martılar denizdeki av köpeklerimizdir. bununla ilgili kısa bir anımı paylaşmak istiyorum ki balıkçılığa yeni başlamış arkadaşlarımız feyz alabilsin. hayatımda ilk kez tekneden kaşık kullanıyorum, iki arkadaş lüfer için gün batımına yakın çıktık denize, bir kaşık koparttık dipte (biraz ağır gezer kurşun takmışız da) sonra işi biraz kaptık, gezip duruyoruz tekneyle kayalık burunlarda ama nafile, lüfer yok. tam dönecekken arkadaşım ileride 2-3 martının denize dalıp çıktığını gördü, bana söyledi, o zamana kadar gezdirme tip av yapmadığım için bunun önemini bilmiyorum tabi. bir an düşündük sonra ikimiz, martı orada daldığına göre küçük balık çıkmış yüzeye, onun altında da belki onları yukarı kaldırmış olan lüfer vardır dedik.şansımızı deneyelim diye takımı havalandırarak tekneyi döndürdük ve martıların az önce dalmış olduğu yerin yakınlarından geçerken kuvvetli bir el asıldı dipten oltaya, sonra klasik fişeklemesini yapıp oltayı boşalttı, hızlıca boşluğu da alıp ilk lüferimi tutmuş oldum (aslında sarıkanattı ama çaktırmayın, avcı anlatırken 1 boy büyütür bu hikayeden çıkacak ders de; her zaman martıları kollayın, emin olun onlar hepimizden daha iyi avcıdır. ama siz yine de bu şirin dostlarımıza av dönüşü tuttuğunuz sürü balıklarından 1-2 tane verin. saygılar
Martıların tam bir çöpçü olduğunu bilirim ama bu işlere buralarda pek yaramıyorlar.Gırgırların döktükleri sadalyaları toplayıp duruyorlar
bizde avdan artan yemlikleri, hamsileri direk martılara döküyoruz. limana girerken çok sükseli oluyor
Balıkçılığın püf noktalarından birini daha öğrendik sayenizde Bence iyi avlar, bu püf noktalarında saklı Paylaşımınız için teşekkürler
Kaan güzel bir konu seçmişsin + ilk tecrüben çok hoş geçmiş. Kişisel fikrim balık bulucu kulanımına karşıyım aç cihazı çök balığın tepesine ben balık tuttum bu işin kolay kısmı özellikle palamut oynağı ararken martıların hereketlerine göre avlanırım.
Martıları avlanırken izlemek bile büyük zevk ama denize düşen kurşunu çırpınan balık sanıyorlar ve atlıyorlar.Takılmasın diye çektim birkez çapari kancası martıya takılmıştı hayvanı çırpına çırpına aldık zor bela
Martıların yaptığı plonjon ve sortilerin farkına varıp da tekneyi oraya sürelim aklını varen kimdi acaba ?
Bende spinde çok denedim hakketen işe yarıyor Kaan, sahteyi atıyorum martılar oraya dalışa geçiyorlar, demekki orada balık var deyip gene atıyorum 10 metre sağa düşüyor sahte ama martılar oraya da dalıyor, ne şanslıyım orada da alık var diyorum, böyle sürüp gidiyor bütün gün... de; hepimiz neden aç dönüyoruz eve onu çözemedim ben, demeki balıklar iyi kaçıyorlar bizden sevgiler kardeşim, özledim senle avlanmayı ( eski sevgili mesajı gibi oldu ama idere et artık )
Sırtı yapanlar için önemli verdir martı Akdenizin doğusunda martılar ( eğer çok büyük bir liman ya da balıkçı barınağı önünde değilseniz çok fazla ortalarda görünmezler ve çok küçük guruplar halinde ( 10-20 birey ) dolaşırlar. Batı Akdeniz ve Marmaraya göre deniz trafiği açısından daha sakin kıyıları olan Doğu Akdenizde özellikle sırtı ile av yapan hemen herkes martıları çok dikkatle takip ederler, ilk başlayanların da ilk önce öğrendikleri şey budur zaten. Çünkü su yüzeyine yakın balık hareketleri ( oynak ) gözlemek için buraların tesadüfen yakınından geçiyor olmanız gerekir ama denizde birkaç kilometre uzaktan martıların sizin yakalamak istediğiniz iri avcıların yemi olan küçük balıklara dalışlar yaptığını rahatlıkla görebilirsiniz. Bu durum biz oltacılar için çok güvenilir bir veridir. Sırtı ile av yapmaya başlamış ve bu yöntemi yeni duymuş olanların etrafı oynak için gözlemelerinin yanısıra martıların davranışlarını kesinlikle gözardı etmemelerinin öneririm.