Arkadaşlar tuttuğunuz balıklardan tanımlayamadığınız veya o bölgede bulunmaması gereken balık olursa aşağıdaki linke balığın fotoğraflarını koyarsanız çok iyi olur. Su ürünleri bölümüyle ortak bilgi alışverişinde bulunduğumuz sırada bize ülkemiz sularına yeni giren türlerin listelenmesinde yardımcı olmamız istendi.Çünkü bu sulara yeni giren balıklar en çok komşumuz tarafından fark edilip litaretüre geçiriliyormuş. Bundan su ürünleri doğal olarak rahatsızmış. Balığı tutan kişinin ismi kullanılarak litaretüre geçiriliyormuş balıklar. Tabiki ya sularımıza yeni girmiş bir tür olması lazım yada mesela Doğu Akdenizde görülen bir türün Ege de yakalanması gibi de olabilir. Bizim balıkçılar bu konuda pek dikkatli davranmadıkları için daha önce aylardır denizlerimizde görülen yeni bir tür yakın ada komşumuzun balıkçıları tarafından bildiriliyor. Mesela örnek olarak balon balığı Türkiyede ilk Gökçeada da yakalanıp listelendi halbuki daha önce Akdeniz balıkçılarımız muhtamelen bu balıktan yakalamışlardır.Link aşağıda arkadaşlar lütfen bu konuda duyarlı davranalım. http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=3889
Sevgili Askin bir baligin litarature girmesi ve bir isim kazanmasi icin o gune kadar kesfedilmemis olmasi gerekir. Ancak lesepsiyen adini verdigimiz bir cografi yasama alan icersindeyken insan yapisi bir degisiklik nedeniyle bir baska cografi alana gocebilmis ve orada tuttunmus baliklar (mesala Suveys Kanalinin acilmasiyla Akdeniz'e bulasan turler gibi)cok buyuk bir istisna olmadikca zaten taninan ,litarature girmis balikdir. Sadece o sularda lesepsiyen oldugu ortaya cikar ki bu isminin litaraturde yeniden konulmasina gereksinim gostermez. Akdeniz Bilim Enstutusunun (monaco) bu konuda hali hazirda listeleri ve calismalari mevcut.Hatta bu listeyi sanirim Rauf Beyin Balon baligi zehirlidir adli konusuna acmistim.(Bu konuyu actigimdan eminim ama yeri konusunda tereddutlerim var)Bu listeyi arada sirada ayni kaynaga girerek guncelliye bilirim. Fakat su anda acilmis olan bu konunun sunulan icerigini tam olarak anliyabildigimi sanmiyorum...Daha ayrintili olarak yardimci olabilirsen memnun olurum. Saygilar.
Hüseyin abi aslında burada bizim yeni bir tür keşfetme beklentimiz pek yok. (tabi böyle bir şey olursa oldukça güzel olur.) Ülkemiz sularına yeni girmiş ve balığın bulunduğu yada yaşadığı bölge olarak ,litaretüre de farklı bir coğrafi alan yaşama alanı olarak gösterilen balıklardan bahsediyoruz. Balığın yakalandığı yer , av derinliği , av aracı ,tarih kullanılarak ve balığı tutan kişinin ismi konularak kayıda alınıyor.Ayrıca tabiki bazı testlerden geçmesi için resimleri incelenen balıklardan bu kayıt için uygun olanlarının örnekleri istenecek bizden bu konuyla alakalı yardım istendi. Başlıkta bir hata oluştu gece açmamdan dolayı konuyu, düzeltiyorum şimdi saygılar.
bence burada hatay iskenderun yumurtalık bölgesindeki arkadaşlara büyük iş düşüyor.süveyş kanalından balıklar önce oraya giriyor çünkü. bundan 20 yıl önce çocukken yumurtalıktan balon balığı yakalıyorduk ufak ufak ordan biliyorum.
Askin abi bu cardinal baligini biraz arastir istersen..ben bunu alanya da dalislarim sirasinda iki uc defa gördum...normalde akdeniz kirmizi cardinal halk dilinde naylon baligi bulunmakta ama bu turu ben akdenizde ilk defa görmustum...bu turler bilindigi uzere magra ve gece baliklaridir...ve bir tas altinda iki tanesi ilk olarak sans eseri gördum eger iki tanesi geldiyse geriside gelmis olabilir...yeni yasam alanlari arasina belkide akdeniz de girmis olabilir...