DERİNER BARAJI Discovery Channel'da

Konu, 'Genel Konular' kısmında Candy_Man tarafından paylaşıldı.

  1. Candy_Man

    Candy_Man Necip TEPE

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    372
    Şehir:
    İÇERENKÖY / İSTANBUL
    Deriner Barajı mühendislik harikası
    Discovery Channel Artvin'de yapımı devam eden Deriner Barajı'nı "Mühendislik Harikaları" adlı programa taşıyor.


    Artvin'de inşaatı devam eden Deriner Barajı, Discovery Channel tarafından filme alınıyor. Discovery Channel'da yayınlanan "Mühendislik Harikaları" adlı programda ele alınacak olan Deriner Barajı bir mühendislik harikası olarak tanıtılacak.

    Discovery Channel'dan yapılan açıklamada dizi ekibinin, tamamlanmasına bir yıl kalan inşaatta çekim yapabilmek için gerekli izinleri aldığı belirtilirken, "Danny Forster, nehir vadisinin yaklaşık 300 metre yukarısında barajın en büyük beton bloklarını dökecek ve 6 bin 300 ton ağırlığında çelik yapılarla sabitleyecek olan ekiple birlikte çalışacak. Barajın içinde ise dünya tarihinde inşa edilmiş en dik taşkın kanallarının yapımına dahil olacak.

    Barajın altında bulunan elektrik santralinde ise, izleyicilere herkesin göremeyeceği dört büyük türbini, dolayısıyla dünyanın en hızlı nehirlerinden birinin nasıl ehlileştirilebildiğini gösterecek" denildi. Programda, baraj hakkında "Dünyanın en yüksek barajlarından biri, herşeyiyle yeryüzündeki en sağlam baraj, gezegendeki en dik boşaltma kanallarına sahip, bir barajın depreme dayanıklı hale getirilme süreci, şimdiye dek inşa edilmiş en büyük yer altı elektrik santrallerinden biri" gibi süreçler de vurgulanacak.

    [​IMG]
    [​IMG]

    Buda barajla ilgili 2010 Ağustos'ta yapılan bir bilgilendirme röportajı.Ben barajın varlığından haberdar değildim.Bu bilgiler biraz daha konuya vakfeder bizi.

    Artvin'de Çoruh Nehri üzerine inşa edilen, beton kemerli barajlar arasında yükseklik bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 6. büyük barajı olan Deriner Barajı'nda 2011 yılı Ağustos ayında test üretime geçileceği bildirildi.

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş, geçen hafta yaptığı Doğu Karadeniz bölgesindeki hidroelektrik santralleri (HES) ziyaretleri kapsamında Deriner Barajı'nı gezdi.

    Köktaş'a bilgi veren Proje Direktörü Mahmut Görücü, Türkiye'den ERG İnşaat Tic. San. A.Ş. liderliğinde, Rusya'dan Technostroyexport, İsviçre'den Stucky, ABB, Sulzer Hydro Ltd ve Hydro Vevey şirketlerinden oluşan konsorsiyum tarafından yapılan Deriner'in, Çoruh Nehri üzerindeki ilk büyük baraj, beton kemerli barajlar arasında yükseklik bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 6. büyük barajı olduğunu söyledi.

    50 yıla göre dizayn edilen barajın 2011 yılı Ağustos ayında tamamlanarak test üretimine başlanacağını anlatan Görücü, 2011 yılı Aralık ayında da 4 üniteden birinin üretime geçeceğini bildirdi. Baraj tamamlandığı zaman yaklaşık 2 milyar metreküp su toplanacağını ve yıllık 2 milyar 300 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretileceğini kaydeden Mahmut Görücü, Çoruh Nehri'nin yaklaşık 5'te 1'inin kullanılacağını ifade etti.

    500 bin konut kadar beton kullanıldı
    Teknolojik ve mühendislik olarak en yeni teknolojilerin kullanıldığı projede 5 milyon metreküp beton kullanıldı, bu 500 bin konut anlamına geliyor. Olası bir depreme karşı barajı çevreleyen tepelerin sağlamlaştırılması için her biri 200 tonluk çivilerle zemin birbirine bağlandı. "Nuh tufanı olsa baraja bir şey olmaz" diyen Görücü, barajın bitmesiyle bölgedeki iklimin biraz yumuşayacağını ve bitki örtüsünün de değişebileceğini söyledi. Çoruh Nehri'nden Batum'a yılda 600 bin metreküp kadar alüvyon taşındığını anlatan Görücü, baraj yapılınca Batum'daki söz konusu deltanın kaybolma ihtimali bulunduğunu, bu nedenle Gürcistan tarafının biraz itiraz ettiğini söyledi.

    Maliyeti 1,5 milyar doları aşacak
    1998 yılı Ocak ayında yapımına başlanan barajın şu ana kadar yüzde 85'inin tamamlandığını dile getiren Görücü, projenin yüzde 70'inin Türk mühendisler tarafından yapıldığını, çalışan işçilerin de yüzde 90'ının Türk olduğunu kaydetti. Projede şu anda bin 100 kişinin çalıştığını belirten Görücü, projede çalışan bayanların oranının sadece yüzde 1 olduğunu, onların da ofis personeli olarak çalıştığını söyledi.
     
    Son düzenleme: 24 Şubat 2011
  2. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Paylaşım için teşekkürler. Güzel bir gelişme diyelim.

    Yüzde bir bayan personel, sekreter ve özel sekreter kadrosundan ibaretse, hiç şaşırmam:D
     
    Son düzenleme: 24 Şubat 2011
  3. alparslan07

    alparslan07 izzet

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    509
    Şehir:
    antalya-manavgat
    Favori Kamış:
    (Okuma Salina SeaSpin 10-40g)(albastar hera 2811 2.70cm.30-60 gr)(ceboastur pantorga 100g 200g 4.20)
    Favori Makine:
    shimano sahara 3000 fd-spro passion fd 720 & 740-d.a.m 1137 840 quick slr spin 840 fd
    En İyi Avı:
    1430 gr levrek
    paylaşım için teşekkürler gurur duyulması gereken bir yapı çalışanlara allah kolaylık versin ve tamamına erdirsin inşaallah...
     
  4. levrekcan

    levrekcan Kürşat

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    271
    Şehir:
    kayseri
    Favori Kamış:
    Savagear Troutizimo 6,3 1,90 cm 0-5 gr Spin
    Favori Makine:
    shimano technium 2500 fc
    En İyi Avı:
    levrek 2,5 kg 67 cm 3 kg+ domuz balığı
    ben karşıyım arkadaş.böyle doğal güzelliklerin katledilmesine.çoruh nehri dünyanın en güzel rafting parkurlarından birisi.çevresi doğası herşeyi çok güzel.elektrik üretmenin daha başka yollarıda var.
     
  5. Candy_Man

    Candy_Man Necip TEPE

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    372
    Şehir:
    İÇERENKÖY / İSTANBUL
    yani nehri tamamen kesmiyorlar neden karşısınız anlamadım sadece 5te 1 inin kullanılacağı söylenmiş. doğal güzelliklere çok da zarar verildiğini düşünmüyorum.Çünkü akmaya hayat vermeye devam edecek. Rafting için barajı esgeçmek tam da bizim kültürümüzün meyveleri gerçekten.Yani böyle yapılsa kimse şaşırmaz :D