Denizlerimiz için küçük bir katkı

Konu, 'Genel Konular' kısmında Emin Yıldırım tarafından paylaşıldı.

  1. Emin Yıldırım

    Emin Yıldırım Emin Yıldırım

    Mesajlar:
    370
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta ve tesbih
    En İyi Avı:
    3,5 Kg Kefal
    Lavaboya dökülen bir litre kullanılmış bitkisel yağ, bir milyon litre suyu kirletiyor ve işte bu korkunç tabloya yol açıyor. Her geçen yıl denizlerde daha fazla denizanası oluşuyor. Haliç'te, Boğaz'da bile istila başladı. Bilim adamları 'Bu istila doğal değil' uyarısını yaptı. Ama önlemek elimizde.


    Karadeniz istila altında

    Denizanalarının her geçen yıl daha da fazlalaştığını görmek mümkün. Dünya denizleri giderek onların istilası altına giriyor. Karadeniz bunun en çarpıcı örneği. Ancak Marmara'dan sonra artık, Haliç'te, Boğaz'da da öbek öbek denizalası istilası altında bölgeler görmek mümkün. Şimdiye kadar küresel ısınmanın, kirliliğin bir sonucu olarak gösterilen bu oluşumun asıl nedeni çok şaşırtıcı.

    Bilim adamları denizanalarının oluşumunu artıran sebebi açıkladı: Lavabodan atılan kullanılmış yağlar.

    İşta atık yağlar ve denizanaları arasındaki bağlantı

    Lavabodan dökülen bir litre atık bitkisel yağ, bir milyon litre suyu kirletiyor ve yeraltı su kaynaklarına sızarak yaraltı sularını da kirletiyor. Ayrıca bu yağlar kanalizasyon sisteminde tıkanmalara neden oluyor. Ama en ilginçi, lavabodan dökülen atık yağların denizlerde yol açtığı kokunç istila... Bu yağlar denizlerde denizanası oluşumunu artırarak, deniz kirliliğini hızlandırıyor.

    444 28 45 numaralı Alo Atık hattı devrede

    Türkiye, yılda 1 milyon 650 bin ton bitkisel yağ tüketimiyle Avrupa'da üçüncü sırada yer alıyor. Her yıl 350 bin ton atık yağ doğaya bırakılıyor. Bu miktarda bitkisel atık yağ toplanarak, biyodizele dönüştürüldüğünde, yılda 750 milyon ton petrol ithalatını önlemek mümkün.

    444 28 45 numaralı Alo Atık hattını ya da www.ezici.com.tr adresini arayarak, 5 litrenin üzerindeki bitkisel atık yağlar, verilen adresten alınıyor. Böylelikle, hem doğal yaşama, hem ülke ekonomisine herkes katkıda bulunabilecek.

    Bu küçük bir katkı gibi görünebilir. Ancak, her bir litre atık yağı, lavabodan atmayarak aslında, 1 milyon litre suyun temiz kalmasının sağlandığı düşünülürse, muazzam bir katkıya dönüşüyor.

    Yukarıdaki açıklamalar bugün ki hürriyet gazetesinden alınmıştır.Düşünüldüğünde imkansız olmadığı aşikardır.Arkadaşlar hepimiz evimizde yanık bitkisel yağlarımızı bir tenekede biriktirip,4442845 nolu telefona haber vererek milyonlarca ton suyumuzu kurtarabiliriz.
     
  2. anil_280

    anil_280

    Mesajlar:
    92
    Şehir:
    adana-ankara
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.4 kilo levrek
    Bu uygulama belediye tarafından Adana'da başlatıldı. Dayımlar, pivot apartmanlardan birinde yaşıyor. Ben de ilk defa 2 gün önce onlardan duydum.Bu yağlar biodizel yapımında da kullanılıyormuş söylenene göre. Hayırlı olsun, ne diyelim. Çevreye ne kadar az atık giderse o kadar iyi.:rolleyes:
     
  3. esabi

    esabi SENIOR MEMBER

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    4.881
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    reklama gerek yok
    Favori Makine:
    favori kamışım bölümünde yazıyor
    En İyi Avı:
    pulu imzamda
    bence çok önemli bir konu yukarılarda kalsında herkes okusun:)
    sağolasın emin abi:) :)
     
  4. Emin Yıldırım

    Emin Yıldırım Emin Yıldırım

    Mesajlar:
    370
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta ve tesbih
    En İyi Avı:
    3,5 Kg Kefal
    Tarsus Belediyesi ile Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği (ALBİYOBİR) tarafından "Bitkisel Atık Yağların Kontrolü" konulu seminer gerçekleştirildi
    18 Haziran 2008 02:05

    Kimyager Canan Eser lavaboya dökülen bir litre bitkisel yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini belirtti.

    . Belediye Tesisleri Yeşil Salonda düzenlenen seminere ilçede bulunan lokantalar, yemek firmaları ve kafe temsilcileri katıldı.

    Seminerde konuşan Kimyager Canan Eser, lavaboya dökülen bir litre bitkisel yağın 1 milyon litre yer altı suyunu kirlettiğine dikkat çekti. Çok fazla kullanılan kızartmalık yağlarda polar maddenin arttığını ve bu polar maddenin insan vücudunda kansere yol açtığını anlatan Eser, çok kullanılmış ve polar seviyesi yüzde 25'in üzerine çıkmış yağların yemeklerde kullanımının mutojenik etkilerinin de görülerek insan DNA'sında bozulmalara ve insan fiziki yapısında değişimlere sebep olduğunu kaydetti.

    Kızartma yapılan yağın bekletilerek yemeklerde kullanılmasının son derece yanlış olduğunu ifade eden Eser kızartmalarda çok fazla yağ kullanılmaması tavsiyesinde bulundu.

    "Yapılacak kızartma miktarına göre yağ kullanmalıyız" diyen Eser, "Bizler yağda artan polar maddeyi çeşitli cihazlarla ölçüyoruz, ama ev hanımları yağın renginden de yağdaki polar maddenin artıp artmadığını anlayabilir. Kızartma yaptıkça yağın renginde koyulaşma olursa bu da yağda polar maddenin arttığını gösterir. Bu yüzden yağı en fazla 2 ya da 3 defa kullanmalıyız. Ayrıca yağı kızartmada kullandıktan sonra bekletmemek gerekir. Çünkü bir defa kızartma yapıldıktan sonra bir daha aynı yağ ile kızartma yapmasak bile yağdaki değişim devam etmektedir. Kızartma yaptığımız yağı bekleterek yemeklerde kullanmak insan sağlığı için son derece olumsuz sonuçlar doğurur" şeklinde konuştu.

    Kızartma koşulları denetlenmediği ve kullanılmış yağlar doğru zamanda tüketimden çekilmediği sürece, bu gıdaların toplum sağlığı açısından güvenilir olmasının söz konusu olamayacağının dile getiren Eser şöyle devam etti: "Sağlıklı genç nesillerin yetiştirilmesi için toplumun her kesiminin bilgilendirilmesi ve bu kesimlerin bilinçli olarak sorumluluklarını yerine getirmesi ve düzenli denetimlerin yapılması gerekiyor. Kızartmalık yağların uzun süre kullanımı kanserojen etki yapar. Bir litre yağ 1 milyon litre yeraltı suyunu kirletmektedir. Ülkemizde maalesef kullanılmış yağların yüzde 99'u tekrar gıdaya, yem ve kozmetik sanayine, kanalizasyona ve toprağa gitmektedir. Sağlığımız, çevremiz ve ülkemiz için hep birlikte çalışmalıyız."
     
  5. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Bundan sonra yağları 5 litrelik şişelerde biriktireceğim kesinlikle. :) Pilleri topluyorum, bir de yağları biriktirsem ne olur ki? Değil mi ama? :)
     
  6. smyrna

    smyrna Sevil Kurtoğlu

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    7.772
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    olacak inşallah
    Oldukça ilginç :confused: Umarım altından bir şey çıkmaz :confused: Ama yine de kullandığım yağlar bundan sonra biriktirilecek. En azında aksi ıspat edilene kadar :confused:
     
  7. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    Gerçekten faydalı bir konu.Sadece doğa kirliliği değil evlerimizde 2-3 defadan fazla kullandığımız fritözde bekleyen yağlar nedeni ile de tehlike altında olduğumuzu anladım.Teşekkür ederim.
     
  8. FERİKO

    FERİKO İLKAY

    Mesajlar:
    216
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    LEVREK 4,5 KG BİRÇOKTA PALAMUT
    pillerle ilgili bilgi alabilirmiyim bende atmamaya özen gösteriyorum fakat teslim edilecek bir yer varmıdır :)