suda dairesel vaziyette hareketler yaparak duruyor veya ilerliyor ise uzak mesafeden bir tehlike var demektir..yani tedirgindirler.. uzun bir kol halinde arka arkaya gerek kıyılarda gerekse azmaklarda geziniyorsa yemlenme durumundadır..tabi tek sıra demiyelim buna..sıcak aylarda yüksek basınçlı havalarda kefalleriın agızlarını su üstünede açıp kapadıklarını görürsünüz..plankton beslenmesi veya oksijen alma olabilir..aynı şeyi çok sıcak havalarda suda oksijen azalırsa sazan balıklarında da görünürü ufak boylar sürüler halinde (guruplar) aylak vaziyette derede su üstünde gezinirler.. balık davranışları konusunda ülkemizde (bizi ilgilendiren olta balıkları) çok detaylı bir araştırmaya rastlamadım belki vardır ama bana denk gelmemiştir.. bu tür çalışmalar zordur emek ve zaman -para ister.. balık davranışı konusunda ege üniversitesinde bir hocamızın kitabı var.. merak eden ordan ücreti karşılıgı alabilir..çok ta güzel anlatımı vardır..
Zıplayan çok kefal gördüm.Ve onları seyrederken zıplamaktan zevk aldıklarını,bunu yapmaktan hoşlandıklarını hissettim.Sudan yaklaşık 80 yada 70 dereceyle çıkarak kendilerini olduğu gibi suya bırakırlar ve genelde bunu peş peşe 3 kez yaparlar. Dördüncüyü yapanı görmedim. Bu bana şımaran çocukların yaptığı şımarıklıkları hatırlatır... Yani keyiflerinden şımarır ve yaptıkları bu combalaklarla o sırada balık tutmaya uğraşan ve bir adet bile tutamayan balıkçıları çileden çıkarırlar. Nanik nanik yapanı bile gördüm yemin ederim...