değerli balık dostlarım ve ustalarım.ben tekirdağ mürefte'de yaşamaktayım şu 1 aydır denizin renginin değiştiğini ve mavi rengin yerini değişik bir yeşil reng aldığını fark etmekteyiz.sanki denize deterjanlı su dökülmüşte öyle bir bulanık yeşil bir reng.daha önce sakin havalarda iskeleden denizin dibini görmekteydik 6-7 metrelik bir derinlik ama böyle olduğundan beri kıyıdan derinlik 1 metreyi geçtikten sonra dip görünmemekte.bir kaç fotoda ekleyeceğim.bu sorun sadece bizim kıyımızdamı yoksa bütün marmara böylemi.marmaraya kıyı olan dostlarımdan cevap bekliyorum.iyi günler. resimler: Uploaded with ImageShack.us buda iskeleden mürefte sahili Uploaded with ImageShack.us buda iskelede öğlen balık yakalamaya çalışan balık dostu balık sevgisi başka birşey büğünde küçüğünde ayrı bir sevda bu balık.öğlen eve gitmektense iskelede balık tutmaya gelen öğrenciler. inşallah resimlerle derdimi anlatabilmişimdir.
Muhtemelen suların ısınmasıyla plankton patlaması olmuştur. Daha önceki senelerde böyle bir şey olmadıysa muhtemelen akıntılarda bir anormallik vardır.
Bu sorun heryerde var.Ben de konu açıp soracaktım Ben de plankton olduğunu düşünüyorum.Ama merak ettiğim eğer planktonsa toplu plankton ölümü mü yoksa çoğalması mı
suyun ısınması veya planktondan olabilir ama daha önceki yıllarda böyle bir olayla karşılaşmamıştık.geçen sene kave rengi deniz anaları bu senede bu olay.
her nisan mayıs ayında oluşan bir durum sudaki mikroskabik canlıların üremesi fazlalaşıyor yosunlar da midyelerde bile değişim başlıyor gecensene tam bu zamanlarda büyük uzun kollu zehirli oldugu söylenilen dev deniz anaları dolu idi hafızası iyi olanlar hatırlayacak
bursa mudanya gemlik sahilinde böle bi renk yok... ama karacabey boğaz ve yeniköy aynen bahsettiğin renkte.. tamamen kumluk... ama ne yalan söliyim bazen çok hoş bi manzara oluyo... survivor daki denizin rengi gibi
Evet tekirdağda okuyodum yazları açıklarda vardı neyseki ben zehirliyim diye bağırıyor şekil itabiryle uyardım arkadaşları çevremiz sarılmadan kurtulduk.
türkiyenin dünya üçüncüsü oldugu yıldada aynı yeşil su bulunmaktaydı ilk değil,kaynağıda alg patlaması
benim de tespitim her yıl olmasada genelde olan bir durum.Sebebi ne olursa olsun bu doğal bir olay.Geçmiş yıllarda defalarca gözlemlediğim bir durum.Sadece marmara değil egede aynı dün arkadaşlar gökçeadadan geldiler aynı durum oarada da varmış.Ne kadar sürer belli olmaz bir ayda sürebilir. Çok batı rüzgarları esti son zamanlarda poyrazın artması ile durumun düzelmesi hızlanabilir.
Bu sene yağmur da çok yağdı, tuz oranı haliyle planktonların üremesini arttıracak kadar düşmüştür(teori). Akdenizde de yağmurların arkasından suda buadaki kadar olmasa da bulanıklık oluyor. Bence aşırı olmadıkça ufak balıkların beslenmesi açısından faydalı bir durum.
Deprem olacak onun belirtisidir. Ya da yabancı firmalar zehirli atık bırakmıştır. Ya da uzaylılar gelmiştir. Ya da yaz kurak geçecektir. Ya da kış sert geçecektir. Bu rivayetler artırılabilir. Genelde de bu rivayetleri her yıl gazeteler manşetlerine taşır, sonra bilim insanları televizyona çıkar, bu rivayetlere ilişkin görüş bildirir. İşin aslı her yıl açıklanır ama her yıl unutulur. Deniz ya da göllerin rengi değişti mi, haydiii yine bir panik havası...
Dikkat ettiniz mi bu renk değişimleri hep Eylül-Ekim ya da Nisan-Mayıs aylarında (sıcak yörelerde daha erken, soğuk yörelerde daha geç) olur. Çünkü bu zamanlarda suyun termoklin tabakası yer değiştirir. Dipteki su, içindeki organik sedimentler yukarı çıkar. Dipte bulamadığı kadar çok oksijene kavuşur. Organik yük+oksijen+ısı+ALG= renk değişimi. Bu değişim algın türüne göre mavi-yeşil olabileceği gibi, kızıl-kahve de olabilir. Sonuncusu daha çok ağır metal toksisitesi olan yerlerde görülür. Su günün 1 Ekim olmasının da nedeni bu döngülerden birinin Ekim ayının başlarında yaşanmasıdır
Bundan 1 buçuk ay kadar önce ege denizinin bazı yerleri de böyleydi şimdi gayet berraklaştı..denizin bu şekilde olduğu günlerde güzel balık aldığımda oldu avlanmaya da kötü bir etkisi olmadığını da belirteyim.
yaklaşık 3-4 senede bir tekrarlar bu olay.sanırım siz farketmemişsiniz.bu sene çok geçmeden asıl rengine döndü.