BALIKESİR(CİHAN)- Burhaniye Belediyesi ile Ege Üniversitesi (EÜ) Su Ürünleri Fakültesi`nin ortak geliştirdiği proje kapsamında denize yapay resifler atıldı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı`nca da onaylanan projede üretilen beton resiflerden 100 tanesi, balıkların yuva yapması için denizin dibindeki yerlerini aldı. Düzenlenen törene Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, Belediye Başkanı Fikret Akova ve Yrd. Doç. Dr. Ali Ulaş da katıldı. Edremit Körfezi`nde çok azalan balık varlığının bu sayede gelişeceğini, projeye en çok balıkçıların sahip çıkmasını istediğini belirten Başkan Akova, resiflerin denize atılacağı yerlerin, fakülteden bir ekip tarafından belirlediğini söyledi. Yaptıkları işi bir çeşit `deniz TOKİ`si` olarak adlandıran Akova, `Denize atılan barınaklara, büyük balıklar giremeyecek. Böylece küçük balıkların korunma, gelişme ve büyüme alanı olacak. Edremit Körfezi`nin Burhaniye İskelesi sahili yakınındaki taşlık bölgeye, ilk etapta 100 tane yapay beton resif atıldı. Toplam 350 resif var, kalanı da birkaç gün içinde denize atılacak. Bu projeyle balıkların üremesi yanında kıyı erozyonunu da engellemiş olacağız.` dedi. Çalışmalar esnasında sualtının görüntüleri ve fotoğraflarının da çekileceğini belirten Akova, körfeze kıyısı olan diğer belediyelerin de projeye sahip çıkmasını istedi. Fikret Akova, böyle bir projeyle Japonya`nın, balık varlığını iki yılda altı kat artırdığını sözlerine ekledi. EÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ulaş ise, çeşitli malzemeler kullanılarak, belirli amaçlar doğrultusunda deniz tabanına yerleştirilen yapılara yapay resif dendiğini ifade ederek, `Bunlar basitçe, denizde bulunan doğal kayalık ve mercan resiflerinin taklit edilmesinden ibarettir. Sualtında yapılacak nitelikli ve çevreci oluşumlar hem kaynakların artmasına hem de turizm sektörüne büyük katkılar sağlayacaktır.` şeklinde konuştu.
Harika bir haber... Ekolojik dengeyi bozanların yanında düzelmesine de yardımcı olanları görmek harika.
Yapay resiflerin denizlere bırakılması özellikle trolu önleme acısından çok iyi oluyor bunun bütün denizlerimizde yaygınlaşmasını dilerim
Sevgili Bünyamin özellikle merak ettiğim birşey var , herhangi bir çevre kuruluşu yada oluşumuna üyemisin , senin yazılarınıda düzenli okuyup takip eden birisi olarak taktir ediyorum. Çevre bilinci ile ilgili her konu senin isminle sitemizde yer buluyor. , bundan sonraki çalışmaların içinde şimdiden başarılar dilerim.
Bu konuda iki kere mutlu oldum. İlki, ülkemde çevre bilincinin gelişmekte olduğuna dair yeni bir örnekle karşılaşmış olmak, diğeri de bu örneğin 30 yılı aşkın süredir yazlarımı geçirdiğim Körfez bölgesinde gerçekleşmiş olması. Umarım benzer örneklerle daha sıklıkla karşılaşırız.... Saygılar
Bu uygulamanın, özellikle trolcülerin kıyıya iyice yaklaşarak dibi talan ettikleri bölgelerde yaygınlaştırılması gerekiyor. Denize batırılan hurda gemiler, otobüsler v.b. zaman içerisinde tam bir balık yuvasına dönüştüğü gibi, oluşturdukları fiziksel engel sayesinde herhangi bir trolcünün ağını takması durumunda, ağın hurdaya çıkamasını sağlıyor.
Benim aslında etraflıca düşünen bir yapım var. Bir konu üzerine odaklandım mı onun üzerine sürekli olarak düşünür ve aklımda kalan sorular için yanıtlar ararım. Bu düşünce tarzı beni yolda giderken boş vakitlerimde sürekli olarak çözümler elde etmeme yardımcı olur. Çok etraflıca düşünmek meselenin kökenine inmek, uygulamaya koymasam bile kafamda bir yol haritası etmek açısından önemlidir. Bugün balık az diyorsak, bunların ağırlıklı sebebi çevre büyüklerimin ağızlarından balık hikayelerini dinlediğim zaman gerçekten hayal gibi geliyor. Ama bunlar bir zamanlar yaşanmış gerçekler. Bunları yaşamamız için sürekli olarak çevre konusunda kendimizi geliştirmemiz bizim yarınlarımızın teminatı olacaktır. Ben sadece amatör balıkçılık platformlarında değil, Ticari balıkçılık platformlarında da yazışıyorum. Oralarda koop dto ve sukoop birliklerine nacizane bildiklerimi yazıyorum. özellikle yapay resifler ve çevre kirliliği konusunda ticari balıkçılar arasında bilinç yükselmiş durumda. Hatta erdekte balıkçılar geçen hafta denize yapay resif bırakılması konusunda toplu talepleri oldu. Ancak şu anda boğazda göçyollarında yapılan avcılık sıkıntı verici nitelikte. Ben sadece bildiğim, öğrendiğim şeyleri yazıyorum. Onun dışında yaptığım çok fazlaca bir şey yok aslında......
Sevgili Bünyamin seni yapmış olduğun çalışma ve yazışmalar için kutluyorum.Ne güzel ki ülkemde bir yerlerde deniz için birşeyler yapılmış sayende haberimiz oldu.Denizlerimiz ve balık popülasyonu açısından süper bir çalışma.Tüm kıyı belediyelerin bu hareketi örnek alıp biran evvel uygulamaya geçmesi lazım.Emeği geçen herkese teşekkürler.