Deprem Balıkları Strese Sokarmı? Merhaba arkadaşlar; SICAKLIK : 12 DERECE HAVA : AÇIK GÜNEŞLİ RÜZGAR : HAFİF RÜZGAR ÇIKTI. DURULDUGU ZAMANLARDA OLDU. 12.11.2008 saat 16:02 saatinde Kayseri'de meydana gelen 4,9'luk depremden sonraki pazar günü sabahı Pınarbaşı / Bahçecik barajına Turna ve Alabalık için gittik. Toplamda 30 kadar Amatör Balıkcılarla karşılaştık ve hiç bir kimsenin 1 Adet bile balık tutamadığını gördük. Tabiki bizlerde elimiz boş döndük. Kullanmadıgımız meps kalmadı her türlüsünü kullandık. Sabah 07:00'dan akşam 05:00'a kadar 5 kişi sürekli at-çek yaptık ama nafile. Bunun nedeni DEPREMDEN DOLAYI BALIKLAR STRESE GİRMİŞ olabilirmi? Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum. NOT: Baraja atılan bir agında resmini çektim. Ayrıca yine heryerde sahipsiz tırıvırılar vardı. BOT İLE BARAJDA BALIK TUTMAYA ÇALIŞAN İKİ USTAMIZ DAHA. İŞTE AG GERÇEGİ İŞTE TIVIRI GERÇEGİ ( tırıvırı yok edildi ) AVLAKTAN BİR KAÇ RESİM
balıkların depremlerden etkilendiği bilimsel bir gerçektir. deprem öncesi ve sonrası balık oltalara ilgisiz hale gelir ve avlanmaz. bunun en büyük sebebinin balıkların lateral(yanal) çizgileriyle basınç değişliklerini ve çok küçük elektrik iletilerini algılamaları olduğunu düşünüyorum...
Ömer depremin etkisi muhakkakki vardır ancak barajda suyun içinde sürekli kalan ağlar zaten balık namına birşey bırakmamakta. Bu birinci konu. Öte yandan biliyorsun Bahçecikte su çok çekilmiş durumda, resimlerinden de aşikar. Sularda soğuyunca balıklar özellikle turnalar kıyıdan ulaşamadığımız orta kesimde kalan son derin çukurlara doğru çekiliyorlar. Gökkuşağı alaları da mevsim itibari ile çiftleşme dönemine girmiş durumdalar. Bu noktada uzun bir müddet uğraşmamıza rağmen kandırmayı başarmadığımız büyük bir aladan örnek verebilirim. Öyleki denemediğimz yem ve taktik kalmadığı halde balık ne ilgi göstermekte ne de tur attığı bölgesini terk etmemektedir. Kaldıki mepsler özellikle bahar ayında suya düşen kanatlı canlıların taklidi gibi iş gördüklerinden ilkbaharda maksimum verimi sağlar ve sonbahar-kış döneminde balıklara kışın ikram edilen dondurma hissi verir. Sezon sonuna yaklaştığımız bu dönemlerde işin aslı yemleri normalden daha cazip hale getirebilirsek şansımızı artırabiliriz.
Rıfat abi önceki hafta aynı avlaktan bir dünya alabalık tutan arkadaşlarımın verdikleri bilgi dahilinde gittik. Ayrıca su içinde bizde balık gördük turna ve alabalık yarım saat ugraş verdik yeme ilğisi hiç yok. Balık tesisinden 100.000 adet alabalıgın kaçtıgınıda duymuşmuydun. Bu eski kaçış degil yeni bir kaçış
Askerde her zaman duyarız hani, askerlik kısalıyormuş erken terhis var! Ya da hapishanedekilerin umududur af çıkıyormuş diye.. Barajdaki kafeslerin batması, yanması ters dönmesi de sudaki ağlar gözönüne alındığında bizim ümidimiz olur. Ömer bi kafes patlamış doğru ben de duydum ama 100.000 çok büyük bi rakam. Hatta en son gittiğimde mepsin arkasından aynı anda 4 alanın birden gelip izleyip almadan geri döndüklerine de şahit oldum. Sanırım bu balıklar işte onlardandı. Çünkü yakaldıklarımız da sanki tornadan çıkmış gibi hep aynı boyuttaydı. Alabalıklar turna gibi suda sabit pekleyip pusu atmıyorlar, bazen üçü beşi bazen de onlarcası sürü halinde barajı turluyorlar. İşte bu sürü geçiş anına denk gelirsen ardı ardına çekiyorsun balıkları, yoksa hakgetire.. bilekzoru. Bir gün önce çok güzel balık aldığımız yerden ertesi gün aynı saatte tek balık bile alamdığımız çok olmuştur. Sebebi balıkların dolaşmasıdır. Ayrıca bu saatten sonra limitlere uygun olarakta olsa oltamıza gelen turnaları istisnasız salarsak (tunalar artık yumurta tutmaya başlamıştır) yumurta döküp azalan soylarını devam ettirmeleri için bir şans vermiş oluruz. Çünkü gökkuşağı sürekli üretimde olmasına rağmen turnalar insan yardımı olmadan tamamen kendi çabaları ile üremeye devam ediyorlar.
Evet alabalık turluyor olabilir. Arkadaşlarında tuttugu alabalıklar standart tv kumandası boyundaymış. Abi bizde turladık tahmini gidiş dönüş 15 km kadar turlamışızdır. İşte naparsın depreme bahaneyi yükleyebilirmiyiz dedik. Sinir stres oldu ama sonunda güzel bir sac kavurma bütün yorgunlugumuzu aldı Senin ve ekibinlede birgün ava çıkmak isterim. Degişik yerler degişik taktikler ve degişik arkadaşlar Siz nerdeydiniz bu hafta???
Standart tv kumandası iyi bir ölçüt Aynısı bizdeydi. Valla Ömer biz unuttuk su kenarında bişeyler yemeyi. Vakit kaybı olmasın diye nerdeyse bütün günde 20 dakika ayırırız yemek işine. O da kahvaltılık malzemeler, domates peynir vs. Gerçi son dönemde çıtayı yükseltip pastırmayı ekmek arasına alan arkadaşlarım da oldu. Hepsi mükemmel insanlardır. İnşallah tanışır beraber avlanırız ama bu sanırım artık yeni sezonda olur. Muhakkak birbirimizden öğreneceklerimiz de vardır. Ben bu hafta da gidemedim ama son bir fasıl geçmeye niyetim var sadece o da kısmet olursa tabii..