Denizlerin kabadayısı, Trakonya.:):):) 2.Eylül 2007 Sivrice.

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında orhan kucukbicmen tarafından paylaşıldı.

1. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Sevgili arkadaşlar,
    Sivrice'de sıcak bir gün, gene teknem ile balığa çıktım,
    hava çok güzel, bu havada mercan olur dedim ve 60 metredeki en eski
    kerterizlerden birindeyim, fakat bir türlü balık alamıyorum, demiride attım ve
    çok güzel bir noktadayım, fakat balık gene yok, yemi yeniliyorum,hannos bile
    gelmiyor bir acaiplik var, canımda sıkılmaya başladı, martılarla konuşuyorum,
    onlara balık parçalarını atıyorum derken aniden olmama bir balık vurdu, ama inanın ne vuruş, balığı aldım , devasa bir şey olduğu bir gerçek, zor geliyor,
    arada sırada kafa atsada bu mercana benzemiyor, çok ağır ağır çekiyorum,
    misina, takım kopmasın diye dua ediyorum,takımımda çok sağlam iğne ve asso
    035 beden ve köstekler 040, ama genede çok heyecanlıyım, artık balık yaklaşmaya başladı, aman allahım inanılmaz, kocaman bir Trakonya, çok gördüm ama
    bu kadar büyüğünü ilk defa görüyorum,en aşağı 4 kilo civarında, elim ayağım tutulmuş bir şekle girdim. ne yalan söyleyeyim çok karktum,
    benimle beraber, martılarda çok korktular bağıra, bağıra yanımdan uzaklaştılar, bende ne yapacağımı şaşırdım, aman git başımdan diyerek, oltayı keserek trakonyayı denizde bıraktım,tekrar geldiği yere yolladım,
    Meğer ben neden mercan yakalayamadığımı şimdi anlıyorum, denizin belalı,
    kabadayısı varmış, onun için diğer balıklar yok olmuşlar.:):):):):)
    Sevgili arkadaşlar, siz siz olun, denizden her çektiğiniz balığı ilk defa bir
    görün, tanıyın sonra tekneye alın, bu balıklar en zahirli balıklar, belkide
    bazı kişileri hastahaneye bile yetiştiremeyiz, onun için trakonyayı tanıyın,
    aman elinizi bile sürmeyin, ben öyle yapıyorum. hoşçakalın.:):):)

Son düzenleme: 8 Şubat 2009
  2. avcı22

avcı22 Mesut Turan

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 3.4 kilo
    Orhan Abi bunun gibi bir trakonyayı yanılmıyorsam Vedat Abi de tutmuştu.Orhan Abi bol fotolu paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Sayenizde gözümüz gönlümüz açılıyor.Göz banyosu yapıyoruz.

3. Mehmet Demirörs

Mehmet Demirörs Mehmet

Favori Kamış:
    Oltanın her türü
    En İyi Avı:
    Hatırlamıyorum öyle çok ki
    orhan abi bu vursa herhalde sahile ulaştırmazdı adamı ilk defa bu kadar büyüğünü gördüm. bizimkiler hep istavrit gibi.yinede çok tehlikeli.birde hep ona çok benzettiğim bir lokma balığı var.çekerken trakonya diye çekiyorum gele gele lokma geliyor.bu mahalli adı tabi.bazı yörelerde ne deniyor bilemiyorum....kısmetiniz bol olsun. sayenizde sivrice yakında uluslar arası hale gelebilir.bu tanıtım bu anlatım bu gayretten sonra...

4. Wetblue

Wetblue CUMHUR

Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Hemşerim bu kaba dayının eti çok nefis ama.Denemeni tavsiye ederim.:rolleyes:

5. veziroqlu

veziroqlu bülent

adını duymuştum bu haylazın ama tanışamamıştık:) bu sevdaya tutulduğum ilk zamanlarda kardeşi iskorpitle foçada karşılaştım yanımızda deneyimli bir abimiz olmasaydı sancılı bir gün geçirebilirdim.....:) verdiğiniz bilgiler ve deneyimleriniz için teşekkürler orhan abi.

Son düzenleme: 8 Şubat 2009
  6. furumar

furumar ali

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1.750 Gr aynalı sazan
    abi tebrik ederim ne yalan söyleyeyim şiir gibi yazmışssın okudukça okudum ayrıca bizleride böyle balıkları tanıttığın için teşekkür ederim umarım bir dahaki sefere iztediğin balığı çekersin

7. Bandırmalı

Bandırmalı mustafa

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    sanırın bu gördüğüm 3.büyük trakonya vedat abiyle aynı fikirdeyim 4kg geleceğini zannetmiyorum :rolleyes:

paylaşımınız için teşekkürler;)

8. orhan kucukbicmen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.

Sevgili Mesut kardeşim,
    Çok teşekkür ediyorum, bende bu konuyu açarken, değişiklik
    olsun diye açtım, yani bu gibi balıklar, oltamıza isteğimiz dışında
    takılırlar, uzun senelerden beri bizleri tedirgin eden ve çok rizikolu
    ve çok tehlikeli bir balıktır, bu balıkların nerede yaşadığını bile
    ezberledik, bu balıklar denizin dibindeki balçık çamurlarda yaşarlar,
    mercan avına çıkan herkez bu balığı istemesede yakalamıştır, aman yanlış
    anlaşılmasım, bu balık oltama takılmış bende geldiği gibi , gördüğünüz gibi
    geri yolladım, sanada , trakonyanın haricinde çok güzel sinaritler dilerim.
    Hoşçakal.:):):)

9. orhan kucukbicmen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Sevgili Mehmet kardeşim,
    Çok tehlikeli bir balık, benim teknemde iki çok sevdiğim dostumu vurdu,
    Gözlerimin önünde acıdan hüngür , hüngür ağladıklarını gördüm, Biri Sivrice'de
    emekli öğretmen İlhami hoca, diğeri ,Kenan abimiz, oda Assos Kadırgadan
    bana gelir ve beraber denize açılırdık, aynı zamanda benim ustamdı, allah rahmet eğlesin, bir trafik kazasında kaybettik, toprağı bol olsun.
    Çok teşekkürler. hoşçakalım.:):):)

10. orhan kucukbicmen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.

Sağol sevgili Cumhur kardeşim,
    İhtiyacım yok, belki ilerdek zamanlarda deneyebilirim.
    ben daha ziyade, şu anda , yanlız kılıç balığı ızgara ve buranın usulü.
    az zeytin yağında buğlama, çok güzel oluyor. hoşçakalın.:):):)

11. simendifer

simendifer Sennur

Sevgili Orhan ağabey,

Trakonya ile ilgili olarak söylemek istediğim bir şeyler var. Öncelikle arkadaşlarımızın gözünü çok da korkutmayalım derim. Zira hastaneye yetiştirilemeyecek denli bir zarar görüleceğini sanmıyorum. Eğer kalp, böbrek, tansiyon gibi rahatsızlıklarınız yoksa, yapılacak ilk yardım müdahalesi ile hasta kısa sürede iyileşebilecek, sadece diken batan yerin sızısı bir süre daha devam edecektir. Trakonya dikeni battığı zaman, yapılacak ilk şey (kan kesinlikle emilmemelidir) yaralı bölgeyi sıkarak kanı dışarıya akıtmaktır. Hatta yarayı steril bir keski ile biraz açarak kanı akıtmak daha sağlıklı bir uygulamadır. Kanı akıttıktan sonra ise yanınızda varsa yara üzerine bolca amonyak dökülmeli, yoksa üzerine idrar yapılmalıdır. Ancak her halukarda, gizli kalp v.s. olabileceğini düşünerek, tam teşekküllü bir sağlık kuruluşuna gidilip muayene olmakta fayda vardır. Mümkünse hastaneye de yalnız gidilmemesini tavsiye ederim, zira zehirin sizi etkileyeceği bir rahatsızlığınız var ise bayılma gibi durumlar olabilir, bu durumda yanınızda birilerinin olması iyi olur.

"İlle de hastaneye gitmek gerekli mi?" derseniz, dediğim gibi her ihtimale karşı görünmekte fayda vardır derim. Bununla ilgili başımdan bir olay geçti benim. Bir astsubay, askeri kampta balık tutarken trakonya zehirine maruz kaldı. O sırada revir doktoru ilk kez böyle bir şeyle karşılaştığı için duraksadı ama ben ilk yardımı yukarıda anlattığım şekilde yaptırdım. Hastaneye götürülmesi için de ısrar ettim. İyiki de etmişim, çünkü subay arkadaşımızın kalp rahatsızlığı ortaya çıktı ve eğer hastaneye gitmeseydi, ölümle sonuçlanabilecek bir durumla karşılaşma ihtimalimiz, doktorların söylediğine göre çok yüksekti. Bununla ilgili bir teşekkür mektubu da TSK tarafından gönderildi ve çok mutlu oldum. Bu nedenle, siz siz olun arkadaşlar, panik olmayın ve ilk yardımı kendi kendinize yapın, hastalığınız yoksa trakonya insanı öldürmez. Zehirden etkilenecek bir hastalığınız varsa bile öyle bir kaç dakika içinde etkilemez, aradan en az bir kaç saat geçer. Ama mutlaka, gizli bir rahatsızlığınızın olabileceğini düşünerek hastaneye gidip bir muayene olun. Ne olur ne olmaz.

12. mehmetc

mehmetc memo

Favori Kamış:
    Tsunami trophy surf, Grauvell Teklon Concept Spin, Gloomis IMX Surf
    Favori Makine:
    Aero technium XT, Shimano twinpower 5000PG, Penn Fierce
    En İyi Avı:
    Ironfish
    .........Degerli Orhan agbim,

Ben bu baliklarin kucuklerinden cok yakaladim! eminimki kiyidan avlanan her amatore kismet olmustur bu balik..

Bu balikla ilk karsilastigimda ne cinsini nede boyle zehirli oldugunu bilirdim. Her balik gibi oltama geldiginde igneden cikarir, suya geri iade ederdim.. zira yakaladiklarim orta parmak boyunu bile gecmeyen turden baliklardi. Ancak ne tesadufturki bir kez olsun zehirli dikenleri elime batmamistir ama yakaladigim her trakonya turunde simdi anliyorum ki o siyah dikenler zehirle doluymus... ucuz yirtmisiz anlasilan.

Zehir konusu biraz bilimsellige giriyor aslinda.. bu baligin kucukleri belki oldurmeyecek zehir muhafaza ediyor olabilir ama buyukleri icin ayni seyi soyleyemeyiz.. bu sanirim bizi asan bir konu, en iyisi baligin dikenlerinden uzak durmak...

Sennur arkadasim.. hayat sartlari okadar zorki, bize kalp yada seker ne lazim? mutlaka birine yakalanmisizda haberimiz yoktur.. tedbiri elden birakmamak lazim :)

Nerde kuma atarim oltami, bu trakonya denk gelirdi.. bi kez olsun tadina bakma firsatim olmadi, acaba yakaladiklariniz arasinda hic alikoyup tadina bakma sansiniz oldumu? olduysa lezzeti nasildir?

Saygilarimla.

13. orhan kucukbicmen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Sevgili Bülent kardeşim,
    Bende bu balıktan korkuyorum, benim tekneme binen ve bu balık
    tarafından kötü duruma düşmüş dostlarımı gördüm, şakası olmayan
    bir balık, dikkstli olalalım derim. hoşçakal.:):):)

14. orhan kucukbicmen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Sevgili Ali kardeşim,
    Kocaman bir deniz, hergün balığa çıkıyorum, çeşitli balıklar tutuyorum,
    aradada bu balık geliyor, ne yapalım bende yol veriyorum, gidiyor,
    benim istediğim balık 2 kiloluk fangri, inşallah rastgelir.:):):)
    bende sizlere güzel avlar dilerim.:):):) hoşçakal.:):):)

Son düzenleme: 9 Şubat 2009
  15. mr_zagg

mr_zagg zeki

Favori Kamış:
    V.s, v,s. v,s....
    En İyi Avı:
    hedefime az kaldı...
    Orhan abi saygılar
    bişey öğrenmek istiyorum .Mercan avında oltana gelen bu balık o cevredeki asıl avlamak istediğin balıkları o meradan kaçırırmı? yani mercan avında oldugunu fakat daha önce balık aldıgın mercan merasında oltana vuruş olmadıgından bahsetmişsin.
    bende merak ediyorum, kucuk balıklarla besleniyordur herhalde ama büyük mercanları, cuparaları falan da korkutup kaçırabilirmi o meradan...
    İstanbulda istavrite atarken bogazda derin suda istavritle birlikte çapariye geliyordu. YAni istavrit ve dragonya aynı bölgede bulunabiliyor acaba bunun nedeni de istavrit daha gezici bir balık olması dragonyada dipte sabit olarak yaşaması mı?
    Bilgilerinden yararlanmak isteriz acıkcası:)
    Saygılar sunuyorum Buyuk USTA
    RAstgele

16. orhan kucukbicmen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    paylaşımınız için teşekkürler;)[/QUOTE]

Bende teşekkür ederim.:):):)

17. orhan kucukbicmen

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.

Sevgili Sennur kardeşim,
    Bu konuda çok dikkatli olup, gereken önlemleri almamız lazım,
    Ben, boş vakitlerinde balık tutan bir, gayet normal amatör balıkçıyım,
    bu konuda bilimsel olarak bizlere ışık tutacak hocalarımızın ve çok
    tecrübeli ağabeylerimizin , aramızda bulunduğunu biliyorum.
    Bence , en yakın bir zamanda gereken bilgileri ve alınacak önlemleri
    bizlere anlatacaklardır.
    Bende şunu söylemek istiyorum, sevgili balıkçı kardeşlerim, yakaladığınız balığı,
    görerek inceledikten sonra teknenize alın, hemen balığı tutmayın.:):):)
    hoşçakalın.:):):)

18. denizkhan

denizkhan Denizhan

Favori Kamış:
    DAM 3.30 ,Silstar 3.00 kamış,Siltar 60 fb, shimano 4000 fb makina
    Eskiden Saros da çok yakalardım trakonyayı.Oltaya çok gelirdi.Son yıllarda hiç çıkmıyor ilginçtir..Sırtındaki ve kulak arkasındaki zehirli dikenleri sıyırdıktan sonra tavada kızartırsanız harika bir tadı olduğunu göreceksiniz.. Eti sert beyaz ve çok lezzetli bir balıktır..İskorpit trakonya varsam türü balıkları oltadan çıkarırken çok dikkat etmek gerekiyor.usta balıkçıların bile bir anlık dalgınlıkla bu balıkların zehirlerine maruz kaldığını gördüm..insanı dört döndürüyor anırtıyor resmen:)..amonyak herkeste bulunmaz.. en kısa zamanda idrar yapın yaranın üstüne..en azından acıyı ağrıyı dağıtıyor...ama arkadaşlar gördüğüm için söylüyorum başınıza kesinlikle gelmesini istemezsiniz öyle böyle birşey değil...lütfen çok dikkatli olun oltadan çıkarırken..

19. Nightwalker

Nightwalker Kagan

Yaklasik uc sene kadar once Mersin Susanoglu'ndan teknesiyle baliga ciktigimiz bir abimiz vardi. Orada da cok trakonya tutuyorduk ve bu abimiz kendi bas parmagini gostererek ne kadar dikkatli olmamiz gerektigini ogutlemisti bize. Cok usta bir balikci olmasina ragmen bir keresinde trakonya bas parmaginin eliyle kesistigi ekleminden sokmus bu abimizi ve oradaki sinir kismen felc olmustu. Yani bas parmagini normal bir sekilde hareket ettiremez hale gelmisti. Bu abimiz daha sonra tedavi gordugu amansiz hastaliga yenik dusup aramizdan ayrilmis. Bu vesileyle tekrar Allah rahmet eylesin diyorum...

Diyecegim o ki bu gibi durumlarda kendi bunyeniz, zehrin vucuda hangi noktadan girdigi, o zehre karsi herhangi bir alerjik durumunuz olma ihtimali, vb gibi pekcok etken soz konusudur. Bence de her ne durumda olursa olsun, bir saglik kurulusuna gorunmekte fayda var...

20. Wetblue

Wetblue CUMHUR

Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Bir Bilene Soralimmi?

Arkadaşlar, yıllardır dalarken zehirli deniz canlılarına muhatap oluyorduk, genelde çantalarımızda amonyak şişesi dolu dururdu, ancak son yıllarda denzi canlılarının zehirleri konusunda bazı yanlış uygulamalar olduğunu öğrendik ama tam sağlamasını bende yapamadım. Kolumda yıllardır SAROZ da koluma sürünen ANEMON denen deniz canlısının yaktığı iz vardır. Çok masum! bir canlıdır ama zehirinin dağladığı cilt düzelmiyor o gün amonyak buna fayda etmemişti ama bir arkadaşımızın çok sıcak kompres yapması çok daha faydalı olmuştu. Tabiki buz koymakta gerek zehrin dağılmasını gerekse acıyı almada faydalı oluyor ama duyumuma göre protein esaslı zehirler ısı karşısında bozularak etkisini kaybediyor. Bir başka örnekte ise EŞEK ARISI soktuğunda denediğim çakmakla sokulan yeri ısıtmak çok faydalı olmuştu. Eğer sitemizde bu konuda bilimsel araştırma bilgisi olan arkadaşımız varsa tavsiyelerini rica edeceğim.