Değerli arkadaşlarım geçtiğimiz Pazar günü derneğimizin ilk olağan genel kurulunu yaptık, yönetimi,denetim ve disiplin kurullarını belirledik.Kurulumuzda katılım oldukça güzel oldu tüm üye arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Her şey bittikten sonra dilek ve temenniler kısmına gelindiğinde bir üye arkadaşımızın önerisi oldukça mantıklı idi ve öncelikle tüm illerdeki Dernek Kurucuları ve Başkanları ile ve sizlerle paylaşmak istedim; öneri aynen şöyle: <Ülkemizde bilinçsizce,usulsüzce,zamansız ve hunharca katledilen gerek sözde amatör avcıları gerekse profesyönel anlamda balıkçılık yapanlara müdahale edebilmek hatta engellemek adına (Nasıl bir Market yada büfe işletmecisi o İldeki Bakkallar Derneği yada Odasına üyelik kaydı yaptırmadan tekelden bir tek ürün dahi alamıyorsa) resmi makamlarında tam destekleri ile Tarım İl/İlçe müdürlükleri tarafından verilen belgeleri verilmesi sırasında mutlaka bir olta balıkçılığı derneği kaydının ve üyelik aidatının ibrazı şartı koşulması yada ilgili belgenin İlde faaliyet gösteren Derneğin onayı ile verilmesi, ayrıca her göl,baraj göleti ve akarsularda yapılan balık avcılığında kolluk güçleri,orman korucuları veya ilgili kuruluşların denetimleri sırasında mutlaka belge sorularak ibrazının istenilmesinin yanında o esnadaki av araç gereçleri ve avlanan balıkların kontrollerinin yapımasının gerek sitemizde <Amatör Balıkçılığı Tehdit Eden Unsurlar ve Çözümleri Nelerdir?>gibi bu güne kadar sürekli resimler ve yazılarla dile getirilen acı tabloların engellenmesinde çok önemli rol alacağı kanaatına vardık.> Bu anlamda Afyonkarahisar Sportif Olta Balıkçılığı Derneği olarak Ülkemizdeki tüm illerde faaliyet gösteren duyarlı ve değerli dernek başkanları ve yönetim kurulu arkadaşlarımızı bir gün belirleyerek Ankara'ya ilgili resmi makamın en üst düzey yöneticisi ile bir randevu alınarak bu dileğimizi topluca dile getirmeye davet ediyorum. Sayın Bakanımız Veysel EROĞLU ile bazı temaslarım neticesinde kendisinin olta balıkçılığı hususundaki dernekleşmeler konusunu ve korumalı sürdürülebilir balıkçılık mevzularını desteklediklerini anlamış bulunmaktayım. Konu ile ilgili kritikleri ve düşüncelerinizi paylaşıma sunuyorum; Mehmet KUNDAK - ASOBDER Genel Başkanı Rast Gele...
Mehmet bey,öncelikle hayırlı uğurlu olsun çok sevindim.Teklifinizle ilgili muhtemelen tanıyorsunuzdur,Rastgele derneği başkanı Sn.Tarık ERSAL la irtibata geçmenizi öneririm.Size her konuda Ankara dan destek verecektir.Sevgiler Umut DEMİR Ankara
Teşekkür ederim Tarık beyle sanıyorum kontak uracağım Baki beye ulaştım kendisi Tarık beye beni aratacağını söyledi.
Arkadaslar düsünceleriniz ve cabalariniz icin cok tesekkür ederim, bizim derneklesme faaliyetlerimiz ve calismalarimizi yazmisdik, hatta bir ferasyona dogru gitme arzumuzu bildirmisdik, yapacaginiz her calismada yaninizda olabilecegizi belirtmek isterim, biz Gaziantepde, Amatör Olta Balikcilari Yetistiricileri ve Cevre sularini Koruma Dernegi olarak AB sürecinde oradaki uygulamalari iyi taniyan biri olarak her konuda yaninizdayim.Ayrica tüzügümüzde HER ÜYE KONTRÖLÖR olarak su kenarinda denetleme yetkisine sahip olmasi icin calismalar yapilacak seklinde bir serh koymusuz, insaalah her sey daha güzel olacak.
Dostlar hayırlı olsun. Uğraşınızda başarılar dilerim. Yankı Başer YARDIMCI TÖMBALDER- Tömük Balık ve Balıkçılığı Sevdirme,Çevre Koruma Derneği Kurucu Başkanı.
İyi niyetli ama, sonuçları yeterince değerlendirilmemiş bir öneri olarak görüyorum. İlk olarak, Amatör Balıkçı Belgesi zorunlu olmamasına rağmen, cezai müeyyidelerle karşılaşabilmekte! Meslek odalarını düşünün, üyeleri için hiçbirşey yaptıklarını görmedim, ama kanun gücüyle aidat toplarlar! Eğer öneriniz gerçekleşirse: 1. Her bölgede amatör balıkçı odaları kurulacak! 2. Bu odaların çalışanları maaş alacak! Bu maaşlar üyelerden alınacak aidatlarla karşılanacak! 3. Odalar bunun karşılığında ne yapacak? Eğer fikrim önemliyse: Bunu yapmak için maaşları devletçe ödenen personele sahip kurumlarımız mevcut ve belgelendirme için alt yapıları hazır! Ama eğitim vermiyorlar! Parayı ödeyen belgeyi alıyor! Bu önerdiğiniz sistem amatör balıkçıya ek külfet ve bürokrasi getirmekten başka işe yaramaz! Son olarak: Amatör balıkçılık amatör bir uğraştır, gelir getirmez! Dolayısıyla bir meslek değildir! Odası olamaz! İyiniyetinizden, sularımızdaki avcılığın daha iyi kontrol edilmesinden yana fikrinizden eminim ama, dernekler sivil toplum kuruluşlarıdır. Kamu yararına, karşılık beklemeksizin hizmet ederler, gelirlerini de bağıştan karşılarlar, verdikleri belge karşılığı harçlardan değil! G.Antep bir getiri beklemeksizin harekete geçti, güzel bir iş yaptı. Eylem bu yönde devam etmeli. Gönüllü kontrolörlerin yetkisi de gönüllü trafik kontrolörlerinin yetkisinden öte olamaz!..
Değerli arkadaşım yazdıklarımı ya tam okumadınız yada anlamadınız Bizim amacımız amatör balıkçıdan harç yada haraç toplamak değil,her eline olta alıp su kenarına inenin vicdanlı ve bilinçli olmaya teşvik etmek1. 2cisi ise yine düşüncelerimin arkasındayım pek çok arkadaşımında yakındığı Devletin koyduğu kuralların yanlışlıkları yada eksik uygulanmaları hatta uyulmamaları sonucunda ülkemizde balık popülasyonunun ve sulak alanların günden güne azalarak yok olmaları yolunda ferdi olarak kimsenin bir şey yapamayacağı aksine Dernekleşerek birlik çatısı altında toplanıldığında bu işlerin resmi makamlarca dahada dikkate alınacağını vurgulamaktır. Amaç üzüm yemek için bağcıyı dövmek değil Biz bu belgelerden getiri beklemiyoruz zaten bedelsiz olarak tarafımızdan düzenlenmek üzere gerekirse bu yetkilerin derneklere verilerek gittiği yeri çapulcu sürüsü gibi talan eden kendilerine sözde amatör balıkçı diyenleri dizginlemektir,zira bu konudaki denetimlere bu güne kadar iç sularda hiç rastlamadım,kimse bir gün gelipte bana veya etrafımda avlananlara çıkar şu av yetki belgeni demedi artık denmesi gerekiyor yoksa sonuçlar önümüzdeki sezondada geçen sezondan çok farklı olmayacak bilmem şimdi ne demek istediğimi anlatabildimmi!... Önemli not: Ayrıca dün RASTGELE Dernek Başkanı sayın Tarık Ersal ile yaptığım telefon görüşmesinde kendisinden öğrendiğim bilgiyide sizinle paylaşmak isterim 1380 sayılı amatör balık avcılığı yasası avlanma belgelerinin zorunlu hale getirilmesi için şu anda meclis alt komisyonunda düzenlenmek üzere görüşmeye alınmış Rast Gele...
selamlar düşüncelerinizin biran önce hayata geçmesini dilerim bizde antalyada dernek çalışmalarına başladık bunun için önce altyapıyı geniş tutmak adına sadece antalya ve çevresinin katılabildiği antalyabalıkavı ====- linkini aldık aramızda sizlerinde tanıdığı ve değer verdiği arkadaşlarımız var inşallah dernekler çoğalır federasyona dönüştüğü zaman sesimiz ankaralardada duyulur
Değerli dostum, elbette dernekleşmenin karşısında değilim, dernekler etkileşim getirir, bilgi, deneyim aktarımını hızlandırır. Ama iş belge ve denetim konusuna gelince işin rengi değişiyor. Bir derneğin verdiği belgenin resmi kurumlarca tanınabilmesi için yasal düzenleme gerekli! Denetim daha vahim bir konu: Diyelim derneğinizin denetmen tayin ettiği bir üye yasadışı avlananları tespit etti: Ne yapabilir? Engellemeye ya da uyarmaya kalksa çıngar çıkar, çünkü o kişi kolluk kuvveti değil! Yapabileceği tek şey kolluk kuvvetlerine ihbarda bulunmaktır, sağlıklı olan da budur! Bu kişilerin etkisinin gönüllü trafik denetmenlerinden öte olamayacağı savım bundandı! Önemli olan ihbar üzerine kolluk kuvvetlerinin ne yaptığı! Aslında eksiklikleri olsa da yasal düzenleme mevcut. Sadece işletilmiyor. İşte STÖ'nin görevi burada, gerekli tepkiyi örgütleyip, devletin zaten yasal dayanağa oturttuğu denetim görevini yapması için baskıda bulunmak, denetimin bir adım daha ileri götürülmesi için öneri üretmek! Benim itirazım bu noktada, görev yaratmayalım, asli görevliyi görevini yerine getirmeye zorlayalım!
Başarılar diliyorum Günay Kaptan. Dernek üyelerini bilinçlendirir, daha da önemlisi temsil ettiği topluluk oranında etkisi vardır. Sesimizi Ankara'nın duyması için yerinde bir girişim. Elimizden gelenle elbette yanınızdayız. Kolay gelsin..
Ruhan bey kardeşim daha öncede belirttiğim üzere şu aralar 1380 Sayılı Amatör Balık Avcılığı Kanunu TBMM Alt komisyonunda bu konu ile ilgili yasal düzenlemeler için görüşmede! dolayısıyla dernek görevlisinin birebir olarak sizinde değindiğiniz gibi müdahalesi söz konusu olamaz, o bakımdan bizim Derneğimiz daha kurulmadan ben bizzat gerekli resmi makamlar ziyaret ederek bu konuda bizim için tam destek olacakları sözlerini aldım.Hatta İl Jandarma Alay Komutanlığında bulunan Çevre Koruma Tim Komutanıda bizim Derneğimizin Onursal Üyesidir, yine Tarım İl Müdürlüğünde görevli Su Ürünleri ve Çevre Sulak Alanlarından sorumlu Su Ürünleri Mühendisi arkadaşımız hem Dernek kurucu üyemiz hemde Disiplin Kurulu Üyesidir. O bakımdan ben diğer Derneklerdeki yönetici arkadaşlarıma sesleniyorum bölgenizdeki Kolluk güçleri ile temasa geçerek mutlaka onların desteğini alınız Şayet bizden önceki nesiller bu işleri yapmadı veya yapamadılarsa bizlerinde onlar gibi NEME LAZIM mantığı ile hareket etmemizin doğru olmayacağını düşünüyor ve bundan sonra her ne pahasına olursa olsun Koruma ve Geliştirmede tam desteği vermemizin gerekliliğine inanıyorum ve bir Kızılderili Ata Sözünü hatırlatmak istiyorum <BİZ BU GÜN AVLADIKLARIMIZI ATALARIMIZDAN MİRAS DEĞİL,TORUNLARIMIZDAN ÖDÜNÇ ALDIK> bilmem nedemek istenildiği anlaşılıyormu? Bu nedenlede ilimizde Derneğimizi Kurdum ve ikinci adım olarakta Ülkemiz çapında Federasyonlaşma faaliyetlerine başlayan Tarık Ersal beyin öncülüğünde kurulan DERNEKLER BİRLİĞİ çatısı altına girdik, umarım açıklamalarım girişimlerimiz ve düşüncelerimiz hakkında biraz daha aydınlatıcı olmuştur; Rast gele...
Teşekkür ederim dostum, hem açıklamana hem de daha çok çabana. Benim de demek istediğim bu. İşi abartmayalım ama, sakın hafife de almayalım! Derneklerin görevi halkımızı bilgilendirmek, örgütlemek. Aynı zamanda görevini ihmal edenlere de tekil değil, toplu tepki göstermek. Çok yerinde bağlantılarla güzel bir organizasyon kurmuşsunuz. Kıyımın karşısında, korumanın yanında ciddi bir güç oluşturduğunuza eminim. Yarattığınız örneğin tüm yurda yayılması elbet dileğimiz. Tekrar ve tekrar teşekkürler..