Denizlerimizde 3 bin farklı tür canlı yaşıyor

Konu, 'Genel Konular' kısmında balikci tarafından paylaşıldı.

  1. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    [​IMG]

    Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ve TÜBİTAK tarafından desteklenen, ''Türkiye Denizleri Faunası Veritabanı Projesi'', Türkiye denizlerinde 3 binin üzerinde hayvan türünün tanımlandığını ortaya koydu.

    Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan, ''Türkiye Çevre Durum Raporu''nda, Akdeniz'de 388, Ege Denizi'nde 389, Karadeniz'de ise 151 tür balık türü yaşadığı ifade edildi.

    Raporda, Karadeniz faunasında yaşamını sürdüren Mersin Balığı'nın, 200 milyon yıllık tür yaşam süresi ile biyolojik zenginliğin en önemli halkaları arasında yer aldığı belirtildi.

    Mersin Balığı dışında, ekonomik değeri olan hamsi, istavrit, palamut, lüfer, çaca, kalkan, mezgit ve deniz alabalığı gibi türleri de fauna envanterinde barındıran Karadeniz sularında ayrıca, bin 619 tür mantar, alg ve yüksek su bitkisi ile bin 983 omurgasız tür yaşamını sürdürüyor.

    Raporda, Karadeniz'de kirlilik, aşırı avlanma, ötrofikasyon ve habitat değişikliği gibi nedenlerden dolayı ticari önemi olan balık türü sayısının 20'den 6'ya düştüğü ifade edildi.

    Karadeniz'de fauna açısından en önemli tehlikelerden birinin, ''yabancı türler'' olduğu vurgulanan raporda, bu türlerden, ''taraklı deniz anası''nın hamsi stokları, ''deniz salyangozu''nun ise midye stokları üzerinde olumsuz etkilerinin bulunduğu belirtildi.

    Raporda, birçok balık türünün yumurtlama merkezi olan Marmara'da, son yıllarda aşırı avlanma ve kirlilik yüzünden balık faunasının olumsuz etkilendiği ifade edildi.

    Ege'nin derin sularından toplanan sünger populasyonlarında da son yıllarda azalma görüldüğü vurgulandı.

    Raporda, Akdeniz'deki balık türü çeşitliliğinin diğer denizlere göre daha fazla olduğu ifade edildi.

    Akdeniz'de balık türlerinden çipura, levrek, trança, yılan balığı, mercan, kum köpek balığı, müren, denizatı, kılıç balığı, ton, orkinos, kefal, iskarmoz, izmarit, kabuklu deniz canlılarından akivades, istiridye, tarak, eklem bacaklılardan karides, ıstakoz, kafadan bacaklılar familyasından ise ahtapot ve mürekkep balığı bulunuyor.

    kaynak: haberler 28.01.2008, 14:32.
     
  2. mehmetozbodur

    mehmetozbodur mehmet

    Mesajlar:
    1.273
    Şehir:
    HAMBURG
    Favori Kamış:
    olta, bot
    En İyi Avı:
    700gr çupra. 1 kg levrek
    murat sana çok teşekkürler. sürekli bizleri bilgilendirdiğin için. denizlerimizde hala bu kadar çok farklı türün olması biraz içimizi rahatlattı ama hızlı tüketim korkutuyor. sonumuz hayırlı olur inşallah. bu çalışmalar iyi sonuçlar getirir umarım...
     
  3. KaraKurt

    KaraKurt Fatih

    Mesajlar:
    1.196
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    Olta ve Sabırrrr
    En İyi Avı:
    Kötü av yok :)
    Çok güzel bir paylaşım eline koluna sağlık
     
  4. alihandaghan

    alihandaghan

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    126
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Aynalı sazan 3550 gram
    Ümit edelim bu 3000 tür hiç azalmasın.
     
  5. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Ben maalesef konuya bu türlü yaklaşamayacağım. Bu kadar türün katledildiği dip trolları, vs ile yataklarının bozulduğu o kadar değişik türler daha varki biz şu anda ancak elimizdekileri envanter yapabiliyoruz. aynı çalışmayı nesli kaybolanlar olarak yapılırsa verdiğimiz tahribat daha net ve açık bir şekilde ortaya çıkar sanırım..


    sevgiler