Denizin huyu suyu Balık Müzesi'nde

Konu, 'Makaleler' kısmında unique tarafından paylaşıldı.

  1. unique

    unique Cüneyt Eşsiz

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    700
    Şehir:
    stanbul
    Deniz ve balık hep birbirini çağrıştıran sözcükler. Biri olmadan ötekini düşünmek de, anlamak da çok zor. Ve İstanbul... Denizle en çok haşır neşir olan, kendi deniz; ama, denizi giderek daha az balık kokan kent, İstanbul... Yine de, kocaman ampullerin aydınlığında lüfer, palamut, çipura, levrek, mezgit ve kalkanların şenlendirdiği allı yeşilli balık tezgâhları Balıkpazarı'nda. Kadıköy ve Beşiktaş çarşılarında, Boğaz sahillerinde, Beykoz'da, Kavaklar'da ve Kumkapı'da şıkır şıkır olmak zorunda. Neredeyse barınaklarına çekilip kalmış olta balıkçılarının boynu bükük. Balık bitiyor, deniz bitiyor diye üzülmek bir tek onlara kalmış sanki.
    [​IMG]
    Kocamustafapaşa Balıkçı Barınağı'nda yaşayanlar koca kentin gürültüsüne, karmaşasına sırtlarını dönüp, yüzlerini yine de umut kesmedikleri denize çevirip, kendi yaşamlarına çekilmişler. Her şeylerini birbirleriyle paylaşır olmuşlar. Kazlar, Tokat tavukları, yaban ördekleri, sakarmekelerle birlikte... İçlerinden bir Haydar Deniz çıkmış, yitip giden denizin bereketini biriktirmeye başlamış; cam kavanozlar ve bozulmayı önleyen ilaçlı su yetip de artmış önceleri.
    [​IMG]
    Sonra sayıları artınca evine sığmaz olmuş kavanozlar. Barınaktaki malzeme odalarından dördünü birleştirerek yarattıkları mekâna taşınmışlar.

    [​IMG]
    Duvarlardaki raflara dizili cam kavanozlarda sanki sonsuza kadar donakalmış gibi görünen, değil kendini görmek, adını bile ilk kez duyduğumuz pulatarinalar, kelebekhorozbinalar, kurdelebalıkları, lekelielektrikler, çamukalar, kötek ve üzgün balıkları da böylece göz önüne çıkıvermişler.



    Bu balıklar farklı tarihlerde Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de yakalanmış. Denizkabukları, denizyıldızları, fenerler, haberleşme araçları, uzaktan ateşini göstermeyen gizli sigaralıklar, halat düğümlerinin türlü çeşitlisi tavandan sarkıtılan balık ağları ile çevrelenip, ortaya vitrinler de konulunca, küçük ama basbayağı bir müze yaratılıvermiş. Elazığlı Haydar Deniz, bu işi tek başına üstlenmiş bugüne dek. Ama bununla pek övünemiyor doğrusu. Öyle ya! Bir zamanlar Tuzla açıklarında pembe, kırmızı mercanların oynaştığı; Büyükada Viranbağ sığlıklarında koca koca sinaritlerin kaşığa geldikleri günleri; adalar arasında kol gezen karagöz, kolyoz, istavrit, uskumru, kılıç sürülerini; Yeşilköy Florya kıyılarında cirit atan barbunyaları, tekirleri, kırlangıçları ve kalkanları hatırlayınca, usuldan gözyaşı dökmez mi emektar balıkçılar? Haydar Deniz, elinde tuttuğu kavanozdaki palamut iriliğindeki istavriti incelerken, "Marmara'da soyu tükenmiş balıklardan kolyoz, zargana ve çipura, 17 Ağustos depreminden sonra tekrar görülmeye başladı," diyor birden. Kesin bir görüş olmamakla birlikte, depremin Marmara tabanında yarattığı kırığın balıklar için yeni ve güvenilir yataklar oluşturduğu sanılıyor.
    [​IMG]
    Aradan on yılı aşkın zaman geçmiş olmasına karşın müze için daha geniş ve uygun yer bir türlü bulunamamış, kimi çevrelerce verilen sözler de zamanla unutulup gitmiş. Aslında Haydar Deniz, yaşadıkları barınakta bu sorunu çözmenin peşinde. Başkalarından gölge etmemeleri dışında tek bir şey istiyor: Ellerinde olup da kullanmadıkları malzemeler. Bir de dört taraftaki balıkçılara bir çağrısı var "Önce denizlerimize sahip çıkın ve ağlarınızdan çıkan soyu tükenmekte olan her deniz canlısı için bizi arayın!" Samatya sahillerinde, pek dikkat edilmezse fark edilemeyen Kocamustafapaşa Balıkçı Barınağı'nda yaratılan, kırılgan, ama denizin ve insan gönlünün bereketini sonuna dek paylaşmaktan çekinmeyen bir dünyanın zenginlikleri arasında, kendine mütevazı bir yer edinmiş Haydar Deniz'in tabelası bile olmayan balık müzesi....
    [​IMG]

    Kocamustafapaşa Çevre
    Koruma ve Balıkçılar Derneği
    Kennedy Caddesi, Sahil Yolu,
    Kocamustafapaşa/İstanbul
    Tel: 0212 – 587 7357




    Kaynak : Skylife dergisi
     
    Son düzenleme: 2 Ocak 2009
  2. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Peki bu müze nerede biliyormusunuz?

    ArızaTEAM yuvası olan Samatya Balıkçı barınağında

    Yarın kısmetse avdan sonra Müzemizin daha detaylı fotoğraflarını çekip
    buraya ekleyeceğim.


    Müzemizi gezmek isteyenleri
    sayın rehberimiz Alico Reis büyük bir memnuniyetle gezdirecektir.


    Konu ile alakalı sorularınız var ise büyük bir memnuniyetle bekliyoruz.


    .
     
    Son düzenleme: 2 Ocak 2009
  3. unique

    unique Cüneyt Eşsiz

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    700
    Şehir:
    stanbul
    Alico abime sevgililer saygilar..

    Kendisine ulasacagim kontak bilgileri varsa pm atarmisiniz bana lutfen.
     
  4. esref surek

    esref surek eşref sürek

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    1.728
    Şehir:
    tekirdağ
    Favori Kamış:
    tekne ile olta balıkçılığı
    En İyi Avı:
    7 kiloluk sinarit
    Geçen sene gezme fırsatını buldum çok güzel bildiğim kadarıyla bu alanda türkiyede tek sahib çıkılması yerlerden biri mutlaka görün bir çay için rastgele
     
  5. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

    Eşref abi Sen bizim barınaga gelmişsin.

    Hayırdır tanıdık felan mı vardı?
     
  6. esref surek

    esref surek eşref sürek

    Yaş:
    63
    Mesajlar:
    1.728
    Şehir:
    tekirdağ
    Favori Kamış:
    tekne ile olta balıkçılığı
    En İyi Avı:
    7 kiloluk sinarit
    Tarkan tanıdığım kimse yok yerinide biliyordum 2007 nin kurban bayramında ziyaret etmiştim sağolsun oradaki arkadaşlar yardımcı olup müzeyi açtılar sizleri sordum yokmuşsunuz kısmet dedik ilginize teşekkürler
     
  7. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    .

    Anladım Ağabey.

    Eğer kısmet olursa Bir dahaki sefer haberimiz olsun.

    Seni en iyi şekilde ağırlamaya çalışırız.

    Selamlar Saygılar.
     
  8. istavrit

    istavrit Boğaç

    Mesajlar:
    2.365
    Şehir:
    İstanbul
    Pirimiz Ustamız Sevgili ALICO bize Samatya Barınağı'nın kapılarını açtığında bize burayı gezdirdi.Aynen denildiği gibi kapısında yazı bile yoktur ,ama içerideki dünya apayrıdır.Daha o zamanlar Samatya Barınağı'nın (ki çocukluğumda Samatya'da geçmiştir) sadece basit bir balıkçı barınağı olmadığını anlamıştım .Çıtır çıtır yanan sobanın yanında müzeyi var eden Haydar Abimiz'den müzesinin ve kendisinin anılarını dinleyince mest olmuştum .Arkadaşımız çok güzel bir konu açtı ,bence İstanbul'daki bütün balık tutkunları artık soyları tükenen veya sularımızda kalmayan bu balıkları yerinde görmeli .Ustamız ALICO devamlı orda ,bizde Tarkanımın dediği gibi hafta sonları ordayız ,gelenlerle seve seve sohbet ederiz.
    Burayı gelin görün ki bir İstanbullu olarak neleri kaybetmişiz kendi gözünüzle görün ;)
     
  9. BAYTAR

    BAYTAR Ruhan DÖNMEZ

    Mesajlar:
    66
    İnanılmaz bir servet!

    Haydar ve Aliço ustalara yürekten selam ve teşekkürler.

    Elbette bize ileten Cüneyt kardeşimize.

    Sağolun, varolun!

    Yaşatamadık bari analım..