Dev Midyeler Ve Su Yeşermesi Sorununa Kesin Çözüm

Konu, 'Makaleler' kısmında bnymnblr tarafından paylaşıldı.

1. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Yaklaşık 7 tonluk havuzumda su yeşermesi sorununa bir türlü çözüm bulamamıştım.
    Neleri denemedim ki
    Klor, Çoktürücü. UV
    Çöktürücüler 4-5 günlüğüne çözüm sağlasa da balıkların yaşamına uygun değildi ve bir kaç gün sonra su tekrar yeşeriyordu.
    4 tonluk havuzlar için üretilmiş UV kullandım hiç fayda etmedi.
    Daha önceden havuza ufak boy midyeler atmama rağmen hiçbir etkisini görememiştim.
    Bir gün büyük boy midyeleri satın almaya karar verdim. Aslında pek iş yapacaklarını da sanmıyordum.
    Bazı akvaryumcularla görüştüğümde açık havuzlarda su yeşermesinin önüne geçilmesinin mümkün olamayacağını söylediler.
    Ama deneyeyim dedim kendi kendime

Normalde bir apartmanın altından gelen çok az miktarda yeraltısuyu (şehir içinde olduğundan dolayı kanalizasyon karışma ihtimali de var.) üzerinde fazlaca besin yükü içermesi ve havuzun gün ışığını görmesi gibi sebeplerden dolayı suda anormal yeşermeye neden oluyordu ve su yüzeyinden 10 cm aşağısını görmek imkansızdı.
    Toplam 4 tane dev tatlısu midyesi sayesinde
    2 m derinliğinde 1,2 m genişliğinde 3,3 m uzunluğunda neredeyse kuyu gibi olan havuzdaki
    Suyun dibi hafiften gözükmeye başladı

Havuzun daha önceki halinde suyun 10 cm altı gözükmüyordu yemyeşildi.
    Suyun altındaki iki midye dikkatli bakılınca gözükmektedir.

Midyenin boyutları soldan sağa 20-18-16-15 cm dir.

suyun 2 m altındaki görüntüler​

http://www.dailymotion.com/video/xegecx_dev-tatlysu-midyesi_tech#from=embed
    Midyenin bünyesine aldığı suyu boşaltırken çekilmiş video
    midyenin suyu boşalttığını önündeki ufak taneciklerin hareketinden anlayabiliyoruz.

Gün ışığı gören bir havuzda 4 tane tatlı su midyesi ile 7 tonluk havuzun suyu açılmaya başladı. 6-7 tane olsa belki de havuz suyunu cam gibi de yapabilir.
    Şunu söyleyebilirim.
    Hem gün ışığına maruz kalıp, üstelik hafiften kirli olan ve yüksek miktarda besin yükü içerip yeşeren 7 tonluk bir havuzda deneyerek gördüm ki
    Suyun yeşermesi sorununa kalıcı ve net çözüm
    DEV MİDYELER'dir.

Dev midyelerin partikül süzme kabiliyeti filtrelere göre çok çok daha iyi
    süzdüğü tane boyutu açısından
    1 tonluk kapalı alanda bulunan bir akvaryumda, 1 tanesinin olması bile sudaki bulanıklığı 1-2 haftada geçirebileceğini tahmin ediyorum.

Ancak 2 yıl sonra bu midyeler daha sonradan öldü. Belki bunun düşmanı olarak salyangoz olabilir suda epey var. Birde ufak bir böcek türü var. Resim aşağıda net değil. su içerisinde taşların altında bol olur. Daha sonradan ufak midyeler alıp onları içerisinde kum dolu bir kaba koyarak ilk suyun giriş kısmına elodea çıkış kısmına midyeleri yerleştirdim. Bakalım faydası olacak mı?

Özellikle kentsel atıksuların ve buna bağlı lez ve benzeri yapıların fazlaca olduğu Marmara Denizindeki midyeler bu deniz için çok önemli . Marmara Denizindeki midyelerin avlanmaması ve yenmemesi hem deniz için hem de insanlar için daha doğru olacağını düşünüyorum.
    Sağlıcakla Kalın

Ayrıntılar

Son düzenleme: 16 Ağustos 2011
  2. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    sevgili Bünyamin ilginç bir çalışma örnegi.. araştırmalarının başarılı olmasını dilerim..

3. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

yazın bunlarla uğraşmak çok güzel oluyor. havuzun üstüne uzunca bir kutunun içine başkısmına su sümbülü elodea ve sonrasında midye koymak çok güzel bir üçlü oluyor. bu şekilde önce midyeler için nitratın seviyesini su sümbülü ile düşürüyorum sonrasında sudaki algleri de midyeler süzüyor.
    :) :) :) Geleceğin arıtma düzeneği:) :) :)

Şaka bir yana da ufak sistemler için güzel oluyor. Hem de kanalizasyon karışığı sular için
    su sümbülleri ve su mercimeği gibi bitkiler ile ilgili bu tarz arıtma 5.000-10.000 nüfuslu bölgelerde işe yarıyor (muş)
    Türkiyemize özellikle güney kesimlerde bu tarz bitkilerin populasyonu kontrol altında tutulmak kaydıyla 5.000-10.000 nüfuslu yerleşimlerin yoğun nüfuslu şehirlere oranına bakarsak kirlenmeye engel olmada katkısı olacağını düşünüyorum.

Bizim sazlıkların hakkını yememek lazım onlar yaz kış arıtma yapıyor.:) :) :) :)

Son düzenleme: 16 Ağustos 2011
  4. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Orfoz 1200 gr, Levrek 1020 gr, Lüfer 560 gr
    Abi bu havuzu ne için kullandığını merak ettim doğrusu. Bende akvaryum hastalığı var. Yarım tonluk akvaryumu satmak zorunda kaldım ne yazıkki ve yavrular için kullandığım 60 litrelerde rafa kalktı:(. Senin havuz akvaryum faaliyetleri ile ilgilimi diyeceğim ama öyle olsa altını kapatırdın. Malum sudaki en ufak bi değer değişikliğinin 2-3 bin tl değerindeki kolonileri öldürdüğünü biliyoruz...

5. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

yok ben hassas türler beslemiyorum bahçe sulamak için yaptığım havuz...
    havuzdaki suyun rengi suyu kirli gösterdiği için zamanında yapmış olduğum bir denemeydi. Sonuç olarak suyun rengi açıldı.

6. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Abi bahçe sulamak içn açtıysan suyun temiz görünmesinin ne önemi varki:p:p

7. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Zorunluluk arzeden bir durum değil. Başlangıçta sadece havuzun dibini ışıl ışıl görmek ve bir kaç koi balığı atayım diyerekten verdiğim bir uğraş. Tabi onu merak ederken sonradan çok farklı şeyler öğrenmeme imkan sağladığı ve bu canlılara ilgimin daha da artmasına ve araştırmama sebep olduğu için

8. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Sende akvarist(akvaryumla uğraşan, kendini sürekli geliştiren kişi) ruhu görüyorum abi:). Al bitane 80cm 120 litre. Bi rata harcıyacağın parayı harcarsın. Motor ısıtıcı akvaryum ve balıklar 150 tl. İçinede ciklet türleri at:D. Ben sana her türlü teknik desteği sağlarım:D. Göreceksin içine girince çıkamayacağın bir dünya;).

9. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Sanırım tam olarak ifade edemedim.
    İçinde merak olunca insan daha farklı konulara giriyor ve konu uzuyor.
    Havuz suyunu berraklaştırmak için ettiğim merak, sorunun çözümü olan absorban canlıları araştırmaya yönellti. Çeşitli mikroorganizmalar, Su piresi, Su mercimeği, Su Sümbülü vb. gibi onun içinde midyeleri denedim. su sümbülünü denedim. sonradan merak gelişti.

Benim ilgi alanım absorban canlılar. Bu canlılar, doğadaki dönüşümü sağlıyor. Yani bizim kirlettiğimiz dünyayı onlar temizliyor. Yoksa bu besin zinciri ve çevrimler olmasaydı insanoğlu çok kısa bir süre diliminde yok olurdu.
    Mesela denize verilen özellikle kirlilik güneş enerjisiyle denizde fitoplankton denilen bitkisel canlıları artırıyor. Bu bir noktaya kadar denizdeki yaşamı besliyor.

Nereye kadar????
    Ötrofikasyon sürecine kadar.
    Karadeniz'de neden çok balık var da Ege ve Akdeniz'de az.
    Ege ve Akdeniz daha temiz neden daha az balık var?
    Çünkü Ege ve Akdeniz suyunu besleyen akarsu, yağış vb etkenler daha az. Bu yüzden nitrat seviyeleri düşük ve dolayısıyla besleyiciliği az.
    nitrat seviyesi az olunca buna bağlı gelişen fitoplanktonlar az
    fitoplanktonların azlığına bağlı olarak onlarla beslenen zooplanktonlar az
    dolayısıyla zooplankton ve fitoplankton ile beslenen yemlik balıklar az
    yemlik balıkların azlığı neticesinden bunlarla beslenen balıklar az.

Karadenizi besleyen akarsular ve bunların taşıdığı besleyici unsurlar Karadenize verilen atıksular da dahil ötrofikasyon sürecine kadar denizi besliyor. Ancak Ötrofikasyona uğrayınca zaten yaşam bitiyor. Yani kimi denizlerimizde sorun kirlilik kimi denizlerimizde besleyiciliğin az oluşu gibi nedenler fazlaca dışına çıktım konunun

Son düzenleme: 17 Ağustos 2011
  10. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Bende tam o yüzden diyorum zaten:). Mesele basleyip büyümesini seyretmek değil. Mesele inanamayacağın şekildeki davranışları. Bu saydıkların akvaryumculukta su değerlerini doğal yollarla değiştirmeye yarayan birkaç canlı. Mesela sen yem atıyorsun, bigün eve geldiğinde balığın gıdığının şiştiğini görüyorsun. Netebakıyorsun neden böyle diye hamile olduğunu öğreniyorsun. Bi süre sonra balığı sudan çıkartıp ağzındaki yavruları uygun teknikle sağman gerektiğini öğreniyorsun. Civciv gibi yavruların oluyor:D. Yanlış anlama illada besle diye diretme değil benimkisi:D. Sadece içimdekileri arz ettim. Kolay gelsin...

11. mesutcan

mesutcan Mesut CAN

Bünyamin Bey merhabalar.

Google'da arama tarama yaparken başlığınızı buldum. Ne de güzel bir çözüm bulmuşsunuz. Ben de bu konudan muzdaribim. Bahçemdeki 3 tonluk koi havuzumda bolca yeşerme var. Yeşermenin büyük kısmının gün boyu güneş almasından kaynaklandığını düşünüyorum. Bahçemde olabilecek en kötü yeri seçmişim havuz için.

Kendi yaptığım bir dış filitre sürekli çalışıyor. Kirlenmeyi minimumda tutuyor bir şekilde ancak sizin havuzun berraklığına bir türlü ulaşamıyorum. Bunun için su mercimeğinin faydalı olabileceğini düşünüyor ve araştırıyordum ki sizin midye çözümünüzü gördüm. Demek ki ben de bir kaç büyük midyeyle havuzumu kısa sürede temiz yaşanabilir bir hale sokabileceğim. Bunu öğrendiğime çok memnun oldum.

Forumda başka forumların linklerinin verilmesi doğru mu bilemiyorum ancak havuzumun ve bahçemin yapım aşamalarını paylaştığım sayfanın linki şöyle:

http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/22707.htm

Sizce bu midyeleri nerede aramalıyım? Petshoplardan bulabilir miyiz? Siz nasıl buldunuz bu midyeleri?

Çok teşekkürler, iyi çalışmalar.

12. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Yaptığınız çalışmayı tırnak işareti içerisinde "Çalışmalarım" adlı linki verdiğiniz linke kopyalayıp düzeltebilirsiniz.

Yağtığınız çalışmaya şöyle bir göz gezdirdim.
    epey uğraş vermişsiniz. Ben iki yıla yakın su yeşermesi konusu üzerinde aktif olarak olmasa da hep düşünmüşümdür.
    Sonuç olarak gördüğüm, midyeler; ufak tane boyutunu ve özellikle algleri dünyanın en iyi fltrelerinden daha iyi filtrelerler. bunun için de bakıma ihtiyaçları yoktur.
    Bu midyeleri buradan aldım.
    Midyeler suyunuza belli bir alışma sürecinden sonra etkin olarak filtrelemeye başlarlar. Benim yapmış olduğum çalışmaya ayrıntılı olarak buradan bakabilirsiniz. mesajların gönderilme zamanlarına dikkat ederseniz ne kadar bir zamanda berraklık sağlandığı görülür.

Yalnız suda balıklarınız olduğu için nitrat seviyeniz zamanla artacaktır. bu da önce suda alg oluşumuna ve yeşermeye neden olacak bu da midyeler tarafından süzülecektir. ancak nitrat seviyesinin çok anormal artışına bağlı sorunlar yaşamak istemiyorsanız. elodea ve su sümbülü gibi bitkiler kullanabilirsiniz. ancak su sümbülü bitkisi için ortamın nitrat seviyesi az gelebilir. o yüzden elodea kışın hariç diğer mevsimlerde işinizi görür.

3-4 tane midye (15-20 cm'lik)havuza yetecektir. ancak yeterli besin alamazsa midyelerinizi kaybedebilirsiniz. havuzunuzun üstüne şelale kısmına doğru ufak bir bölüm yapıp (20-30 lt civarı) içine elodea ları da yerleştirip havuzdan çektiğiniz suyu önce bu hazneye sonra oradan da havuza aktarırsanız çok isabetli olur. midyelerin sürekli besin alabilmiş olur.

Kolay gelsin

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..

Hani diyorum, şu midyelerden bir dolma yapsak, nasıl olur ki acaba?

14. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

Tatlısu midyesi yemedim hiç. Ama tadının iyi olmadığını söylerler. Ama midyeler ne kadar büyük olursa bulunduğu ortama göre sağlık için o kadar risklidir. Bu midyeler havuzu zamanla cam gibi yaptı. sonra besinsizlikten hepsini kaybettim.
    midye boyları soldan sağa
    20-18-16-15 cm

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Çok önemi yok. Biz neler yedik neler ona bakarsan.

Mesele senin bulanık su sorununa olduğu gibi, bizim mide gurultusu sorununa da çözüm olup olamayacakları sadece :)

16. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

O midyeleri kim gördüyse hayatımda böyle bir midye görmedim. şeklinde oldu. Daha büyük midyeler de var.

Bunlar tam kavurması yapılacak cinsten.:) :) :)

17. mesutcan

mesutcan Mesut CAN

Çok teşekkürler Bünyamin Bey.

Şimdilik sizin yaptığınız gibi önce 2 adet midye almalı. Elodea'ları da almalı. Benim havuzun dibinde kum yok. Elodea'ları sanırım bir saksıya dikmeliyim değil mi? Saksı içerisinde kullanacağım toprak nasıl bir toprak olmalı? Bu da özel satılan bir toprak mıdır?

18. bnymnblr

bnymnblr Bünyamin

tabanda 10-15 cm kalınlıkta
    Toprak değil de midye kırığı kullanın. midye kırığının tane boyutu içerisinde çeşitli organizmaların da yaşamasına da imkan tanır.

Yalnız koi balıkları eloeaları yiyebilir onları havuz içinde değil de havuz dışında dediğim düzenekte tutmanız gerekecek. Onun için 20-30 litrelik bir kaba elodea ve midyeleri koyun oraya sürekli su akıtın. hazneye gelen suda havuza aksın tabi ortamınız müsaitse haznenin dibine kum serin ve elodea ile midyeleri bir platform ile ayırın. çünkü midyeler kumun içerisine girer ve elodea ları yerinden oynatır ve sökebilirler.
    midye adedinizi duruma göre artırabilirsiniz.

19. mesutcan

mesutcan Mesut CAN

Çok teşekkürler Bünyamin Bey.

Şelalenin olduğu bölge derin bir bölge. Öyle bir platform için biraz kafa yormam gerekebilir ancak amacımızı çok iyi anladım. İlk fırsatta deneyeceğim bu sistemi.

Böyle güzel bilgileri kıskanmadan paylaşan insanlar oldukça yapılan işler hep güzel olacak inşallah. İyi çalışmalar.